Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

chciałbym pogadac z toba jakbys podal nr tel to bym zadzwonil bo mi wlasnie piec nie wyłacza sie

Problem kolegi petrzika z wysoką temperaturą spalin został rozwiązany.

Na trzecim ciągu nie było stalowej pokrywy !!!

Taki sobie chochlik.

Brawo zawijan twoja diagnoza była OK.

Pozdrawiam

mafo

PS. Jeżeli możecie podeślijcie na priva PINA do zaawansowanych ustawień.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może być także na 10cm.

Nie wiem o jakim modelu mówisz deflektora na 10cm.

Z mojego doświadczenia wynika,że wieszanie poniżej 15cm może się zakończyć stopieniem żeliwnego deflektora przy pracy na wyższej mocy.

W instrukcjach 99% palników jest zapis,że producent nie daje gwarancji na ten element kotła.

Poniżej 15cm odradzam wieszanie deflektora.

Jeżeli mogę....

Zawijan ma rację w 100%

Co do wysokości to najczęściej dla przedziału mocy 15-25kW deflektor wiesza się 15-20cm nad paleniskiem (żeliwem paleniska a nie górą warstwy węgla)

Jak chcesz zminimalizować szlakowanie to dodaj do paliwa ziarna owsa, do 40% objętości na zasyp kosza. Podobną rolę może pełnić też pellet. Nie próbowałem tego z trocianmi, ale efekt może być zblizony.

wymieszałem to eko z czeskim eko w stosunku 60/40 - 40 to brunatny. Efekt zobaczymy za kilka dni…

wymieszałem to eko z czeskim eko w stosunku 60/40 - 40 to brunatny. Efekt zobaczymy za kilka dni…

Nie wiem czy to dobre posunięcie,no ale poczekamy na efekty.Z tego co wiem to czeski groszek brunatny jest mniej kaloryczny a co za tym idzie więcej się go spali,więcej popiołu.

witam,

jestem posiadaczem kotła Ogniwo Eko 24kW ze sterownikiem ecoal,

wczoraj uruchamiałem piec i mam pytanie:

gdzie zmienia się rodzaj pracy pompy obiegowej/mieszajacej/cyrkulacyjnej (jakkolwiek by się to nazywało)

na mieszającą tzn. mam zamontowaną pompę spinającą zasilanie z powrotem tak jak poleca ogniwo

i przy niskich temp. powrotu pompa nie włącza się,

ps. kocioł ten wybrałem czytając ten i podobne wątki na tym forum - dzięki za rzeczowe wymiany informacji

pozdrawiam tm_mm

witam,

gdzie zmienia się rodzaj pracy pompy obiegowej/mieszajacej/cyrkulacyjnej (jakkolwiek by się to nazywało)

na mieszającą tzn. mam zamontowaną pompę spinającą zasilanie z powrotem tak jak poleca ogniwo

ps. kocioł ten wybrałem czytając ten i podobne wątki na tym forum - dzięki za rzeczowe wymiany informacji

pozdrawiam tm_mm

Mogę sie mylić ale w kotle ogniwo eko jest taka możliwość tylko w trybie ręcznym. Nie zauważyłem takiej opcji w automacie. Podłącz to wszystko pod odpowiednie styki a resztę zrobi sterownik.

witam,

pozdrawiam tm_mm

Z tego co pamiętam z krótkiego spotkania z producentem zmienia się to w menu kodowym.

Napisz do producenta sterownika, firmy Elektro-System z Kutna, pomogą Ci jak ustawić te pompę mieszającą

witam,

pozdrawiam tm_mm

Jeżeli podłączysz pompę w odpowiednie styki to sterownik sam ją wykryje i sam nią steruje .W moim przypadku sterownik pompy nie wykrył i w programie mam ją na czarno resztę jak się uruchamiają to są na zielono.Co dziwne nie mam pompy obiegowej CWU a sterownik ją załącza.Chyba będę musiał w ustawieniach zobaczyć.

Co do pompy mieszającej to ona chyba się załącza w momencie jak sterownik uruchomi pompę CO .

Sprawdziłem w menu,pompa obiegowa jest ustawiona tak:

-załącza się co 30min na czas 5min i nie da jej się wyłączyć całkowicie,mowa o obiegowej,jeżeli chodzi o mieszającą sterownik jeżeli jej nie wykryje(jest kilka uruchomień widocznych na programie w komputerze) zaznaczy go na czarno i nie załącza jej.Pompę obiegową jak na razie nie wyłączył ale można ja ustawić na dłuższą przerwę i pracy i postoju.

Witajcie ecolowcy i nie tylko, ma ktoś wiedzę jak zrobić aby pompa C.O. pracowała np. 15 min w ciągu 2h. Czy takie rozwiązanie przez zewnętrzny programator np. ze sklepu Obi nie zaszkodzi kotłowi? Mam Ogniwo 15kw. W ciągu tych 15 minut temperatura spada na kotle o 8st. Ogrzewam górę i dół, na grawitacji mam ciepło u góry, gdy pracuje pompka cieplej jest na dole, mniejszy obieg. Poma to grundfos 4m podnoszenia. Pozdro.

Witam ponownie.

Odpalilem swoje Eko 15kW. Piec pochodzil sobie przez kilka ostatnich dni. Pracuje bardzo ladnie ale zauwazylem jedna rzecz, ktora mnie mocno zaciekawila.

Ustawilem temperature CO na 65 stopni. W sumie piec pracowal w miare kulturalnie ale wiedziony ciekawoscia zmniejszylem temperature do 60. I tu zagwozdka. Temp Co wcale sie nie zmniejszyla ale znacznie ustabilizowala. Rowniez amplituda spalin zmniejszyla sie znacznie. jednym slowem zmniejszenie parametru nie wplynelo na fizyczne obnizenie temperatury w ukladzie ale sprawilo, ze kociol zaczal pracowac wrecz modelowo (no przynajmniej tak mi sie wydaje :)). Po jakims czasie wrocilem do ustawienia 65 stopni i jak widac na zalaczonych obrazkach piec zaczal pracowac duzo bardziej chaotycznie. Przychodzi Wam na mysl jakies logiczne uzasadnienie takiej sytuacji?

http://lh5.ggpht.com/_5XZne0AGftw/TKncxTXSzaI/AAAAAAAAAA8/cx_d_9JK0w8/s912/wykres%201.jpg

http://lh3.ggpht.com/_5XZne0AGftw/TKncxQYoH6I/AAAAAAAAABA/4XwA6X8Y-3w/s912/wykres%202.jpg

Edytowane przez chochla72

Witajcie ecolowcy i nie tylko, ma ktoś wiedzę jak zrobić aby pompa C.O. pracowała np. 15 min w ciągu 2h. Czy takie rozwiązanie przez zewnętrzny programator np. ze sklepu Obi nie zaszkodzi kotłowi? Mam Ogniwo 15kw. W ciągu tych 15 minut temperatura spada na kotle o 8st. Ogrzewam górę i dół, na grawitacji mam ciepło u góry, gdy pracuje pompka cieplej jest na dole, mniejszy obieg. Poma to grundfos 4m podnoszenia. Pozdro.

W menu sterownika jest opcja ustawienia pracy pompy CO na cykliczny,ale musisz posiadać kod do sterownika aby wejść w ustawienia zaawansowane.

Witam ponownie.

Odpalilem swoje Eko 15kW. Piec pochodzil sobie przez kilka ostatnich dni. Pracuje bardzo ladnie ale zauwazylem jedna rzecz, ktora mnie mocno zaciekawila.

Ustawilem temperature CO na 65 stopni. W sumie piec pracowal w miare kulturalnie ale wiedziony ciekawoscia zmniejszylem temperature do 60. I tu zagwozdka. Temp Co wcale sie nie zmniejszyla ale znacznie ustabilizowala. Rowniez amplituda spalin zmniejszyla sie znacznie. jednym slowem zmniejszenie parametru nie wplynelo na fizyczne obnizenie temperatury w ukladzie ale sprawilo, ze kociol zaczal pracowac wrecz modelowo (no przynajmniej tak mi sie wydaje :)). Po jakims czasie wrocilem do ustawienia 65 stopni i jak widac na zalaczonych obrazkach piec zaczal pracowac duzo bardziej chaotycznie. Przychodzi Wam na mysl jakies logiczne uzasadnienie takiej sytuacji?

http://lh5.ggpht.com/_5XZne0AGftw/TKncxTXSzaI/AAAAAAAAAA8/cx_d_9JK0w8/s912/wykres%201.jpg

http://lh3.ggpht.com/_5XZne0AGftw/TKncxQYoH6I/AAAAAAAAABA/4XwA6X8Y-3w/s912/wykres%202.jpg

A jak wypadło w tej sytuacji spalanie i jaki jest popiołek ?

A jak wypadło w tej sytuacji spalanie i jaki jest popiołek ?

W kwestii spalania ciezko sie wypowiedziec po w sumie dwoch dniach palenia. Natomiast popiol nie roznil sie za bardzo ale to raczej takia luzna uwaga nie poparta jakimis szczegolowymi obserwacjami. Wydaje mi sie, ze drobne spieki powstawaly zarowno przy temperaturze 60 jak i 65 stopni ale nie bylo dramatu.

Tak jak mowie to co mnie najbardziej zdziwilo to fakt, ze wykres temperatury CO nie spadl o poziom nizej tylko sie znacznie wyplaszczyl. Zawijan, takie male pytanie. Czy temperatura spalin oscylujaca w zakresie 70-100 stopni moze miec jakis negatywny wplyw na komin i sam kociol?

witam, podniosłem u siebie również temp. z 50 na 65 i sytuacja podobna, wygląda to,że na niższych temp.pracuje dwustanowo a od 60 już ciągle, wentylator prawie się nie wyłącza, trudno powiedzieć jaki to ma wpływ na zużycie węgla,

mam zawór 4d i dla mnie bez różnicy ile jest na kotle,nim steruję obieg grzejnikowy

Witam,chciałbym podzielić się informacją na temat spalania w teraźniejszym okresie.Otóż na ustawieniach

CO-65

CWU-48,poj.140 litrów,(codziennie wieczorem kąpią się 3 osoby)

piec pożerał ok.40kg groszku na dobę,

postanowiłem zmienić parametry na takie:

CO-50*obniżona do 40* w godzinach od 22.00-10.00

CWU-45*obniżona do 42* w godzinach od 22.00-10.00

temperatura puszczona na grzejniki waha się pomiędzy:37*-42*

zadawanie temperatury-PROGRAMATOR POKOJOWY nastawy dzień 26*,noc 23*

tryb CWU-PRIORYTET

temperatura wewnętrzna średnio 28*(mieszkam z dziadkami dlatego taka temperatura)

spalanie wyszło ok 17-18kg na dobę :)

opał to groszek średni z Chwałowic suszony na zrobionej przeze mnie suszarce (skrzynia z desek uniesiona nad podłogą jakieś 20cm)

powierzchnia do ogrzania to 220m2 + CWU 140L

myślę ,że na dzień dzisiejszy nie jest źle,ale zobaczymy co będzie jak przyjdzie prawdziwa zima .

Edytowane przez minertu