Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

mineretu dzięki za pomoc, dziś dzwoniłem do producenta eCoal, za ok. dwa tygodnie będzie uaktualnienie softu dla sterownika, przy Twojej powierzchni to dobry wynik tak myślę, ja mam do ogrzania 150m2 plus cwu, dziś zasypałem prawie cały zbiornik, powinno wystarczyć na ponad tydzień. Do tej pory jechałem na życie, 50kg plus 10kg groszku 4dni palenia c.o. i cwu 150l. Temperaturę mam ustawioną na 45st, bez dodatkowych czujników.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie, jaką macie temperaturę podajnika? U mnie przy spalaniu żyta było ok. 30st, na ekogroszku ok 50st, to mi się nie podoba. Szkoda opału na ogrzewanie kotłowni przez podajnik. Myślę że to wina żaru opadającego poniżej paleniska, na życie był kopczyk. Jak jest u Was drodzy Państwo?

czy moge prosic ecoal-owców o fotkę

otwartego sterownika (ja bym to nazwał centralki sterującej)

to czarne pudło za zbiornikiem na paliwo

z powodów transportowych musialem rozebrac moje ogniwko

wiec miedzy innymi rozlaczyc kabelek informatyczny (w tym przypadku cztero zylowy)

ten na samej górze albo moze ktos uprzejmy bi mi rozpisal kolorki kabelków patrzac od góry ? ?

dzieki

wiec miedzy innymi rozlaczyc kabelek informatyczny (w tym przypadku cztero zylowy)

ten na samej górze albo moze ktos uprzejmy bi mi rozpisal kolorki kabelków patrzac od góry ? ?

dzieki

To czarne pudełko to jest właśnie sterownik, to co jest na kociołku to tylko panel z guzikami i wyświetlaczem.

Zrób zdjęcie i napisz do producenta sterownika prośbę jak podłączyć kabelki.

Przeczytajcie dokładnie powyższy wpis. I to wiele razy!!!

To świetny przykład - co może uzyskać myślący użytkownik/operator.

A ręczę Wam, że niemyślący może znacznie więcej - tylko w drugą stronę.

Sterownik eCoal.pl SAM STERUJE PROCESEM SPALANIA PALIWA. Niestety - nie potrafi dobrać i ustawić parametrów instalacji wodnej. Żaden sterownik tego nie potrafi. To może zrobić tylko użytkownik z instalatorem. I nie da się tu zastosować żadnych wzorców czy standardów, bo każdy dom jest inny i każdy użytkownik ma inne preferencje.

Sterownik eCoal.pl gwarantuje jednak, że PRZEBIEG PROCESU SPALANIA NIE BĘDZIE ZNACZNIE ODBIEGAŁ OD OPTYMALNEGO. Właśnie dlatego, że eliminuje potrzebę ingerencji użytkownika/operatora w realizację procesu spalania. Optymalnego procesu spalania nie uzyska żaden użytkownik. To jest niemożliwe. Może się do niego zbliżyć tylko wprawny operator-badacz w laboratorium wyposażonym w specjalistyczny sprzęt analityczno-pomiarowy.

Myślę,że to nie koniec z ustawieniami temperatur,na dzień dzisiejszy jest dobrze ze spalaniem,popiołek może nie jak z papierosa :) ,jest ok.

Bardzo jest ważne aby groszek jakikolwiek suszyć przed zasypaniem kosza,ja mam suszarkę na jakieś 180kg i suszy się po każdym załadowaniu kosza.Groszek jest składowany w zsypie i jest wilgotny dlatego polecam zrobienie sobie suszarki o ile to możliwe (moja kotłownia to 16m2 więc miejsca mam sporo) suszarka ma ok 1m szer 1,8m długości, głębokość 20cm przepływ powietrza od spodu dlatego jest 20cm nad podłogą) suszy się dobrze naprawdę polecam :)

Podłączenie czujnika temp wewnętrznej chyba był dobrym pomysłem :).Myślę,że spalanie jeszcze można poprawić przez dłuższe suszenie opału (mój jak przywieźli to wyglądał jak by go całą noc wodą lali)

Wczoraj zmniejszyłem ustawienia o 5* na CO i wydłużyłem czas temp.obniżonej do godź 14.00 (w domu jest cieplutko).

O poprawie lub pogorszeniu spalania na pewno napiszę.Na razie jestem zadowolony :) .

Pozdrawiam

dzieki

brązowy,zielony,żółty,biały, - licząc od krawędzi płyty

dzieki

Od lewej brązowy,zielony żółty,szary o ile chodzi o kabelki z panela sterowania

wysłałem Ci foto na gg :) ( a poza tym mam sprawę do Ciebie :) )

Tak, to jest czujnik pokojowy,niestety nie dali kabelka

odbierz wiadomość PV :)

To nie jest czujnik pokojowy, możecie go tak nazywać, ale to zwykły KTY (dokładmie taki sam czujnik jaki macie dla mierzenia temp.płaszcza wodnego czy powrotu czy bojlera), jest w plastikowym pudełku, bo powinien służyć jako czujnik pogodowy i być umieszczony na zewnątrz budynku. Po to jest w plastikowej obudowie, aby do środka nie dostała się woda.

Taki sam wymyk stosuje elster przy Expercie, tez sugeruje osobom pytającym o czujnik pokojowy montaz czujnika pogodowego w pokoju i nieco inną jego obsługę.

Prawdziwy czujnik czy tez termostat pokojowy, który ma być w domu powinien mieć skalę lub wyświetlacz i umożliwiać nastawianie żądanych temp. powietrza w pomieszczeniu.

Aby uzyskać popiołek jak z papierosa - byłoby trzeba palić papierosami.

Podstawą sukcesu jest - niestety - dobry węgiel. Piszę "niestety", bo dobrze wiem, co się dzieje na rynku. Niestety - złego węgla nie poprawi się żadnym palnikiem, czy sterownikiem.

A z tym suszeniem, jak piszesz - to święta prawda!!!

Jak już pechowo kupił ktoś podły węgiel - to przynajmniej niech nie pcha do kotła wody. Woda ma być w układzie wodnym, a nie w palniku i spalinach.

Nie do końca miałem na myśli popiołek z papierosa :) chodziło mi o dobrze przepalony opał czyli popiołek koloru szarego i taki właśnie mam ,bardzo mało spieku praktycznie jest go odrobina co wytworzy się przez tę chwilę jak przechodzi z temp.nocnej na dzienna bo palnik się rozkręca i podnosi się temp spalania co powoduje lekkie spiekanie się groszku no i dochodzi do tego wilgoć w opale.

To nie jest czujnik pokojowy, możecie go tak nazywać, ale to zwykły KTY (dokładmie taki sam czujnik jaki macie dla mierzenia temp.płaszcza wodnego czy powrotu czy bojlera), jest w plastikowym pudełku, bo powinien służyć jako czujnik pogodowy i być umieszczony na zewnątrz budynku. Po to jest w plastikowej obudowie, aby do środka nie dostała się woda.

Taki sam wymyk stosuje elster przy Expercie, tez sugeruje osobom pytającym o czujnik pokojowy montaz czujnika pogodowego w pokoju i nieco inną jego obsługę.

Prawdziwy czujnik czy tez termostat pokojowy, który ma być w domu powinien mieć skalę lub wyświetlacz i umożliwiać nastawianie żądanych temp. powietrza w pomieszczeniu.

Grunt,że podaje informację do sterownika jaka jest temp. w pomieszczeniu.Temperaturę ustawiam i tak na programatorze więc spełnia rolę czujnika pokojowego :)

Pozwólcie, że wkleję Wam odpowiedź na ten wpis Jareckiego. Odpowiedź przygotowano w firmie Elektro-System, która jest producentem sterownika eCoal.pl.

„Otóż, sterownik eCoal.pl umożliwia regulację kotła na cztery sposoby:

- regulator – programator temperatury CO komfortowej i ekonomicznej obniżonej w cyklu tygodniowym z krokiem co 0,5 godziny

- regulator pogodowy do współpracy z czujnikiem temperatury zewnętrznej klasy KTY - z możliwością ustawienia stref czasowych z krokiem 0,5 godziny

- regulator pokojowy do współpracy z czujnikiem temperatury wewnętrznej klasy KTY - z możliwością ustawienia stref czasowych z krokiem 0,5 godziny

- regulator termostat – do współpracy z dowolnym termostatem posiadającym aktywny styk zwierny beznapięciowy.

Regulator pokojowy (zaimplementowany w sterowniku eCoal.pl) wykorzystuje czujnik temperatury zainstalowany w pomieszczeniu reprezentacyjnym - jest to nic innego jak przeniesiona funkcjonalność zewnętrznego urządzenia jakim jest TERMOSTAT do sterownika.

Zasada działania jest taka sama:

Termostat i eCoal.pl mierzą temperaturę w pomieszczeniu reprezentacyjnym,

- Termostat i eCoal.pl w przypadku gdy temperatura w pomieszczeniu reprezentacyjnym przekracza temperaturę zadaną wysyła informacje do sterownika: JEST ZA GORĄCO – co uruchamia procedurę: obniżenie temperatury zadanej CO, ewentualnie uruchomienie cyklicznej pracy pompy CO.

- Termostat i eCoal.pl posiadają możliwość ustalanie stref czasowych dla każdego dnia tygodnia i ustawiania przedziałów czasowych dla temperatury dziennej (komfortowej wyższej) i nocnej (obniżonej niższej)

Stosowanie zewnętrznego TERMOSTATU w przypadku sterownika eCoal.pl (z punktu widzenia funkcjonalnego) nie jest konieczne – pozwala zaoszczędzić na zakupie urządzenia zewnętrznego.

Zawsze zalecane jest instalowanie czujnika temperatury wewnętrznej, gdyż umożliwia to rejestrację tej temperatury na karcie pamięci i pozwala na obiektywną ocenę skuteczności pracy wybranego regulatora.”

Cały czas uważam ,że zbędne jest mierzenie temp.zewnętrznej ,ważne jaka jest w środku :) i ty się sugeruje sterownik.

Ataku nie rozumiem. Ten czujnik pokojowy to KTY a jego funkcjonalnośc określona jest w sterowniku głównym.

Cięzko cos takiego nazwać termostatem pokojowym, mozna, ale tak naprawdę wszystko dzieje się w sterowniku kotła, to zwykły czujnik mierzący jakąś temperaturę.

Zachowanie sterownika tj. co robić przy osiągnięciu t.zadanej, czyli obniżenie nastawy kotła czy tez sekwencyjna praca pompy to skutek mierzenia temp. przez czujnik.

Funkcjonalność programowa, którą można doskonalić, rozwijać. Fajny pomysł.

Oczywiście,że taki sposób pozwala na oszczędnośc przy zakupie termostatu pokojowego. Sprytne i mądre rozwiązanie. Podobnie jest w innym produkcie, który wcześniej wymieniłem. Tylko tyle i aż tyle. Bez żadnych ataków, podtekstów...

Ataku nie rozumiem. Ten czujnik pokojowy to KTY a jego funkcjonalnośc określona jest w sterowniku głównym.

Cięzko cos takiego nazwać termostatem pokojowym, mozna, ale tak naprawdę wszystko dzieje się w sterowniku kotła, to zwykły czujnik mierzący jakąś temperaturę.

Zachowanie sterownika tj. co robić przy osiągnięciu t.zadanej, czyli obniżenie nastawy kotła czy tez sekwencyjna praca pompy to skutek mierzenia temp. przez czujnik.

Funkcjonalność programowa, którą można doskonalić, rozwijać. Fajny pomysł.

Oczywiście,że taki sposób pozwala na oszczędnośc przy zakupie termostatu pokojowego. Sprytne i mądre rozwiązanie. Podobnie jest w innym produkcie, który wcześniej wymieniłem. Tylko tyle i aż tyle. Bez żadnych ataków, podtekstów...

Nikt nikogo nie atakuje,chodzi o to,że jest to czujnik temp i nie ważne gdzie zostanie zastosowany,mierzy temperaturę więc może służyć jako pokojowy a programator po odczycie i tak zrobi swoje więc czujnik pokojowy z nastawami temp. w tej sytuacji jest zbędny bo zrobi to za niego programator w eCoalu