Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Mam pytanie gdzie powinien być podłączony czujnik temperatury powrotu? 1-Między kotłem a pompą mieszającą czy 2-za pompą mieszającą w stronę instalacji? Jeżeli sterownik za pomocą pompy podgrzewa sobie powrót to rozwiązanie 1, jeśli wykorzystuje temperaturę powrotu do obliczeń jak dawkować paliwo to rozw 2. Jak uważacie?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie gdzie powinien być podłączony czujnik temperatury powrotu? 1-Między kotłem a pompą mieszającą czy 2-za pompą mieszającą w stronę instalacji? Jeżeli sterownik za pomocą pompy podgrzewa sobie powrót to rozwiązanie 1, jeśli wykorzystuje temperaturę powrotu do obliczeń jak dawkować paliwo to rozw 2. Jak uważacie?

W moim układzie czujnik jest poniżej zaworu 4d a piecem,czujnik powrotu ma mierzyć ostateczną temp .powrotu czyli na końcu układu.

To widzę, że tak samo zawór 4d jak i pompa mieszająca (gdy zainstalujemy czujnik powrotu tuż za kotłem) wprowadzają sterownik w błąd bo temperatura powrotu nie jest rzeczywistą temperaturą układu. Chyba że sterownik nie bierze pod uwagę tem. powrotu i tylko wyświetla informacje na ten temat ale o tym wie tylko producen eCoal.

P. S. Wiecie może jak tam z paleniem u gościa z nickiem Daro?

To widzę, że tak samo zawór 4d jak i pompa mieszająca (gdy zainstalujemy czujnik powrotu tuż za kotłem) wprowadzają sterownik w błąd bo temperatura powrotu nie jest rzeczywistą temperaturą układu. Chyba że sterownik nie bierze pod uwagę tem. powrotu i tylko wyświetla informacje na ten temat ale o tym wie tylko producen eCoal.

Wg mnie jeżeli mierzymy temp. tuz przy kotle to sterownik wie kiedy włączyć pompę mieszającą , wie kiedy ja wyłączyć oraz wie ile czasu zajęło dojście z temp X do temp 40 (wyłączenie pompy) a także po jakim czasie znowu potrzebne jest włączenie pompy to chyba sporo informacji o tym co dzieje się w układzie. Jak będziesz mierzył bez uwzględnienia pompy mieszającej to będzie ona chodzić czy to potrzebne czy nie aż rzeczywisty powrót osiągnie te 40 stopni. Jak w to wszystko wdaje się mieszanie 4d to chyba ono rzeczywiście "miesza" sterownikowi. Moim zdaniem prawidłowy jest pomiar tuz przy kotle choć najlepiej jakby autorytarnie wypowiedział się ktoś od Ecola lub zawijan.

Chyba jesteś w błędzie.

To powiedz mi co należy do układu?Sterownik zbiera informację z czujników i to jest ważne.Czujnik powrotu wg Ciebie gdzie ma być zamontowany jak nie na powrocie przy piecu?

Czujnik CO w piecu,czujnik powrotu -na końcu układu a reszta czujników wiadomo gdzie.Gdybyś czujnik powrotu zamontował przed zaworem 4d to piec dopiero by wariował bo nie otrzymywał by informacji prawdziwej .Temperatura powrotu ma być mierzona po wymieszaniu wody zasilanej z powrotem.

Witam,dziś rozmawiałem z twórcami eCoala odnośnie umieszczenia czujnika powrotu i otrzymałem taka odpowiedź

cytat:

Nie ma większego znaczenie gdzie go Pan umieści gdyż spadek temperatury na rurociągu nawet nieizolowanym na długości kilku metrów praktycznie nie jest mierzalny. Ważne jest aby czujnik był koniecznie zaizolowany razem z rura na długości nie mniejszej niż 0,5 m. To nie jest parametr krytyczny - jest parametrem informacyjnym o pracy instalacji centralnego ogrzewania.

Odnośnie czujnika zewnętrznego:

czujnik zewnętrzny daje info o temperaturze i umożliwia stosowanie regulatora pogodowego

wszystkich zachęcamy do podłączania tego czujnika - typ KTY - cena 2 pln - więcej w dziale wsparcia i FAQ

są miłośnicy dwu sposobów - jeden to pokojowy a drugi to pogodowy , istnieje też trzecia grupa - pokojowy dla temp. dodatnich i wokół zera i pogodowy przy mrozach

pogodówka daje sporą wygodę - w nocy minus 20 w dzień minus 5, trzeba korygować wtedy temperaturę zadaną na kotle- pogodówka to załatwia za nas

Nie należy również stosować zaworu 4D z siłownikiem:

broń boże z siłownikiem - dojdzie do zjawiska pompowania ciepła - gdyż kocioł jest regulowany zmienno-mocowo ,kocioł ma stałą czasowa kilkunastu minut, a 4 drogowy jest minutowy , zestrojenie tych dwóch regulatorów to wielka sztuka.

I jeszcze ważna informacja odnośnie czujników:

Zalecamy aby czujnik nie stykał się liniowo z rurą, tylko poprzez złożoną kilkukrotnie folię aluminiową spożywczą, podobnie wszystkie czujniki w pochwach powinny być owinięte folią - aby przewodnictwo ciepła decydowało a nie konwekcja- powietrze jest izolatorem.

No i na koniec dobra informacja: dla ludzi lubiących grzebać w ustawieniach zbudowaliśmy bruli.pl zapraszam na stronę http://www.bruli.pl/ ,ale uwaga: bezwzględnie wymaga to zmiany sterownika.

799 brutto plus koszt przesyłki-na allegro

Myślę,że te informacje są bardzo cenne dla nas użytkowników eCoala :)

Edytowane przez minertu

darase za szybko piszesz

Bruli to sterownik klasyczny z zaimplementowanym fuzzy logic na samą temp. spalin. Reszta klasyka, czyli czas podawania, przerwy itd.

eCoal to sterownik, gdzie nie możesz nastawiac i zmieniac podawania, jedynie przedmuch poprzez menu klienta czy bardziej dogłębnie przez menu serwisowe.

Oba modele moga byc sterowane przez internet.

Co więcej z eCoala idzie zrobic model Bruli przez zmianę softu (producent informował,że taka zmiana jest możliwa, odpłatna i tylko w jedna stronę, tj. nie chce się godzić na ponowne przerobienie tzw.bruli na tzweCoal)

w początkowej fazie produkcji tak samo było z Ognikiem PID, najpierw była opcja zmiany softu na zwykły, przy rozwoju algorytmu miejsca brakowało, więc możliwość do dzisiaj pozostaje taka,że jak komus pid nie odpowiada, może wysłać sterownik do producenta, drobna przeróbka i wgranie klasycznego softu i mamy klasycznego Ognika)

Zgadzam się,że zawór 4D z siłownikiem ogłupia układ. Bezwładność kotła jest większa o szybkości zmian położenia zaworu mieszającego.

Tutaj długa praca nad programem, aby to wszystko względnie dobrze działało.

Czujnik na powrocie powinien byc izolowany, aby nie było przekłamań poprzez jakąś wentylację czy inny ruch powietrza.

Edytowane przez Jarecki79

MINERTU świetnie się spisałeś, jak dobrze zrozumiałem czujnik powrotu spełnia swoją rolę jako informator. Nowy sterownik dla każdego pieca? Bez palnika brucer? To sterownik eCoal jest pozbawiony sterowania przez internet? Lipa do kwadratu. Mam zmienić sterownik? Kolejna lipa.

darase teraz Twoja kolej abyś przeczytał ze zrozumieniem , to jest sterownik dla tych ,którzy sami chcą ingerować we wszystkie ustawienia za które odpowiedzialności nie ponosi producent tylko użytkownik !!! w eCoalu natomiast odpowiedzialność ponosi tylko producent. Bruli.pl jak i eCoal jest przeznaczony dla brucera i nie jest pozbawiony jak piszesz sterowania przez internet,w bruli możesz za pomocą internetu ustawić wszystkie parametry i odpowiedzialność za ustawienia spoczywa tylko i wyłącznie na tobie ,za usterki i zniszczenia typu przegrzana woda czy tym podobne nie odpowiada producent sterownika jak sobie ustawisz tak masz w przeciwieństwie do eCoala :)

minertu

Bruli będzie pasował do każdej retorty a nie tylko Brucera, bo parametry są ustawiane przez użytkownika (czas podawania, przerwa, siła nadmuchu, przedmuchy)

To, czy żar schodzi do kielicha, czy się cofnie do kosza to już kwestia nastaw. Przegrzanie wody widzi się jednak przez neta, zatem takich spraw się nie popsuje, zresztą po wejściu w przedmuch czy nadzór nie dmuchamy i nie podajemy.

przyznaję jednak,ze sam nie udostępniłbym parametrów pracy i przerwy przez internet.

eCoal pasuje tylko dla konkretnej wersji brucera

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem, według opisu Minertu czujnik zawijamy w folie aluminiową? Myślałem że folia nie przepuszcza ciepła, ja bym i rurę, i czujnik razem owinął, ale pewnie się mylę bo jestem tylko człowiekiem i zbyt szybko piszę. Panie Jarecki zrobienie z eCoal sterownik w którym wszystko się ustawia mija się z celem jego kupna. Pozdrowionka.

Jestem ciekaw na ile dni wystarczy zasobnik z ekogroszkiem, narazie 4 dni, moje życzenie to 2 tygodnie.

Mam jeszcze jeden problem odnośnie temperatury podajnika, czy zależy ona od kaloryczności opału? Na życie byla 30st na ekogroszku 50st.

No i na koniec dobra informacja: dla ludzi lubiących grzebać w ustawieniach zbudowaliśmy bruli.pl zapraszam na stronę http://www.bruli.pl/ ,ale uwaga: bezwzględnie wymaga to zmiany sterownika.

Jak ten "hiper bajer" steruje procesem spalania węgla? Jak wylicza ilość powietrza dla masy węgla znajdującej się w retorcie?

Sterownik eCoal z tego co się orientuje z wypowiedzi p.Zawijan wykorzystuje pewną prawidłowość zmian temperatury spalin.Jest ona widoczna przy dochodzeniu masy powietrza do wartości lambda(współczynnik nadmiaru powietrza). Dzięki takiemu algorytmowi eCoal nie potrzebuje grzebania w ustawieniach. Ten algorytm jest wspólny dla wszystkich typów paliw stałych (węgiel,drewno,pellety,zboże). Moim zdaniem może pracować nie tylko z Brucerem, kwestia zmiany częsci softu odpowiedzialnego za proces podawania węgla. Czy aby ten Bruli nie wpisuje się w stare powiedzenie:"cała para poszła w gwizdek".

Jak ten "hiper bajer" steruje procesem spalania węgla? Jak wylicza ilość powietrza dla masy węgla znajdującej się w retorcie?

Sterownik eCoal z tego co się orientuje z wypowiedzi p.Zawijan wykorzystuje pewną prawidłowość zmian temperatury spalin.Jest ona widoczna przy dochodzeniu masy powietrza do wartości lambda(współczynnik nadmiaru powietrza). Dzięki takiemu algorytmowi eCoal nie potrzebuje grzebania w ustawieniach. Ten algorytm jest wspólny dla wszystkich typów paliw stałych (węgiel,drewno,pellety,zboże). Moim zdaniem może pracować nie tylko z Brucerem, kwestia zmiany częsci softu odpowiedzialnego za proces podawania węgla. Czy aby ten Bruli nie wpisuje się w stare powiedzenie:"cała para poszła w gwizdek".

Ten sterownik stworzono po to aby procesem spalania sterował użytkownik (takie podobno były prośby do elektro-system) dlatego wszystkie ustawienia są dostępne i można je samemu nastawiać(producent nie ponosi odpowiedzialności za ustawienia jakich sobie dokona użytkownik) w przeciwieństwie do eCoala

Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem, według opisu Minertu czujnik zawijamy w folie aluminiową? Myślałem że folia nie przepuszcza ciepła, ja bym i rurę, i czujnik razem owinął, ale pewnie się mylę bo jestem tylko człowiekiem i zbyt szybko piszę. Panie Jarecki zrobienie z eCoal sterownik w którym wszystko się ustawia mija się z celem jego kupna. Pozdrowionka.

Jestem ciekaw na ile dni wystarczy zasobnik z ekogroszkiem, narazie 4 dni, moje życzenie to 2 tygodnie.

Mam jeszcze jeden problem odnośnie temperatury podajnika, czy zależy ona od kaloryczności opału? Na życie byla 30st na ekogroszku 50st.

Co do folii to wytłumaczono mi to w ten sposób.Czujnik dolega do rurki po bardzo małej płaszczyźnie tzw liniowo a podkładając folię aluminiową utapiamy w niej czujnik tak aby przynajmniej przylegała jego połowa ,folia ma być przewodnikiem wtedy otrzymujemy dokładniejszy pomiar temperatury.

Co do temp podajnika to może być do 200st głównie to zależy od rodzaju paliwa i od zapotrzebowania na ciepło.

Ciekawi mnie twoje życzenie na pełnym koszu 2tyg.Każdy by tak chciał.Czy rozpocząłeś już sezon grzewczy ,czy tylko CWU albo grzejesz tylko wieczorami bo jak widzę to wynik masz b.dobry,napisz coś więcej.

Ja zasypałem kosz do pełna w czwartek o 12.00 dziś zaczyna się 6 doba a w koszu jeszcze na jakieś półtorej dnia,piec pracuje bez wygaszania cały czas,w domu średnio 27* .

Nie zależy od kaloryczności opału.

Zależy od intensywności pracy kotła (zapotrzebowania ciepła).

Niestety materiały żelazne przewodzą ciepło i im wyższe temperatury w kotle, tym wyższa temp. podajnika.

Nie ma jednak powodu do obaw. Węgiel odgazowuje dopiero powyżej 300st.C.

Tylko uzupełnię co sam zauważyłem.

Paląc ziarnem owsa faktycznie temp. na czujniku kosza była niższa. Moim zdaniem dzieje się tak z prostego powodu- ziarno owsa wcale się tak łatwo nie pali i po zaniku nadmuchu bardzo szybko gaśnie,poza tym ma mniejszą kaloryczność, zatem jest szybciej podawane.

Węgiel trzyma żar, zatem t.czujnika kosza w zakresie 40-50st.C to normalna sprawa. Palnik jest żeliwny i przekazuje ciepło.

Ktoś, kto pisze o 200st.c na czujniku kosza chyba sobie żartuje. Czujniki zabezpieczające kosz u 99%producentów sterowań na rynku są ustawione na zakres 70-80st.C, w eCoal widziałem,że jest 100st.C. Jedyny aktywny czujnik kosza ma Ognik pid oraz PUMA, na podstawie szybkości przyrostu temp. czujnika kosza oraz w miarę zbliżania się do t.alarmu sterownik wprowadza poprawkę algorytmu skracając pauzę podawania dla podniesienia kopca i nie dopuszczenia do zadziałania alarmu. O tym może pomyśleć producent eCoala, zresztą inni producenci również.

Odp. Minertu Twojego spalania pewnie nie pobiję, masz większą powierzchnię a spalanie małe. Mój domek jest średnio docieplony. Sezon grzewczy zacząłem od września. Na początku spalałem żyto, teraz ekogroszek (nie znam jego parametrów). Piec pracuje cały czas z tym że cwu grzeje 24h, c.o. zakręcam zaworem o godz. 9h a załączam o 16h, jest ciepło(26st) a nie mam zaworów termostatycznych. Myślę że jest błędem załączanie pompy na 30min w ciągu 1h bo temperatura spada nawet o 5,6st i piec w krótkim czasie połyka więcej. W przyszłym roku pomyślę o zwiększeniu żeberek w pokoju 24m2 z 15 do 20 i w drugim z 18 do 20, zmienię pompę na alpha2 i puszczę ją na 24h. Aaa i zmienię drzwi z wentylacją czyt. dziurą.

Odp. Zawijan jeśli bezpośrednio kaloryczność nie ma wpływu na temperaturę podajnika to już pośrednio może mieć wpływ, chyba że robiliście testy spalając różne kalorycznie opały od najmniej kal. typu żyto do najwięcej kal. ekogroszków. Strata ciepła uciekającego podajnikiem jest ogromna, te np. 50st świetnie ogrzałoby np. cwu. gdyby zamknąć podajnik w płaszczu wodnym.