darase 14.10.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Odp. Jarecki ma pan rację napisanie procedury do sterownika żeby wypychał żar do popielnika lub go podnosił po osiągnięciu temperatury podajnika np. 88st dla informatyka nie powinno być problemem. Sterownik z taką funkcją daje dodatkowe zabezpieczenie. W ecoalu jest ust. 100st, fajnie by było żeby alarmy były np. dźwiękowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.10.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Co do 200stC podajnika to moja pomyłka za co przepraszam.Dziś minął tydzień od pełnego zasypu kosza.Czwartek 7.10 godz. 12.00 pełny zasyp kosza ok 162kgdziś 14.10 godz. 14.30 uzupełnienie kosza 156kg średnie spalanie dobowe wyszło 22,3kg Ustawienia dzieńCO: 50* , CWU:45* ,zadawanie temp. progr.pokojowy,tryb CWU priorytet,temp.wyjściowa na grzejniki pomiędzy 38* a 42*, temp. w pokojach średnio 26,8*Ustawienia noc CO: 40*,CWU:42* co do spalania 18kg CO ustawione było na 55* obniżone do 45* w nocy może warto wrócić do tego ustawienia z wyższą temp zadaną CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 (edytowane) Odp. Zawijan jeśli bezpośrednio kaloryczność nie ma wpływu na temperaturę podajnika to już pośrednio może mieć wpływ, chyba że robiliście testy spalając różne kalorycznie opały od najmniej kal. typu żyto do najwięcej kal. ekogroszków. Strata ciepła uciekającego podajnikiem jest ogromna, te np. 50st świetnie ogrzałoby np. cwu. gdyby zamknąć podajnik w płaszczu wodnym. Laboratoria nie robią testów t. podajnika, bo pod względem czystości spalania czy sprawności kotła ich to nie interesuje. Co wiecej na stanowiskach badawczych do gniazd sterowania nie sa podpinane pompy. Przepływ wody reguluje inne, osobne urządzenie. Sterownik na stanowisku badawczym steruje tylko pracą podajnika, dmuchawy i pracuje na jednej temp. zadanej, zalezy czy na 100%mocy czy 30%mocy czy jeszcze innej. Przepływ wody oraz nastawa dobierane są przez osobe badająca kocioł na stanowisku. Z tych właśnie powodów twierdzę,że tego typu badania nijak się mają do użytkowania na instalacjach domowych. Takie obserwacje to juz typowo eksploatacyjna sprawa. Z własnego doświadczenia powtarzam,że temp. przy węglu na podajniku w granicy 40st.c to nic nadzwyczajnego (pewnie,że lepiej jak jest między 20-30). Co wiecej, temp. czujnika kosza może wzrastać wcale nie ze wzrostem mocy kotła lecz wręcz przeciwnie ze spadkiem mocy kotła (współpraca z samym bojlerem). Temp. na podajniku spada, im mniejsza kaloryczność paliwa, gdyż w tym wypadku mamy szybsze podawanie a wiec cofanie się żaru do kielicha jest wolniejsze jak prędkość wypychania paliwa. Częściowo wpływ na temp. podajnika może mieć aktualna zadana temp. na C.O. czy CWU Wkleiłbym linka z pokazaniem kilku kotłów z odczytem internetowym czujnika podajnika, abyś się tym tak mocno nie martwił. Sęk w tym,że to inny typ sterownika a wątek dotyczy ecoala oraz brucera Edytowane 14 Października 2010 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 14.10.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Dzięki ''mister'' Jarecki już kilka osób mnie uspokajało i jestem już spoko spoko jak to mówi moja babcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 15.10.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Odp. Zawijan Burner-s? Ciekawa sprawa, nawet bardzo ciekawa. Da się go podpiąć pod ogniwo 15 kw? Zostając przy sterowniku eCoal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.10.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Zgadza się. Wielokrotnie o tym pisałem. Problem jednak w tym, że producenci nie kwapią się do zlecania instytutom badań eksploatacyjnych, które obnażają wszelkie wady konstrukcji kotłów oraz przekazują producentom bogaty materiał do doskonalenia tych konstrukcji. Ciekawe - dlaczego nie chcą tych badań? Tak naprawdę w Polsce są 3liczące się jednostki badawcze posiadające akredytacje: UDT CERT IChPW (tutaj tzw jabłuszko za badanie na 100%mocy) IE (Instytut Energetyki)Radom OTGiS (Oddział Techniki Grzewczej i Sanitarnej) Łódź (tutaj śliweczka za wyniki 30% oraz 100%mocy) Jest jeszcze Fundacja Mała Energetyka, jest m.in. Politechnika Poznańska z laboratorium badań kotłów (myślę,że wiecej politechnik w Polsce ma tego typu laboratoria, chyba politechnika śląska z tego, co kojarzę), jest jakiś ośrodek pod W-wą, ale te jednostki nie mają akredytacji. Pod W-wa chyba coś w stylu instytut przeróbki nafty i gazu czy jakoś tak. Podnieście standard badań, to producenci nie będą mieli wyjścia. Moim zdaniem sprawa prosta. Do tej pory zlecam badania Łodzi właśnie z tego względu,że oprócz badania 100%, które za dużo o kotle nie mówi otrzymuje wyniki z 30%mocy, które bardzo duzo dają i pokazuja kierunki, gdzie możemy jeszcze dokonać poprawek. Zróbcie podobny standard wyjściowy i sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 15.10.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 (edytowane) powiem tak nie wiecie o co chodzi ? kasa,kasa, kasa co sie tyczy badań, czemu łódź, czemu 30 % mocy nominalnej jest takie ważne ? podejrzewam, że w łodzi jest po prostu taniej no i w łodzi nie ma zawijana eh panowie powiem tak pomimo tego że byłem przekonywany do wyższości skamp-a nad eko i pomimo tego że z eko mialem maly problem co do wyjścia czopucha z boku i tak wziałem eko jakoś bardziej mi pasują rady, porady zawijana konkret . . . no i jeszcze szkopół skamp sie nie wyrobil czasowo ze swoja 12- stką mial byc to poczatek pazdziernika a . . . mamy ? ktoś już tu wspominał o wyglądzie strony www producentów tak sie składa że przypadkiem jestem z tej branży i sory ale strona skamp-a nie zachęca choćby to był najlepszy na świecie produkt, marketing do bani pomijajac to forum w koncu nie kazdy tu zaglada . . . dzięki wszystkim za rady P.S co znaczy łucki w nazwie sekom ? ? ? Edytowane 15 Października 2010 przez TomiAyomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 15.10.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 tomi jaki kupiłeś? Pochwal się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 15.10.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 (edytowane) nabyłem ogniwo eko 15 kw . . . . kawał pieca . . . he he Edytowane 15 Października 2010 przez TomiAyomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 15.10.2010 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Witam, dołączę się do wątku właśnie przed wczoraj uruchomiono mi piec PONAR EKO 26KW oczywiście z Ecoal-em, narazie jestem zdumiony pracą sterownika ponieważ rzeczywiście nie trzeba nic robić oto mi chodziło. Trzeba się tylko przyzwyczaić do jego pracy bo zachowuje się zupełnie inaczej niż inne z ustawieniami ręcznymi. Dziwne dla mnie jest tylko to że przy ustawieniu temp. wewn. na 21` na sterowniku a gdy w domu jest powyżej tej temp. to piec i pompa CO nadal pracuje, ale może tak musi być więc się nie wtrącam niech sobie pracuje.Tak na marginesie to dlaczego tak mało się pisze o piecach PONAR nawet Zawijan o nim mało pisze a przecierz to jest z tego co porównywałem na własne oczy lepsza konstrukcja od Ogniwa pod paroma szczegółami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.10.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 (edytowane) SLAWETA lepszy pod jakim względem? Jaką ma powierzchnię grzewczą i ile mieści wody? Już sprawdziłem 2.5m2,80l, wynik ogniwo 25kw 68l 2.5m2, zasobnik w standardzie ogniwa to 210dm3,a u Ciebie? Teraz wymień mi zalety za które trzeba dopłacić ok 2tyś do Twojego pieca. Ogniwo miażdży w konkursie cena/jakość. Wiem, pewnie masz większą szufladę na popiół i gwarancję na 10lat? Edytowane 16 Października 2010 przez darase uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.10.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Odp. Zawijan gięcie blachy czy to dobry pomysł, napewno skraca pracę, ale też osłabia blachę w miejscu zgięcia, część zewnętrzna blachy musi się rozciągnąć. P. S. Mogę się mylić jestem tylko człowiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.10.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Odp.2 ZAWIJAN to ciepło emitowane z podajnika świetnie suszyłoby ekogroszek w zbiorniku, wszyscy są zgodni (tak myślę)że suche paliwo to podstawa. Żebym miał więcej zdolności to zrobiłbym szczelną komorę wokół podajnika i to ciepło skierowałbym do zbiornika z ekogroszkiem. P. S. Znowu mogę się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 16.10.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Gdzie mozna zobaczyc to nowe ogniwo, tyle o nim slysze a jeszcze nie widzialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.10.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 powiem tak nie wiecie o co chodzi ? kasa,kasa, kasa co sie tyczy badań, czemu łódź, czemu 30 % mocy nominalnej jest takie ważne ? podejrzewam, że w łodzi jest po prostu taniej no i w łodzi nie ma zawijana eh panowie powiem tak pomimo tego że byłem przekonywany do wyższości skamp-a nad eko i pomimo tego że z eko mialem maly problem co do wyjścia czopucha z boku i tak wziałem eko jakoś bardziej mi pasują rady, porady zawijana konkret . . . no i jeszcze szkopół skamp sie nie wyrobil czasowo ze swoja 12- stką mial byc to poczatek pazdziernika a . . . mamy ? ktoś już tu wspominał o wyglądzie strony www producentów tak sie składa że przypadkiem jestem z tej branży i sory ale strona skamp-a nie zachęca choćby to był najlepszy na świecie produkt, marketing do bani pomijajac to forum w koncu nie kazdy tu zaglada . . . dzięki wszystkim za rady P.S co znaczy łucki w nazwie sekom ? ? ? I tu sie kolego mylisz. Łódź jest znacząco droższym instytutem Zabrze bada podajniki na 100% mocy w cenie 8tys. netto Łódź bada za 15tys netto na 30 oraz 100%mocy plus kolejny dzien badanie zabezpieczeń a więc m.in wymuszone przegrzanie kotła, badanych jest więcej parametrów. Prawda jest,że w Zabrzu oferują szumne już badania eksploatacyjne, ale kolega zawijan informował telefonicznie,że na taki proces badań do tej pory nikt sie nie zdecydował oprócz ogniwa. Jak będziemy robić coś nowego, pomyśle o ofercie Zabrza na wiosnę. SEKOM to skrót od konstrukcji z lat 90-ych Stalowy ekologiczny Kocioł Opalany Miałem a Łucki to nazwisko i pochodzi raczej od Łucka jak od Łodzi. Nazwisko jest dodane do nazwy firmy, bo konstrukcje Sekom kupiło jeszcze w sumie 10 czy 12producentów. SKAM-P 12kW jest w laboratorium w Łodzi od końca września. Czekamy na wiadomość z instytutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.10.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Odp.2 ZAWIJAN to ciepło emitowane z podajnika świetnie suszyłoby ekogroszek w zbiorniku, wszyscy są zgodni (tak myślę)że suche paliwo to podstawa. Żebym miał więcej zdolności to zrobiłbym szczelną komorę wokół podajnika i to ciepło skierowałbym do zbiornika z ekogroszkiem. P. S. Znowu mogę się mylić... Zrobilismy takie rozwiązanie i wystawiliśmy na Targach Instalacje 2008 w Poznaniu w ramach klastra kotlarskiego Produkt był badany przez UDT oraz Politechnike Śląską Ciepło z czopucha było zawijane do kosza dla podsuszenia paliwa i podgrzane trafiało do retorty. Przygotowane były specjalne dwa palniki, jeden typowo groszkowy, drugi miałowo-groszkowy, Konstrukcja była wyposazona w filtr spalin. Niestety ze względu na dość wysoką cenę produkt nie udało się sprzedawac seryjnie. Przypuszczam,że gdyby wówczas współpraca była z IChPW, to dzięki lepszej promocji pewnie udało by się go na rynek wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.10.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 p.Zawijana chciałem zapytać jak wygląda sprawa z palnikiem Burner-s, czy będzie oferowany w sprzedaży, ewentualnie w jakim czasie? Czy można ten wyrób wytestować? Są na to jakieś szanse? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 16.10.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Darase, np. wymiennik rurowy dopiero Ogniwo będzie miało w nowym modelu, dostęp do czopucha gdzie w Ogniwie prawie go nie ma, grubość czopucha też nie jest bez znaczenia a w Ponarze jest prawie dwa razy grubszy. Ogólne wykonanie pieca sprawiało lepsze wrażenie w Ponarze, o tym gęciu blach nie wiedziałem więc następny plus. Miałem możliwość porównać oba piece w firmie w Łodzi praktycznie stały koło siebie. Oczywiście to są szczegóły a obydwie konstrukcje są bardzo dobre, fakt ta cena którą narzuca Ponar jest powalająca, lekko przesadzili Panowie ale mi się udało go kupić promocyjnie w cenie 7500 26kw z modułem i powiększonym zasobnikiem, inaczej wybrał bym Ogniwo.Zmieniając temat powiedzcie mi Panowie dlaczego po podłączeniu czujnika wewn. przestawieniu na tryb pokojowy i po ustawieniu temp. nocnej i dziennej sterownik praktycznie nie reaguje dalej żyje swoim życiem. Na dzień mam ustawioną temp. 21 a na noc 20 stopni a piec cały czas utrzymuje 23 stopnie całą dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 16.10.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 No dobrze a możemy porozmawiać o Brucerze i eCoal-u?Może źle sprecyzowałem wcześniej pytanie więc czy możecie mi wytłumaczyć co to za parametr `obniżona temp.` i jak go się stosuje w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.10.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 SLAVETA- To dobrze zrobiłeś, 400zł za takie dodatki można dać, też rozważałem jego kupno ale nie aż w takiej cenie. Odp.1 SALVETA sterownik jest tak inteligentny że myśli za Ciebie,he he, widać stwierdził że będzie Ci lepiej jak będzie Ci cieplej hi hi, a tak na poważnie widać go interesuje lepsze spalanie niż Twoja tem. Na drugi rok zakładam zawory termostatyczne i kupuję pompę alpha2.Odp.2 Temperatura obniżona to jest wartość o jaką ma sterownik obniżać tem. po osiągnięciu zadanej, tylko musisz to zaznaczyć takimi kreseczkami, muszą być na dole. Wtedy pojawi się strzałka w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts