minertu 18.10.2010 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 MINERTU- Jak Ty liczysz to spalanie? Masz podajnik na wadze? He he. Swoje średnie spalanie ustalam na podstawie ilości wsypanego węgla dziś wsypałem prawie max 154kg(weszłoby 160 suchego groszku) i teraz zobaczę na ile dni mi to wystarczy. Poprzednio miałem ok. 130kg na 8dni(ok. 16.5kg na dzień) Bardzo prosto,zasypuje do pełna i po dokładnej dobie znowu do pełna.Wiadro po farbie 20l pomieści 13kg groszku,liczę ilość dosypanych wiader a co zostanie to ważę a reszty nie muszę tłumaczyć bo wynik sam wychodzi. Lepiej średnią wyliczać po upływie co najmniej 3-4 dni bo jedna doba to za mało a zużycie nawet ciepłej wody codziennie nie jest takie samo,podałem 18kg bo tak mi akurat wyszło,nawet jak by było 20kg to i tak byłbym zadowolony. Do kosza wchodzi ok. 162kg groszku średniego i w miarę dobrze wysuszonego,zasypuję po samą uszczelkę na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.10.2010 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 (edytowane) Witam i od razu z pytaniem do osob posiadajacych/wspierajacych/instalujacych kotly ogniwo EKO Od razu zaznaczam ze jestem laikiem w sprawach instalacji CO/CWU jednak pare rzeczy wydaje mi sie niejasnych. W tym tygodniu mialem zainstalowany ten kociol 24KW. Ogrzewam ~250m dom czesciowo docieplony (wlasnie jest w trakcie docieplania). Przerysowywujac schemat ze strony ogniwa aktualne u mnie wdrozone rozwiazanie wyglada tak. http://i.imgur.com/YZERx.jpg Czujnik CO umieszczony jest w takim otworze z tylu pieca zaraz obok wyjscia z ciepla woda. Ponad pompa CO jest jeszcze umieszcony termometr zegarowy pokazujacy temperature wody wychodzacej ponad pompa. Na dziendobry kociol spalil ~50kg w ciagu ~20h przy ustawieniu 55 stopni na piecu i w pelni otwartym zaworze 3d. CWU zostalo podlaczone nastepnego dnia i wtedy piec rowniez spalil ~50(ale juz przez 24h) przy temperaturze cwu 45. Osoba montujaca piec powiedziala ze CO powinno byc ustawione caly czas na 55 natomiast temperature w domu mam regulowac sobie za pomoca zaworu 3d - co jest dla mnie troche nieporozumieniem bo nie po to mam piec z programatorem tygodniowym aby co chwile latac do pieca zmieniajac jego ustawienia. Aktualnie poniewaz zaniepokoila mnie ilosc spalonego groszku postanowilem wbrew osobie instalujacej zmniejszyc temperature CO na ~48 stopni (podobna temperature widzialem na jednym z przykladowych paneli ze strony ecoal) zawor 3d ustawilem gdzies na 50%. Temperatura na wyjsciu z pompy CO oscyluje w okolicach 50 stopni. i spalanie wygladlada jakby spadlo. Na schemacie na stronie ogniwa czujnik CO znajduje sie za pompa CO. Rozumiem ze schemat moze byc przestarzaly jednak i tak wydaje mi sie nie logiczne ustawianie czujnika temperatury CO wewnatrz pieca gdyz przy ustawieniu CWU na temperature wyzsza niz CO na zdrowy rozsadek temperatura CO bedzie sciagac CWU w dol... Poza tym wczesniej w tym temacie byla prowadzona dyskusja na temat zastosowania pompy mieszjacacej i CO dla awaryjnego chlodzenia pieca w okresie letnim w wypadku uzyskania zbyt wysokiej temperatury. Przy tak umieszczonym zaworze 3d ciepla woda predzej chyba zacznie uciekac powrotem niz przez zamkniety zawor 3d. Pytanie moje jest takie, poniewaz jeszcze bede mial u siebie ekipe od ogrzewania (maja wymienic jeszcze 2 grzejniki): 1. czy porozmawiac z nimi nad zalozeniem pompy mieszajacej i wowczas zrezygnowanie z zabawy zaworem 3d. 2. Dobrac na dana temperature idealne ustawienie zaworu 3d i za pomoca programatora CO ustawic temperature nocna i dzienna 3. Nie bawiac sie programatorem ustawic stale 55 stopni i wszysko regulowac za pomoca zaworu 3d. Pozdrawiam MR Do puki nie ocieplisz domu i go nie wygrzejesz to spalanie takie będzie bo ciepełko ucieka ci na zewnątrz lub jest wychładzane przez niewygrzane ściany. Czujnik CO masz w odpowiednim miejscu ale owiń go folią aluminiową spożywcza tak aby wszedł w miarę ciasno do otworu ( w bojlerze zrób tak samo a czujnik powrotu podłóż tak aby styk nie był liniowy tylko przynajmniej połową średnicy czujnika do rury powrotnej i jeżeli nie masz pianek na rurach to w miejscu gdzie jest czujnik załóż przynajmniej 0,5m pianki aby czujnik był odizolowany od zewnątrz). Co do ustawień 55* na piecu to mój instalator też mi powiedział ,że w Polsce takie są normy i tak ma być piec ustawiony i w Twoim przypadku źle Ci nie powiedział bo musisz dom wygrzać do czasu aby zaczął jak najmniej oddawać ciepło na zewnątrz .Do puki go nie wygrzejesz nie uzyskasz temp zadanej na programatorze pokojowym. Nie wygrzany dom to jak otwarte całą dobę okno i możesz grzać aż wypalisz cały węgiel a skutek marny. Schemat jest dobry ale instalator powinien przed pompa CWU zamontować zawór zwrotny,wtedy nie wyciągnie wody z bojlera. Bez pompy mieszającej w trybie letnim też sterownik sobie radzi bo uruchomi sobie pompę CO aby wychłodzić wodę Co do zaworu 3D zostaw tak jak masz bo pompę zawsze możesz wstawić.Reguluj zaworem tak (minimalny obrót i poczekaj z 10min) aby różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem nie była za duża.Proponuję na ten czas wyłączyć pompę CWU . Napisz jaka temp w pokoju jest dla Ciebie odpowiednia . Edytowane 18 Października 2010 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.10.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Odniosę się jeszcze do czasu pracy podajnika,podniosłem temp pokojową do 28* i za pół godziny piec ruszył z kopyta ,wentylator na maksa a praca podajnika (1 cykl podawania) wydłużył a się do 5sek a nie jak dotychczas 3 sek,po osiągnięciu temp żądanej piecyk się wyłączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
29a 18.10.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Czujnik CO masz w odpowiednim miejscu ale owiń go folią aluminiową spożywcza tak aby wszedł w miarę ciasno do otworu ( w bojlerze zrób tak samo a czujnik powrotu podłóż tak aby styk nie był liniowy tylko przynajmniej połową średnicy czujnika do rury powrotnej i jeżeli nie masz pianek na rurach to w miejscu gdzie jest czujnik załóż przynajmniej 0,5m pianki aby czujnik był odizolowany od zewnątrz). Czujnik w boilerze jest zalepiony pianka i wstawiony w okolicach wyjscia powrotu z boilera. Niestety odleglosci na rurach CWU sa spore wiec juz przy zmywaniu temperatura drastycznie spada . Czyjnik powrotu z tego co widzialem jest dowiniety srebrna tasma wzdloz rury. Natomiast czujnik CO rzeczywiscie owine ta folia aluminiowa bo do niego dostep najlatwiejszy . Co do ustawień 55* na piecu to mój instalator też mi powiedział ,że w Polsce takie są normy i tak ma być piec ustawiony i w Twoim przypadku źle Ci nie powiedział bo musisz dom wygrzać do czasu aby zaczął jak najmniej oddawać ciepło na zewnątrz .Do puki go nie wygrzejesz nie uzyskasz temp zadanej na programatorze pokojowym. Programatora pokojowego nie zakupilem ale mam to w planach. Aktualnie korzystam tylko z programatora CO temperatura 55 dzien i obnizona o 5 o konkretnych porach. Nie wygrzany dom to jak otwarte całą dobę okno i możesz grzać aż wypalisz cały węgiel a skutek marny. Tylko ile takie cudo sie musi ogrzewac . Aktualnie jak przykrece zawor 3d prawie na max to temperatura w domu utrzymuje sie spokojnie i spada mniej wiecej o stopien na 1,5 godziny. Schemat jest dobry ale instalator powinien przed pompa CWU zamontować zawór zwrotny,wtedy nie wyciągnie wody z bojlera. Bez pompy mieszającej w trybie letnim też sterownik sobie radzi bo uruchomi sobie pompę CO aby wychłodzić wodę Dobrze wiedziec Co do zaworu 3D zostaw tak jak masz bo pompę zawsze możesz wstawić.Reguluj zaworem tak (minimalny obrót i poczekaj z 10min) aby różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem nie była za duża.Proponuję na ten czas wyłączyć pompę CWU . Mowiac roznica miedzy zasilaniem a powrotem masz na mysli dane z czujnika CO, czy temperature z zegara za zaworem 3d? Napisz jaka temp w pokoju jest dla Ciebie odpowiednia . Aktualnie osiagniete 23 stopnie jest temperatura wystarczajaca. Wczoraj przy ustawieniu temperatury CO na 45 stopni przez prawie caly dzien i cwu na 37 poszlo ~30kg groszku (skonczyl sie nad ranem a dosypywalem worek kolo 9tej w niedziele). Aczkolwiek w tym tygodniu zaczne sprawdzac rozne wegle dostepne w okolicy bo cos nie ufam w "sprowadzany z kazachstanu super groszek". Dzieki za odpowiedz. Tak jak pisalem - jestem laikiem i raczej musze sie nauczyc obslugi takiego pieca . Do tej pory mielismy zwykly piec weglowy w ktorym trzeba bylo praktycznie codziennie rozpalac . Pozdrawiam MR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravietz7 18.10.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam! Również posiadam kocioł Ponar Eko, instalacja z pompą mieszającą, zastanawiam się, czy ewentualnie modyfikacja na zawór 4D jest sensowna, z punktu widzenia ekonomiczności pracy instalacji, czy też obydwa układy są zbliżone (temperatura CO ustawiona 45 Club 48C, woda wracająca jest zawsze powyżej 40), w sumie modyfikacja to kilkaset pln, czyli niecała tona opału . Zastanawia mnie praca dmuchawy, na niskich obrotach jest ok, natomiast przy pracy na wyższych obrotach, słychać wyraźnie, oprócz szumu powietrza dodatkowy odgłos, chyba łożyska - nie wiem, czy może u kogoś też tak jest? Wcześniejszy piec, a dokładnie dmuchawa "hałasowała" wyłączenie szumem powietrza. Mam też problem z pompą mieszającą, logiczne jest, że powinna się załączać przy niskich temperaturach powrotu (które u mnie występują wyłącznie przy rozpalaniu kotła), a tego nie robi, natomiast po przejściu na tryb ręczny można pompę uruchomić... dziwne bo patrząc na instalacje demonstracyjne ze strony ecoal, widać tam te pompy pracujące... Kolejna sprawa, do tej pory zużyłem 3 zawleczki, może ktoś podzieli się doświadczeniem, czego twardszego można użyć w zamian? Mam też pewien pomysł, na odzysk ciepła ze spalin (wymiana ciepła pomiędzy przyłączem kominowym a powrotem zimnej wody), nie wiem tylko jak to wpłynie na pracę sterownika... W każdym razie, to co ucieka przez komin to sporo ciepła, wiem, że np. piece gazowe, które oczywiście pracują w zupełnie odmienny sposób, mają odzysk . W poprzednim piecu (miał, eko) miałem zrobione takie wstępne podgrzewanie wracającej wody przez wychodzące spaliny (temperatura spalin to było jakieś 40C) i układ działał, tyle że był to "zwykły" sterownik Perfect... Acha, jeszcze o samym zasobniku, czy u Was przy rozpalaniu, kiedy nie zamknie się podajnika też wydobywa się z niego taki ciężki gęsty dym? Szczelne zamknięcie rozwiązuje problem, ale jest to irytujące, szczególnie przy pracy kotła i dosypywaniu paliwa. Oczywiście podczas pracy, jak otworzę podajnik, to dymu nie ma, pojawia się dopiero po jakimś czasie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 18.10.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam! Kolejna sprawa, do tej pory zużyłem 3 zawleczki, może ktoś podzieli się doświadczeniem, czego twardszego można użyć w zamian? Nie wydaje mi się , by można było akurat w tym temacie eksperymentować. To że zrywa Ci zawleczki świadczy o kiepskiej jakości węgla ( jest za duży). Co prawda sam stwierdziłem, że śruby M5 kupowane w Castoramie są mniej trwalsze niż ta która była oryginalnie zamontowana przez producenta , dlatego kupiłem tradycyjną zawleczkę wygląda tak http://www.dromet.pl/pl/produkt/zawleczki/zawleczki-pn-82001-zawl która wydaje się być bardziej trwalsza . Ale musisz pamiętać , że to jest zabezpieczenie przed spaleniem silnika a nie po to by uprzykrzyć nam życie. Mi w zeszłym roku zerwało z 8 razy - doszedłem do takiej wprawy że wymieniam je w 3 min . Acha, jeszcze o samym zasobniku, czy u Was przy rozpalaniu, kiedy nie zamknie się podajnika też wydobywa się z niego taki ciężki gęsty dym? Szczelne zamknięcie rozwiązuje problem, ale jest to irytujące, szczególnie przy pracy kotła i dosypywaniu paliwa. Oczywiście podczas pracy, jak otworzę podajnik, to dymu nie ma, pojawia się dopiero po jakimś czasie. Pozdrawiam Mam co prawda inny piec ale mam to samo - to jest normalne a na czas dosypywanie robię stop bo u mnie prawie od razu zadymia kotłownie i garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravietz7 18.10.2010 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 W temacie zawleczek - ja też wymieniam w 3, może nawet w 1 minutę 15 sekund problem, kiedy zerwie w nocy i piec się wygasi, bo dochodzi jeszcze rozpalanie jeśli chodzi o paliwo, to nie wiem czy jest zbyt duże, eko wydaje się standardowej granulacji, Wiem natomiast, że czasem nawet serwis zaleca zawleczką z utwardzonego metalu... Kwestię, po co jest zawleczka rozumiem doskonale, w innym przypadku zaspawanie rozwiązałoby sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 18.10.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 No i słuchajcie sprawa rozwiązana odnośnie sterowania pokojowego. Wystarczył jeden tel. do eCoal-a i wszystko wiadomo, tak jak pisał MINERTU trzeba zmienić sterowanie pompą na cykliczne w ustawieniach zaawansowanych i sprawa całkowicie się rozwiązała. Wszystko działa tak jak trzeba i sterownik ładnie utrzymuje temp. w domu taką jak mu zadałem:) Oczywiście cala historia powinna być ustawiona przez instalatora ale widać jeszcze muszą się trochę podszkolić.Tak na marginesie w Ecoal-u potraktowano mnie wzorowo, kurcze tak powinno być wszędzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 18.10.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Również posiadam kocioł Ponar Eko, instalacja z pompą mieszającą, zastanawiam się, czy ewentualnie modyfikacja na zawór 4D jest sensowna, z punktu widzenia ekonomiczności pracy instalacji, czy też obydwa układy są zbliżone (temperatura CO ustawiona 45 Club 48C, woda wracająca jest zawsze powyżej 40), w sumie modyfikacja to kilkaset pln, czyli niecała tona opału . Nie widzę sensu takiej zmiany przecież sterownik sobie bardzo dobrze daje radę i tam gdzie potrzeba to pokieruję tą wodę. Lepiej kup sobie opał na zimę za tą kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravietz7 18.10.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Zgadza się, ale sam producent sterownika nawet sugeruje instalację z 4D ps. wysłałem wiadomość na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravietz7 18.10.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 A jeśli chodzi o zawleczkę, chyba nawet już było, śruba M5, z twardością 8,8 Rozumiem, że u każdego z dmuchawy słychać wyłącznie świst powietrza? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 18.10.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Zastanawia mnie praca dmuchawy, na niskich obrotach jest ok, natomiast przy pracy na wyższych obrotach, słychać wyraźnie, oprócz szumu powietrza dodatkowy odgłos, chyba łożyska - nie wiem, czy może u kogoś też tak jest? Wcześniejszy piec, a dokładnie dmuchawa "hałasowała" wyłączenie szumem powietrza. U mnie tak samo jest taki efekt jak by ziarnka piasku wpadły do wentylatora ale nie jest to jakieś uciążliwe prawie tego nie słychać. Co do pompy mieszającej to u mnie się czasami załącza bo widzę na sterowniku ale u każdego są inne warunki spalania więc nie pomogę. Pomysł z odzyskiwaniem ciepła ze spalin może i dobry ale czy dobry dla Twojego komina? U mnie z podajnika też wydobywa się dym ale to akurat normalne w piecach na ekogroszek powietrze idzie tam gdzie jest łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Giorgio_66 18.10.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam i proszę o pomoc wszystkich użytkowników palnika BRUCER II.Mam piec PONAR EKO 17KW i podobne objawy jak Kolega SLAVETA, dodatkowo nie spalał mi do końca węgla. Po jednym dniu taca była pełna. Od strony zasobnika więcej popiołu natomiast od drugiej strony pełno nie spalonego miału. W ogóle palnik jak pracował to żar był tylko od strony zasobnika, dlatego postanowiłem sprawdzić czy mój palnik czasem nie jest obrócony.Po wyjęciu go wydaje się że był dobrze założony tzn. wycięcie korony nad wypustem w palniku ale moje zdumienie wzbudził fakt, iż wszystkie okrągłe otworki w koronie są od środka zaspawane.Proszę o komentarz czy taka jest konstrukcja palnika czy to wynik stopienia zanieczyszczeń znajdujących się w węglu, jeśli to zanieczyszczenia to czy ktoś miał taki przypadek i co z tym zrobił? Dodam, że pionowe szpary są czyste i nie zaspawane. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 18.10.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Jak masz takie objawy jak ja to już jest rozwiązanie wyżej.Co do korony to miałem identycznie jak piszesz gdy ją miałem obróconą w niewłaściwą stronę, jak ją prawidłowo zamontowałem i wkleiłem na silikon wszystkie objawy ustąpiły.Otworki w koronie są fabrycznie zaspawane to jest akurat celowe ma to związek z lepszym dopalaniem o ile pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.10.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Moim zdaniem częste zrywanie zawleczek w Brucerze ma inne podłoże jak tylko zły węgiel (część przypadków owszem). Najlepiej stosować zawleczkę ze śruby o gr.5mm (M5), imbusowa z gwintem tylko na końcu o twardości 8.8Cofanie dymu do kosza to brak dysz powietrza anty-spalinowego w palniku. Faktem natomiast jest,że kosz ma byc szczelnie zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.10.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 BOBEK czepiasz się właśnie. Jak znasz na wszystko odpowiedź to pomóż potrzebującym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 18.10.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Witam i proszę o pomoc wszystkich użytkowników palnika BRUCER II. Mam piec PONAR EKO 17KW i podobne objawy jak Kolega SLAVETA, dodatkowo nie spalał mi do końca węgla. Po jednym dniu taca była pełna. Od strony zasobnika więcej popiołu natomiast od drugiej strony pełno nie spalonego miału. W ogóle palnik jak pracował to żar był tylko od strony zasobnika, dlatego postanowiłem sprawdzić czy mój palnik czasem nie jest obrócony. Po wyjęciu go wydaje się że był dobrze założony tzn. wycięcie korony nad wypustem w palniku ale moje zdumienie wzbudził fakt, iż wszystkie okrągłe otworki w koronie są od środka zaspawane. Proszę o komentarz czy taka jest konstrukcja palnika czy to wynik stopienia zanieczyszczeń znajdujących się w węglu, jeśli to zanieczyszczenia to czy ktoś miał taki przypadek i co z tym zrobił? Dodam, że pionowe szpary są czyste i nie zaspawane. Dziękuję za pomoc Ten nie dopalony miał o którym piszesz ma bardzo niewiele substancji palnych, to raczej objaw tego ze piec pracuje na bardzo malej mocy nie wykorzystuje całego paleniska. Bylo gdzies juz o tym wcześniej chyba na tym wątku lub w poradniku zawijana - poszukaj. Koronę tez oczywiście warto uszczelnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 19.10.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) Jarecki Mam do Ciebie ogromną prośbę. Nie zaśmiecaj tego wątku swoimi informacjami nie na temat. I nie tłumacz, że nawiązujesz do poruszanych problemów - bo nie nawiązujesz, tylko je wykorzystujesz do przekazywania swoich treści reklamowych. Ja dałem Ci spokój na innych wątkach. Tam pisz sobie, co tylko chcesz. Tutaj pisz tylko o doświadczeniach z Brucerem i eCoalem. I z Burnerem-S proszę Bobek_Budowniczy przeczytaj dokładnie jeszcze raz co napisał zawijan. W wypowiedzi Jareckiego nie było niczego nie na temat, więc czemu służy Twoja uwaga? Edytowane 19 Października 2010 przez ppietrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.10.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 No i słuchajcie sprawa rozwiązana odnośnie sterowania pokojowego. Wystarczył jeden tel. do eCoal-a i wszystko wiadomo, tak jak pisał MINERTU trzeba zmienić sterowanie pompą na cykliczne w ustawieniach zaawansowanych i sprawa całkowicie się rozwiązała. Wszystko działa tak jak trzeba i sterownik ładnie utrzymuje temp. w domu taką jak mu zadałem:) Oczywiście cala historia powinna być ustawiona przez instalatora ale widać jeszcze muszą się trochę podszkolić. Tak na marginesie w Ecoal-u potraktowano mnie wzorowo, kurcze tak powinno być wszędzie:) Muszę stwierdzić ,że sterowanie czujnikiem pokojowym nie do końca działa jak należy (albo czujnik zawyża temp,albo reakcja sterownika jest za późna) dziś podłączyłem termostat pokojowy który steruje pompą,wieczorem zobaczę efekt.Różnica z termostatem polega na tym,że jak spadnie temp to on od razu uruchamia pompę CO a reszta idzie w automacie (czyli chodzi pompa,piec się wychładza a więc musi się uruchomić itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.10.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Po prostu - na czas zasypywania zasobnika należy wyłączyć wentylator. Nie jestem zwolennikiem "otworów antyspalinowych", bo to psuje jakość spalania. Napiszę co można zrobić w Brucerze, jak kto woli. W brucerze przy jednym otworze antyspalinowym niczego się wielce nie popsuje , natomiast załatwia to większość przypadków z cofaniem dymu do kosza. Napiszę dla osób chcących obniżyć lub pozbyć się dymu (zależy od wentylacji kotłowni) z kosza co należy zrobić: Mniej-więcej na środku mocowania dmuchawy, na górze wywiercić otwór wiertłem 10-ką, dalej warto odkręcić przekładnie i wysunąć ślimak, chyba,że ktoś ma wprawę z wiertarką, to wówczas tym wiertłem 10-ka przewiercamy sie do komory w której pracuje ślimak (uważąć, aby wiertłem nie wjechać w ślimaka). Górny otwór zaślepiamy i gotowe. Większośc problemów z cofaniem się dymu do kosza przy brucerze powinna ustąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts