Slaveta 19.10.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 ,podejrzewam że jakbyś nie napisał że pracujesz w instytucie pies z kulawa nogą nieprzejrzałby nawet twoich postów...promocja wyrobu przez twoją osobę jest bardzo widoczna,pozatym jakbyś udostepniał dane z testów(poza stroną firmową www) to z czystym sumieniem bym cię wywalił z roboty za niedochowanie tajemnicy słuzbowej...ale co tam, I tak jesteś prawie na emeryturze,nieprawdaż? jaki człowieku masz problem nie rozumiem tego, człowiek pisze poradnik udostępnia testy wykresy wszystko pokazuje czarno na białym i nawet tłumaczy jak ktoś czegoś nie kuma o co chodzi w tych badaniach i wykresach, to jest w dzisiejszym czasach naprawdę rzadko spotykane a Ty nie potrafisz tego wykorzystać żeby nie zostać nabitym w butelkę przy wydaniu swoich parunastu tyś. Trzeba być głupcem żeby nie skorzystać z tych informacji, wolisz wysłuchiwać tylko tej papki marketingowej co bardzo dużo jej na forum? Zastanów się zanim wydasz osąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.10.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 slaveta jak chcesz się pozbyć tego cofania dymu, skorzystaj z mojej rady. Jest to wypraktykowany sposób, jak bardzo przeszkadza i mocno dym się cofa, to taką jedna dziurką nic w spalaniu nie popsujesz a chociaż mocno ograniczysz cofanie się dymu. Lepiej pozbyć się dymu jak co chwile czyścić kotłownię czy zbyt często ja odmalowywać. Efektu spalania z dziurka czy bez dziurki nie jestes w stanie zobaczyć bez przyrządów badawczych. moim zdaniem lepiej się pozbyć tego, co przeszkadza. Zrobisz jak będziesz uważał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 19.10.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 slaveta jak chcesz się pozbyć tego cofania dymu, skorzystaj z mojej rady. Jest to wypraktykowany sposób, jak bardzo przeszkadza i mocno dym się cofa, to taką jedna dziurką nic w spalaniu nie popsujesz a chociaż mocno ograniczysz cofanie się dymu. Lepiej pozbyć się dymu jak co chwile czyścić kotłownię czy zbyt często ja odmalowywać. Efektu spalania z dziurka czy bez dziurki nie jestes w stanie zobaczyć bez przyrządów badawczych. moim zdaniem lepiej się pozbyć tego, co przeszkadza. Na razie mi to nie sprawia problemów ponieważ i tak czekam aż się wypali groszek i znowu dorzucam partię żeby wiedzieć jakie jest spalanie (dopiero co odpaliłem piec). Tylko pytanie teraz jak to się ma do jakości spalania i przede wszystkim gwarancji retorty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.10.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Nie zmieniasz mechanicznej konstrukcji podajnika, zasada podawania dalej jest taka sama, to tylko otworek, który zawsze możesz zaślepić.Sami tak przerabialiśmy sporą ilość brucerów, jak ktoś narzekał na cofanie się spalin, jak sie ostatnio dowiedziałem nie jesteśmy jedyna firmą, która stosując brucera dokonuje takich przeróbek.. Zresztą nawet producent Brucera swego czasu jeździł i szlifował przeciwuzwojenie na ślimaku, jak zawleczki były zbyt często rwane, takie cos można już nazwać ingerencją. Jak Ci to nie przeszkadza, to nic nie rób. Myślałem,że jest to dla Ciebie bardzo irytujące, stąd ta podpowiedź.Jeżeli chciałbyś takiej przeróbki dokonac a masz obawy o gwarancję podam Ci numer do producenta Brucera, zadzwonisz i sam się upewnisz, czy możesz taki otworek przewiercić bez utraty gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Giorgio_66 19.10.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Tak ma być. Możesz się nie martwić. Ponadto - Uszczelnienie korony jest bardzo ważne!!! Dziękuję za uspokojenie moich nerwów, choć z drugiej strony byłem przekonany, że otworki w koronie palnika są przelotowe i dzięki nim jest dopalany węgiel zanim spadnie do popielnika. Koronę palnika uszczelniłem wczoraj silikonem wysokotemperaturowym i pozostawiłem do dzisiaj do wyschnięcia. Teraz piec odpaliłem i sprawdzę rezultaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 19.10.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 GIORGO- najlepiej rozpala się ropą zmieszaną z benzyną efekt murowany, tylko trzeba podpalać na drucie, żeby się nie uwędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 19.10.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Dziękuję za uspokojenie moich nerwów, choć z drugiej strony byłem przekonany, że otworki w koronie palnika są przelotowe i dzięki nim jest dopalany węgiel zanim spadnie do popielnika. Koronę palnika uszczelniłem wczoraj silikonem wysokotemperaturowym i pozostawiłem do dzisiaj do wyschnięcia. Teraz piec odpaliłem i sprawdzę rezultaty Na pewno będzie dobrze u mnie teraz się pali pięknie na środku i wszystko się ładnie dopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 19.10.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Jak Ci to nie przeszkadza, to nic nie rób. Myślałem,że jest to dla Ciebie bardzo irytujące, stąd ta podpowiedź. Jeżeli chciałbyś takiej przeróbki dokonac a masz obawy o gwarancję podam Ci numer do producenta Brucera, zadzwonisz i sam się upewnisz, czy możesz taki otworek przewiercić bez utraty gwarancji. Nie nie mi to wcale nie przeszkadza po prostu wyłączam dmuchawę jak zasypuję groszkiem i jest dobrze, w czasie pracy nie zaglądam do zasobnika więc luz. Może jak kiedyś mi to będzie bardzo przeszkadzać to ruszę temat na forum:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
29a 20.10.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 5 dzien z piecem a mi juz 9 workow weglem zniknelo. Aktualnie srednie spalanie wychodzi okolo ~37kg / dobe.Zawor 3d otwarty na okolo 15-20% - za zaworem temperatura od 40 do 50 stopni w zaleznosci od temperatury COCO ustawione na 55/45CWU 38/33Jak sprawdzalem czujnik spalin wystaje na 6cmczujnik powrotu jest mocno prymocowany W domu nawet przy bardzo letnich grzejnikach (np. jak kolo 3 w nocy skonczyl sie groch w podajniku) utrzymuje sie temperatura 23 stopni.Dzisiaj sypnalem worek innego groszku kolo 7mej rano, a przed chwila musialem dosypac.W popiele z obu palonych groszkow wystepuje szlaka.Od jutra testuje inne dostepne w okolicy (w kolejce czeka min cos co sprzedawca okreslil jako "pieklorz" - zobaczymy czy mowi prawde). Wykresy z dwoch ostatnich dni:http://i.imgur.com/F9rYd.pnghttp://i.imgur.com/ovhSU.png Sprzatajac w obejsciu znalazlem pare takich czesci - o: http://i.imgur.com/sW1kd.jpg Ktos ma jakies sugestie? Czy moze dzwonic do serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 20.10.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 5 dzien z piecem a mi juz 9 workow weglem zniknelo. Aktualnie srednie spalanie wychodzi okolo ~37kg / dobe. Zawor 3d otwarty na okolo 15-20% - za zaworem temperatura od 40 do 50 stopni w zaleznosci od temperatury CO CO ustawione na 55/45 CWU 38/33 Jak sprawdzalem czujnik spalin wystaje na 6cm czujnik powrotu jest mocno prymocowany W domu nawet przy bardzo letnich grzejnikach (np. jak kolo 3 w nocy skonczyl sie groch w podajniku) utrzymuje sie temperatura 23 stopni. Dzisiaj sypnalem worek innego groszku kolo 7mej rano, a przed chwila musialem dosypac. W popiele z obu palonych groszkow wystepuje szlaka. Od jutra testuje inne dostepne w okolicy (w kolejce czeka min cos co sprzedawca okreslil jako "pieklorz" - zobaczymy czy mowi prawde). Wykresy z dwoch ostatnich dni: http://i.imgur.com/F9rYd.png http://i.imgur.com/ovhSU.png Sprzatajac w obejsciu znalazlem pare takich czesci - o: http://i.imgur.com/sW1kd.jpg Ktos ma jakies sugestie? Czy moze dzwonic do serwisu? To sa zawirowywacze.powinny byc w kanalach w piecu pod gorna wyczystka. Pewnie ma to wplyw na spalanie. Musisz je powkladac w te kanaly i powinno byc o wiele ekonomiczniej. Pogratulowac tylko Twojemu instalatorowi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Giorgio_66 20.10.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Okrągłe otworki w koronie są potrzebne tylko dla dużych mocy (powyżej 30kW), dla dużych wentylatorów. Przy małych mocach są zbędne - a nawet szkodliwe, bo dają warunki do ucieczki "fałszywego powietrza". Ponieważ łatwiej (znacznie) jest te otworki zatkać, niż je wywiercić - producent dla "nieznanego" odbiorcy daje wersję z otworkami. Kto ma małe kotły (do 25kW) - może te otworki śmiało zatkać np. silikonem. Przestrzegam jednak przed zatykaniem ich śrubkami (odpowiedniej grubości), których główki wystają do wnętrza palnika (nawet nieznacznie wystają). Mieliśmy przypadki, że takie rozwiązanie powodowało zakleszczanie złoża w palniku (przy węglu tworzącym spieki) a nawet podnoszenie korony z rozszczelnieniem. Teraz mam jasność sytuacji Dziękuję za pomoc i wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 20.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 (edytowane) 29a Na wykresach widac nawet wysoka temperature spalin. Bez tych zawirowywaczy bardzo wiele ciepla idzie kominem na zewnatrz... Edytowane 20 Października 2010 przez jack18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Giorgio_66 20.10.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Na pewno będzie dobrze u mnie teraz się pali pięknie na środku i wszystko się ładnie dopala. Niesamowite jakie rezultaty daje uszczelnienie korony palnika. Teraz węgiel spala się całkowicie i żar przesunął się na środek. Jeśli chodzi o sterownik pokojowy to na razie go wyłączyłem i przeszedłem na sterowanie CO 45 st. (zawór 3-drożny 70% ciepłej wody zawraca do pieca). Po pierwszym dniu widzę, że piec pracuje bardziej stabilnie, częściej się wyłącza i w rezultacie nie przegrzewa pomieszczeń. Przy sterowaniu pokojowym temp. w pomieszczeniu była 27st. (pomimo nastawionej 23 na dzień i ustawieniu zaworu 3-drożnego, aby 80% ciepłej wody zawracał do pieca), teraz przy sterowaniu CO mam 24-25. Na pewno sterowanie się poprawi przy obniżeniu temp. na zewnątrz i wtedy może powrócę do sterowania pokojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 20.10.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Niesamowite jakie rezultaty daje uszczelnienie korony palnika. Teraz węgiel spala się całkowicie i żar przesunął się na środek. Jeśli chodzi o sterownik pokojowy to na razie go wyłączyłem i przeszedłem na sterowanie CO 45 st. (zawór 3-drożny 70% ciepłej wody zawraca do pieca). Po pierwszym dniu widzę, że piec pracuje bardziej stabilnie, częściej się wyłącza i w rezultacie nie przegrzewa pomieszczeń. Przy sterowaniu pokojowym temp. w pomieszczeniu była 27st. (pomimo nastawionej 23 na dzień i ustawieniu zaworu 3-drożnego, aby 80% ciepłej wody zawracał do pieca), teraz przy sterowaniu CO mam 24-25. Na pewno sterowanie się poprawi przy obniżeniu temp. na zewnątrz i wtedy może powrócę do sterowania pokojowego Przy sterowaniu pokojowym musisz wlaczyc cykliczna prace pompy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Giorgio_66 20.10.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Przy sterowaniu pokojowym musisz wlaczyc cykliczna prace pompy... To też wypróbuję, ale najpierw muszę nawiązać kontakt z serwisem sterownika, aby się dostać do ustawień zaawansowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
29a 20.10.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 29a Na wykresach widac nawet wysoka temperature spalin. Bez tych zawirowywaczy bardzo wiele ciepla idzie kominem na zewnatrz... W jakis konkretny sposob powinny byc zamontowane? Zgaduje ze te wystajace elementy maja w cos wejsc Zaraz sproboje wygasic piec i to dorzucic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 20.10.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Mam takie pytanie, czy zamiast zawirowaczy nie lepiej byłoby zrobić jeszcze jednego kanału odbierającego ciepło ze spalin, dmuchawa z pewnością dałaby radę przepchać spaliny. W ten sposób zwiększyłaby się powierzchnia grzewcza pieca i tym samym sprawność. Myślę że temperatura spalin nie przekroczyłaby 100st na dużej mocy. Jaka oszczędność opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 20.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 29a masz gg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
29a 20.10.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 29a masz gg? podalem na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 20.10.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 W jakis konkretny sposob powinny byc zamontowane? Zgaduje ze te wystajace elementy maja w cos wejsc Zaraz sproboje wygasic piec i to dorzucic. Tymi wystajacymi plaskownikami w strone paleniska,wsuniete od gory. Te plaskowniki maja sie oprzec na plaszczu wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts