mafo 01.11.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 witam, moja dmuchawa to DM32SF, również tworzą się kalafiory,nie próbowałem przysłaniać wlotu bo to trochę dziwne, przecież ecoal sam miał to wszystko dobierać, na razie zwalam to na węgiel i małe zapotrzebowanie mocy Wtam !!! Tak, ta dmuchawa to DM32 SF 48 W, 180 m^3/h. Przysłoń całkowicie kawałkiem tektury. Wyraźnie spada temperatura spalin !!! Jeżeli nie osiągniesz potrzebnej mocy to stopniowo odsłaniaj wlot. Sterowanie regulatorem mocy odpada, gdyż jest to silnik indukcyjny. W takim przypadku zostaje falownik. eCoal miał to robić i rob tak jak umie. Podaje dobrze, brak tylko opcji regulacji mocy dmuchawy. Pozostanę przy tekturce bo spalanie jest superowe !!!! mafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-w 01.11.2010 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 hmm,to ciekawe,czyli krótko mówiąc mamy niedopasowane wentylatory? kocioł jest już jakiś czas na rynku, myślałem,że nic nie będę musiał "usprawniać", zasłoniłem wlot tekturką,zobaczymy, i czekam na jakąś odpowiedź ze strony twórców.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 01.11.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Wtam !!! Tak, ta dmuchawa to DM32 SF 48 W, 180 m^3/h. Przysłoń całkowicie kawałkiem tektury. Wyraźnie spada temperatura spalin !!! Jeżeli nie osiągniesz potrzebnej mocy to stopniowo odsłaniaj wlot. Sterowanie regulatorem mocy odpada, gdyż jest to silnik indukcyjny. W takim przypadku zostaje falownik. eCoal miał to robić i rob tak jak umie. Podaje dobrze, brak tylko opcji regulacji mocy dmuchawy. Pozostanę przy tekturce bo spalanie jest superowe !!!! mafo Jeżeli takie superowe spalanie to podziel się jak było przed a jak jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 01.11.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Dla tych którzy mają dmuchawę firmy M PLUS M typ WPA06. Dmuchawa ta ma maksymalna wydajność 280m3/h przy 2800 obr/min. Zmierzyłem prędkość zasysanego powietrza przy 1550obr i wynosi ona 4.16m/s co daje 117,7m3/h, przy całkowicie otwartym wlocie powietrza. Przyjmując ilość spalanego węgla =2kg/h zapotrzebowanie powietrza wyniesie ok 24m3/h(przy temperaturze 21stopni). Po przeliczeniach,przyjmując obroty dmuchawy =1550 należy na wlocie zostawić szczelinę o powierzchni ok.0.0016m2 . Podczas eksperymentów z dmuchawą należy również pamiętać o sprężu niezbędnym do przetłoczenia powietrza przez złoże węgla. Zasłonięcie całkowitespowoduje nie tylko spadek ilości podawanego powietrza ale również spadek ciśnienia . Dla kolegi"mafo": odradzam wkładanie dodatkowego regulatora ,ponieważ eCoal ma regulator,jest chyba(a nawet na pewno) typu ze sterowaniem fazowym, wykonanym na triaku.Tak są zrobione wszystkie tzw ściemniacze.Niestety ten sterownik nie kontroluje ustawionych obrotów co będzie skutkować ich zmianą przy przysłanianiu wlotu. Falownik sprawdzi się w przypadku gdy silnik nie będzie miał kondensatora rozruchowego,tzw silnik z zwartym zwojem rozruchowym. W/w dmuchawa WPA06 posiada kondensator. Dalej nie będę przynudzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 01.11.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Witam !!! W moim przypadku węgiel spiekał się bardzo mocno. Powstawały olbrzymie "kalafiory" blokujące palnik. Próby z innymi sortami kończyły się podobnie. Owies również się spiekał. Postanowiłem zmniejszyć ilość podawanego powietrza za pomocą kawałka tektury wsuniętej pomiędzy obudowę pieca a dmuchawę. Mechaniczne dławienie przepływu jest przecież stosowane w wielu konstrukcjach. Tak naprawdę zasłoniłem całkowicie dmuchawę. Powietrze pobierane jest szczelinami kratki osłonowej dmuchawy. REWELACJA !!! Węgiel spala się doskonale, temperatura spalin spadła do poziomu 65 - 80 st. Spadła też temperatura podajnika, a płomień nie ma koloru fioletowego. Wyraźnie spadła temperatura paleniska. Czasy nagrzewania i stygnięcia bez zmian. Spadła przecież prędkość przepływu spalin przez wymiennik i tym samym wzrósł czas kontaktu spalin z wymiennikiem. Teraz zastanawiam się nad regulacją wydajności dmuchawy z wykorzystaniem dodatkowego regulatora mocy. Nie wiem jak zachowa się regulator pracujący z napięciem zmienionym przez eCoala, ale się dowiem. Wpływ tego zabiegu na skład spalin pomijam, ale dymu nie ma. Może moc zainstalowanej dmuchawy w moim kotle jest zabyt duża ? I tu pytanie do Zawijana: jaka ma być ta wydajność dla 15 kW i gdzie ją sprawdzić. mafo Twój piec śmiga na czujniku pokojowym czy jest inaczej regulowany? Dodam ze u mnie tez pomogło częściowe przysłonięcie dmuchawy. W ustawieniach zaawansowanych jest chyba w procentach podana siła dmuchawy w podtrzymaniu i jak się nie mylę ustawiona na 65% . Czy np ewentualne zmniejszenie tego parametru mogło by poprawić spalanie (zamiast tego kartonika) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafo 01.11.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Twój piec śmiga na czujniku pokojowym czy jest inaczej regulowany? Dodam ze u mnie tez pomogło częściowe przysłonięcie dmuchawy. W ustawieniach zaawansowanych jest chyba w procentach podana siła dmuchawy w podtrzymaniu i jak się nie mylę ustawiona na 65% . Czy np ewentualne zmniejszenie tego parametru mogło by poprawić spalanie (zamiast tego kartonika) ? Ale burza się rozpętała w temacie dmuchaw. Mój piec jest zdławiony do 42 st. tryb ->CO i pracuje w trybie CWU ->LATO . Instalacja grawitacyjna, układ 3 pompowy producenta. Takie ustawienia w moim przypadku są optymalne dla założonego komfortu w obecnych warunków zewnętrznych Dodam, że większość grzejników mam zakręconych, dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej ze współczynnikiem 0,3 W/m^2, powierzchnia 120 m^2. Węgiel z Resovera Ekores VIP spiekał się do postaci dużego kalafiora co uniemożliwiało samoistne opadnięcie do popielnika. Po zasłonięciu i zdławieniu dmuchawy mam delikatne spieki, które same opadają do popielnika i są znacznie bardziej kruche. Z falownika rezygnuję bo i zadrogi, i technicznie niekompatybilny z eCoalem. Pozostnę przy tekturce. Moc dmuchawy w podczymaniu mam na 50%, ale to chyba nie ten parametr. Do szczęścia potrzebna jest możliwość regulacji mocy dmuchawy. Może nowy soft ze strony producenta ???? Pozdrawiam mafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 02.11.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 No nie wiem czy to dobrze ingerować w moc dmuchawy, przecież po to jest eCoal i on chyba lepiej wie od nas kiedy są lepsze warunki spalania, takie w każdym bądź razie jest założenie tego sterownika.Mój ponar posiada dmuchawę DM32SF zdarzają się kalafiory choć widzę że dużo zależy od worka groszku. Palę cały czas ekoretem. Powracając jeszcze do tematu zerwanych zawleczek właśnie wyczytałem w instrukcji brucera że można stosować zastępczo śrubę M5 o długości 50mm o czym pisał Jarecki, kurcze podstawowy błąd to nie czytanie instrukcji obsługi ehhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 02.11.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ale burza się rozpętała w temacie dmuchaw. Mój piec jest zdławiony do 42 st. tryb ->CO i pracuje w trybie CWU ->LATO . Instalacja grawitacyjna, układ 3 pompowy producenta. Takie ustawienia w moim przypadku są optymalne dla założonego komfortu w obecnych warunków zewnętrznych Dodam, że większość grzejników mam zakręconych, dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej ze współczynnikiem 0,3 W/m^2, powierzchnia 120 m^2. Węgiel z Resovera Ekores VIP spiekał się do postaci dużego kalafiora co uniemożliwiało samoistne opadnięcie do popielnika. Po zasłonięciu i zdławieniu dmuchawy mam delikatne spieki, które same opadają do popielnika i są znacznie bardziej kruche. Z falownika rezygnuję bo i zadrogi, i technicznie niekompatybilny z eCoalem. Pozostnę przy tekturce. Moc dmuchawy w podczymaniu mam na 50%, ale to chyba nie ten parametr. Do szczęścia potrzebna jest możliwość regulacji mocy dmuchawy. Może nowy soft ze strony producenta ???? Pozdrawiam mafo A nie jest to czasem kwestia tego że lecisz na małej mocy? Czy przy np. temp. zadanej CO 60* też robią się takie kalafiory? Masz już ta poprawioną retortę czy z tym szerokim kołnierzem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafo 02.11.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 A nie jest to czasem kwestia tego że lecisz na małej mocy? Czy przy np. temp. zadanej CO 60* też robią się takie kalafiory? Masz już ta poprawioną retortę czy z tym szerokim kołnierzem? Witam !!! Moja ma chyba szeroki kołnierz /danych nie znam/ Mała moc może być przyczyną tych spieków. Węgiel pewnie też bo Ekores VIP to misz KWK Piekary, Ziemowit i Bobrek. Generalnie małe spieki mi w żaden sposób nie przeszkadzaja, no ale jak powstaje kapucha, którą trudno rozwalić no to jest problem. Nastawię CO na 60* i pobserwuję. mafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 02.11.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam !!! Moja ma chyba szeroki kołnierz /danych nie znam/ Mała moc może być przyczyną tych spieków. Węgiel pewnie też bo Ekores VIP to misz KWK Piekary, Ziemowit i Bobrek. Generalnie małe spieki mi w żaden sposób nie przeszkadzaja, no ale jak powstaje kapucha, którą trudno rozwalić no to jest problem. Nastawię CO na 60* i pobserwuję. mafo Ja pale węglem ekopal to mieszanka eko zza wschodniej granicy . Paliłem juz kilkoma rodzajami polskich eko i wszystkie sie spiekały. Paradoksalnie najlepiej spalał sie miał bez żadnych domieszek (podobno 25KJ) nie spiekał sie i spalał praktycznie na pyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumpex 02.11.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ten nowy palnik BURNER-S też jest żeliwny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 03.11.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 To nie paradoks. Na polskim rynku węgla jest dużo bardzo dobrych miałów. Przecież w strukturze wydobycia każdej kopalni miał stanowi ok.80% a groszek tylko kilka %. W kopalniach z dobrym groszkiem jest również dobry miał - i to w znacznie większych ilościach niż groszek. Problem leży w niskiej kulturze tego rynku - zarówno technicznej, jak i tej zwykłej ludzko-ekonomicznej. Trudno ten dobry miał znaleźć. Ale do czasu. To się musi zmienić. Drugi problem polega na tym, że miał z natury zawiera więcej wilgoci i lubi się zawieszać w zasobniku. Trzeba więc go podsuszać, co może być nieco niewygodne. Poza tym - nie ma wad. A palniki BRUCER i BURNER-S zostały skonstruowane właśnie do spalania miału (dobrze znamy stan aktualny i perspektywy krajowego rynku węgla, stąd takie działania). Spróbujcie podać do nich dobry miał - zobaczycie co potrafią zrobić. No i właśnie tez tak sobie myślę ze zamiast sie męczyć z kiepskim eko zamówię wysokokaloryczny miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 03.11.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Też jest żeliwny. Producentem jest Spółdzielnia Metalowo-Odlewnicza OGNIWO w Bieczu, która produkuje go na własne potrzeby (do kotłów OGNIWO EKO PLUS). Na razie nie przewiduje się się produkcji palnika BURNER-S do sprzedaży detalicznej. Trochę się przeciągnęło z tymi nowymi piecami EKO PLUS miały być w sierpniu a już jest listopad i ani widu ani słychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 03.11.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Przy zakupie miału trzeba jednak bardzo uważać, żeby nieuczciwy sprzedawca nie wcisnął Ci „miału zubożonego” – jak ja to nazywam. Wygląda to tak: Na skład kupuje się typowy miał o uziarnieniu 0-31,5mm lub nawet 0-20mm. Następnie przepuszcza się go przez sito 10mm, uzyskując dwa sortymenty – groszek 10-31,5mm lub 10-20mm (który sprzedaje się drożej, po cenie groszku) oraz „zubożony miał” o uziarnieniu 0-10mm (który sprzedaje się po cenie miału). Prosta, niekłopotliwa operacja, dająca niezasłużony przyrost zysku sprzedawcy. Jeśli trafisz na taką „odsiewkę” – masz przechlapane. Jest w niej taka dużo ziaren do 1mm, że staje się ona kompletnie nieprzewiewna dla powietrza nadmuchowego. No właśnie taki miał o takim uziarnieniu jest dostępny tam gdzie chciałem zamówić. Jest podana nawet taka granulacja i info ze jest to odsiewka z węgla i to kilku kopalni. Rozumiem ze taka odsiewka 0-10mm to nie jest dobry pomysł i nie bardzo sie nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.11.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Jarecki79 Moja wiedza n/t wentylatorów do kotłów automatycznych nie jest powalająca. Chętnie dowiedziałbym się od jakiegoś autorytetu, jakie wentylatory montują producenci do konkretnych kotłów i dlaczego? Jarecki. Jako ekspert ze strony producenckiej potrafisz chyba udzielić odpowiedzi na takie pytania - jeśli nie w stosunku do wszystkich kotłów, to może przynajmniej do SKAMP-ów. Nie chciało mi się wszystkiego czytać... WBS6a AL (obudowa aluminiowa, lepiej pracuje jak jej metalowy odpowiednik, daje wyższy spręż na mniejszych obrotach) silnik EMC, ma przesłonkę na boku, z doświadczenia uważam,że to konieczny dodatek ze względu na nieprzewidywalne napowietrzenia i ciągi kominowe na obiektach. To proste rozwiązanie, którym można pozbyć się spieków. Do Ekoenergii pasuje idealnie, bez żadnych odstawek, przejściówek, kominków itp. kombinacji. aha- dane producenta są g.wno warte, dmuchawa nie osiąga takich parametrów, jak opisuje jej producent. Zresztą jak cała reszta jej odpowiedników (RMS120, WPa06,RV13AM,) Dalej RV-13AM tutaj silnik niemiecki Ziehl, też aluminiowa obudowa, też przysłonka. Zbliżony w pracy do WBS-a, drobne tylko różnice dla parametrów wyjściowych. Ten model biorę do tłoka ze względu na otwory montażowe. Dalej WPa zawsze jednak mylę jej symbol chyba 06, silniki albo EMC albo EBM (jakościowo ten sam poziom) oczywiście koniecznie przysłonka. Tutaj można znaleźć odpowiednik też tej DM32 coś tam, WPa07, ze względu na podobna obudowę do 06 pewnie szło by ją zamówić z przysłonką. Jest jeszcze trochę słabsza RV-12PMd w obudowie stalowej też była by zamiennikiem tej DM32 a ma przysłonkę, ten model m,in. poleca pancerpol do najmniejszego palnika 10-15kW i w zasadzie tylko do tego palnika ja stosuję . To są generalnie modele do podajników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.11.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Nie chodziło mi o wykaz wentylatorów. Chciałbym się dowiedzieć jakie wentylatory, czyli o jakiej wydajności i o jakim sprężu, montują producenci do kotłów w zależności od ich mocy nominalnej. Czyli: kocioł o mocy nom. XXX kW - wentylator o wydajności YYY m3/godz i o sprężu ZZZ Pa Chodzi mi o dobór wielkości wentylatorów, a nie o ich marki i symbole. Sęk w tym, że te spręże i wydajności podawane przez producentów dmuchaw są nic nie warte, mocno zawyżone. Modele w zależności od mocy bardzo proszę: Do palnika 10-15kW RV-12PMd (tutaj umieściłbym DM32 a także ewentualnie ten WPa07) Palnik 25-50kW RMS-120, WBS6a AL, RV-13AM, WPa06 Palnik 60-75kW WBS-6, K-117, RV-25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzedorius 04.11.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Odbiegając nieco od tematyki wentylatorów chciałbym wrócić do problemu sterowania temperaturą w instalacji (Ogniwo eko 15 KW, pompa co za zaworem czterodrożnym głowice termostatyczne na grzejnikach, pompa cwu przed zaworem, brak pompy obiegowej) na przykładzie wczorajszego eksperymentu jaki przeprowadziłem tzn: Z powodu niskiej temp powrotu ok 30 st przekierowałem za pomocą zaworu 4 drożnego 75 proc wody na powrót, efekt: pompa co działa cały czas temp powrotu 30 stopni temp na wyjściu z pieca 80 stopni !!! Rozumiem że piec próbuje się schłodzić włączając pompe co ale z powodu głowic termostatycznych nic z tego nie wychodzi nie rozumiem dlaczego temp na powrocie jest tak niska czy obieg wody jaki powstaje wskutek przekierowania zaworu czterodrożnego nie może pracować grawitacyjnie? Z eksperymentu wynika że nie może, nasuwa się wniosek że powinna być dodana pompa mieszania przed zaworem czterodrożnym( po co instalować sam zawór skoro nie chroni pieca ??) wymuszająca obieg w obiegu przed zaworem tylko wówczas powstaje problem wyrególowania zawory 4 drożnego tzn : ręcznie 2 razy w roku jak kolega czy może przez siłownik który będzie regulował temp zasilania instalacji (bez głowic termostatycznych)? A może jak pokazuje schemat na stronie ogniwa to piec ma regulować temp zasilania instalacji ( 40 stopni minimum bez głowic termostaycznych przy tej temp na zewn= 30-35 stopni w domu ) Jakie są wasze spostrzeżenia co myślicie o moim rozumowaniu zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 04.11.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Chyba cos tu nie gra. Ja mam bardzo podobną instalacje do Twojej. Obecnie temp. CO nastawiona na 45 (50 osiągana), zawor 4D w pozycji jak pamietam cos kolo 60%. Temp. powrotu mam obecnie 37C ale brak mi zaworu zwrotnego na CWU i grzeje sie boiler przy okazji. Jak zamkne recznie boiler to powrot mam na ok 40C. Tem wychodząca na grzejniki ok 40C. Dodam, że są to moje pierwsze dni palenia i dopiero testuje instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rofmaniak 04.11.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Witam wszystkich. Szczegółowo prześledziłem ten temat, ponieważ jestem posiadaczem pieca Ogniwo Eko 15 kw ze sterownikiem eCoal. Powiem szczerze, że tyle pozytywnych informacji jakie tu uzyskałem nie znalazłbym nawet chyba w firmie produkującej te sterowniki - tak więc Panowie - WIELKIE DZIĘKI!!! Mam jeszcze jedno pytanko, cz mógłby ktoś podesłać mi na priv lub ewentualnie na gg (3824565) pin do wejścia w ustawienia zaawansowane sterownika:) Nie chce nic kombinować - to tylko tak na przyszłość = byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 05.11.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Mam jeszcze jedno pytanko, cz mógłby ktoś podesłać mi na priv lub ewentualnie na gg (3824565) pin do wejścia w ustawienia zaawansowane sterownika:) Nie chce nic kombinować - to tylko tak na przyszłość = byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam Tak na przyszloszc dla szukajacych. Dzwoncie do producenta. Podaje pin bez zadnych problemow. Jak sami stwierdzili to jest bardziej zabezpieczenie przed dziecmi uzytkownikow niz przed uzytkownikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts