chochla72 16.11.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 U mnie sterownik nie pokazuje temperatury wewnętrznej, być może mam zły czujnik kty. A restartowales sterownik po podlaczeniu czujnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 16.11.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 CHOCHLA- wielkie dzięki, nie resetowałem sterownika, dziś zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 16.11.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Zeby bylo jasne mam na mysli wylaczenie/wlaczenie do prundu To na 100% pomoze. Mialem to samo i niepotrzebnie kupilem dodatkowe czujniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmiodek 17.11.2010 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Do minertu: może źle interpretujesz mój schemat bo nie zaznaczyłem, ze to o czym piszesz "trójnik" to są zawory trójdrogowe z napędami. Jeden dziala jako regulacyjny do regulacji temp. podłogówki sterowany osobnym sterownikiem, dwa są przełączające: jeden przełącza co-cwu, drugi włącza w obieg kominek. A więc latem nie będzie grzało, bo zawór przestawi na obieg tylko cwu (a jak coś będzie nie tak to sam go ręcznie przestawię).Zacząłem pisać w tym temacie z innego powodu: Mój Brucer i Ecoal ciągle nie dopala węgla. Wsypuję worek (35 kg) groszku i wyjmuje z popielnika wiadro niedopalonego węgla (takiego jakby koksu). To bardzo irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.11.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 (edytowane) Do minertu: może źle interpretujesz mój schemat bo nie zaznaczyłem, ze to o czym piszesz "trójnik" to są zawory trójdrogowe z napędami. Jeden dziala jako regulacyjny do regulacji temp. podłogówki sterowany osobnym sterownikiem, dwa są przełączające: jeden przełącza co-cwu, drugi włącza w obieg kominek. A więc latem nie będzie grzało, bo zawór przestawi na obieg tylko cwu (a jak coś będzie nie tak to sam go ręcznie przestawię). Zacząłem pisać w tym temacie z innego powodu: Mój Brucer i Ecoal ciągle nie dopala węgla. Wsypuję worek (35 kg) groszku i wyjmuje z popielnika wiadro niedopalonego węgla (takiego jakby koksu). To bardzo irytujące. Z cała pewnością układ nie ma wpływu na to jak spalany jest groszek.Warto by było wiedzieć co to za groch , i zobaczyć jakieś foto twojego popiołu. Napisz jaka powierzchnia domu do ogrzania i jakie masz ustawienia oraz jaka moc pieca.Czy groszek jest suchy czy wilgotny wsypujesz do zasobnika. odbierz PW Edytowane 17 Listopada 2010 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 17.11.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Do minertu: może źle interpretujesz mój schemat bo nie zaznaczyłem, ze to o czym piszesz "trójnik" to są zawory trójdrogowe z napędami. Jeden dziala jako regulacyjny do regulacji temp. podłogówki sterowany osobnym sterownikiem, dwa są przełączające: jeden przełącza co-cwu, drugi włącza w obieg kominek. A więc latem nie będzie grzało, bo zawór przestawi na obieg tylko cwu (a jak coś będzie nie tak to sam go ręcznie przestawię). Zacząłem pisać w tym temacie z innego powodu: Mój Brucer i Ecoal ciągle nie dopala węgla. Wsypuję worek (35 kg) groszku i wyjmuje z popielnika wiadro niedopalonego węgla (takiego jakby koksu). To bardzo irytujące. Kup worek groszku z innego składu i przetestuj . Połam to co zostaje w popiele i sprawdź czy to aby nie kamień bo np mi sie tak trafiło... No i oczywiście uszczelniłeś koronę palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ZAWIJAN- świetnie a ta strata kominowa dotyczy również oddawania ciepła do kotłowni przez słabe docieplenie pieca? Czy tylko ciepła uciekającego przez spaliny? Po moim dociepleniu góry, boku i drzwiczek pieca w kotłowni chłodniej i jest mniejsze spalanie. Jeszcze muszę powalczyć z komorą popielnika, bo ciepło nie mogąc uciekać drzwiczkami zmyka podłogą i samym dołem. Panie Jacku niech pan wymyśli taki piec żeby dotykając go w każdym miejscu był co najwyżej letni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedź i racja- cena końcowa też ma znaczenie(w moim przypadku to był priorytet doboru pieca). Jeśli miałbym np.do sterownika pumy dopłacić 500zł mając w standardzie eCoal to bym tego nie zrobił. Teraz spalam ok.16kg dobrego ekogroszku na 150m2 średnio docieplonego domu plus cwu i 16m2 kotłowni, prawie 10dni spokoju. Z tego spalania jest pełna szuflada popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 17.11.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Witam prosze o radę zastanawiam się nad wyborem kotła i mam dwa warianty 1. Ogniwo eko plus 16 kW2. Skam-p premium 17 kwMożecie mi napisać jaka jest różnica między tymi kotłami i który wy byście wybrali?? Dzięki za odpowiedź pozdrawiam.Jeszcze jedno jaka jest różnica między ogniwo eko a eko plus?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Makow ja mam ogniwo eko 15, wybrałeś najlepsze kotły i wszystkie są dobre, eko plus to piec nowszej generacji, wymiennik rurowy, większa sprawność, mniejszy palnik, chyba ma obudowany podajnik komorą odzyskującą ciepło, ten sam sterownik, większa ilość wody w kotle większa cena, o skampie to pytaj mister jareckiego ale też chwalony mimo poślizgu ze sterownikami puma, tam łatwiej czyści się wymiennik. Jeśli masz więcej gotówki to wybieraj między eko plus a skamp,a najlepiej zobacz je u kogoś w akcji, porozmawiaj jak się sprawują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 17.11.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedź, z zobaczeniem ich u kogoś jest problem bo muszę zamówić piec już w tym tygodniu, troszkę za późno zacząłem się tym interesować ale powoli do celu, już doszedłem do tych dwóch najlepszych na rynku tylko teraz wybrać.Skamp miał poślizg z pumą - o co chodzi bo nic o tym nie wiem , a gdybym wybrał skampa to tylko z pumą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 17.11.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 zawijan a ty co byś wybrał ogniwo czy skampa?? a może jeszcze cos innego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 17.11.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Jestem ciekawy jaką temperaturę spalin ma skamp pana Jareckiego, ogniwo u mnie bryka na max 120st,a tak poniżej 100st, większa tem.spalin to więcej ciepła w komin, większa strata, myślę że to dzięki kanałom jakie ma ogniwo temperatura spalin jest mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 17.11.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 brakujące ogniwo odpalone http://img232.imageshack.us/img232/2479/img5220fn.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 TOMI świetna robota, szkoda że go na gumie nie postawiłeś, to melduj jakie masz temperatury podajnika, c.o., spalin i jak to powiedział twórca eCoal, ''gratuluję dobrego wyboru'' i witaj wśród ogniwo-brucero-eCoal-owców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 17.11.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ano z gumą sie zgapilem temp podajnika 40-42 spalin 105-120odpalone tylko C.O. na razie bo nie mam jeszcze wody (instalacja nabita hydroforem).Dziś rano wsio spiete i odpalone temp zadana dla C.O 55 chodzi to w trybie auto ogolnie musze wygrzac domi dopiero pokombinuje z nastawami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 17.11.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Skamp miał poślizg z pumą - o co chodzi bo nic o tym nie wiem , a gdybym wybrał skampa to tylko z pumą Na skampa z pumą czekałem około miesiąca, ale warto było Więcej w temacie opóźnień pumy było bodajże na wątku RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK. Musisz podpytać producenta jak wygląda obecnie jego dostępność. Na sam kocioł trzeba czekać conajmniej z 2tyg. także czas najwyższy na podjęcie decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 17.11.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Na sam kocioł trzeba czekać conajmniej z 2tyg. także czas najwyższy na podjęcie decyzji. czemu tak długo ? ogniwo masz kolego od ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 17.11.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Czekanie to męka, ja zamawiałem w środę, miał być w czwartek a że firma spedycyjna opóźniła o 1 dzień to fuego opuściło mi 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts