Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do minertu: może źle interpretujesz mój schemat bo nie zaznaczyłem, ze to o czym piszesz "trójnik" to są zawory trójdrogowe z napędami. Jeden dziala jako regulacyjny do regulacji temp. podłogówki sterowany osobnym sterownikiem, dwa są przełączające: jeden przełącza co-cwu, drugi włącza w obieg kominek. A więc latem nie będzie grzało, bo zawór przestawi na obieg tylko cwu (a jak coś będzie nie tak to sam go ręcznie przestawię).

Zacząłem pisać w tym temacie z innego powodu: Mój Brucer i Ecoal ciągle nie dopala węgla. Wsypuję worek (35 kg) groszku i wyjmuje z popielnika wiadro niedopalonego węgla (takiego jakby koksu). To bardzo irytujące.

Do minertu: może źle interpretujesz mój schemat bo nie zaznaczyłem, ze to o czym piszesz "trójnik" to są zawory trójdrogowe z napędami. Jeden dziala jako regulacyjny do regulacji temp. podłogówki sterowany osobnym sterownikiem, dwa są przełączające: jeden przełącza co-cwu, drugi włącza w obieg kominek. A więc latem nie będzie grzało, bo zawór przestawi na obieg tylko cwu (a jak coś będzie nie tak to sam go ręcznie przestawię).

Zacząłem pisać w tym temacie z innego powodu: Mój Brucer i Ecoal ciągle nie dopala węgla. Wsypuję worek (35 kg) groszku i wyjmuje z popielnika wiadro niedopalonego węgla (takiego jakby koksu). To bardzo irytujące.

Z cała pewnością układ nie ma wpływu na to jak spalany jest groszek.Warto by było wiedzieć co to za groch , i zobaczyć jakieś foto twojego popiołu.

Napisz jaka powierzchnia domu do ogrzania i jakie masz ustawienia oraz jaka moc pieca.Czy groszek jest suchy czy wilgotny wsypujesz do zasobnika.

odbierz PW

Edytowane przez minertu

Kup worek groszku z innego składu i przetestuj . Połam to co zostaje w popiele i sprawdź czy to aby nie kamień bo np mi sie tak trafiło... No i oczywiście uszczelniłeś koronę palnika?

ZAWIJAN- świetnie a ta strata kominowa dotyczy również oddawania ciepła do kotłowni przez słabe docieplenie pieca? Czy tylko ciepła uciekającego przez spaliny? Po moim dociepleniu góry, boku i drzwiczek pieca w kotłowni chłodniej i jest mniejsze spalanie. Jeszcze muszę powalczyć z komorą popielnika, bo ciepło nie mogąc uciekać drzwiczkami zmyka podłogą i samym dołem. Panie Jacku niech pan wymyśli taki piec żeby dotykając go w każdym miejscu był co najwyżej letni.

Dzięki za odpowiedź i racja- cena końcowa też ma znaczenie(w moim przypadku to był priorytet doboru pieca). Jeśli miałbym np.do sterownika pumy dopłacić 500zł mając w standardzie eCoal to bym tego nie zrobił. Teraz spalam ok.16kg dobrego ekogroszku na 150m2 średnio docieplonego domu plus cwu i 16m2 kotłowni, prawie 10dni spokoju. Z tego spalania jest pełna szuflada popiołu.

Witam prosze o radę zastanawiam się nad wyborem kotła i mam dwa warianty

1. Ogniwo eko plus 16 kW

2. Skam-p premium 17 kw

Możecie mi napisać jaka jest różnica między tymi kotłami i który wy byście wybrali?? Dzięki za odpowiedź pozdrawiam.

Jeszcze jedno jaka jest różnica między ogniwo eko a eko plus??

Makow ja mam ogniwo eko 15, wybrałeś najlepsze kotły i wszystkie są dobre, eko plus to piec nowszej generacji, wymiennik rurowy, większa sprawność, mniejszy palnik, chyba ma obudowany podajnik komorą odzyskującą ciepło, ten sam sterownik, większa ilość wody w kotle większa cena, o skampie to pytaj mister jareckiego ale też chwalony mimo poślizgu ze sterownikami puma, tam łatwiej czyści się wymiennik. Jeśli masz więcej gotówki to wybieraj między eko plus a skamp,a najlepiej zobacz je u kogoś w akcji, porozmawiaj jak się sprawują.

Dzięki za odpowiedź, z zobaczeniem ich u kogoś jest problem bo muszę zamówić piec już w tym tygodniu, troszkę za późno zacząłem się tym interesować ale powoli do celu, już doszedłem do tych dwóch najlepszych na rynku tylko teraz wybrać.

Skamp miał poślizg z pumą - o co chodzi bo nic o tym nie wiem , a gdybym wybrał skampa to tylko z pumą

Skamp miał poślizg z pumą - o co chodzi bo nic o tym nie wiem , a gdybym wybrał skampa to tylko z pumą

Na skampa z pumą czekałem około miesiąca, ale warto było ;) Więcej w temacie opóźnień pumy było bodajże na wątku RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK. Musisz podpytać producenta jak wygląda obecnie jego dostępność. Na sam kocioł trzeba czekać conajmniej z 2tyg. także czas najwyższy na podjęcie decyzji.