Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

zdaje sie ze nie trzeba ddns w przypadku wykorzystania

http://esterownik.pl/

tiaaaa, tak by wygladalo, tylko trzeba najnowszy soft wgrac do sterownika, a ktos kilka stron wczesniej pisal, ze po wgraniu 2.0 ma w nosie temperature pokojowa?

Ktos jeszcze wgrywal ta wersje softu i moze cos powiedziec na jej temat?

BTW, Tomi, przeczytalem sobie instrukcje do zdalnego dostepu i tak sie zaczalem zastanawiac nad jedna rzecza. Producent wszedzie pisze o ustawienu na sztywno adresu IP - nigdzie nie widze zadnej wzmianki o DHCP - to moze powodowac w okreslonych sytuacjach problemy z dostepem przez inet. Gdzies tam w tym watku pisales o wlaczeniu klienta DHCP w sterowniku ale nie przypominam sobie takiej opcji nigdzie?

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Temperatury pokojowej nie ma w nosie :D w najnowszej wersji softu rozdzielono zadawanie temperatury c.o.i zadawanie tem czujnikiem pokojowym. Odbieram to następująco ustawiam na c.o.tem 46st w domu 23 to piec będzie pracował tak długo w okolicach 50st aż osiągnie tem pokojową 23. Nie wiem jak było do tej pory,ale tak myślę że mógł sam zwiększać temperaturę c.o. do np. 70st żeby szybko nagrzać pokój z czujnikiem pokojowy. Jeśli to nie tak działa to proszę mnie poprawić.

tiaaaa, tak by wygladalo, tylko trzeba najnowszy soft wgrac do sterownika, a ktos kilka stron wczesniej pisal, ze po wgraniu 2.0 ma w nosie temperature pokojowa?

Ktos jeszcze wgrywal ta wersje softu i moze cos powiedziec na jej temat?

BTW, Tomi, przeczytalem sobie instrukcje do zdalnego dostepu i tak sie zaczalem zastanawiac nad jedna rzecza. Producent wszedzie pisze o ustawienu na sztywno adresu IP - nigdzie nie widze zadnej wzmianki o DHCP - to moze powodowac w okreslonych sytuacjach problemy z dostepem przez inet. Gdzies tam w tym watku pisales o wlaczeniu klienta DHCP w sterowniku ale nie przypominam sobie takiej opcji nigdzie?

nie nie . . .

pisalem to do minertu jak sam nie mialem jeszcze ogniwa :)

i poprostu tak sobie wyobrazalem ze to zadziala niestety po dłuższym

przyjzeniu sie sterownikowi oraz z rozmów z minertu

doszedlem do wniosku ze nie ma w nim opcji dhcp

wiec minertu ma na sztywno wpisany adres a piecyk ma za routerem netii

wiec u niego sie przydal ddyns

po poltorej tygodnia palenia ekogrochem z miejscowego skłoadu opału

niby super hiper z polecenia i w ogóle

(sporo spieków małe kalafiorki :) a suchy jak pieprz)

postanowiłem zakupić tonę peklorza pakowanego z allegro

przyjechało to sobie pod dom na palecie

pięknie zapakowane, suche,

no i to spalanie po prostu zupełnie inna bajka popiołek jak z peta zero kopców kreta :)

szacun dla tych co pisali że paliwko najważniejsze

a cena taka sama wychodzi

biorac pod uwage ze mieszkam nad morzem to tona peklorza na palecie 800 pln

820 ten z polecenia super hiper :)

jak dla mnie cena ok pewnie sie pośmieją Ci ze Śląska

Edytowane przez TomiAyomi

Tomi to zrobiłeś dobry zakup, też mam na swoim niby extra groszku małe kalafiorki.

Teraz sprawa najważniejsza mam spore obawy że kupiłem zbyt mały piec, jak mi dziś po włączeniu pompy c.o. na stałe temperatura spalin skoczyła na 190st to się wystraszyłem, szybko zmiejszyłem z 50st na 48st i jakoś się unormowało teraz tem.spalin 135st. Przy stałej pracy pompy piec cały czas pracuje. Teraz obawiam się, że podczas mrozów 15kw będzie mieć 300st tem.spalin.

hmm u mnie chodzi tylko C.O jeszcze nie mieszkam

i jest grubo za goraco przy ustawieniach 47 st

a tem podlogowki zadana na 27

jest po prostu za goraco

dom dopiero wygrzewany ocieplony 15 cm styro 30 welny w dachu 17 cm styro od gruntu

136 m 2 uzytkowej po podlogach 170

na calosci podlogowka

Edytowane przez TomiAyomi

Masz świetnie docieplony dom,to dużo daje. Też będę musiał o tym pomyśleć. Najwięcej ciepła ucieka oknami, szkoda że nie mam szyb atermicznych. Kupiłem kabel rj40 i jutro aktualizuję soft, wie ktoś czy jest możliwość wgrania starszej wersji?

Soft się aktualizuje kablem rs232 chyba,że w nowym już się da poza tym to rj45.A czy do starszej wersji to chyba można.

Mam pytanie do użytkowników ponar eko lub ogniwo eko, jak często musicie czyścic piec?

mam na mysli kanały dymne itd.

U mnie wychodzi to raz na tydzień - , pod dłuższym czasie piec już jest tak zarośnięty ,że komputer krzyczy -WYCZYŚĆ PIEC :)

Czy to może być spowodowane tym syfem , którym palę?czyli czeskim groszkiem?

Kupuje ten groszek po około 500/tona -workowany, pali się ok, popiół ok-oczywiście nie jest to popiól jak z papierosa, ale dopala wszystko ładnie.

piec osiąga zadana temperaturę i utrzymuję ją też bardzo ładnie...

pytanie:czy jeśli paliłbym bardziej szlachetnym groszkiem, byłoby mniej osadu w kanałach dymnych?

czyli czyszczenie nie co tydzień, a np. raz na miesiąc?

pytanie 2: gdzie w łódzkim można kupić dobry jakościowo, z małą zawartością siarki, i docelowo z małą ilością popiołu groszek?

znalazłem 2 solidne firmy:

http://ekogroszekpakowany.pl/

Ci piszą że z tony ICH groszku sa 2 wiadra popiołu, z czeskiego jest chyba 20 % popiłu.

http://resover.eu/EKOGROSZEK-k10-0--default.html

ale sa dość daleko i transport jednostkowy (np. 2 tony )podnosi cenę.

gdzie w łódzkim kupię lepszy gatunkowo groszek (bardziej kaloryczny niż czeski,dający popiół :jak z papierosa :) ; miękki, aby nie zrywał zawleczki, nie zanieczyszczający tak pieca jak czeski , i z małą docelowo ilością popiołu - 5 % ? )

Będę wdzięczny za odpowiedzi od osób , które przerobiły ten temat...

Pozdr,

Damian

Mam pytanie do użytkowników ponar eko lub ogniwo eko, jak często musicie czyścic piec?

mam na mysli kanały dymne itd.

U mnie wychodzi to raz na tydzień - , pod dłuższym czasie piec już jest tak zarośnięty ,że komputer krzyczy -WYCZYŚĆ PIEC :)

Czy to może być spowodowane tym syfem , którym palę?czyli czeskim groszkiem?

Kupuje ten groszek po około 500/tona -workowany, pali się ok, popiół ok-oczywiście nie jest to popiól jak z papierosa, ale dopala wszystko ładnie.

piec osiąga zadana temperaturę i utrzymuję ją też bardzo ładnie...

pytanie:czy jeśli paliłbym bardziej szlachetnym groszkiem, byłoby mniej osadu w kanałach dymnych?

czyli czyszczenie nie co tydzień, a np. raz na miesiąc?

pytanie 2: gdzie w łódzkim można kupić dobry jakościowo, z małą zawartością siarki, i docelowo z małą ilością popiołu groszek?

znalazłem 2 solidne firmy:

http://ekogroszekpakowany.pl/

Ci piszą że z tony ICH groszku sa 2 wiadra popiołu, z czeskiego jest chyba 20 % popiłu.

http://resover.eu/EKOGROSZEK-k10-0--default.html

ale sa dość daleko i transport jednostkowy (np. 2 tony )podnosi cenę.

gdzie w łódzkim kupię lepszy gatunkowo groszek (bardziej kaloryczny niż czeski,dający popiół :jak z papierosa :) ; miękki, aby nie zrywał zawleczki, nie zanieczyszczający tak pieca jak czeski , i z małą docelowo ilością popiołu - 5 % ? )

Będę wdzięczny za odpowiedzi od osób , które przerobiły ten temat...

Pozdr,

Damian

Witaj,jeżeli wygodę stawiasz ponad wszystko to bierz ten http://ekogroszekpakowany.pl/ naprawdę na rynku nie znajdziesz lepszego.

Co do zanieczyszczania pieca to ja pale groszkiem średnim z KWK CHWAŁOWICE (kupiony luzem 572zł/t ) i powiem szczerze czyszczę piec 2x w tygodniu.Zauważyłem ,że jak temp spalin wzrośnie powyżej 120* to piec szybciej się zanieczyszcza i zaczyna więcej spalać.

Co do popiołu to ja mam 2 wiaderka 20l z 1 kosza czyli z 162kg grochu , dużo ale patrząc na cenę to różnica 200zł/t .

W przyszłym sezonie będzie zakup grochu z w/w linka,bo chyba różnica będzie nie wielka przeliczając koszt wywozu popiołu,czas stracony przy czyszczeniu pieca no i jak piszą mniejsze spalanie.

Próbuje sobie radzić s sadza domowymi sposobami (sól kuchenna i obierki z ziemniaków 2x/tygodniu bezpośrednio na palnik) zacząłem dziś o skutkach poinformuje po tygodniu palenia.

W lapku nie mam wejścia rs, mogłem jedynie przez przypadek zmienić ip sterownika. Mam stary komp ale tam jest tylko windows 2000 :D jak wpisuję w przeglądarkę ip tak to robię tam http://www.252.525.pl nie znajduje serwera, chociaż w sterowniku mrugają diody.

Ale to http://www.252.525 to nie IP sterownika

Edytowane przez minertu