TomiAyomi 28.11.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 no niestety nie wszystkie ecoale mają sieciowke sam livebox ogolnie wystarczapod warunkiem ze masz ecoala z kartą sieciową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 28.11.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 owszem,po wgraniu poprawki, szybko się zorientowali o błędzie, obecnie kocioł pracuje bez podtrzymania, stopniując tylko nadmuch i czasy międzypodań, utrzymując dość stabilnie temp.w domu odnośnie kopca nic nie powiem, zakupiony workowany "ewgor-bis" to JEDNO WIELKIE OSZUSTWO !,szkoda że otworzyłem wszystkie worki w celu podeschnięcia, na zwykłej retorcie bym się zapłakał, No zgadza sie jak opał do bani to i nie będzie kopczyka .albo będą kalafiory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 28.11.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Jack to nie wiem jak ma się to do mojego groszku, ze 162.8kg mam szufladę popiołu,czyli mało a kopczyka brakuje. Dziś ponownie wróciłem do ciągłej pracy pompy c.o. Po wyczyszczeniu pieca temperatura spalin spadła o ponad 10st i utrzymuje się w granicach 124st. Piec trzyma temperaturę stabilnie w granicach +,- 0.5st do 1st od zadanej 48st, długo utrzymuje równe 48st. Zaleta ciągłej pracy pompy brak stukania Praca na 1 biegu-30W (leci 14rok pracy grundfosa). Czas nie sprzyja ale postanowiłem dokręcić 4 lub 5 żeberek w pokoju 20metrowym gdzie mam ich 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 29.11.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 (edytowane) Dziś poległem laptop nie chce rozmawiać ze sterownikiem. Mam najnowszą wersję komunikacyjną Wiec po kolei: Domyslam sie, ze zainstalowales na PC wersje softu 2.0.0.1 a nie wgrales nowej wersji 2.0 do sterownika. Jesli tak to straciles mozliwosc polaczenia ze sterownikiem inaczej niz przez strone www. Wyglada na to ze nowy program komunikacyjny nie jest kompatybilny z poprzednim softem sterownika. Jesli poprzednio miales skonfigurowane polaczenie po IP, ktore dzialalo to uruchom program komunikacyjny, wybierz opcje Program->Konfiguracja polaczenia i tam w zakladce 'polaczenie ze sterownikiem' bedziesz mial adres IP w polu w sekcji . Metoda Kopiego-Pejsta przenosisz ten adres do przegladarki i voila, powinienes sie moc juz polaczyc. Akutalizaje softu sterownika mozesz przeprowadzic tylko po RS232. Jesli masz nowy komputer bez kabla USB-RS sie nie obejdzie. Wersja Windowsow nie powinna miec znaczenia, ale z duza doza prawdopodobienstwa bedziesz potrzebowal sterownikow, zeby system ten kabel byl w stanie poprawnie obsluzyc (a w zasadzie polaczenie po tym kablu, zeby byc dokladnym). Przed aktualizacja softu radze recznie zgrac ustawienia sterownika plus sobie je gdzies spisac - u mnie automatyczne wgranie ustawien nie zadzialalo po uakutalnieniu - instalacja sie zwiesila na tym kroku i musialem ja przerwac. Pliku z paramterami nie sporzadzilem wiec nie wiem czy daloby rade go wgrac recznie. Byc moze to blad w sterowniku, brak kompatybilnosci badz zwykly pech. Nie wiem co, ale tak sie stalo wiec ostrzegam. Po wgraniu nowego softu do sterownika nie zapomnijcie wgrac do niego nowej strony www - stara wersja rowniez odmowila u mnie wspolpracy. Podsumowujac. Wgrywajcie albo calosc pakietu albo nic. Edytowane 29 Listopada 2010 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 29.11.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 pytanie 2: gdzie w łódzkim można kupić dobry jakościowo, z małą zawartością siarki, i docelowo z małą ilością popiołu groszek 1. Lodzkie jest teraz dosyc duze. Gdzie konkretnie? Pamietaj, ze transport kosztuje i to sporo czasami. Jesli w okolicach Aleksandrowa moge Ci podrzucic namiar na w miare sensowny wegiel. 2. Jesli bedziesz kupowal od posrednika to nigdy nie bedziesz mial pewnosci co do parametrow. Jedyna pewnosc to kupno wegla bezposrednio z kopalni. Reszta to loteria. Ci piszą że z tony ICH groszku sa 2 wiadra popiołu, z czeskiego jest chyba 20 % popiłu. Osobiscie nie wierze, w zadne hasla reklamowe na stronach sprzedawcow. Papier (strona www) jest bardzo nosna. Udzwignie najwieksza bzdure zwiekszajaca (czy to teoretycznie czy praktycznie) sprzedaz. Tak na marginesie. Nie dam sobie glowy za to uciac co powiem ale same parametry wegla to chyba nie wszystko. Duzo zalezy od parametrow spalania. Ten sam wegiel u jednego moze spalac sie calkowicie a u drugiego ze spiekami. Tak przynajmniej wyglada z wypowiedzi ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 29.11.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 czy ktoś zna jakiś inny patent poza włączonym na stałe kompem, aby móc zdalnie kontrolować piec - bez konieczności zakupu modułu sieciowego? Odpowiedziales sobie ponizej myslę jeszcze zeby do kompa stacjonarnego włożyć sieciówkę z opcję WAKE UP- która uruchomi kompa zdlanie np. przez wysłanie odpowiedniego pakiety np. z komórki lub laptopa. -ale to już będzie skomplikowana konstrukcja Nie przesadzaj. Taki sam pozimo komplikacji jak skonfigurowanie zdalnego pulpitu. Co do zakupu modulu ethernetowego. Jesli masz publiczny adres IP mozesz sie laczyc ze sterem z poziomu www - nie bedziesz potrzebowal zdalnego pulpitu, kompa, karty wake-up. Coz 250 zlociszy ale poza tym same zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 29.11.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 A teraz troche wazeliny Zdalny dostep. Coz powiem tak: napisze osobny list dziekczynny producentowi sterownika ale poniewaz dobre rozwiazania nalezy chwalic niniejszym to czynie: Szkoda, ze tak malo firm podchodzi do klienta w ten sposob co producent softu do ecoala. Powiem szczerze, ze mozliwosc podlaczenia sterownika do inetu byla bardzo powaznym argumentem za jego zakupem. Prawie takim samym jak jego 'bezobslugowosc'. Niestety okazalo sie, ze adres mojego dostawcy inetu nie jest adresem publicznym co spowodowalo, ze nie moglem skorzystac z tej opcji (oczywiscie mozna zmienic operatora, ale nie zawsze jest to mozliwe/oplacalne). I akurat w tym momencie Elektro-system uruchamia zdalny dostep, ktory jest lekiem na 'cale zlo'. Duze brawa, naprawde duze PS. Tak jak wspomnialem bede pisal maila do producenta i chcialbym upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu sugerujac dwie zmiany 1) mozliwosc akutalizacji softu przez lacze IP. Nie wiem jak Was ale dla mnie aktualizacja tylko przez RS jest troche upierdliwa. 2) dodatkowy licznik - czas pracy podajnika. Niestety to sa piece na wegiel a ten trzeba dosypywac. Oczywiscie mozna sobie jakos tam szacunkowo wyliczyc zuzycie ale to jednak jest scisle zalezne od temperatury zewnetrznej wiec wyliczenia moga czasami mocno rozminac sie z rzeczywistoscia. Tak wiec wyjezdzajac na czas dluzszy niz lykend trzeba sobie zapewnic pomoc ze strony rodziny/przyjaciela. Pol bidy jesli mieszkaja tuz obok. Ale czesto gesto musza jednak kawalek dojechac wiec, zeby ich nie draznic pomyslalem, ze w latwy sposob mozna w miare dokladnie oszacowac ile wegla piec zdazyl zuzyc od ostatniego zaladunku. Mianowicie zliczajac czas pracy podajnika. Wystarczy sobie zmierzyc ile dany palnik przepycha wegla w ciagu jednostki czasu aby wiedziec (z niewielkim bledem pomiarowym) ile zuzylismy paliwa od ostatniego zaladunku. Taka funkcja to pare linii kodu wiec koszt bardzo niewielki dla producenta a dla nas, wydaje mi sie, ze calkiem przydatna funkcja. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.11.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Chochla dzięki za odpowiedź, na takie fajerwerki z aktualizacją jestem zbyt cienki. Windows7 nie widzi jak już pisałem sterownika, po podpięciu kabla rs-usb miałem komunikat instalowanie sterowników urządzenia nie powiodło się. Klapa, będę czekał do lata może wyjdą stery na win7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyziutek 29.11.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 darase spróbuj sterowników z tej strony: http://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm Jeśli to jest w miarę "normalna" przejściówka to powinny pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.11.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Chochla z tą aktualizacją przez stronę www to świetny pomysł,myślałem że można po kablu rj45 zaktualizować soft. Licznik obrotów ślimaka to też strzał w dziesiątkę, np. 43godziny pracy ślimaka to idzie cały zasobnik ale chyba na ilość obrotów lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.11.2010 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Czarny- dzięki a gdzie wkleić te pliki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyziutek 29.11.2010 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 http://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm Na tej stronce wybierasz z tabelki Windows i np. x86 (32-bit) i klikasz w wersję. Potem trzeba ściągnąć, rozpakować i zainstalować. Generalnie z takimi przejściówkami są duże problemy bo jest dużo tandetnych które za nic nie chcą współpracować. Lepiej kupić jakąś sprawdzoną a nie najtańszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.11.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Rozpakowane pliki muszę gdzieś wkleić do folderu system czy do folderu windows? Brak pliku *.exe. Przejściówkę kupiłem w Katowicach, nie była najtańsza, dałem ok.50zł. Windows chciał ją zainstalować ale nie dał rady. Jutro znowu będę w Katowicach może w końcu kupię czujnik kty, tylko obawiam się że to wejście w sterowniku nie czyta tem.dlatego chciałem aktualizować sterownik. Pod wejście na tem.zewnętrzną podpinałem też czujnik cwu który jest mi niepotrzebny. Brak jakiegokolwiek efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnyziutek 29.11.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 pliku exe nie ma, ja w podałem ścieżkę do tych sterowników i poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.11.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Wcześniej je już ściągnąłem, dostałem w emailu wskazówkę od pana Kamila. Ale nie wkleiłem do systemu windows i nie działało, też Czarny masz windowsa 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 29.11.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Windows chciał ją zainstalować ale nie dał rady. Jutro znowu będę w Katowicach może w końcu kupię czujnik kty, tylko obawiam się że to wejście w sterowniku nie czyta tem.dlatego chciałem aktualizować sterownik. Pod wejście na tem.zewnętrzną podpinałem też czujnik cwu który jest mi niepotrzebny. Brak jakiegokolwiek efektu. 1. podeslij mi na priva adres mailowy to Ci wysle sterowniki ktore u mnie zadzialaly na XP. Moze zabanglaja na W7 tez 2. a tak podstepnie sie jeszcze raz spytam. Czy wylaczyles/wlaczyles sterownik z prundu po podlaczeniu czujnikow? Bez tego ich nie zobaczy na 100% - sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 29.11.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Po podłączeniu czujników włączyłem i wyłączyłem sterownik ale nie z prądu tylko tym prztyczkiem. Mój email [email protected] z góry i z dołu dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.11.2010 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 (edytowane) Chochla dzięki za odpowiedź, na takie fajerwerki z aktualizacją jestem zbyt cienki. Windows7 nie widzi jak już pisałem sterownika, po podpięciu kabla rs-usb miałem komunikat instalowanie sterowników urządzenia nie powiodło się. Klapa, będę czekał do lata może wyjdą stery na win7. Do wszystkich użytkowników Windows 7 sprawdzony ,posiadam osobiście i hula aż miło http://allegro.pl/konwerter-usb-1-1-rs232-dsub9p-prolific-digitus-i1309215321.html właśnie dziś go zakupiłem oczywiście w sklepie za 35zł poprzedni też nie działał. Dodam,że mój ma oznaczenia USB1.1/RS232 DB9M i ma potwierdzenie,że jest kompatybilny z WIN7. O ile się nie mylę to to jest ten polecany przez elektro-system. Edytowane 29 Listopada 2010 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.11.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 (edytowane) Chochla z tą aktualizacją przez stronę www to świetny pomysł,myślałem że można po kablu rj45 zaktualizować soft. Licznik obrotów ślimaka to też strzał w dziesiątkę, np. 43godziny pracy ślimaka to idzie cały zasobnik ale chyba na ilość obrotów lepiej. Raczej nie będzie możliwości aktualizacji po rj45 a to ze względu na to,że może dojść do przerwy w czasie przesyłania danych przez internet,po rs232 jest małe ryzyko,chyba,ze prądu zabraknie. Co do licznika czasu pracy ślimaka,lepszym rozwiązaniem byłby licznik jego obrotów,np obliczyć ile potrzeba obrotów ślimaka na pełny zasyp kosza i i ile nam pozostało. Edytowane 29 Listopada 2010 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.11.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Dodaję fotkę jak wygląda mój CONVERTER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts