Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Jack to nie wiem jak ma się to do mojego groszku, ze 162.8kg mam szufladę popiołu,czyli mało a kopczyka brakuje.

Dziś ponownie wróciłem do ciągłej pracy pompy c.o. Po wyczyszczeniu pieca temperatura spalin spadła o ponad 10st i utrzymuje się w granicach 124st. Piec trzyma temperaturę stabilnie w granicach +,- 0.5st do 1st od zadanej 48st, długo utrzymuje równe 48st. Zaleta ciągłej pracy pompy brak stukania :) Praca na 1 biegu-30W (leci 14rok pracy grundfosa). Czas nie sprzyja ale postanowiłem dokręcić 4 lub 5 żeberek w pokoju 20metrowym gdzie mam ich 15.

Darase właściwie to nie wiem jak to sie ma ,bo na moje oko ma sie nijak. Kiedyś z lokalnego składu wziąłem tzw eko groszek który na moje oko nie był niczym więcej jak tylko zmielonym zwykłym węglem. Palił sie bardzo dobrze i był o dziwo kaloryczny ale niestety miał dwie wady: był strasznie twardy i 2 razy poszła zawleczka, i strasznie spadało w dół lustro żaru . Nic nie dało to ze podnosiłem je ręcznie . A dodam jeszcze ze sie nie spiekał i popiołu było z niego naprawdę mało... Dziwne jest trochę to ze niby mamy ten sam soft i u mnie jest ok , wiec na myśl przychodzi mi tylko opal. Może zawijan cos doda na temat bo wiedze ma przeogromną.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałem o awaryjnym zasilaniu kotłów ale nie pamiętam w który temacie. Drugiego nie znam ale mogę ci śmiało polecić firmę Orvaldi. Mam ich UPSa od ponad 1,5 roku, przydał się nie raz i jak na razie pracuje bez zarzutu. Tylko nie taki model jak ty znalazłeś. Ten który ty znalazłeś to UPS do awaryjnego zasilania serwerów i nie bardzo nadaje się do pracy ciągłej pod dużym obciążeniem. Ja mam ORVALDI INV12-500W, wystarcza bez problemu. Na akumulatorze 12V/ 115 Ah ( Centra) w sezonie zimowym przy ciągłej pracy kotła podtrzymywał pracę urządzeń prawie 8 godzin. Znajdziesz tutaj:

http://www.pl.orvaldi.pl/index.php/pl/product_catalog/product_view/47/131

Tylko zdjęcie jest od 300W, 500W ma ładniejszy wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Ale nie o to chodzi.

karoka zamowilem ten 500W

możesz polecić jakiś aku do niego z żelówek ? ? ?

ten będzie ok ? http://allegro.pl/akumulator-zelowy-12v-100-ah-extra-max-sunnyway-i1327643740.html

pzdr

Edytowane przez TomiAyomi

jeszcze pytanko do chochla

zaktualizowalem dzis soft w sterowniku wsio pięknie . . .

ale nie o tym chciałem też zaktualizować stronke www no i tak

z tego co na prędce zauważyłem to możliwe tylko po skrętce

i ok tylko że jak się łącze po skrętce to zdaje się ze stronka chce się aktualizować z netu

nie miałem zbytnio czasu na rozkmine tego czy można ją w jakiś sposób wgrać na kartę SD

? ? ? żeby się zaktualizowała ?

nie mam jeszcze netu na budowie pogoda mi nie pozwala zamontować onteny odbiorczej

z góry dzięki za pomoc

pzdr

Po podłączeniu czujników włączyłem i wyłączyłem sterownik ale nie z prądu tylko tym prztyczkiem. Mój email [email protected] z góry i z dołu dzięki. :)

Stery pojda dzisiaj, sprawdz poczte wieczorkiem.

Prztyczek powinien wystarczyc. Jedyne co mi przychodzi do glowy to zle podlaczenie kabelkow do listwy w sterowniku, bo padniecie dwoch czujnikow na raz jest malo prawdopodobne. Czujniki masz na pewno te wymienione przez producenta?

jeszcze pytanko do chochla

zaktualizowalem dzis soft w sterowniku wsio pięknie . . .

ale nie o tym chciałem też zaktualizować stronke www no i tak

z tego co na prędce zauważyłem to możliwe tylko po skrętce

i ok tylko że jak się łącze po skrętce to zdaje się ze stronka chce się aktualizować z netu

Faktycznie moze tak byc, powiem Ci, ze nie zwrocilem na to uwagi bo akurat przy akutalizacji softu mialem polaczenie z inetem, wiec moglem nawet nie zauwazyc, ze zasysa strone z serwera

nie miałem zbytnio czasu na rozkmine tego czy można ją w jakiś sposób wgrać na kartę SD

? ? ? żeby się zaktualizowała ?

Nie wiem ale:

Jesli pliki strony sa trzymane na SD to po prostu wyjmij karte, podlacz ja do komputera, sciagnij sobie ze strony producenta zipa z plikami, sprawdz nazwy plikow w zipie, poszukaj identycznych/podobnych na karcie, zrob backup plikow z karty, wgraj nowe i powinno zabanglac. Ja bym przynajmniej tak zrobil na poczatku. A mysle, ze najszybciej sie dowiesz jak to obejsc dzwoniac do Elektro-Systemu. Koles z helpdesk'u jest naprawde bardzo uczynny i Ci wszystko wyjasni w 5 minut.

Raczej nie będzie możliwości aktualizacji po rj45 a to ze względu na to,że może dojść do przerwy w czasie przesyłania danych przez internet,po rs232 jest małe ryzyko,chyba,ze prądu zabraknie.

Rryzyko przerwy w przesylaniu danych przy aktualizacji przez inet jest takie samo w przypadku ethernetu jak i RS'a bo to jest ryzyko padu lacza na linii serwer plikow-komputer a nie komputer-sterownik. Protokol TCP (a zakladam, ze takowy jest zaimplementowany w sterowniku, bo wszystko na to wskazuje) gwarantuje przeslanie danych w calosci wiec z technicznego punktu widzenia czy bedziemy to robic po skretce czy RS'ie nie ma znaczenia. Jedyny problem, ktory mi przychodzi na mysl to czy nie ma jakis problemow przy zapisie danych otrzymanych po IP do flesh'a no i oczywiscie naklad pracy potrzebny do implementacji takiego rozwiazania.

Co do licznika czasu pracy ślimaka,lepszym rozwiązaniem byłby licznik jego obrotów,np obliczyć ile potrzeba obrotów ślimaka na pełny zasyp kosza i i ile nam pozostało.

Przyszedl mi na mysl czas pracy slimaka bo to rozwiazanie jest najprostsze (czytaj najtansze). Sterownik wszak wysyla sygnal wlaczajacy i wylaczajacy podajnik wiec wystarczy zaimplementowac prosty timer zliczajacy czas uplywajacy pomiedzy tymi dwoma sygnalami i jakas zmienna w ktorej ten czas bylby przechowywany i pobierany do prezentacji danych. A sam przelicznik czas/ilosc wegla bylby znany po zuzyciu pierwszego zasypu. Obroty to troche insza inszosc, mocno zalezna od odpowiedzi na pytanie czy kazdy palnik ma montowany ten sam silnik. Jesli tak to jeszcze pol biedy, jesli nie to wyniki moga byc juz troche rozbiezne. Ale to troche teoretyczne dywagacje sa.

Spytam sie i o jedno i drugie rozwiazanie. Bardziej chodzilo mi o to, czy taka funkcja przyda sie rowniez innym uzytkownikom. Wieksza jest sila nacisku na producenta ;)

Edytowane przez chochla72

Faktycznie moze tak byc, powiem Ci, ze nie zwrocilem na to uwagi bo akurat przy akutalizacji softu mialem polaczenie z inetem, wiec moglem nawet nie zauwazyc, ze zasysa strone z serwera

Nie wiem ale:

Jesli pliki strony sa trzymane na SD to po prostu wyjmij karte, podlacz ja do komputera, sciagnij sobie ze strony producenta zipa z plikami, sprawdz nazwy plikow w zipie, poszukaj identycznych/podobnych na karcie, zrob backup plikow z karty, wgraj nowe i powinno zabanglac. Ja bym przynajmniej tak zrobil na poczatku. A mysle, ze najszybciej sie dowiesz jak to obejsc dzwoniac do Elektro-Systemu. Koles z helpdesk'u jest naprawde bardzo uczynny i Ci wszystko wyjasni w 5 minut.

chyba jednak szybciej podlacze necik

nie bardzo mam ostatnio czas na pitolenie

dzieki za info

i jeszcze pytanko skad jestes ze masz necik z inetu ?

ja u nich kupuje towar :)

pzdr

Mam pytania do tych, ktorzy ustawili piece na sterowanie czujnikiem temperatury w pomieszczeniu. Wgralem ten nowy soft i powiem szczerze, ze troche przestalem rozumiec te tryby pracy pompy. Chodzi mi o to, ze w nowej wersji, w trybie zaawansowanym, przy trybie cyklicznym ustawia sie dlugosc pracy pompy i dlugosc przerwy. Tylo niech mi ktos wytlumaczy jak to sie ma do sterowania pieca temperatura pomieszczenia?? Do tej pory sadzilem, ze sterownik dziala w ten sposob, ze dobija do okreslonej temperatury a potem juz tylko sama pompa dawkuje cieplo potrzebne do jej utrzymania na danym poziomie, ale generalnie on sam decyduje kiedy pompe wlaczyc i kiedy wylaczyc. Na tym jak rozumialem polegala cyklicznosc jej pracy. Teraz widze, ze czas pracy/przestoju ustawia sie recznie. Czyli co, jak po czasie pracy pompy temperatura spadnie ponizej zadanej to sterownik tak czy siak odczeka zadany czas zanim pompe wlaczy?

A co z trybem pracy 'zalaczona'? Wyglada, ze wtedy pompa dziala caly czas. Ok ale co jesli temperatura w takim trybie zaczyna przekraczac temperature zadana? Piec pewnie obnizy temperatre wody w ukladzie do poziomu temperatury zadanej jako obnizona. Tak wynika z instrukcji. Ale co jesli to nie wystarczy?. Ktos ma jakies wnioski na ten temat?

Pytam dlatego, ze lubie rozumiec a tego nie rozumiem nawet po RTFM. A co najgorsze to pomimo tego, ze nie rozumiem to to cholerstwo dziala :) Ustawilem sterowanie na pokojowe, temperature pomieszczen na 10*, temperature pieca na 55*/50, praca pompy byla ustawiona na 5min pracy/30 minut przerwy i.... wykresu temperatury 'na pokojach' nie powstydziloby sie serce wzorcowego nieboszczyka :) I to ostatnie to najwieksza zagwozdka bo przy takich czasach pracy pompy to jednak spodziewalbym sie chociaz jakis minimalnych wachniec temperatury a ta ani drgnie. Jakby ktos chcial obejrzec to sluze wykresami na esterownik.pl

Ktos ma jakies teorie na ten temat?

chochla72 wszystko pięknie ładnie ale jak Ty w takich temp żyjesz bo aż mnie ciarki przechodzą przy 10* :)

Wiesz, lubie spedzic wigilie wigilii pod golym niebem czasami to i 10* w domu niegrozne jest ;D

Nie mieszkam w domu. Urodzil mi sie syn niedawno wiec roboty wykonczeniowe niestety musza ciut poczekac. A, ze grzac trzeba to grzeje ale do temperatury ekonomicznej coby nie jezdzic za czesto na zasypy wegla i nie puszczac ciepla w przyslowiowy komin

Wiesz, lubie spedzic wigilie wigilii pod golym niebem czasami to i 10* w domu niegrozne jest ;D

Nie mieszkam w domu. Urodzil mi sie syn niedawno wiec roboty wykonczeniowe niestety musza ciut poczekac. A, ze grzac trzeba to grzeje ale do temperatury ekonomicznej coby nie jezdzic za czesto na zasypy wegla i nie puszczac ciepla w przyslowiowy komin

No to gratki za dzieciaka.Również udostępniłem swój sterownik,wykresy nijakie bo cały czas testuje :)

Oto odpowiedź ze strony eCoala .

Witam.

W najbliższym czasie mamy w planach wprowadzić kilka nowych rozwiązań do sterownika eCoal.pl jak również do samej platformy eSterownik.pl:

- eSterownik.pl - wysyłanie wiadomości SMS do użytkowników z alarmami/zdarzeniami generowanymi przez sterownik eCoal.pl,

- eSterownik.pl - komunikacja pomiędzy użytkownikami - formularz kontaktowy,

- eCoal.pl + eSterownik.pl - na wykresach przeniesienie temperatury spalin na prawą oś - bardziej czytelny wykres,

- eCoal.pl + eSterownik.pl - raport - historia zmian ustawień parametrów,

- przybliżony pomiar zużycia paliwa + statystki godzinowa, dobowa, miesięczna itp. Prawdopodobnie wraz z tą funkcjonalnością będzie dodane alarmowanie na email/sms o kończącym się paliwie w zasobniku,

- usprawnienie i przyspieszenie komunikacji sterownika z usługą Zdalny Dostęp - już w najbliższym czasie,

- a dalsze plany to możliwość zdalnej aktualizacji strony www w sterowniku przez usługę Zdalny Dostęp.

- i kilka jeszcze innych pomysłów, których na razie zdradzić nie mogę... :)

Wszystkie powyższe aktualizacje będą pojawiały się systematycznie, jedne szybciej, inne nieco później... Proszę o cierpliwość.

Co do możliwości aktualizacji oprogramowania przez Ethernet, niestety w tej wersji sprzętowej nie będzie to możliwe.

Nasz plan zakłada, aby skupić się na rozwoju samego sterownika jak również technologi internetowych, czyli portalu eSterownik.pl, strony www w sterowniku. Będziemy dążyli do tego aby całą funkcjonalność oprogramowania na PC przejęła strona www. Oczywiście oprócz aktualizacji oprogramowania w sterowniku - do tego będzie niezbędne oprogramowanie na PC.

Oto odpowiedź ze strony eCoala .

- eSterownik.pl - wysyłanie wiadomości SMS do użytkowników z alarmami/zdarzeniami generowanymi przez sterownik eCoal.pl,

Extra, to by mogli zrobic jako pierwsze, bo wlasnie przypadkiem odkrylem dosyc nieciekawa rzecz. Dlubalem przy ustawieniach czasu pracy pompy CO i nagle ze zdziwieniem zauwazylem, ze piec pracuje w trybie recznym?! Okazalo sie, ze wystapil alarm 'zaplon paliwa' tyle, ze to zdecydowanie jakis bug w sofcie jest bo temperatura podajnika oscylowala caly czas w okolicach 30-40*. No ale niezaleznie od bugow, jesli taki (lub podobny) alarm powoduje przejscie w stan reczny to es o wystapieniu takowego staje sie rzecza niezbedna - gdybym tego nie zauwazyl od razu to bym mial dzisiaj kurs do domostwa w celu rozpalania pieca. Nawet sie juz zaczalem zastanawiac jak tu sprytnie zrobic przekierowanie maila z informacja o alarmie na firmowa bramke sms-owa

- przybliżony pomiar zużycia paliwa + statystki godzinowa, dobowa, miesięczna itp. Prawdopodobnie wraz z tą funkcjonalnością będzie dodane alarmowanie na email/sms o kończącym się paliwie w zasobniku,

Nice :) very nice :)

Jakby mi producent w myslach czytal :)

Co do możliwości aktualizacji oprogramowania przez Ethernet, niestety w tej wersji sprzętowej nie będzie to możliwe.

Bardzo szkoda. Ciekaw jestem jaki jest powod?

W przypadku małych kotłów c.o. na paliwo stałe, próby dokładnych wyliczeń (czy to zużycia paliwa, czy innych parametrów) oparte na analizach w krótkich interwałach czasowych prowadzą donikąd. Niestety.

Wynika to z silnej zmienności istotnych parametrów jakościowych węgla. I to nie tylko w różnych dostawach (dużych partiach) tego paliwa, ale także w małych porcjach (porcyjkach) w ramach tej samej dostawy. Te istotne parametry to: zawartość wilgoci, wartość opałowa i uziarnienie.

I tak, jeśli chcielibyśmy oceniać zużycie paliwa poprzez zliczanie czasu pracy ślimaka lub ilości obrotów tegoż ślimaka – musimy zdać sobie sprawę z kilku uwarunkowań:

1. Taka sama objętość jednorazowej porcji węgla nie jest jednoznaczna z taką samą ilością podanego węgla. Większa wilgotność węgla powoduje, że w tej samej objętości jest mniej węgla użytecznego. Węgla o jednorodnym uziarnieniu (np. 10-15mm) jest w tej samej objętości mniej, niż węgla o większej rozpiętości uziarnienia (np. 5-25mm), nie mówiąc już o miale 0-31mm, którego w tej samej objętości jest o 10 do 15% więcej niż groszku. Poszczególne ziarna węgla mają różne parametry – grubsze mają mniej wilgoci i większą wartość opałową. Takie są cechy naturalne węgla.

Toteż założenie, że w tym samym czasie, lub w tej samej ilości obrotów, ślimak poda taką samą ilość węgla jest błędne, nawet w przypadku identycznych ślimaków, motoreduktorów i silników – czyli w przypadku identycznych objętości podawanych porcji paliwa.

2. Ponadto, nawet w przypadku identyczności układów podawania paliwa objętości poszczególnych porcyjek podawanego paliwa nie są jednakowe, bo ślimak w jednym cyklu pracy nie wykonuje pełnego obrotu, tylko jego część, więc układy kątowe łopatek ślimaka nie są powtarzalne w każdym cyklu pracy (podawania). Do tego dochodzą zmienne współczynniki tarcia różnych ziaren węgla, co powoduje, że w trakcie rozruchu (każdy cykl podania zaczyna się od rozruchu) ilość „zabieranego” węgla jest zmienna.

Toteż założenie, że w tym samym czasie, lub w tej samej ilości obrotów, ślimak poda taką samą objętość węgla także jest błędne. Ilość węgla podanego w trzech cyklach po 3 sekundy nie jest taka sama, jak w jednym cyklu 9 sekundowym.

3. W trakcie operacji transportu, magazynowania, zasypu i schodzenia węgla z zasobnika do ślimaka zachodzą stale zjawiska segregacji ziarnowej (ziarna grubsze oddzielają się od drobniejszych, co najlepiej widać na obrzeżach „kupy” węgla, w zasobniku lub w palniku), które potęgują różnice przedstawione w dwóch poprzednich punktach.

Podsumowując – najlepszym sposobem oceny zużycia jest ważenie kolejnych porcji podawanych do zasobnika i ocena w dłuższych interwałach czasowych.

Zgadzam sie z tym co piszesz ale chodzi mi o to aby była możliwość obliczenia.

Nie chodzi o to jakiej wielkości i wilgotności groszek ,ale o wyliczenie np na pełen kosz wychodzi 2tyś obrotów ślimaka i gdyby był taki licznik który można resetować po każdym zasypie kosza do pełna i który by wskazywał na bieżąco ile obrotów wykonał i ile pozostało można by w ten sposób orientacyjnie sobie wyliczyć ile nam paliwa zostało oczywiście wg tego co piszesz było by to tylko orientacyjne a napewno przydatne kiedy nas nie ma w domu np :)

Chochla czy ecoal przysyła Ci emaila z komunikatem o awarii, jeśli tak to wgrywasz na telefon aplikację- emoze, zakładasz konto na gmail-u i każdego email-a dostajesz na telefon z tego konta. Tak mam zrobione z powiadamianiem o odpowiedzi w powyższym temacie. Gdy ktoś coś napisze to emaila mam już w telefonie. Można skonfigurować kilka kont pocztowych ale funkcja push działa najlepiej w gmail-u.

Podsumowując – najlepszym sposobem oceny zużycia jest ważenie kolejnych porcji podawanych do zasobnika i ocena w dłuższych interwałach czasowych.

Ja doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze stosujac pomiar zuzycia przy pomocy zliczania czasu pracy/obrotow slimaka nigdy nie uzyskamy ani nawet nie zblizymy sie do dokladnosci pomiaru gazu czy oleju i nie o to mi chodzi tak naprawde. To na czym mi zalezy to wlasnie mozliwosc orientacyjnego okreslenia (z naciskeim na orientacyjne :)) kiedy rodzina/znajomi musza sie pojawic w domu na zasyp w przypadku dluzszego wyjazdu. Szczegolnie, ze wyjezdzajac na 2 tygodnie nic nie stoi na przeszkodzie, zeby obnizyc temperature z tych 22* do np 15* co przynosi konkretne oszczednosci w zuzyciu paliwa ale jednoczesnie powoduje, ze wiedza empiryczna na temat czasu pomiedzy zasypami idzie do kosza.

Edytowane przez chochla72