Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Chochla czy ecoal przysyła Ci emaila z komunikatem o awarii,

eCoal nie ale robi to Zdalny dostep. Mozesz zdefiniowac tam sobie konto mailowe na ktore przychodzi Ci powiadzomienie o alarmie.

I czekajac na zaimplementowanie powiadamiania esem, chyba zrobie tak jak mowisz. Pytanie tylko czy na gmaila przychodzi duzo 'legalnego spamu'?

PS. Wlasnie wyslalem Ci sterowniki. Sorry, ze nie wczoraj jak obiecalem ale zrobila mi sie sraczka w robocie i zapomnialem na smierc.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To sie zaraz pobawie.

Kumpel, ktory zajmuje sie sprzetem zawodowo mowi, ze TPLink chyba w tej cenie ma najlepsze produkty - zaliczaja statystycznie najmniej zwiech. Rodzice jada na nim bez problemu 2 rok, ja dla siebie tez kupilem.

Typ polaczenia z siecia mobilna (UMTS, HSDPA, GPRS, EDGE) dla routera nie ma znaczenia - to jest poza nim. Sprawdz jedynie czy dany router wspolpracuje z konkretnym modemem, ktory chcesz podlaczyc. Jesli tak to go kupuj. Mysle, ze bedziesz zadowolony.

tak czysto teoretyzujac to gdyby w sterowniku mozna bylo wprowadzic prosta informacje na zasadzie "wsypalem worek groszku 25kg" tudziez "wsypalem 55kg paliwa" to prostym algorytmem, przy zalozeniu ze palimy caly czas tym samym opalem piec sam moglby obliczyc ile srednio wychodzi mu obrotow/kg i na takiej podstawie obliczac ilosc wegla pozostalego w podajniku. Jakby to dodatkowo sprzezyc z czujnikami temperatury, prognoza pogody to mozna by zrobic informacje na zasadzie "do konca zimy wypalisz jeszcze 2tony tego paliwa" itd - uuuuhhh, zapedzilem sie

Smuci mnie troche brak mozliwosci aktualizacji softu sterownika przez kabel eternetowy, trzeba schodzic z komputerem do piwnicy ;). Nie za bardzo rozumiem jakie ograniczenia sa w takim wypadku gdyz na zdrowy rozsadek kabel eternetowy moglby tu sluzyc tylko do wgrania obrazu softu sterownika na pamiec urzadzenia zas system ktory to wszystko kontroluje moglby zaktualizowac sie sam przy restarcie ale mozliwe ze przeceniam wielkosc systemu znajdujacego sie w pudelku ;)

Pytanie do osob ktore maja podpiete czyjniki "wewnetrzne". Na jakiej wysokosci w pomieszczeniu zamontowane macie czujniki, czy sa one jakos obudowane czy po prostu doczepione do sciany i czy zwykly czujnik temperatury, taki jak np czujnik powrotu wystarczal.

To sie zaraz pobawie.

Kumpel, ktory zajmuje sie sprzetem zawodowo mowi, ze TPLink chyba w tej cenie ma najlepsze produkty - zaliczaja statystycznie najmniej zwiech. Rodzice jada na nim bez problemu 2 rok, ja dla siebie tez kupilem.

Typ polaczenia z siecia mobilna (UMTS, HSDPA, GPRS, EDGE) dla routera nie ma znaczenia - to jest poza nim. Sprawdz jedynie czy dany router wspolpracuje z konkretnym modemem, ktory chcesz podlaczyc. Jesli tak to go kupuj. Mysle, ze bedziesz zadowolony.

rowniez sie zajmuje sprzetem zawodowo i powiem tak tanie to to jest napewno

ale badziew jakich malo

cena tak, jakosc NIE :)

na opakowaniu kazdego tp-linka widnieje napis

nr 1 w chinach :))))))))))))))))

Edytowane przez TomiAyomi

na opakowaniu kazdego tp-linka widnieje napis

nr 1 w chinach :))))))))))))))))

"Components. American components, Russian Components, all made in Taiwan!"

:)

Pewnie za wieksze pieniadze mozna kupic cos bardziej wyuzdanego. Tylko czy jest sens do takiego zastosowania? Konfiguruje sie latwo, DDNS obsuguja, ten co ja mam ma wymienna antene, do modemu rodziny nie jechalem ani razu przez dlugi czas. Czego chciec wiecej? ;)

Jakby to dodatkowo sprzezyc z czujnikami temperatury, prognoza pogody to mozna by zrobic informacje na zasadzie "do konca zimy wypalisz jeszcze 2tony tego paliwa" itd - uuuuhhh, zapedzilem sie.

Noooo pojechales po bandzie :)) Tydzien temu zapowiadali na dzisiaj jakos tak -22* w mojej okolicy a przed chwila sprawdzilem na sterowniku, ze jest -4*. Prognoza pogody dluzsza niz jednodniowa jak dla mnie jest tak samo wiarygodna jak wizyta u wrozki :)

Pytanie do osob ktore maja podpiete czyjniki "wewnetrzne". Na jakiej wysokosci w pomieszczeniu zamontowane macie czujniki, czy sa one jakos obudowane czy po prostu doczepione do sciany i czy zwykly czujnik temperatury, taki jak np czujnik powrotu wystarczal.

Ja mam ten 'tranzystorowy' polecany przez producenta (bodajze KTY81 czy jakos tak), na razie jest powieszony na kabelku wystajacym ze sciany na wysokosci wlacznikow swiatla. Docelowo bedzie schowany w puszczce elektrycznej i zamkniety jakims dyskretnym dekielkiem z duza iloscia dziurek. Jak na razie odczyty zgodne z termometrem

Pewnie za wieksze pieniadze mozna kupic cos bardziej wyuzdanego. Tylko czy jest sens do takiego zastosowania? Konfiguruje sie latwo, DDNS obsuguja, ten co ja mam ma wymienna antene, do modemu rodziny nie jechalem ani razu przez dlugi czas. Czego chciec wiecej? ;)

Co chcesz od tp-linka? U mnie śmiga od dłuższego czasu aż miło :)

hmm w zasadzie to niewiele dobrego mógłbym o nim napisać

co prawda nie o tych co pracują z gsm

ale poczaswszy od routerow zarowno lan jak i wifi

po switche i ap-ki to bida az piszczy

ap-ki maja trudnosci w trybie B z polączeniem innym niz 1 mb/s

a w zasadzie jak na bazie jest mikrotik to nie ma szans spiac z inna predkoscia,

zwykle lanoskie routerki maja bidny soft Qos w zasadzie nie dziala

a switche malo wydajne , zdazaly sie tez takie co sialy syfem po sieci jakimis blednymi pakietami

piszo tp-linkach z przed jakis 2 lat ale widze ze modele sa nadal dostepne

ja ogolnie omijam z daleka

minertu, gdzie jest Skrzyszow? Kolo Gowarczowa moze? Bo jesli tak to cos zlego Ci sie nie dzieje z czujnikiem temperatury? 6 stopni na plusie po poludniu??? Nie trzymasz go na sloncu przypadkiem?

Mieszkam na południu Polski a w tym czasie było cieplej ale odejmij od niego 3,4* bo mam czujnik skalibrowany :) z przyczyn ekonomicznych hehe.

Napisał kamil777

'...szukam kotla nie

sprawiajacego

problemów.' kamil to dobrze trafiłeś :D jeśli szukasz kotła bez ustawiania parametrów to postaw na st. eCoal. Wymiennik rurowy ma b.dobrą sprawność ale jest gorszy w czyszczeniu tak słyszałem. Chyba, że zrobisz półokrągłą szczotkę.

Router Tplink w ofercie do 150zł, to dobry wybór. U siebie mam zasięg tylko edge, dane z pieca dojdą tak ''wąskim gardłem''.

Panowie,

w nawiązaniu do kwestii czyszczenia kotła.

Uważam Ponar Eko +Ecoal za naprawdę udaną konstrukcje.

Natomiast zastanawia mnie jedno - mój stary piec górnego spalania (miałowy) czyściłem raz na miesiac/czasami co 2 miesiące.

Natomiast mój nowy piękny, wybajerzony Ponar Eko muszę czyścić tak naprawdę raz na tydzień - przy -15 C tak naprawdę 2 razy w tygodniu.

Z groszku którym palę (czeski) jest tyle zanieczyszczeń że piec po kilku dniach zaczyna nieprawidłowo pracować.

Czy Wy też tak często musicie czyścić ponar eko/ogniwo eko ?

Czy w moim przypadku jest to wina tego czeskiego groszku?

kwestia 2.

Co może być powodem słabego dopalania ekogroszku.

Mam wrążenie (oczywiście subiektywne), że w popiele znajduję się za dużo niespalonych fragmentów ekogroszku.

Temperaturę utrzymuje ok, jest ciepło, natomiast trochę denerwuję mnie fakt ...że nie mogę np. zmniejszyć częstotliwości podawania paliwa...bo myślę ,że to by rozwiązało kwestię dopalania paliwa.

kwestia 3.

Panowie -jak Wam się sprawuję nowa wersja softu---jakieś wrażenia przemyslenia?

i co to za opcja ZDALNY DOSTĘP w menu sterownika?

pozdr..

Damian

W przypadku małych kotłów c.o. na paliwo stałe, próby dokładnych wyliczeń (czy to zużycia paliwa, czy innych parametrów) oparte na analizach w krótkich interwałach czasowych prowadzą donikąd. Niestety.

Wynika to z silnej zmienności istotnych parametrów jakościowych węgla. I to nie tylko w różnych dostawach (dużych partiach) tego paliwa, ale także w małych porcjach (porcyjkach) w ramach tej samej dostawy. Te istotne parametry to: zawartość wilgoci, wartość opałowa i uziarnienie.

I tak, jeśli chcielibyśmy oceniać zużycie paliwa poprzez zliczanie czasu pracy ślimaka lub ilości obrotów tegoż ślimaka – musimy zdać sobie sprawę z kilku uwarunkowań:

1. Taka sama objętość jednorazowej porcji węgla nie jest jednoznaczna z taką samą ilością podanego węgla. Większa wilgotność węgla powoduje, że w tej samej objętości jest mniej węgla użytecznego. Węgla o jednorodnym uziarnieniu (np. 10-15mm) jest w tej samej objętości mniej, niż węgla o większej rozpiętości uziarnienia (np. 5-25mm), nie mówiąc już o miale 0-31mm, którego w tej samej objętości jest o 10 do 15% więcej niż groszku. Poszczególne ziarna węgla mają różne parametry – grubsze mają mniej wilgoci i większą wartość opałową. Takie są cechy naturalne węgla.

Toteż założenie, że w tym samym czasie, lub w tej samej ilości obrotów, ślimak poda taką samą ilość węgla jest błędne, nawet w przypadku identycznych ślimaków, motoreduktorów i silników – czyli w przypadku identycznych objętości podawanych porcji paliwa.

2. Ponadto, nawet w przypadku identyczności układów podawania paliwa objętości poszczególnych porcyjek podawanego paliwa nie są jednakowe, bo ślimak w jednym cyklu pracy nie wykonuje pełnego obrotu, tylko jego część, więc układy kątowe łopatek ślimaka nie są powtarzalne w każdym cyklu pracy (podawania). Do tego dochodzą zmienne współczynniki tarcia różnych ziaren węgla, co powoduje, że w trakcie rozruchu (każdy cykl podania zaczyna się od rozruchu) ilość „zabieranego” węgla jest zmienna.

Toteż założenie, że w tym samym czasie, lub w tej samej ilości obrotów, ślimak poda taką samą objętość węgla także jest błędne. Ilość węgla podanego w trzech cyklach po 3 sekundy nie jest taka sama, jak w jednym cyklu 9 sekundowym.

3. W trakcie operacji transportu, magazynowania, zasypu i schodzenia węgla z zasobnika do ślimaka zachodzą stale zjawiska segregacji ziarnowej (ziarna grubsze oddzielają się od drobniejszych, co najlepiej widać na obrzeżach „kupy” węgla, w zasobniku lub w palniku), które potęgują różnice przedstawione w dwóch poprzednich punktach.

Podsumowując – najlepszym sposobem oceny zużycia jest ważenie kolejnych porcji podawanych do zasobnika i ocena w dłuższych interwałach czasowych.

A gdyby tak na jednej nóżce kotła dać tensometr (może właśnie pod zasobnikiem) i wyskalować na jakiejś ilości minimalnej - wtedy przekroczenie w dół tej wartości generowałoby sygnał. Może być?

Ewentualnie dwa progi - to dawałoby jakąś dynamikę bliskości końca.

Maksymalnie co bymożna z tego wycisnąć to przybliżony bieżący stan węgla w podajniku.

Edytowane przez mmiodek
uzupełnienie koncepcji