Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Witam.

Chciałem zapytać czy testował ktoś z was pracę pieca na ustawieniach: czujnik temperatury wewnętrznej + normalna praca pompy CO?? Zastanawiam się jakby piec pracował z tymi ustawieniami, bo z tego co piszecie na forum zaleca sie ustawienie pompy CO na pracę cykliczną przy ustawieniu programu pokojowego.

Ma ktoś jakieś doświadczenia i spostrzeżenia co do takich ustawień??

Pozdrawiam. :)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z groszku którym palę (czeski) jest tyle zanieczyszczeń że piec po kilku dniach zaczyna nieprawidłowo pracować.

Czy w moim przypadku jest to wina tego czeskiego groszku?

A czy to nie jest przypadkiem brunatny wegiel? Bo jesli tak to chyba to bedzie powod.

Czy Wy też tak często musicie czyścić ponar eko/ogniwo eko ?

Nie az tak.

Panowie -jak Wam się sprawuję nowa wersja softu---jakieś wrażenia przemyslenia?

i co to za opcja ZDALNY DOSTĘP w menu sterownika?

Po tygodniu obserwacji wykresow nie widze jakis dramatow :) Dziala zgodnie z nastawami wiec jest OK :)

Zdalny dostep.

W/g producenta:

"Portal eSterownik.pl pozwala w prosty sposób ominąć częste problemy z dostępem do sterownika z sieci Internet:

* brak publicznego adresu IP (użytkownicy sieci komórkowych, kablowych itp.)

* brak stałego adresu IP (użytkownicy internetu ADSL np. Neostrada)

* trudności w konfiguracji routerów"

w/g opinii zawodowca (czyli mnie ;P)

Powod 2 i 3 choc przydatne nie sa krytyczne. Przy minimalnym nakladzie pracy mozna je obejsc (no chyba, ze jest sie kompletnym lajkonikiem w kwestii zasad dzialania internetu).

Powod 1 jest krytyczny. Jesli Twoj ISP nie dostarcza Ci adresu publicznego nie masz mozliwosci, no przynjamniej bez rekonfiguracji jego routerow, uzyskac dotstepu przez inet do swojego sterownika. Jest to po prostu technicznie niemozliwe. Zdalny dostep to omija.

"A czy to nie jest przypadkiem brunatny wegiel? Bo jesli tak to chyba to bedzie powod."

Czy możesz rozwinąć ?

czyli ekogroszek -nie z wegla brunatnego nie zanieczyszcza tak pieca?

jakimi groszkami palicie i co jaki czas wasze piece wymagają czyszczenia:

proszę o info:

rodzaj groszku :xxx

częstotliwość czyszczenia:xxx

spalania na dobę :xxx

ogrzewana powierzchnia:xxx

pozdr.

Damian

"A czy to nie jest przypadkiem brunatny wegiel? Bo jesli tak to chyba to bedzie powod."

Czy możesz rozwinąć ?

Nawet chyba w tym watku padlo stwierdzenie, ze wegiel brunatny jest duzo bardziej 'sadzotworczy' niz kamienny. Ale to jest opinia zaczytana a nie stwierdzona organoleptycznie. Ja pale kamiennym. Sadza oczywiscie jest ale nie ma jakiegos wielkiego dramatu, na pewno nie po kilku dniach.

Co do dalszej czesci sie nie wypowiadam bo na dzien dzisiejszy dom tylko dogrzewam a nie ogrzewam, wiec wyniki beda niemiarodajne zupelnie.

Piec trzeba czyścić, tą pracę wykonuję gdy kończy się ekogroszek w koszu. Gdy był mróz -15 a nawet -20 spalał średnio ok. 30kg na 24h. Sadze po czyszczeniu pieca wybieram co dwa spalone pełne kosze ekogroszku . Tak też będę wybierał popiół. Rezygnuję z szuflady na popiół który będę traktował jako izolator ciepła. Sadzy mam malutko na ściankach wymiennika. Najbardziej syfi (chyba) wydmuchiwany popiół z palnika. Myślę że więcej spalę niż w starym piecu. Ale jestem na to przygotowany :D

Dla mnie wystarczyłaby informacja od strony sterownika ile pełnych obrotów wykonał ślimak. Dostaję sygnał np. 200 sprawdzam jest 3/4 zasobnika, dalej dostaję sygnał o następnym 200-nym obrocie ślimaka sprawdzam są 2/4 (połowa), następny sygnał 1/4paliwa i to byłby bajer. Tylko jak policzyć te pełne obroty. Motoreduktor pracuje ze stałą prędkością, może policzyć ile sekund trwa pełny obrót ślimaka? Tak sobie kombinuję :)

Nawet chyba w tym watku padlo stwierdzenie, ze wegiel brunatny jest duzo bardziej 'sadzotworczy' niz kamienny. Ale to jest opinia zaczytana a nie stwierdzona organoleptycznie. Ja pale kamiennym. Sadza oczywiscie jest ale nie ma jakiegos wielkiego dramatu, na pewno nie po kilku dniach.

Co do dalszej czesci sie nie wypowiadam bo na dzien dzisiejszy dom tylko dogrzewam a nie ogrzewam, wiec wyniki beda niemiarodajne zupelnie.

Zgadza się. Ja testowałem taki eko groszek i nawet szacunkowe koszty ogrzania obliczałem. Wiec tak - nie znam kotła Ponar bo go nie mam i nie wiem jakie tam są kanały i czy to ma jakieś znaczenie tez nie wiem. Wiem natomiast ze brunatny brudzi piec o wiele bardziej od zwykłego kamiennego, tyle ze ja czyściłem raz w tygodniu i było ok. Może ten węgiel brudzi bardziej kiedy jest wilgotny? A może częste czyszczenie wynika po prostu wynika z większej ilości spalonego węgla dla uzyskania takiego poziomu cieplnego jak na kamiennym? wiem na pewno ze popiołu jest więcej a plus jest taki ze sie nie spieka....

Witam.

Chciałem zapytać czy testował ktoś z was pracę pieca na ustawieniach: czujnik temperatury wewnętrznej + normalna praca pompy CO?? Zastanawiam się jakby piec pracował z tymi ustawieniami, bo z tego co piszecie na forum zaleca sie ustawienie pompy CO na pracę cykliczną przy ustawieniu programu pokojowego.

Ma ktoś jakieś doświadczenia i spostrzeżenia co do takich ustawień??

Pozdrawiam. :)

Ja tak teraz mam i tak pracuje. Pracuje stabilnie i trzyma ładnie temperaturę w pomieszczeniu. Przy takich minusowych temperaturach piec ładnie obniża temperaturę ,ale np w okresie przejściowym (około 5-8stopni) miał problem i lepiej działał na cyklicznej pracy pompy. Miał problem z obniżeniem temperatury do nocnej bo wydaje mi się ze było zbyt ciepło na zewnątrz i budynek trzymał bardziej ciepło...

Miałem wersje sterownika 1.76, przeszedłem na 2.0 i zaczął mi więcej palić i więcej spiekać. Dlaczego? Czy mogę wrócić do starej wersji? Jak Wy macie?

Ja mam 2.0. Nic wielkiego chyba nie zmienili jesli chodzi o spalanie, nie bylo nic takiego w opisie softu. Musisz brac pod uwage temp na zewnatrz....

Jack18 - mam pytanie:

Czy zmieniałeś ustawienia czasu pracy i czasu postoju Pompy CO, czy też zostawiłeś ustawienia fabryczne (bo masz nowsza wersje oprogramowania w której ta funkcja jest dostępna). Tak się zastanawiam czy sobie nie wgrać nowszego oprogramowania i ustawić odpowiednio czasy pracy pompy CO, bo teraz przy czujniku pokojowym i pracy cyklicznej pompy CO piec przy ustawieniach CO na 45* i CWU na 35* robi tak, że po przekroczeniu 50* przechodzi w wstrzymanie i pompa co zaczyna pracować i pracuje tak długo, aż temperatura na piecu spada do około 39* (tak się zastanawiam, że jakby odpowiednio ustawić pracę pompy CO, tak żeby za długo nie pracowała to wtedy piec mógłby spalać mniej??)

Twoim zdaniem przy jakich ustawieniach piec pracował bardziej ekonomiczne?? Przy pracy cyklicznej pompy CO czy też przy pracy normalnej??

Pozdrawiam

Czy ktoś ma wyczucie jak kocioł zareaguje na obniżenie krzywej grzania? Ponieważ na razie grzeję słabo (utzrymuję ok 16C) a chciałbym jeszcze mniej, a kocioł niedopala natomiast się przegrzewa. Jakbym obniżył mu temperaturę to może on zminiejszy podawanie (nie zmniejszając nadmuchu...)

Czy ktoś ma wyczucie jak kocioł zareaguje na obniżenie krzywej grzania? Ponieważ na razie grzeję słabo (utzrymuję ok 16C) a chciałbym jeszcze mniej, a kocioł niedopala natomiast się przegrzewa. Jakbym obniżył mu temperaturę to może on zminiejszy podawanie (nie zmniejszając nadmuchu...)

Obejrzyj sobie na esterownik.pl moj piec (chochla - dom). Grzeje do 10* (zadawanie pokojowe, pompa CO cykliczna w trybie 10min pracy 30min przerwy). Spieki sie robia ale nie ma jakiegos wielkiego dramatu, piec sobie z tym radzi. Przy takim grzaniu to wydaje mi sie, ze spiekow nie unikniesz bo piec idzie na bardzo minimalnej mocy. Pod koniec tygodnia chce przestawic piec na dwa dni na ciagla prace pompy, zeby zobaczyc jak sie bedzie zachowywal palnik. Piec sie nie przegrzewa bo nie ma co sie przegrzewac.