Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Sterownik nie chciał zatrybic po zmianie temp z 70 do 50 i wentylator śmigał na niskich obrotach, przestój pieca :) aż się poukłada.

To jest chyba jakis bug(?) w sterowniku. Ja mialem bardzo podobna sytuacje. Sterownik nie zareagowal na zmiane temperatury w dol - jechal z woda na poprzednim poziomie ustawien tyle ze w bardziej wyrownany sposob (mniejsze skoki temperatury spalin)

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest chyba jakis bug(?) w sterowniku. Ja mialem bardzo podobna sytuacje. Sterownik nie zareagowal na zmiane temperatury w dol - jechal z woda na poprzednim poziomie ustawien tyle ze w bardziej wyrownany sposob (mniejsze skoki temperatury spalin)

Grunt,że się ustabilizował a druga sprawa na przyszłość ,za częste zmiany w krótkiej chwili naprawdę eCoalowi nie służą.

Grunt,że się ustabilizował a druga sprawa na przyszłość ,za częste zmiany w krótkiej chwili naprawdę eCoalowi nie służą.

I tak i nie. Owszem lepiej to wygladalo na wykresach ale nadal nie pracowal w temperaturze zadanej tylko starej. Poza tym to nie byla zmiana z minuty na minute. Piec pracowal prawie caly dzien i nie kwapil sie do jej obnizenia do zadanej nawet pod wieczor. Musze w koncu znalezc te wykresy w archiwum i je podeslac do producenta, zeby sie wypowiedzial w tym temacie.

I tak i nie. Owszem lepiej to wygladalo na wykresach ale nadal nie pracowal w temperaturze zadanej tylko starej. Poza tym to nie byla zmiana z minuty na minute. Piec pracowal prawie caly dzien i nie kwapil sie do jej obnizenia do zadanej nawet pod wieczor. Musze w koncu znalezc te wykresy w archiwum i je podeslac do producenta, zeby sie wypowiedzial w tym temacie.

Nie chodziło mi o Twój kociołek ale kolegi choć możliwe,że zachowanie sterownika było podobne :)

280 stopni przy temperaturze CO 45???

1) Sprawdz czy nie masz walnietego/usyfionego czujnika spalin

2) Nie pamietam jak jest zbudowany Ponar, ale w Ogniwie ktos mial bardzo podobny problem najprawdopodobniej spowodowany brakiem zaslepki drugiego kanalu obiegu spalin (spaliny zamiast przez wymiennik szly od razu w komin)

cześć,

u siebie miałem również problem z wysoką temp. spalin, w przedziale 200-380 stopnii. okazało się, że brakowało blachy-zaślepki, załączam zdjęcie od użytkownika chochla72.

drugi problem - kołnierz retorty nie był uszczelniony silikonem wysoktemperaturowym, co obniżało sprawność wentylatora i dokładność spalania.

jeszcze raz podziękowania dla Edwarda oraz Sebastiana z eCoal.pl/Kutno za pomoc w rozwiązaniu problemów.

pozdrawiam

TD

zawir_1.jpg

UWAGA!!!

W sofcie sterownika w wersji 0.0.2.4 (choc wydaje mi sie, ze dotyczy to raczej generalnie wersji 2.x bo identyczny problem juz raz sie objawil u mnie pod koniec listopada) jest dosyc powazny blad objawiajacy sie tym, ze w momencie zmiany parametrow pracy pompy CO (doklanie czasu jej pracy) przez strone www sterownik generuje alarm "przekroczona temperatura podajnika" i automatycznie przechodzi w tryb reczny. Tak, ze do czasu kiedy producent nie dostarczy poprawki, jesli ktos zmienia ten parametr zdalnie sugeruje aby po tej operacji zweryfikowal tryb pracy kotla bo skutkiem jest ciagla praca podajnika -> wysypanie zaru z retorty -> wygaszenie pieca.

PS. Dobra wiadomosc jest taka, ze powiadomienie esem o alarmach dziala :)

Edytowane przez chochla72

Czołem wszystkim.

Jesteśmy w trakcie budowy naszego wymarzonego :)

Co do źródła ogrzewania wybór padł na piec ekogroszkowy. Po wieeeeelu godzinach spędzonych przed kompem, czytaniu opinii, porównywaniu wybraliśmy: piec z BRUCEREM + sterownik eCoal. I tu się pojawił mały zonk - znalezienie ekipy, która by się podjęła tego tematu :bash:

Tak więc szanowni forumowicze - może macie kogoś do polecenia z Łodzi lub okolic, kogo można by "ożenić" z tematem pieca, kotłowni, grzejników i rozprowadzenia wszelkich rurek po nowym domku? Może być rzecz jasna na priv. Wdzięczni będziemy niesłychanie.

Edytowane przez .seban.

Jak do tej pory palą Wam ogniwa ? Z tego co piszecie zasobik opróżnia się po ok 700min, u mnie max. to 650min. Natomiast zasobik starcza mi na ok 6dni. Treaz pewnie troche dłużej bo sie ociepliło. Mam palnik 15kW temp wew. ok 24 - 25C.

Ja także pale ogniwem z ecoalem 15 KW i pali mi średnio 20-25 kg/dzień (drugi sezon)a przy dużych mrozach ok 28-30 kg/dzień a jak jesta bardziej ciepło to się wyłącza i wtedy trudniej policzyć - w domu podobnie 24-25 C - ale ważna jest wielkość domu - ja mam pow. 160+garaż+300 l CWU - a jaki ty masz duży dom i jakim palisz eco - ja pieklorz(ponoć) ale jest OK!

Czołem wszystkim.

Jesteśmy w trakcie budowy naszego wymarzonego :)

Co do źródła ogrzewania wybór padł na piec ekogroszkowy. Po wieeeeelu godzinach spędzonych przed kompem, czytaniu opinii, porównywaniu wybraliśmy: piec z BRUCEREM + sterownik eCoal. I tu się pojawił mały zonk - znalezienie ekipy, która by się podjęła tego tematu :bash:

Tak więc szanowni forumowicze - może macie kogoś do polecenia z Łodzi lub okolic, kogo można by "ożenić" z tematem pieca, kotłowni, grzejników i rozprowadzenia wszelkich rurek po nowym domku? Może być rzecz jasna na priv. Wdzięczni będziemy niesłychanie.

Piec podłancza sie jak kazdy inny weglowy,popytaj tylko o dobrego instalatora w okolicy

Jak do tej pory palą Wam ogniwa ? Z tego co piszecie zasobik opróżnia się po ok 700min, u mnie max. to 650min. Natomiast zasobik starcza mi na ok 6dni. Treaz pewnie troche dłużej bo sie ociepliło. Mam palnik 15kW temp wew. ok 24 - 25C.

U Ciebie 650min i 6 dni u mnie 700min i 6 dni średnio.Spalanie i obroty sa uzależnione od grubości,wilgotnosci i kaloryczności groszku,do tego dochodzi powierzchnia grzewcza i temp w pomieszczeniu oraz ocieplenie i uszczelnienie domu.Masz dobry wynik ale podaj powierzchnie do ogrzania.

Edytowane przez minertu

Powierzchnia domu to ok 125m2 + garaż 20m2 (lekko dogrzewany) + kotłownia. Do tego CWU 120L.

Jeżeli to twoje to zastanawia mnie ta temp na zewnatrz :) http://esterownik.pl/remote/130 no a spalanie całkiem spoko ale ja bym zrobił pokojowe i pompa wyłaczona,mały dom mysle,że da się więcej zaoszczędzić.Podniósł bym też temp CO do 60*

Edytowane przez minertu

Temp na zewnątrz to u mnie temp. za zaworem 4D, czyli to co idzie na grzejniki. Sterowania pokojowego nie robie, bo wg. mnie lepsze są głowice elektroniczne na każdym grzejniku i sterowanie temp. w każdym pomieszczeniu osobno dzień/noc - tak mam i sie sprawdza. Natomiast testuje i sprawdzam jeszcze kilka innych ustawień m.in. tak jak piszesz zwieksze temp. do 60 ale czekam na prównywalne temp na zewnątrz, jak przed ociepleniem żeby mieć odniesienie do zmian.

Temp na zewnątrz to u mnie temp. za zaworem 4D, czyli to co idzie na grzejniki. Sterowania pokojowego nie robie, bo wg. mnie lepsze są głowice elektroniczne na każdym grzejniku i sterowanie temp. w każdym pomieszczeniu osobno dzień/noc - tak mam i sie sprawdza. Natomiast testuje i sprawdzam jeszcze kilka innych ustawień m.in. tak jak piszesz zwieksze temp. do 60 ale czekam na prównywalne temp na zewnątrz, jak przed ociepleniem żeby mieć odniesienie do zmian.

Domyślałem się,że to temp wyjściowa za zaworem ,ale czekałem co napiszesz.Pomysł dobry.Co do zaworów ,tez je mam ale nie w całym domu i dlatego teraz testuje ustawienia obecne.Niemniej jednak wyższa temp CO przy pracy cyklicznej czy termostaty jest wskazana a to dlatego ,aby pompa miała co puścić na grzejniki.

Nikt nikomu niczego nie narzuca bo każdy powinien wybrać dla siebie opcje optymalną.U mnie chyba zostanie tak jak mam obecnie , w domu jest ciepło a i prądu piecyk mniej bierze i pompa. :)

Acha zapomiałem dopisać, że mam pompe Alphe2 dlatego też włączenie pracy cyklicznej wydaje mi sie nie do końca uzasadnione w tym przypadku (ale bede testował ). Dla przykładu w tej chwili pompa pracuje z mocą 5W a ogólnie waha sie w granicach 7W - 9W. Narazie też mam problem, gdyż brakuje mi zaworu zwrotnego za pompą CWU. Skutkuje to tym, że przy pewnych nastawach zaworu 4D woda sama ogrzewa boiler, ale to juz poprawka na wiosne. Dlatego nie moge póki co testować temp. 60C na piecu i np. 45 na instalacje bo reszta zamiast wracać na powrót do pieca idzie na boiler.