Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uważam, że najwygodniejszym sposobem zakupu kotła ze stawką 7% jest jego zakup wraz z montażem. Wtedy cała faktura zawiera 7% VAT a my nie musimy biegać po U.S

Trzeba jednak - tak było w moim przypadku podpisać oświadczenie o spełnieniu przez dom w którym kocioł się znajduje wymagań ustawy o budownictwie jednorodzinnym

Chodzi o to by dom nie przekraczał pewnej określonej powierzchni bodaj 300m2 ale tu dokładnie już nie pamiętam. W takim przypadku nie ma problemu i pozostaje się cieszyć zaoszczędzonymi pieniędzmi. Jeśli jednak kupujemy bez montażu to również możemy odliczyć tylko cała procedura się wydłuża a i sam u.S nie zwraca VAT-u od razu tylko po pewnym terminie. Ale to też gra warta świeczki i jeśli ktoś ma możliwość odliczenia stawki VAT to naprawdę warto.

Po ile kupujecie miał i ile ma MJ/kg ?

Ja kupowałem na składzie, który jest 200m ode mnie, we wrześniu niby 25GJ/kg po 460 zł/ tonę. Ale niestety szału nie ma, dużo piachu, więc pewnie kaloryczność można wszadzić między bajki. Sypię 6 wiader do zasobnika, wybieram 2 wiadra szlaki (bardzo się spieka).

Pozdrawiam.

Uważam, że najwygodniejszym sposobem zakupu kotła ze stawką 7% jest jego zakup wraz z montażem. Wtedy cała faktura zawiera 7% VAT a my nie musimy biegać po U.S

Najwygodniejszy? tak, ale czy najbardziej oplacalny? To juz nie zawsze. Ja za swoj kociol (z VAT 22, ktory w tym roku dodatkowo odbiore), ktory kupilem w sklepie inetowym z montazem 'mojego' hydraulika zaplacilem mniej niz zadal za caloksztalt (z 7% VATem) lokalny dystrybutor Ogniwa.

darase.....a na jakiej podstawie oddadzą Ci krwiopijcy z US te 15%...??

mógłbyś napisać o szczegółach na maila [email protected]

Ja skorzystałem z ich usług, opłata niewielka w stosunku tego co odzyskałem, a i nie musiałem się nagłowić przy wypełnianiu wniosku.

http://odzyskajvat.pl/

Najwygodniejszy? tak, ale czy najbardziej oplacalny? To juz nie zawsze. Ja za swoj kociol (z VAT 22, ktory w tym roku dodatkowo odbiore), ktory kupilem w sklepie inetowym z montazem 'mojego' hydraulika zaplacilem mniej niz zadal za caloksztalt (z 7% VATem) lokalny dystrybutor Ogniwa.

Nie wspomniałem ani słowem o marżach i cenach których żądają lokalni dystrybutorzy PONAR i OGNIWO. To już każdy musi we własnym zakresie przeanalizować. Ja z ceny którą przyszło mi zapłacić jestem zadowolony. Ponadto tak jak wspomniałem wcześniej zakupiłem w firmie CARBON, której właściciel uczestniczył w pracach nad Brucerem oraz Ecoalem. Uwierz mi jest to osoba o niebywałej wiedzy i znajomości tematu. Sam zanim podjąłem decyzję odnośnie zakupu konkretnego kotła odwiedziłem kilkanaście sklepów - gdzie w większości rozmowa z sprzedawcą kończyła się po 15 minutach z braku wiedzy handlowca. Do zakupu u pana Suskiego przekonał mnie również poza rzeczami którymi opisałem wcześniej dosyć duży magazyn z częściami zamiennymi do kotłów ( od ślimaków poprzez silniki wentylatory kosze itp )Gwarantuje to moim zdaniem usunięcie usterek- jeśli takowe wystąpią w bardzo szybkim czasie. Na plus przemawia również doświadczenie - nie wierzę, że pierwszy lepszy hydraulik z całym szacunkiem dla wszystkich będzie w stanie pomóc zapewnić serwis na takim poziomie, na którym oczekiwałby użytkownik kotła Ja z wiedzy pana Michała w kilku przypadkach skorzystałem, a i teraz wiem że dzwoniąc do niego np w święto o godz 22 bo taki przypadek miał miejsce jestem pewien, że otrzymam radę i wskazówkę. To wszystko sprawia, iż moim zdaniem czasami warto troszkę przepłacić mając świadomość, że w razie czego (...odpukać) jest do kogo się zwrócić kto wie o co chodzi i gdzie tkwi przyczyna kłopotu. Ale dość już bo posądzicie mnie o kryptoreklamę. Przyłączę się do mmniodka i powiem generalnie jestem bardzo zadowolony choć malutkie błędy były

Nie wspomniałem ani słowem o marżach i cenach których żądają lokalni dystrybutorzy PONAR i OGNIWO.

W moim przypadku piszac "lokalny dystrubutor Ogniwa" ni mniej ni wiecej mialem wlasnie na mysli firme Carbon.

Na plus przemawia również doświadczenie - nie wierzę, że pierwszy lepszy hydraulik z całym szacunkiem dla wszystkich będzie w stanie pomóc zapewnić serwis na takim poziomie, na którym oczekiwałby użytkownik kotła

A czemu nie? Kociol weglowy to nie rakieta kosmiczna. Jesli nie posiada wady fabrycznej to podlaczenie go do instalacji jest rutynowa czynnoscia hydrauliczna, z ktora poradzi sobie kazdy hydraulik. W trakcie normalnego uzytkowania co sie w nim moze zepsuc? Slimak? Wentylator? Silnik? Ogniwo czy Ponar nie roznia sie w tych szczegolach od innych piecow. W kwestii sterownika jest jeszcze mniejszy problem bo instalator nie musi ustawiac zadnych parametrow pracy. Co wiecej Ogniwo (dzwonilem, zeby sie dowiedziec) nie wymaga instalacji swoich piecow przez instalatorow autoryzowanych przez nich do uznania gwarancji.

(Tak na marginesie, moj instalator przyznal ze Ogniwo Eko instalowal i uruchamial po raz pierwszy a piec dziala wrecz modelowo :))

Zgadzam sie z Toba, ze jest to na pewno najwygodniejszy sposob, ale niestety ta wygoda jest u nas okupiona bardzo czesto wysoka marza dystrybutora. Nie pamietam teraz dokladnej kwoty ale w moim przypadku bylo to jakies 1,5-2 tys zlotych (przyznasz, ze 25% ceny to jednak troche duzo)

W moim przypadku piszac "lokalny dystrubutor Ogniwa" ni mniej ni wiecej mialem wlasnie na mysli firme Carbon.

A czemu nie? Kociol weglowy to nie rakieta kosmiczna. Jesli nie posiada wady fabrycznej to podlaczenie go do instalacji jest rutynowa czynnoscia hydrauliczna, z ktora poradzi sobie kazdy hydraulik. W trakcie normalnego uzytkowania co sie w nim moze zepsuc? Slimak? Wentylator? Silnik? Ogniwo czy Ponar nie roznia sie w tych szczegolach od innych piecow. W kwestii sterownika jest jeszcze mniejszy problem bo instalator nie musi ustawiac zadnych parametrow pracy. Co wiecej Ogniwo (dzwonilem, zeby sie dowiedziec) nie wymaga instalacji swoich piecow przez instalatorow autoryzowanych przez nich do uznania gwarancji.

(Tak na marginesie, moj instalator przyznal ze Ogniwo Eko instalowal i uruchamial po raz pierwszy a piec dziala wrecz modelowo :))

Zgadzam sie z Toba, ze jest to na pewno najwygodniejszy sposob, ale niestety ta wygoda jest u nas okupiona bardzo czesto wysoka marza dystrybutora. Nie pamietam teraz dokladnej kwoty ale w moim przypadku bylo to jakies 1,5-2 tys zlotych (przyznasz, ze 25% ceny to jednak troche duzo)

Podpisuję się pod kolegą,nie mam na myśli akurat Ogniwo , ale Cichewicz Futura Econo aby uznali gwarancje trzeba zalać układ odpowiednim płynem.A mówią ,że to mercedes w śród pieców. Dla mnie paranoja.Jak pisałem wcześniej,przejrzałem wiele pieców i to co wybrałem to wybrałem ze względów ekonomicznych jak praktycznych a i aby z serwisem nie było problemów wystarczy pieczątka instalatora.Odradzam Lazary i inne wynalazki z prostackimi sterownikami,mam wielu znajomych z tymi piecami i to jest po prostu koszmar.Na tym kończę bo znajomych mam dużo i nie chcę .,.,.,.,.,., od tych co mi zazdroszczą wyboru.

Dodam,że jestem w pełni świadomy tego co piszę.

Pozdrawiam.

25% to dużo zgadzam się z Tobą. W moim przypadku było to ok 15%. Trochę podusiłem właściciela. Chciałem nakreślić jednak troszkę inny problem. Owszem części użytkowe PONAR OGNIWO nie różnią się zapewne od tych z innych kotłów - nie powoduje to jednak, że są dostępne od tak od ręki. Większość dystrybutorów posiada w ofercie kotły ale np w katalogu bądź w broszurce o elementach eksploatacyjnych nie wspominając W praktyce zakup silnika tu w Łodzi nie jest taki łatwy jeśli masz wiedzę gdzie takowe zakupić daj znać. Zakup przez internet sprawa prosta ale co najmniej 2dni na dany element czekać trzeba- co w przypadku kiedy na zewnątrz mróz.

Zgodzę się z Tobą też uważam, że kocioł to nie rakieta i jeśli wszystko działa modelowo to jest ok.- sam również jestem zwolennikiem pozostawienia przyszłemu użytkownikowi kotła wyboru kto i jak ma go montować jednak czasem pojawiają się pewne problemy jak np u mnie. W listopadzie świeżo po uruchomieniu przez kilka dni piecyk wygasał niemal codziennie. Jako świeżego użytkownika troszkę zaczęło mnie to irytować i drażnić. Pamiętacie zapewne, że listopad był ciepłym miesiącem a mój PONAR 38 jest kociołkiem o dużym potencjale gdzie przy głowicach poustawianych wtedy na poziomie 1 chodził naprawdę na pół gwizdka. Nie mam możliwości wklejenie teraz wykresów jednak by nie przedłużać napiszę, iż wtedy temp.spalin wahała się w przedziale 70-90 stopni C. Okazuje się, iż przy zbyt niskiej temp Ecoal samoczynnie wyłącza kocioł co jest moim zdaniem jest jedną z rzeczy nad którą programiści z Kutna powinni popracować. Powstaje problem co wtedy czekam na wasze opinie. Zanim napiszę co pomogło.:)

chochla72.....a jakie województwo mieszkasz?....bo jeśli łódzkie to daj namiary na tego dystrybutora....

W praktyce zakup silnika tu w Łodzi nie jest taki łatwy jeśli masz wiedzę gdzie takowe zakupić daj znać. Zakup przez internet sprawa prosta ale co najmniej 2dni na dany element czekać trzeba- co w przypadku kiedy na zewnątrz mróz.

Wiedzy takowej nie posiadam chociaz przypupszczam, ze w przypadku problemow z w/w czesciami po prostu najpierw udam sie do wspomnianego dystrybutora. Fakt, ze nie kupilem tam pieca/uslugi nie oznacza, ze sie na nich obrazilem. Zdaje sobie sprawe, ze jesli na stanie beda mieli jeden silnik a przypadkiem nam obu zdarzy sie awaria w tym samym czasie to Ty zostaniesz obsluzony pierwszy ale jak napisales zakup przez internet nie jest problemem a 2 dni palenia recznie w piecu chyba jest warte oszczednosci 2000 tys PLN :), no przynajmniej dla mnie :)

iż wtedy temp.spalin wahała się w przedziale 70-90 stopni C. Okazuje się, iż przy zbyt niskiej temp Ecoal samoczynnie wyłącza kocioł co jest moim zdaniem jest jedną z rzeczy nad którą programiści z Kutna powinni popracować.

Odpowiem jak na informatyka przystalo: a to dziwne bo u mnie dziala :)) Powaznie. Piec praktycznie od poczatku zimy idzie na minimum (temperatura pokojowa ustawiona na poczatku na 10*, teraz na 8*. Temperature spalin oscylujaca w granicach 60-70 na dole i 80-90 na gorze mam praktycznie caly czas i nie mialem zadnych problemow z wygasaniem. Jak to pisze to piec chyba mi wygasl ale to raczej z powodu braku paliwa (chyba zle wyliczylem czas pracy podajnika do oproznienia zasobnika) niz samoczynne wygasniecie.

Edytowane przez chochla72

Dziś jeszcze raz z ciekawości spojrzałem na ceny Ogniwa i Ponara. Tak jak piszesz 2000PLN jest warte oszczędności. W przypadku Ogniwa pole manewru w necie jest dość duże i niektóre oferty były bardzo ciekawe. W przypadku Ponara znalazłem 2 -3 oferty i żadna nie była korzystniejsza od ceny którą zapłaciłem. Być może Ogniwo jest w tym momencie bardziej rozpoznawalną marką. Ja byłem od samego początku bardziej nastawiony na firmę z Żywca a czas pokaże czy słusznie.

Co do tego wygasania u mnie pomogło powiększenie wartości wskazania temp spalin poprzez kalibrację czujników w opcjach zaawansowanych o 30 stopni i problem zniknął

W tym momencie temp spalin wg wskazań to to 130-160 mając w pamięci oczywiście te dodatkowe stopnie.

Sam piec ustawiony na regulatorze pogodowym temp zadana 48 stopni W domu ok 16-18 stopni. Dom 300 m2 nieocieplony i jeszcze niezamieszkany. Ja sam niestety nie mam czasu pobawić się ustawieniami piecyka bo pewne pomysły na podstawie obserwacji kotła i i komentarzy na forum są.....

Przedstawiam fragment z e-maila od Elektro-System

Alarm Wygaszony kocioł pojawia się wtedy, gdy sterownik podczas grzania (wentylator pracuje) temperatura spalin nie przekroczy 60 deg przez 60 minut. W tym przypadku jeśli temperatura spalin jest zbyt niska w grzaniu to możemy uznać, że kocioł wygasł.

Wybacz Sebsa ale coś bajerujesz z tą temperaturą spalin. Jak widzisz wprowadzenie w błąd sterownika przynosi rezultat ale osobiście dla mnie jest to jak podwatowanie bezpiecznika. Przyjdzie mróz i wyskoczy ci alarm Wysoka temperatura spalin.

Witam wszystkich użytkowników Forum oraz wątku z Brucerem i Ecoalem. Wątek śledzę od samego początku . Podobnie jak u wiele innych osób po godzinach liczonych w setki na tym i innych portalach zdecydowałem się na zakup swojego kociołka. Wybór padł na o Ponar EKO 38, który zajmuje honorowe miejsce w kotłowni od sierpnia 2010. Dotychczasowe doświadczenia raczej pozytywnie utwierdzają mnie co do słuszności podjętej decyzji. Jako, że pochodzę jak kilka innych osób z okolic Łodzi również polecam pana Michała Suskiego i jego firmę. Choć jedna przykra niespodzianka w postaci nieszczelnego wymiennika miała miejsce - to jednak należy to postrzegać jako wadę fabryczną niż pretensję do sprzedającego. Samą usterkę usunięto szybko i sprawnie ciągu 24h od dnia jej wykrycia. Postaram się w również wnieść na forum dotychczasowe spostrzeżenia i opinie tak by dzielić się nimi z innymi. Raz jeszcze wszystkich serdecznie pozdrawiam.

Też jestem z okolic Łodzi i przed montażem kotła ponar odwiedziłem firmę carbon, faktem jest że wiedzę mają bardzo dużą i wiedzą czym handlują ale z kosztami piecy i montażu przeginają. Ostatecznie w ogólnym rozrachunku za piec i wykonanie kotłowni zapłaciłem 2k mniej w porównaniu do ich oferty.

Co do nieszczelności wymiennika to u mnie też był problem nieszczelności ale wymieniono mi piec na nowy bez gadania prawie natychmiast.

Dodam że piec kupiłem przez neta a instalacje zrobili ludzie którzy pierwszy raz montowali taki piec, na marginesie dodam że się uśmiałem z ich zdziwienia jak zobaczyli że nie trzeba nic ustawiać w tym piecu:) odpaliliśmy i bajka wszystko jak po maśle:)

Edytowane przez Slaveta

Witam , sory ze sie podpinam ale moze w tym temacie ktos mi w pomoze, zamierzam zakupic Brucera i eCoala zwiazku z tym prosze o pomoc

Posiadam dom dwu kondygnacyjny o łacznym metrażu 150m2 pow. uzytkowej, wykonany z pustaka żużlowego 24cm + 15cm styropianu, okna nowe plastikowe, poddasze porządnie ocieplone 25cm waty mineralnej, podłoga 15cm styropianu.

Zapotrzebowanie na cieplo obliczone, po dodaniu mocy wszystkich grzejnikow wyszło 14000WATT czyli 14KW

W tym roku zamierzam zakupić kociołek Ogniwo EKO Plus 16KW wraz ze sterownikiem eCoal v2.1., w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy moc kotła 16KW jest właściwa ? Czy ma byc inna?

2. bedziemy kupowac z bratem grzejniki firmy Purmo, teraz pytanie czy do tego kotła i sterownika trzeba/należy zamontowac zawory termostatyczne przy grzejnikach czy zamontowac zwykle zawory przepływowe ? Mam obawy ponieważ boje sie sytuacji ze zawory moga zablokowac przeplyw na skutek osiagniecia temperatury zadanej na tym zaworze, jak wtedy zareaguje eCoal? Boje sie o kocioł.

3. Czy podlaczenie kotla do instalacji musi zrobić serwisant z firmy Ogniwo? Chodzi o gwarancję, slyszalem ze samowolne podlaczenie powoduje utrate gwarancji. Oraz czy w instalacji CO musi byc pompa mieszająca - tu rowniez słyszałem o utracie gwarancji z tytułu jej braku.

4. Czy w pomieszczeniu gdzie bedzie stal kocioł moze suszyc sie pranie, czy nie bedzie to szkodliwe dla kotła (zasysanie wilgoci do spalania- złe spalanie?)?

5. Posiadam komin murowany z pelnej cegły, czy do tego pieca potrzeba instalowac w kominie jakies wklady ? Cos czytalem ze powinna na szczycie komina byc klapka do takiego pieca czy to prawda?

bardzo prosze o odpowiedz chociaz na 1 i 2 drugie zapytanie

pozdrawiam

Jarek

Witam , sory ze sie podpinam ale moze w tym temacie ktos mi w pomoze, zamierzam zakupic Brucera i eCoala zwiazku z tym prosze o pomoc

Posiadam dom dwu kondygnacyjny o łacznym metrażu 150m2 pow. uzytkowej, wykonany z pustaka żużlowego 24cm + 15cm styropianu, okna nowe plastikowe, poddasze porządnie ocieplone 25cm waty mineralnej, podłoga 15cm styropianu.

Zapotrzebowanie na cieplo obliczone, po dodaniu mocy wszystkich grzejnikow wyszło 14000WATT czyli 14KW

W tym roku zamierzam zakupić kociołek Ogniwo EKO Plus 16KW wraz ze sterownikiem eCoal v2.1., w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy moc kotła 16KW jest właściwa ? Czy ma byc inna?

2. bedziemy kupowac z bratem grzejniki firmy Purmo, teraz pytanie czy do tego kotła i sterownika trzeba/należy zamontowac zawory termostatyczne przy grzejnikach czy zamontowac zwykle zawory przepływowe ? Mam obawy ponieważ boje sie sytuacji ze zawory moga zablokowac przeplyw na skutek osiagniecia temperatury zadanej na tym zaworze, jak wtedy zareaguje eCoal? Boje sie o kocioł.

3. Czy podlaczenie kotla do instalacji musi zrobić serwisant z firmy Ogniwo? Chodzi o gwarancję, slyszalem ze samowolne podlaczenie powoduje utrate gwarancji. Oraz czy w instalacji CO musi byc pompa mieszająca - tu rowniez słyszałem o utracie gwarancji z tytułu jej braku.

4. Czy w pomieszczeniu gdzie bedzie stal kocioł moze suszyc sie pranie, czy nie bedzie to szkodliwe dla kotła (zasysanie wilgoci do spalania- złe spalanie?)?

5. Posiadam komin murowany z pelnej cegły, czy do tego pieca potrzeba instalowac w kominie jakies wklady ? Cos czytalem ze powinna na szczycie komina byc klapka do takiego pieca czy to prawda?

bardzo prosze o odpowiedz chociaz na 1 i 2 drugie zapytanie

pozdrawiam

Jarek

Witaj,i dobrze zrobiłeś ,że tutaj zajrzałeś .

Jeżeli masz dobrze ocieplony dom to 16kw spokojnie wystarczy z tym metrażem.

Co do zaworów termostatycznych powiem tak,ja nie miałem ale testując piec kupiłem ,nie na wszystkie grzejniki ale na większość.

Teraz mam je otwarte na całość tam gdzie mam czujnik pokojowy i w pokojach przejściowych .Nie wiem ile kosztują do twoich grzejników głowice termostatyczne ale warto się nad nimi zastanowić a to dla tego ,że piec ma różne opcje jego pracy ,jeżeli będziesz grzał cyklicznie to w sumie ich nie potrzebujesz ale jeżeli ciągle to warto kupić.

Do gwarancji wystarczy pieczątka instalatora.Co do pompy mieszającej to jedni ja stosują a drudzy maja zawór 4D.

Co do komina to nie doradzę,mój mam z cegły zwykłej a od poddasza z klinkierki dziurawki,przy -10 śniegu wokół komina nie było ale do środka nie zaglądałem.

Co do klapki to jeżeli masz za duży ciąg to zamontuj miarkownik.

Ps: weź z dostępem do internetu,chociaż chyba już innych nie robią ale warto zapytać :)

Edytowane przez minertu

Helos, swoje ogniwo sam instalowałem tak mi powiedziano w Ogniwie, może pan sam sobie podłączyć, ja mam 15kw na taki metraż, dwie kondygnacje bez kotłowni też 150m2. Dom mam 10m*10m. Kotstal wymagał pieczątki instalatora a instalator wymagał 1000zł. Jeżeli piec jest podłączony zgodnie z wymogami, to brak pieczątki nie przesądza o braku gwarancji. Sąd i sprawa wygrana.