Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

ja mam wiekszy dom prawie tak samo oscieplony. Kupiłem Ogniwo eco 15 kw i i jest to za duża moc, piec robi przerwy - dom nie odbiera takiej ilości ciepła. Po roku testów do moich 170 m ocieplonych jak twoja chałupa 10 kw byłoby perfect. Dodatkowa czasami przepalam kominkiem z rozprowadzeniem ciepła a to daje także kilka kw. Temp mam 21 st.> na wiekszości kaloryferów są termostaty - układ z dużą iloscią podłogówki.

Ale w domach z otwartymi przestrzeniami wystarcza termostay w sypialniach i regulator pokojowy w salonie. Aha komin z cegły pełnej jest ok. - temp spalin jest dużo wyższa od temp pkt rosy więc nic nie cieknie i komin jest suchy. Kotły 10kw i 15 kw moga spokojnie być podłączone do przekroju komina 150

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponowanie .

Mam prosbe o podesłanie na priva pinu do ustawien zaawansowanych w ecoalu ,gdyz w tej chwili piecyk za bardzo grzeje a raczej dom potrzebuje bardzo malo przy takich temp .Chyba bede musial ustawic pompke na prace cykliczna., cały parter bedzie grzany do nastawionej temp na czujniku pokojowym a poddasze regulowane termostatami.Chyba taki podzial bedzie sie dobrze sprawdzal. Z gory dziekuje zyczliwej osobie;).

Witam...czytam od poczatku ten temat i powiem ze zdecydwoalem sie juz na ten piec :) [przydatny temat pomagajacy ludzia nie zdecydowany,] teraz mam pytanie odnosnie pieca Ogniwo a mianowicie mam domek gdzie parter to 10x14 a podasze jest 10x10 wszyttko bedzie ocieplone 15cm steropianu .Jaka moc ma miec piec Ogniwo eco..16kw czy 24kw...moj hydraulik twierdzi ze 24 kilowaty znow wyczytalem tu ze 16 kw sie spokojnie wyrobi...roznica w cenie nie wielka wiec niema problemu ..chodzi o ekonomike uzytkowania[spalania].Kolejna sprawa to cena pieca u mnie dystrybutor chce za piec 8800zl [24kw] a na necie juz za 7400zl kupie...skad sie te roznice biora :(

520 zł 24Mj/kg KWK Ziemowit kupiony w sierpniu 2010r. Kujawsko-Pomorskie.

Jak ci się spala ten miał? Napisz coś więcej o jakości. I gdzie go kupowałeś jeśli można wiedzieć?

Ja nie polecę miału, którego kilka worków kupiłem na jednym z toruńskich składów opału. Miał z kopalni Brzeszcze, mocno spiekający się, klasy bodajże 33, wart.opał.~24MJ/kg. Więc palnik produkuje sporo spieków koksowych. Obecnie spalam go jako niewielki dodatek do groszków nie spiekających.

Edytowane przez ZbysiuB

Przedstawiam fragment z e-maila od Elektro-System

Wybacz Sebsa ale coś bajerujesz z tą temperaturą spalin. Jak widzisz wprowadzenie w błąd sterownika przynosi rezultat ale osobiście dla mnie jest to jak podwatowanie bezpiecznika. Przyjdzie mróz i wyskoczy ci alarm Wysoka temperatura spalin.

Niestety ale u mnie taka sytuacja miała miejsce i to parokrotnie .Widocznie jednak nie każe zejście z temp spalin do 60-70 stopni przez okres godziny jest wygaszeniem kotła. Tłumaczę to sobie, iż w przypadku czystego wymiennika praktycznie całość ciepła jest odbierana przez układ a łącząc to z temp na zewn. ok 10 stopni gdy piecyk ma nastawione na programatorze ok 46 stopni do takich sytuacji dojść może. Nie rozumiem o co chodzi z tym podwatowaniem bezpiecznika. Ponadto mrozy już mieliśmy w grudniu i to niekiedy dość duże. Temp w takim przypadku oscylowała w granicach 130-160 stopni po prze kalibrowaniu. Tak więc sposób póki co się sprawdza. Jeśli jednak masz inny pomył ciekaw jestem rad.

W sobotę czyściłem piecyk i ku mojemu zdumieniu po raz kolejny ma miejsce nieszczelność wymiennika. Dziś reklamuję mam obiecaną wymianę wymiennika, będę wnioskował o wymianę kotła na nowy. PS do poprzedniego maila niestety w miejscu w którym pracuje kocioł nie mam jeszcze neta. Nie mogę wiec skorzystać z aplikacji E-sterownik by udostępnić na forum wykresy- choć przy każdym pobycie na miejscu wykresy archiwizuję dodatkowo na lapku. Jeśli ktoś ma życzenie zajrzeć w nie proszę o info - chętnie prześlę.

U mnie to wygląda tak.

Tym palę czyli groszek średni z kwk chwałowice.Zdjęcie płomienia mało wyraźne ,przy pracy dmuchawy na 48%,z popiołem jest róznie ale nie pale eko groszkiem tylko groszkiem średnim,jest większy od eko o 1cm średnio.Zdarzają się spieki po przeciwnej stronie podajnika ,może z powodu braku tam nawiewów bo sa tylko po bokach.

Popiołu po zmniejszeniu ciągu jakby mniej i lepiej dopalony czego nie widać na zdjęciach bo jest na dole :)

A mnie to wygląda na niedopalony węgiel a nie na spieki. lub i to i to.

Niestety ale u mnie taka sytuacja miała miejsce i to parokrotnie .Widocznie jednak nie każe zejście z temp spalin do 60-70 stopni przez okres godziny jest wygaszeniem kotła. Tłumaczę to sobie, iż w przypadku czystego wymiennika praktycznie całość ciepła jest odbierana przez układ a łącząc to z temp na zewn. ok 10 stopni gdy piecyk ma nastawione na programatorze ok 46 stopni do takich sytuacji dojść może. Nie rozumiem o co chodzi z tym podwatowaniem bezpiecznika. Ponadto mrozy już mieliśmy w grudniu i to niekiedy dość duże. Temp w takim przypadku oscylowała w granicach 130-160 stopni po prze kalibrowaniu. Tak więc sposób póki co się sprawdza. Jeśli jednak masz inny pomył ciekaw jestem rad.

Bardzo często spotykam się z prowizorkami wykonanymi w podobny sposób. Najbardziej typowym to bezpieczniki topikowe zastępowane zwykłym kawałkiem druta. Rozwiązanie to jest może i doraźne ale zawsze na krótką metę. Z doświadczenia szczególnie ze swojej pracy wiem że znacznie lepiej dla całokształtu jest znaleźć źródło problemu niż jego obejście.

Piszesz o nieszczelności wymiennika. Rozumiem że woda z obiegu przedostaje się do kanału spalinowego. Odparowanie wilgoci zawsze wiąże się z obniżeniem temperatury a w tym przypadku może do takiej sytuacji dochodzić.

Kalibracje lub odchyłkę od poprawnej temperatury możesz wyznaczyć zanurzając ten czujnik w gotującej się wodzie (czajnik elektryczny) 100°C jest dobrym punktem do skorygowania tego czujnika.

1. Czy moc kotła 16KW jest właściwa ? Czy ma byc inna?

Ja przy podobnie ocieplonym domu, ciut wiekszym metrazu (170m2) mam 15kW

2. bedziemy kupowac z bratem grzejniki firmy Purmo, teraz pytanie czy do tego kotła i sterownika trzeba/należy zamontowac zawory termostatyczne przy grzejnikach czy zamontowac zwykle zawory przepływowe ? Mam obawy ponieważ boje sie sytuacji ze zawory moga zablokowac przeplyw na skutek osiagniecia temperatury zadanej na tym zaworze, jak wtedy zareaguje eCoal? Boje sie o kocioł.

Nie trzeba, piec da sobie rade bez nich wyregulowac w miare temperature w domu, ale w/g mnie termostaty warto zakladac. Masz wieksza kontrole nad temperatura domu. Nie ma sie czego bac. Jesli zawory przyblokuja grzejniki to nie bedzie spadala temperatura wody w ukladzie -> sterownik zmniejszy spalanie.

3. Czy podlaczenie kotla do instalacji musi zrobić serwisant z firmy Ogniwo? Chodzi o gwarancję, slyszalem ze samowolne podlaczenie powoduje utrate gwarancji. Oraz czy w instalacji CO musi byc pompa mieszająca - tu rowniez słyszałem o utracie gwarancji z tytułu jej braku.

A czemu zamiast sluchac plotek nie zadzwoniles do producenta? Co oznacza samowolne?

Ogniwo nie wymaga autoryzowanej ekpiy do podlaczenia pieca aby nabyc praw gwarancyjnych. Wymagana jest tylo pieczatka instalatora(*). W kwestii pompy mieszajacej. Na ich stronie na proponowanym schemacie polaczenia jest zawor 4 drogowy, nie rozumiem wiec jak by mieli nie akceptowac gwarancji samemu proponujac nie stosowanie pompy.

4. Czy w pomieszczeniu gdzie bedzie stal kocioł moze suszyc sie pranie, czy nie bedzie to szkodliwe dla kotła (zasysanie wilgoci do spalania- złe spalanie?)?

Przy sprawnej wentylacji kotlowni (a takowa musisz mieci ze wzgledow wlasnego bezpieczenstwa i czysto administracyjnych) mysle, ze mozesz nie martwic sie ta wilgocia z mokrych ciuchow.

5. Posiadam komin murowany z pelnej cegły, czy do tego pieca potrzeba instalowac w kominie jakies wklady ? Cos czytalem ze powinna na szczycie komina byc klapka do takiego pieca czy to prawda?

Metaloweg w/g mnie nie warto wkladac, na ceramiczny jest juz za pozno. O jakiej klapce piszesz?

(*) Inni uzytkownicy pisza, ze nawet nie jest potrzebna ta pieczatka. Mi sie wydawalo, ze w rozmowie akurat tego wymagali ale nie bede sie upieral, rozmawialem dawno temu wiec moglem cos tutaj akurat pomylic. Tak jak mowie - chcesz byc pewny, zadzwon i sie dowiedz samodzielnie.

Edytowane przez chochla72

W sobotę czyściłem piecyk i ku mojemu zdumieniu po raz kolejny ma miejsce nieszczelność wymiennika. Dziś reklamuję mam obiecaną wymianę wymiennika, będę wnioskował o wymianę kotła na nowy.

To nie wymienili Ci pieca na nowy po poprzedniej nieszczelności??? No to jak oni go naprawili pospawali na miejscu? ładny kibel u mnie jak był nieszczelny wymiennik zadzwoniłem do firmy gdzie kupowałem piec polskiepiece.pl porobiłem zdjęcia i im wysłałem, praktycznie tego samego dnia przedstawiciel Ponar-a do mnie zadzwonił umówić się na termin wymiany pieca i tak też się stało od czasu wymiany jest wszystko ok.

Co do firmy Carbon to nie ma co nimi się tak zachwycać fakt że wiedzę mają dużą jak mało który handlarz ale i gadkę marketingową też potrafią uskutecznić. Ja swój piec kupiłem przeszło 1 koła taniej niż u nich a i na usłudze montażu też około 1 tysiaka zaoszczędziłem do tego wszystkiego terminy mieli takie że śmiech, 3 tyg musiał bym czekać na piec i 3 tyg. na montaż kotłowni tragedia, ja to zrobiłem taniej i w 2 tyg. z montażem kupując piec przez neta.

mianowicie mam domek gdzie parter to 10x14 a podasze jest 10x10 wszyttko bedzie ocieplone 15cm steropianu .Jaka moc ma miec piec Ogniwo eco..16kw czy 24kw..

Przy poddaszu to raczej kubature podawaj a nie metraz. Ja mam 170m2 w parterze przy kubaturze ~500m3. 15kW daje rade.

Kolejna sprawa to cena pieca u mnie dystrybutor chce za piec 8800zl [24kw] a na necie juz za 7400zl kupie...skad sie te roznice biora :(

Z praw wolnego rynku. Towar jest warty tyle ile da za niego klient.

Edytowane przez chochla72

1. Czy moc kotła 16KW jest właściwa ? Czy ma byc inna?

2. bedziemy kupowac z bratem grzejniki firmy Purmo, teraz pytanie czy do tego kotła i sterownika trzeba/należy zamontowac zawory termostatyczne przy grzejnikach czy zamontowac zwykle zawory przepływowe ? Mam obawy ponieważ boje sie sytuacji ze zawory moga zablokowac przeplyw na skutek osiagniecia temperatury zadanej na tym zaworze, jak wtedy zareaguje eCoal? Boje sie o kocioł.

3. Czy podlaczenie kotla do instalacji musi zrobić serwisant z firmy Ogniwo? Chodzi o gwarancję, slyszalem ze samowolne podlaczenie powoduje utrate gwarancji. Oraz czy w instalacji CO musi byc pompa mieszająca - tu rowniez słyszałem o utracie gwarancji z tytułu jej braku.

4. Czy w pomieszczeniu gdzie bedzie stal kocioł moze suszyc sie pranie, czy nie bedzie to szkodliwe dla kotła (zasysanie wilgoci do spalania- złe spalanie?)?

5. Posiadam komin murowany z pelnej cegły, czy do tego pieca potrzeba instalowac w kominie jakies wklady ? Cos czytalem ze powinna na szczycie komina byc klapka do takiego pieca czy to prawda?

16KW będzie ok pamiętajmy że niezależnie od mocy kotła one potrafią równie dobrze pracować na małych mocach bodajże od 2.5KW przecież retorta jest ta sama.

Co do grzejników ja mam purmo i głowice termostatyczne czujnik pokojowy mam w salonie a w innych pokojach temp. ustawiam sobie głowicami.

W ogniwie nie potrzeba instalatora możesz sobie zrobić instalację sam oby tylko prawidłowo:) Zawór 4D jak i pompa mieszająca jest jak najbardziej ok możesz montować wedle uznania:)

Ja mam kocioł również tam gdzie pralnia i sobie przedzieliłem to pomieszczenie ścianką tylko że ja z tego względu że po czyszczeniu pieca zawsze się nakurzy.

Też posiadam komin murowany i nie trzeba żadnych wkładów, z tym tematem dzwoniłem do Ponar-a i oni również mi powiedzieli że nie potrzeba wkładów.

Edytowane przez Slaveta

Nie trzeba, piec da sobie rade bez nich wyregulowac w miare temperature w domu, ale w/g mnie termostaty warto zakladac. Masz wieksza kontrole nad temperatura domu.

Moim zdaniem najlepiej kupić elektroniczne zawory termostatyczne na grzejniki w pomieszczeniach mieszkalnych są droższe od tradycyjnych o 40 ~80 zł ( np Honeywall ) ale za to dają większy komfort grzejny w pomieszczeniach. Bo np: córka chodzi do szkoły o określonych porach co prawda steruje piecem sterownik pokojowy w salonie ale nie wie on jaka temperatura jest w pokojach na górze ,a tak dzięki strefom czasowym mogę dodatkowo skrócić obieg wody o ten i kilka innych grzejników. Albo obniżać temperaturę na noc w pokojach sypialnych , czy też np w pokojach gościnnych gdzie całymi dniami nikt nie przebywa wystarczy np temp 20 stopni. Nie zgodzę się co do zdania że :

Nie ma sie czego bac. Jesli zawory przyblokuja grzejniki to nie bedzie spadala temperatura wody w ukladzie -> sterownik zmniejszy spalanie.

owszem sterownik zmniejszy spalanie ale nadal chodzi pompa która nie ma gdzie wody popchnąć bo jej się nagle obieg zamknął - dlatego najlepiej nie montować żadnych termostatów w łazienkach - co by się nie stało z termostatami zawsze jakiś obieg zamknie się przez jeden czy kilka grzejników w poszczególnych łazienkach.

Nie zgodzę się też ze stwierdzeniem :

Przy sprawnej wentylacji kotlowni (a takowa musisz mieci ze wzgledow wlasnego bezpieczenstwa i czysto administracyjnych) mysle, ze mozesz nie martwic sie ta wilgocia z mokrych ciuchow.

zanim zdążą te ciuchy wyschnąć będę z powrotem brudne - bo nie czarujmy się do pieca dosypuje się węgla, czyści się go a nie ma szans by doszorować kotłownię do czysta ok jest tak na początku pogadamy gdy zaczniecie używać kotłownie np przez 5 lat ...