sebsa 17.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Właśnie ja tego nie robiłem ale wiem że się powinno, jak to robiłeś? Nie nie kalibrowałem w żaden sposób Wytłumacz co masz na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 17.01.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Nie zgodzę się co do zdania że : owszem sterownik zmniejszy spalanie ale nadal chodzi pompa która nie ma gdzie wody popchnąć bo jej się nagle obieg zamknął - dlatego najlepiej nie montować żadnych termostatów w łazienkach - co by się nie stało z termostatami zawsze jakiś obieg zamknie się przez jeden czy kilka grzejników w poszczególnych łazienkach. Mozesz miec racje, chociaz z ciekawosci pogadam z moim hydraulikiem co by sie stalo z pompa w takim przypadku. Niemniej z piecem niz zlego sie wtedy nie stanie - wody w ukladzie nie zagotuje a o to chyba pytajacemu chodzilo Nie zgodzę się też ze stwierdzeniem : "Przy sprawnej wentylacji kotlowni (a takowa musisz mieci ze wzgledow wlasnego bezpieczenstwa i czysto administracyjnych) mysle, ze mozesz nie martwic sie ta wilgocia z mokrych ciuchow." A czemu sie nie zgodzisz? Myslisz, ze wilgoc z ciuchow wplynie negatywnie na proces spalania albo na sam kociol? Ja tez nie mam zamiaru suszyc tam ciuchow bo wiem jak wylada kotlownia po zasypie wegla ale nie rozmawiamy o sensie suszenia prania w kotlowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 17.01.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Nie nie kalibrowałem w żaden sposób Wytłumacz co masz na myśli Mogles miec rozkalibrowany czujnik. Mogl pokazywac np 60* podczas gdy realna temperatura spalin byla nizsza czyli piec byl na progu wygaszenia. Sterownik nie probowal go rozpalac bo uwazal, ze jeszcze nie ma potrzeby. Gdy zmienial zdanie zaru moglo byc juz za malo do rozpalenia. Edytowane 17 Stycznia 2011 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 17.01.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 To nie wymienili Ci pieca na nowy po poprzedniej nieszczelności??? No to jak oni go naprawili pospawali na miejscu? ładny kibel u mnie jak był nieszczelny wymiennik zadzwoniłem do firmy gdzie kupowałem piec polskiepiece.pl porobiłem zdjęcia i im wysłałem, praktycznie tego samego dnia przedstawiciel Ponar-a do mnie zadzwonił umówić się na termin wymiany pieca i tak też się stało od czasu wymiany jest wszystko ok. Co do firmy Carbon to nie ma co nimi się tak zachwycać fakt że wiedzę mają dużą jak mało który handlarz ale i gadkę marketingową też potrafią uskutecznić. Ja swój piec kupiłem przeszło 1 koła taniej niż u nich a i na usłudze montażu też około 1 tysiaka zaoszczędziłem do tego wszystkiego terminy mieli takie że śmiech, 3 tyg musiał bym czekać na piec i 3 tyg. na montaż kotłowni tragedia, ja to zrobiłem taniej i w 2 tyg. z montażem kupując piec przez neta. Spojrzałem na ofertę o której piszesz. Cena tam wskazana za model 38kW jest o ok 1500 PLN wyższa od ceny którą zapłaciłem. Nie wiem czy od momentu kiedy kupiłem piecyk była jakaś podwyżka. Co do terminu kocioł zamawiałem w maju a montaż miał miejsce w sierpniu, Ale sam tak ustaliłem. Wynikało to z harmonogramu robót innych ekip. Ps dzięki za info Będę ich gniótł o nowy kociołek. Poprzednio przyjechali ludzie z Żywca i zaspawali cieknącą "płomieniówkę." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 17.01.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Możliwe ale to by oznaczało, że czujnik jest nadal rozkalibrowany i przekłamuje z tą temp. Sama kalibracja poprzez sterownik zawyżyła wskazania ale nie rozwiązała problemu. Dzięki za zwrócenie uwagi.Sprawdzę to Czujnik na pewno zamontowany i umiejscowiony poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 17.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Do pawello.pl A czy czasem te elektryczne zawory odcinając jakąś strefę nie powodują przerwania pracy CO. Popraw mnie jeśli się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 17.01.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Mam jeszcze takie pytanko do wszystkich. - zwłaszcza do osób którym kotły pracowały latem. Powiem szczerze troszkę mnie zastanawia jak mój Ponar będzie zachowywał się latem gdy zapotrzebowanie na ciepło ograniczy się tylko do bojlera 200 l Jestem ciekaw odpowiedzi. Powiem szczerze boje się bądź skoków temp bądź wygasania. Poprawcie mnie proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 17.01.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Mam jeszcze takie pytanko do wszystkich. - zwłaszcza do osób którym kotły pracowały latem. Powiem szczerze troszkę mnie zastanawia jak mój Ponar będzie zachowywał się latem gdy zapotrzebowanie na ciepło ograniczy się tylko do bojlera 200 l Jestem ciekaw odpowiedzi. Powiem szczerze boje się bądź skoków temp bądź wygasania. Poprawcie mnie proszę... Moje ogniwo pracowalo ostatnio w trybie letnim przez jakisc czas przy ustawieniu wody w zasobniku na 15* kompletnie bez jej odbioru (czyli tak jakby tego boilera nie bylo w ogole) Nie bylo zadnych skokow temperatury, nie bylo zadnego wygaszania. Mozesz sobie obejrzec wykresy na esterowniki.pl - piec przechodzil w tryb letni gdy temp na zewnatrz przekraczala 5* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 17.01.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Moje ogniwo pracowalo ostatnio w trybie letnim przez jakisc czas przy ustawieniu wody w zasobniku na 15* kompletnie bez jej odbioru (czyli tak jakby tego boilera nie bylo w ogole) Nie bylo zadnych skokow temperatury, nie bylo zadnego wygaszania. Mozesz sobie obejrzec wykresy na esterowniki.pl - piec przechodzil w tryb letni gdy temp na zewnatrz przekraczala 5* O tym miałem wspomnieć funkcja auto lato. Tylko pytanie brzmi co z pompą CO. Czy tryb auto lato powoduje jej wyłączenie ? Czy pracuje ona niezależnie od tego w oparciu chyba u Ciebie o termostat pokojowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 17.01.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 (edytowane) Możliwe ale to by oznaczało, że czujnik jest nadal rozkalibrowany i przekłamuje z tą temp. Sama kalibracja poprzez sterownik zawyżyła wskazania ale nie rozwiązała problemu. Bo tak jak ktos napisal powyzej, kombinowanie z odczytami czujnika to leczenie objawow a nie choroby Dzięki za zwrócenie uwagi.Sprawdzę to Czujnik na pewno zamontowany i umiejscowiony poprawnie. Zrob trzy rzeczy. 1) dokladnie wyczysc czujnik 2) skalibruj go we wrzacej wodzie 3) umiesc go w przewodzie spalionowym tak aby jego koncowka znajdowala sie dokladnie w srodku rury Edytowane 17 Stycznia 2011 przez chochla72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 17.01.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Spojrzałem na ofertę o której piszesz. Cena tam wskazana za model 38kW jest o ok 1500 PLN wyższa od ceny którą zapłaciłem. Nie wiem czy od momentu kiedy kupiłem piecyk była jakaś podwyżka. Co do terminu kocioł zamawiałem w maju a montaż miał miejsce w sierpniu, Ale sam tak ustaliłem. Wynikało to z harmonogramu robót innych ekip. Ps dzięki za info Będę ich gniótł o nowy kociołek. Poprzednio przyjechali ludzie z Żywca i zaspawali cieknącą "płomieniówkę." Oferta to dawno się zmieniła, kociołek kupowałem we wrześniu i wtedy różnica była znaczna. Ja bym walczył o wymianę pieca ponieważ takie spawanie na miejscu to lipa, żeby było to prawidłowo zrobione to trzeba cały spaw zjechać i od nowa bez przerwania go pociągnąć inaczej będzie nie kończąca się opowieść. U mnie spaw poleciał w tylnej dolnej wyczystce to i tak na miejscu by nic nie zrobili ale minęło trochę czasu zanim to zobaczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 17.01.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 O tym miałem wspomnieć funkcja auto lato. Tylko pytanie brzmi co z pompą CO. Czy tryb auto lato powoduje jej wyłączenie ? Czy pracuje ona niezależnie od tego w oparciu chyba u Ciebie o termostat pokojowy? Tak, w/g manuala pompa CO w trybie "lato" jest odcinana przez sterownik. Dodatkowo jak zauwazyl jeden z forumowiczow, sterownik samoczynnie reguluje temperature wody w instalacji niezaleznie od ustawien uzytkownika (przynajmniej ja zauwazylem ze sterownik w momencie przejscia w tryb lato obnizyl temperature znacznie ponizej wartosci zadanej temperatury obnizonej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 17.01.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Popieram. Wada spawu to nie jest usterka do naprawy - to poważna wada dyskwalifikująca ten wyrób. Każdy wymiennik powinien po wykonaniu być poddany badaniom ciśnieniowym - taki jest wymóg. Jak mogli ten wymóg spełnić po zaspawaniu wymiennika w kotłowni??? Niech sobie ten kocioł wezmą, pospawają u siebie i sprzedadzą komuś taniej jako kocioł używany, ale sprawdzony! Przy dobrym poprowadzeniu sprawy nie mają w takim przypadku szans wygrać z klientem. Tak jak napisałem. Mam obiecana wymianę wymiennika na nowy Jednak nie uśmiecha mi się rozbieranie całego kotła z blach i innych dlatego w zgłoszeniu reklamacyjnym naciskam na wymianę kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 17.01.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Tak jak napisałem. Mam obiecana wymianę wymiennika na nowy Jednak nie uśmiecha mi się rozbieranie całego kotła z blach i innych dlatego w zgłoszeniu reklamacyjnym naciskam na wymianę kotła. Dla mnie też tak mówił człowiek z Ponar-a że wymienią sam wymiennik i będą rozbierać kocioł na miejscu z tych blach ale jak przyjechali to od razu wymienili cały kocioł tylko przenitowali tabliczkę znamionową i po sprawie. Oczywiście retorta, zbiornik i wkład ceramiczny zostały stare. Jak się zapytałem montera o rozbiórkę kotła z tych blach to powiedział że to za dużo roboty i nie ma co się z tym cackać na miejscu u klienta, może u Ciebie też tak tylko gadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 18.01.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Do pawello.pl A czy czasem te elektryczne zawory odcinając jakąś strefę nie powodują przerwania pracy CO. Popraw mnie jeśli się mylę Nie one zamykają obieg na grzejniku i nie sterują w żaden sposób pracą pompy. Co do suszenia prania w kotłowni to nie chodzi o wilgoć tylko o brud i popiół w kotłowni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.01.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Nie one zamykają obieg na grzejniku i nie sterują w żaden sposób pracą pompy. Takie samo miałem przekonanie. Miałem bo w odpowiednim momencie wpadła mi w oczy pompka adaptacyjna. W zasadzie to patrzyłem czy są dostępne energooszczędne. Grundfos alpha2 idealnie współpracuje z termostatami a przy najwyższych obrotach pobiera jak u mnie 22W. Jak termostaty przymykają się pompka po prostu zwalnia. Jedyny minus koszt około dwukrotnie wyższy niż standardowa tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 20.01.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam serdecznie. Dziś wymieniono mi korpus kotła wraz z wymiennikiem. W założeniu ma już nie płakać. Nieszczelność wymiennika to ponoć choroba wieku dziecięcego, często występująca w Ponarach z początku produkcji, którą ponoć usunęli. Oprócz mojego kotła mają dziś w Łodzi jeszcze jedną wymianę korpusu Mój kocioł miał numer fabryczny 38002 i może to oznaczać np kocioł 38kW nr 2 Ale to tylko takie spekulacje. Jakie numery są u was - chodzi głównie o Ponary. Sama wymiana załatwiona szybko i czysto z należytym podejściem i profesjonalizmem. Generalnie jestem zadowolony choć wolałbym oczywiście nie doświadczać tego typu problemów i niespodzianek ani dziś ani w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 20.01.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Mości Specjaliści! Wybór padł na piec z eCoalem. Mam do ogrzania 140m2 powierzchni użytkowej + 40m2 garaż (tylko parter). Dodatkowo zasobnik cwu 140l. Dom z czerwonej ceramiki 25cm + 12cm styropianu, na stropie będzie rzucone 20cm wełny.Co do produktów firmy Ogniwo zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Eko 24kW a Eko Plus 16kW. Poradźcie proszę który lepszy i głównie dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.01.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Mości Specjaliści! Wybór padł na piec z eCoalem. Mam do ogrzania 140m2 powierzchni użytkowej + 40m2 garaż (tylko parter). Dodatkowo zasobnik cwu 140l. Dom z czerwonej ceramiki 25cm + 12cm styropianu, na stropie będzie rzucone 20cm wełny. Co do produktów firmy Ogniwo zastanawiam się nad wyborem pomiędzy Eko 24kW a Eko Plus 16kW. Poradźcie proszę który lepszy i głównie dlaczego. Ogólnie piec 16kw powinien być wystarczający wiec ogniwo eko plus 16kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.seban. 20.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Nie rozumiem tej alternatywy. Czy wybierasz pomiędzy kotłem 16kW a 24kW? Czy wybierasz pomiędzy kotłem EKO a EKO PLUS? Kocioł EKO PLUS 16kW nie da Ci mocy 24kW. Dopiero EKO PLUS 25kW zabezpieczy Ci taką moc. Trafiłeś w sedno - wybór pomiędzy Eko a Eko Plus. Czy lepiej zdecydować się na Eko - z tego co wiem już bardziej sprawdzonego (dłużej obecny na rynku)? Czy Eko Plus nie posiada jeszcze wad "wieku dziecięcego", nowości jeszcze nie dotestowanych? zawijan, pomóż w odpowiedzi, bo chyba najlepiej znasz te produkty P.S. No i jeżeli Eko Plus, to czy model 16kW wystarczy na moje potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts