Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Od Ogniwo Eko - tak, bo Ponar powstał później,

Od Ogniwo Eko Plus - nie, bo ten powstał później od Ponara. Pan z Carbonu jeszcze nie zna Plusa.

Rozmawiałem ostatnio z panem Michałem, który twierdzi, że EkoPlusa zna ( nie wiem czy widział go naocznie czy też nie) ale wskazuje, że z pewnych względów nie planuje wprowadzić tego modelu u siebie do dystrybucji.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozmawiałem ostatnio z panem Michałem, który twierdzi, że EkoPlusa zna ( nie wiem czy widział go naocznie czy też nie) ale wskazuje, że z pewnych względów nie planuje wprowadzić tego modelu u siebie do dystrybucji.

Też z nim rozmawiałem (dokładnie 15.01) i nic nie wiedział o tym modelu Ogniwa :)

Też z nim rozmawiałem (dokładnie 15.01) i nic nie wiedział o tym modelu Ogniwa :)

Był u mnie ostatni przy moich kłopotach z Ponarem i rozmawialiśmy przy okazji o nowym modelu Ogniwa. Wskazywał na różnice z palniku, zmianach w wymienniku z płytowego na rurowy. Także moim zdaniem dotyczyło to tego modelu. bo o innej nowości Ogniwa nie słyszałem. Ale uważam to za nieistotne. Są ważniejsze rzeczy i tematy do rozwinięcia na tym forum

Był u mnie ostatni przy moich kłopotach z Ponarem i rozmawialiśmy przy okazji o nowym modelu Ogniwa. Wskazywał na różnice z palniku, zmianach w wymienniku z płytowego na rurowy. Także moim zdaniem dotyczyło to tego modelu. bo o innej nowości Ogniwa nie słyszałem. Ale uważam to za nieistotne. Są ważniejsze rzeczy i tematy do rozwinięcia na tym forum

No to rozwijaj, rozwijaj....:)

Posiadzm Ogniwo eko 15 Kw i od kilku dni nosi mnie aby spróbować palić pelletem drzewnym - mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów prubował palić u siebie pelletem , jakie ma spostrzeżenia, czy to się opłaca i czy trzeba coś dodatkowo montować przy kotle (zawór bezpieczenstwa) i ogólnie jak się tym pali ?

Posiadzm Ogniwo eko 15 Kw i od kilku dni nosi mnie aby spróbować palić pelletem drzewnym - mam pytanie czy ktoś z szanownych forumowiczów prubował palić u siebie pelletem , jakie ma spostrzeżenia, czy to się opłaca i czy trzeba coś dodatkowo montować przy kotle (zawór bezpieczenstwa) i ogólnie jak się tym pali ?

Wydaje mi się, że na blogu Zawijana znajdziesz wyczerpującą odpowiedź. A wnioski wyciągniesz sam

napisał gegus37..."czy to się opłaca..."

pellet jest mniej kaloryczny niż ekogroszek...więc musisz wypróbować i się przekonasz czy jest to opłacalne.. ja bym zasypał zasobnik pelletem i zobaczył ile kociołek będzie grzał dni, a potem zasypał ekogroszkiem ...i wtedy się okaże......a chyba z tego co pamiętam, to ciągłe palenie samym pelletem nie jest wskazane....może mieszaj go z miałem, albo groszkiem ???:stirthepot:

a tu link do strony zawijana gdzie przedstawia ten problem: http://zawijan.wordpress.com/8-palniki-automatyczne/brucer-paliwa/

a ja miałbym gegus37 prośbę do Ciebie....napisz mi na priwa gdzie kupiłeś ten kociołek i za ile :-)

Edytowane przez jorgo

Poza najlepszymi palnikami na których można spalać miał z ekogroszkiem i sterownikami ważna jest dla mnie łatwość czyszczenia kanałów poziomych (mam porównanie z pionowymi i niech nikt mi nie opowiada, że to jest podobnie łatwe i czyste).

Gdy będę polecał kocioł kolejnemu sąsiadowi wtedy poświęcę trochę czasu i poczytam o Eko Plus oraz nowych, małych palnikach montowanych w Skam-P, i wtedy może zweryfikuję swój wybór.

Miałem wcześniej piec z górnymi kanałami poziomymi a teraz mam wymiennik rurowy z pionowymi i powiem że to jest jeden pies, taki sam syf z jednego i drugiego tyle samo muszę przeznaczyć czasu na czyszczenie.

Nie stawiaj jednego wymiennika ponad drugi bo to naprawdę praktycznie ta sama historia jeżeli chodzi o czyszczenie. Reszta przemawia za pionowym rurowym czyli przede wszystkim sprawność no i poziomy trzeba częściej czyścić bo to co spadnie z wymiennika pionowego to osiądzie na poziomym i to nie są moje wymysły tylko sprawdzone w praktyce.

Zawsze tak robię, cokolwiek bym nie kupował. Ostatnio amplituner i kolumny kupowałem prawie 2 miesiące.....lubię po prostu wybrać najbardziej optymalny dla mnie produkt.

Ha to całkiem jak ja :-D

Tylko żona się wkurza jak można przez tyle czasu coś kupować - mój rekord to ostatnie auto dla niej na które "polowałem" około 6 miesięcy ;-)

A tak z ciekawości to co rbr ma lepszego od ogniwo eko? Z tym czyszczeniem tez bym nie przesądzał , byl u mnie ostatnio kuzyn, on ma kanały poziome jak zobaczył czyszczenie ogniwa powiedział ze żałuje ze nie kupił z pionowymi (wystarczy wybrac z wyczystki co 3 czyszczenia ). Uważam ze to nawet nie powinno być żadne kryterium - po prostu jak kto woli albo jak komu pasuje do wielkości i projektu kotłowni...

RBR ma kanały poziome.

Widziałem kilka kotłów z poziomymi i pionowymi (w tym Ogniwo Eko), i preferuję poziome.

Co do kryteriów to zależy, bo np. gdy ktoś planuje palić tylko bardzo wysokiej jakości ekogroszkiem o niskiej spiekalności to po co mu Brucer - wystarczy mu przecież stała retorta.

Miałem wcześniej piec z górnymi kanałami poziomymi a teraz mam wymiennik rurowy z pionowymi i powiem że to jest jeden pies, taki sam syf z jednego i drugiego tyle samo muszę przeznaczyć czasu na czyszczenie.

Nie stawiaj jednego wymiennika ponad drugi bo to naprawdę praktycznie ta sama historia jeżeli chodzi o czyszczenie. Reszta przemawia za pionowym rurowym czyli przede wszystkim sprawność no i poziomy trzeba częściej czyścić bo to co spadnie z wymiennika pionowego to osiądzie na poziomym i to nie są moje wymysły tylko sprawdzone w praktyce.

Niedawno w wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page18

zamieściłem link do filmu na którym czyszczę mój kocioł z wymiennikiem poziomym jako odpowiedź na film innego użytkownika o pionowym - jak chcesz to znajdź i sam porównaj ile co zajmuje czasu i na ile jest uciążliwe.

Możesz też wrzucić własny filmik żeby udowodnić, że czyszczenie pionowych zajmuje tyle samo czasu i jest nie bardziej uciążliwe niż przy poziomych (taki argument na pewno mnie przekona).

Niedawno w wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek./page18

zamieściłem link do filmu na którym czyszczę mój kocioł z wymiennikiem poziomym jako odpowiedź na film innego użytkownika o pionowym - jak chcesz to znajdź i sam porównaj ile co zajmuje czasu i na ile jest uciążliwe.

Możesz też wrzucić własny filmik żeby udowodnić, że czyszczenie pionowych zajmuje tyle samo czasu i jest nie bardziej uciążliwe niż przy poziomych (taki argument na pewno mnie przekona).

Nie muszę nic udowadniać bo i tak pewnie Cię nie przekonam a i to nie jest moim celem w końcu każdy ma co chciał. Tak jak napisałem miałem piec z górnymi kanałami i wiem że nie ma szalonej różnicy przy czyszczeniu w każdym bądź razie nie na tyle żeby robić z tego jakiś niesamowity argument przeciw pionowym kanałom. Przecież to nie formuła 1 żeby się ścigać jak w pit stopie więc nawet jeśli jest różnica o te 10min to dla mnie nie ma to żadnego znaczenia.

Ważne jest to że przy pionowych kanałach mamy większy uzysk niż stratę. Nawet jeśli stracisz 10min przy czyszczeniu to zyskujesz lepszą sprawność oraz rzadsze czyszczenie i to jest fakt niezaprzeczalny co zauważyłem w swojej praktyce.

Zawijan czy myślisz ze praca cykliczna pompy CO może być szkodliwa dla Kotla? Pytam bo zauważyłem skropliny w rurze łączącej kocioł z kominem. Mam włączona teraz prace cykliczna CO bo przy najniższej nastawie CO i pracy pompy ciągłej przegrzewa mi pomieszczenia. Czy jest jakiś inny sposób żeby to wyeliminować? Dodam ze nie posiadam żadnych zaworów 3,4 drogowych ani pompy mieszającej. Przy pracy ciągłej pompy różnica miedzy temp zasilania i powrotu to max 4 stopnie dlatego sie nie decydowałem na cos takiego...

QUOTE=zawijan Wyjaśnij proszę, jaki wpływ na temperaturę spalin w czopuchu ma pionowość, poziomość, czy skośność kanałów spalinowych...

Tak się właśnie nad tym też zastanawiam.....zresztą w tym poście na stronie 83 też się nad tym zastanawiam - ale niestety bez odzewu, co pozwala mi przypuszczać że jest to drażliwy temat dla producentów kotłów i coś w tym musi być - .....i tak na zdrowy rozum myślę, że być może w kotle z kanałami pionowymi spaliny są bardziej schładzane gdyż mają dłuższą drogę do komina niż w kotłach z kanałami poziomymi. Dlatego możesz mieć te skropliny....nie wiem jak się ma do tego praca cykliczna pompy. Natomiast logicznym się wydaje, ze aby ni doszło do tego typu sytuacji musisz podnieść temperaturę pieca, przez to temp.spalin, przez to większe straty i więcej spalonego opału. Zatem nasuwa się kilka pytań, jak np: czy piece z kanałami poziomymi czy z pionowymi są oszczędniejsze? które są trwalsze i bezpieczniejsze w kontekście uzyskiwanych temperatur ? Teraz mamy sezon grzewczy....a co będzie jak przyjdzie lato i piec będzie pracował na niskich mocach???

A czy pomylę się jeśli powiem, że jednak więcej na rynku jest produkowanych kotłów z kanałami poziomymi, być może tu kryje sie tajemnica?

Edytowane przez jorgo
uzupelnienie

Jorgo> Załączyłem pompę na prace stała i zmniejszyłem nastawy kotla do minimum . Dzięki temu ze dmuchawa pracuje cały czas a temp na zewnątrz spadla nie ma efektu przegrzewania pomieszczeń i skropliny zniknęły. Przy pracy cyklicznej pompy spaliny spadają nawet do 50 stopni i myślę ze wlanie wtedy występuje zjawisko skraplania. Praca cykliczna powoduje wyłączenie Kotla. Jest tez minus bo przy pracy cyklicznej jednak spalanie moim zdaniem jest mniejsze.

RBR ma kanały poziome.

Widziałem kilka kotłów z poziomymi i pionowymi (w tym Ogniwo Eko), i preferuję poziome.

Co do kryteriów to zależy, bo np. gdy ktoś planuje palić tylko bardzo wysokiej jakości ekogroszkiem o niskiej spiekalności to po co mu Brucer - wystarczy mu przecież stała retorta.

Powiem Ci ze mam schemat przekroju pieca 17Kw oczywiscie rbr, jak chcesz to Ci wysle, i uwierz mi ze z tego przekroju widac ze czyszczenie dolnego kanalu przez srodkowe drzwiczki to niezla gimnastyka bedzie...

Jorgo> Załączyłem pompę na prace stała i zmniejszyłem nastawy kotla do minimum . Dzięki temu ze dmuchawa pracuje cały czas a temp na zewnątrz spadla nie ma efektu przegrzewania pomieszczeń i skropliny zniknęły. Przy pracy cyklicznej pompy spaliny spadają nawet do 50 stopni i myślę ze wlanie wtedy występuje zjawisko skraplania. Praca cykliczna powoduje wyłączenie Kotla. Jest tez minus bo przy pracy cyklicznej jednak spalanie moim zdaniem jest mniejsze.

Swego czasu również miałem zamysł by przełączyć swój kocioł na pracę cykliczną pompy. Skonsultowałem swe zamierzenie ze Sprzedającym i wyperswadował mi ten pomysł. Powody jak u Ciebie mniejsze spalanie ale kosztem schłodzenia całego układu a w konsekwencji zbyt niska temperatura spalin. Oszczędności ponoć niewielkie -- (choć musiałbym sam sprawdzić) niewarte ewentualnych problemów i kłopotów przy dalszym użytkowaniu. Ecoal chyba jednak preferuje w miarę stałą temperaturę bez zbytniej ingerencji w pracę poszczególnych elementów instalacji choć na pewno sobie z tym radzi.

QUOTE=zawijan Wyjaśnij proszę, jaki wpływ na temperaturę spalin w czopuchu ma pionowość, poziomość, czy skośność kanałów spalinowych...

Tak się właśnie nad tym też zastanawiam.....zresztą w tym poście na stronie 83 też się nad tym zastanawiam - ale niestety bez odzewu, co pozwala mi przypuszczać że jest to drażliwy temat dla producentów kotłów i coś w tym musi być - .....i tak na zdrowy rozum myślę, że być może w kotle z kanałami pionowymi spaliny są bardziej schładzane gdyż mają dłuższą drogę do komina niż w kotłach z kanałami poziomymi. Dlatego możesz mieć te skropliny....nie wiem jak się ma do tego praca cykliczna pompy. Natomiast logicznym się wydaje, ze aby ni doszło do tego typu sytuacji musisz podnieść temperaturę pieca, przez to temp.spalin, przez to większe straty i więcej spalonego opału. Zatem nasuwa się kilka pytań, jak np: czy piece z kanałami poziomymi czy z pionowymi są oszczędniejsze? które są trwalsze i bezpieczniejsze w kontekście uzyskiwanych temperatur ? Teraz mamy sezon grzewczy....a co będzie jak przyjdzie lato i piec będzie pracował na niskich mocach???

A czy pomylę się jeśli powiem, że jednak więcej na rynku jest produkowanych kotłów z kanałami poziomymi, być może tu kryje sie tajemnica?

O wyższości kotłów z kanałami takimi czy takimi pisano już nie raz. Każdy może swoje wnioski wyciągnąć. Po kilku czyszczeniach swojego Ponara mogę powiedzieć, że jest ok . Brudu jak pisał SLAVETA sporo ale nie chcę mi się wierzyć, że w przypadku kanałów poziomych byłoby tego mniej. Do stycznia otwierałem i czyściłem kocioł średnio raz na miesiąc i ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu sadzy i innych pozostałości nie było aż tak wiele. Oczywiście nie liczę sytuacji gdy wymiennik przeciekał - wtedy to już masakra. Również na wykresach widzę, iż wraz z upływem kolejnych dni temp spalin nie rośnie tak bardzo co oznacza, iż sprawność pieca nie spada tak szybko. Potwierdzałoby to tezę o mniejszym osadzaniu się wszelkiego rodzaju syfu na powierzchniach wymiennika z kanałami pionowymi. Mam kilku znajomych z kultowymi dla niektórych Hefami Eko i EKo PLUS użytkowanymi już po 10 i więcej lat. Czyszczą oni swoje kociołki w tym momencie po 2-3 razy do roku i też jest ok a tam również są również kanały pionowe. Mówią, że nie wyobrażają sobie lepszej wyczystki. Co do tego którego rodzaju kotłów na rynku jest więcej to żaden argument za ich wyższością. Telewizorów wszelkiej maści LCD i tzw LED TV w tym momencie też jest mnóstwo a nikogo przekonywać chyba nie trzeba, że plazma oferuje lepszą jakość obrazu. Uważam że to producenci starają się wcisnąć nam użytkownikom frazesy że to jest be a to cacy. A jak ma się to w praktyce to wszystko jedno Powód ? Chęć odniesienia słupków ze sprzedażą swych produktów a dobro konsumenta gdzieś na końcu. Dlatego czasami szkoda mi czytać jak my użytkownicy nie tylko kotłów ale wszelkiego rodzaju innych produktów kłócimy się nie starając nawet zrozumieć dlaczego ktoś inny dokonał wyboru innego niż "mój". Uważam, że każdy w oparciu o własne kryteria i warunki w jakich ma pracować kocioł powinien wybrać najbardziej optymalny dla siebie piecyk ale nie powinien później głosić tego jako jedynie słusznej i prawdziwej tezy która ma sprawdzić się także u innych. To ostatnie zdanie nie odnosiło się do żadnego z obecnych tu forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie wszystkich.

SEBSA zastanawia mnie co piszesz odnośnie częstotliwości czyszczenia kotła. Hefy czyszczą 2-3 razy do roku ? Dla mnie to trudne do pojęcia. Ja swoje Ogniwo Eko czyszcze za kazdym razem gdy zasypuje kosz. Na kanałach pionowych oraz na tym górnym szamocie jest zawsze spora warstwa popiołu, która wydaje mi się działa jak niezły izolator. Swoją drogą jest to dla mnie zrozumiałe, kocioł ma dmuchawe która wszelkie lotne popioły pcha tymi kanałami i nie ma mocnych cos sie musi osadzić.

Przyznam, że nie wiem co ile producent zaleca czyszczenie ale musze to właśnie sprawdzić. A jak jest u Was z czyszczeniem ?

Ja tłumaczę sobie to tak. Nie wiem jak Ty ale przynajmniej dla mnie mój Ponar to nowość na którą w miarę możliwości chucham i dmucham. Ale człowiek to leniwe stworzenie co w połączeniu z upływającym okresem użytkowania powoduje malejące poczucie obowiązku należytej eksploatacji - bo skoro działa i jest ciepło w domu to po co tak często czyścić. Oczywiście moi znajomi maja świadomość mniejszego odbioru ciepła, strat kominowych itd itd. Swoja drogą ciekawa kwestia ile tak naprawdę tracą. Zaręczam, że to prawda.. Tylko oczywiście jeden warunek węgiel kupują wszyscy w latem i zimą jest on suchy jak pieprz.