Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witm jestem nowy na forum Dotarlem do dokumentacji techniczno rozruchowej Eko Plus i troche sie zdziwilem . Piec ten nie posiada deflektora nad palnikem retortowyma, jego role wedlog producenta spelniaja ruszta zeliwne od paleniska awaryjnego Moje pytanie do panow brzmi jak to sie ma do jednego z tematow poruszonych w w bardzo ciekawym poradniku Zawijjana

tj. „Piece z podajnikiem ruszt awaryjny – tak czy nie?”

Po jego lekturze doszedlem do wniosku ,ze pozbawienie pieca deflektora i zastosowanie wjego miejsce rusztu od paleniska awaryjnego nie jest najlepszym rozwiazaniem

Bede wdzieczny za odpowiedz o ile ktoś zna tresc przytoczonego wyzej tematu z poradnika

dyzio 30......bardzo będę Ci był wdzięczny i proszę o nadesłanie DTR Ogniwo Eko Plus 16 kW...

a co do deflektora...to występuje w tym kotle.......

" Ponadto OGNIWO EKO PLUS będzie miało deflektor zespolony z rusztem żeliwnym sztabkowym, umieszczonym w optymalnym miejscu komory dopalania spalin. Nie będzie potrzeby demontażu tego rusztu na czas pracy palnika automatycznego"

link: http://zawijan.wordpress.com/8-palniki-automatyczne/burner-s-nowy-palnik/

dyzio 30......bardzo będę Ci był wdzięczny i proszę o nadesłanie DTR Ogniwo Eko Plus 16 kW...

a co do deflektora...to występuje w tym kotle.......

" Ponadto OGNIWO EKO PLUS będzie miało deflektor zespolony z rusztem żeliwnym sztabkowym, umieszczonym w optymalnym miejscu komory dopalania spalin. Nie będzie potrzeby demontażu tego rusztu na czas pracy palnika automatycznego"

link: http://zawijan.wordpress.com/8-palniki-automatyczne/burner-s-nowy-palnik/

Dziekuje za ekspresowa odpowiedz. Podaj email to ci przesle scany ale szybciej jak wsobote to nie dam rady jestem poza domem

''Ponadto OGNIWO EKO PLUS będzie miało deflektor zespolony z rusztem żeliwnym sztabkowym, umieszczonym w optymalnym miejscu komory dopalania spalin. Nie będzie potrzeby demontażu tego rusztu na czas pracy palnika automatycznego'' Cytuje z poradnika ZawiJana j Nie rozwiewa to do konca moich watpliwosci poniewaz mialem takze okazje widziec ten piec i z tego co zuwazylem to ma on tylko i wylacznie " ruszt zeliwny sztabkowy" natomiast po deflektorze sladu nie bylo Chyba ze pani z Biecza prawde mowila ze ten ruszt zeliwny to jednoczesnie za deflektor robi Tutaj ponownie w takim przypadku ponawiam pytanie jak to sie ma do tematu poruszonego w poradniku ZawiJana "Kotły z podajnikiem automat.

ruszt awaryjny – tak czy nie?"

Jutro postaram sie cos sklecic w domu i Ci pokazac. Trojnik termo nie jest jakos dramatycznie tanszy (ja za swoj zaplacilem chyba cos kole 200PLN) ale jak dla mnie laczy w sobie cechy pompy mieszajacej i zaworu 3-D - nie dopuszcza do spadku temperatury w ukladzie ponizej tych swoich (bodajze) 45* (oczywiscie generalnie a nie w sposob ciagly, to nie perpetum mobile) a jednoczesnie nie jest pradozerny.

Pompy mam w sumie 3: CO, CWU i cyrkulacyjna, wszystkie sterowane przez eCoal. Na chwile obecna piec jest ustawiony na sterowanie czujnikiem pokojowym (czujnik w przedpokoju), ale docelowo na wszystkich grzejnikach w czesci mieszkalnej beda termostaty. Jedyny grzejnik bez termostatu to garaz.

Nie rozumiem po co komplikować cały układ dodatkowymi elementami zaworami, termostatami jak i tak nie będzie to działać tak jak Ty sobie wymyśliłeś. Przecież każdy element to dodatkowe miejsce które może popsuć prawidłowe działanie systemu nie mówiąc o darmo wydanych pieniążkach, taki przerost formy nad treścią. Dziwna jest tendencja do pakowania w układ dodatkowego sprzętu o znikomej wartości dla systemu ale dla kieszeni owszem.

Przecież jak nastawisz na piecu 45* to na powrocie nie uzyskasz też 45* tylko parę stopni niżej więc IMHO dodatkowy termostat czy inny sprzęt to zbyteczny dodatek.

Posiadam układ na 3 pompach bez zbędnych bajerów i nie mam problemu z zimnym powrotem czy skroplinami. Po paru miesiącach obserwacji zauważyłem że średnio powrót mam niższy o około 5* od temp. zadanej na kotle, nawet teraz sprawdziłem i mam przy temp 62* na piecu mam 56* na powrocie więc po co wymyślać dodatkowe elementy jak wszystko działa prawidłowo.

Polecam dla zastanawiających się zrobić taki układ jak poleca producent kotła czyli albo zawór n-drogowy albo pompa mieszająca bez zbędnych bajerów przy czym zawór n-drogowy bym polecał do bardziej rozbudowanego systemu jak np. dodatkowa podłogówka a dla prostego układu pompa mieszająca i na pewno wszystko będzie działać prawidłowo.

Jako ciekawostkę powiem że jadę teraz na mokrawym opale bo to jest pierwszy sezon z tym kotłem i nie przygotowałem się na zimę, woda osiada owszem ale tylko na zbiorniku na opał szczególnie na drzwiczkach. Wielokrotnie czyszcząc wymiennik nie zauważyłem ani jednej kropelki wody, wymiennik czyszczę tylko odkurzaczem bo pył jest suchy jak pieprz..

Nie rozumiem po co komplikować cały układ dodatkowymi elementami zaworami, termostatami jak i tak nie będzie to działać tak jak Ty sobie wymyśliłeś. Przecież każdy element to dodatkowe miejsce które może popsuć prawidłowe działanie systemu nie mówiąc o darmo wydanych pieniążkach, taki przerost formy nad treścią. Dziwna jest tendencja do pakowania w układ dodatkowego sprzętu o znikomej wartości dla systemu ale dla kieszeni owszem.

Przecież jak nastawisz na piecu 45* to na powrocie nie uzyskasz też 45* tylko parę stopni niżej więc IMHO dodatkowy termostat czy inny sprzęt to zbyteczny dodatek.

Posiadam układ na 3 pompach bez zbędnych bajerów i nie mam problemu z zimnym powrotem czy skroplinami. Po paru miesiącach obserwacji zauważyłem że średnio powrót mam niższy o około 5* od temp. zadanej na kotle, nawet teraz sprawdziłem i mam przy temp 62* na piecu mam 56* na powrocie więc po co wymyślać dodatkowe elementy jak wszystko działa prawidłowo.

Polecam dla zastanawiających się zrobić taki układ jak poleca producent kotła czyli albo zawór n-drogowy albo pompa mieszająca bez zbędnych bajerów przy czym zawór n-drogowy bym polecał do bardziej rozbudowanego systemu jak np. dodatkowa podłogówka a dla prostego układu pompa mieszająca i na pewno wszystko będzie działać prawidłowo.

Jako ciekawostkę powiem że jadę teraz na mokrawym opale bo to jest pierwszy sezon z tym kotłem i nie przygotowałem się na zimę, woda osiada owszem ale tylko na zbiorniku na opał szczególnie na drzwiczkach. Wielokrotnie czyszcząc wymiennik nie zauważyłem ani jednej kropelki wody, wymiennik czyszczę tylko odkurzaczem bo pył jest suchy jak pieprz..

Odkurzaczem???? nie żartuj........:eek:

słuchaj, czyli masz układ z 3 pompami, tak ja schemacie e sterownika? 1 - co, 2- cwu, 3 - bajpas? a jak się to ma do sterownika ecoal? ( chyba że nie masz Ogniwa...;-()

3 pompy to też nie mały koszt......i żre prund :)

Edytowane przez jorgo
uzu

Odkurzaczem???? nie żartuj........:eek:

słuchaj, czyli masz układ z 3 pompami, tak ja schemacie e sterownika? 1 - co, 2- cwu, 3 - bajpas? a jak się to ma do sterownika ecoal? ( chyba że nie masz Ogniwa...;-()

3 pompy to też nie mały koszt......i żre prund :)

Gdzie tu widzisz żart? przecież ten pył ledwo się trzyma ścianek, kupiłem odkurzacz warsztatowy z blaszanym kubłem i normalnie go jadę odkurzaczem, wszystko ściąga idealnie do gołej blachy.

Układ mam ze strony Ogniwa tam gdzie są proponowane schematy połączeń. Proponowany jest na zaworze 4D i zalecany na 3 pompach podłączonych tak jak napisałeś. Pompami steruje eCoal więc nie trzeba nic kombinować, sam załącza te pompy które trzeba w odpowiednim momencie. Piec mam Ponar ale to nie ma znaczenia.

Co do kosztów to jedną pompę i tak potrzebujesz do CO. Ja zrobiłem tak że na CO kupiłem pompę z wyższej półki Leszno około 300 zł a na CWU i mieszanie kupiłem Omnigeny po bodajże 90 zł każda. Więc dodatkowe pompy kosztowały 180 zł, pomimo niskiej ceny działają cicho bez zarzutu. Koszta prądu: wszystkie mam ustawione na 1 bieg czyli każda wciąga bodajże 25W pompa na powrocie włącza się tak rzadko i na krótko że koszta zużycia prądu można śmiało pominąć. CWU włącza się częściej ale to w zależności od zużycia gorącej wody ale też są to groszowe sprawy, rachunki za prąd nie wzrosły.

witam

zastanawiam sie czy instalowac zawor trojdrozny czy pompe mieszajaca (dom190 grzejniki podlogowka 40m),oraz czy pompe obiegowa CWU instalator twierdzi ze do 5 metrow od bojlera jest to nieoplacalne

No bo jak jest blisko to cyrkulacja przyniesie więcej strat niż pożytku. Prąd straty opalu no i koszty pompy, a tak to chwilka i leci ciepła. Ale jak kto woli wiem na pewno jednak ze w takim wypadku opłacalne to nie jest.

Poprzedni piec miałem podłączony razem z bojlerem na jednej pompie i potwierdzam że nie potrzeba dodatkowej pompy woda się zagrzewała bardzo szybko, tylko że przy takim układzie nie miałem kontroli nad temp. wody w bojlerze tyle ile na piecu to i tyle w bojlerze, zawór n-drogowy z pewnością rozwiązał by ten problem.

No bo jak jest blisko to cyrkulacja przyniesie więcej strat niż pożytku. Prąd straty opalu no i koszty pompy, a tak to chwilka i leci ciepła. Ale jak kto woli wiem na pewno jednak ze w takim wypadku opłacalne to nie jest.

najdalsz punkt to okolo 4 m ,lazienka obok kotlowni na gorze lazienka nad kotlowia do kuchni 4m

najdalsz punkt to okolo 4 m ,lazienka obok kotlowni na gorze lazienka nad kotlowia do kuchni 4m

Ja bym nie dawal chyba ze wygoda jest wazniesza niz koszty . Zawsze tez mozna zrobic nitke cyrkulacyjna i narazie zostawic nie podlaczona (ja tak mam). Jak kiedys zechcesz to bez problemu podlaczysz a koszt samych rurek nie jest az tak wielki...

witm jestem nowy na forum Dotarlem do dokumentacji techniczno rozruchowej Eko Plus i troche sie zdziwilem . Piec ten nie posiada deflektora nad palnikem retortowyma, jego role wedlog producenta spelniaja ruszta zeliwne od paleniska awaryjnego Moje pytanie do panow brzmi jak to sie ma do jednego z tematow poruszonych w w bardzo ciekawym poradniku Zawijjana

tj. „Piece z podajnikiem ruszt awaryjny – tak czy nie?”

Po jego lekturze doszedlem do wniosku ,ze pozbawienie pieca deflektora i zastosowanie wjego miejsce rusztu od paleniska awaryjnego nie jest najlepszym rozwiazaniem

Bede wdzieczny za odpowiedz o ile ktos zna tresc przytoczonego wyzej tematu z poradnika

DYZIO spada z nieba!

Mam pytanie dlaczego do użytkowników pieca Ogniwo + eCoal. Mianowicie mój piec nie przechodzi w ogóle w tryb podtrzymania tylko pracuje non stop pomimo faktu iż temperatura faktyczna jest wyższa niż zadana w programatorze pokojowym ? Piec jest podłączony do internetu eSterowniki Jacek-Dom

Kociołek działa poprawnie. Kocioł w podtrzymanie wchodzi tylko w wyjątkowych sytuacjach a tu temp. 45 zadana a 48 rzeczywista czyli ok. Przy sterowaniu pokojowym po przekroczeniu temp. zadanej w pokoju sterownik obniża temp zadana na kotle o ilość stopni ustawioną w sterowniku ( u Ciebie - zero stopni - więc obniżył o zero stopni - widać, ze obniżył bo masz strzałkę w dół a wiec temp. obniżoną) Choćbyś wpisał tam jakąś prawidłową wartość np. 5 stopni to poniżej 45 sterownik i tak nie obniży. Jedynym wyjściem jest pogodzenie się z tym upałem w pomieszczeniu ( prawie 18 stopni ) lub ustawienie cyklicznej pracy pompy obiegowej , ale to wymaga zmian w ustawienia zaawansowanych czyli potrzebujesz kodu od producenta. No jest jeszcze wyjście najlepsze - zawory termostatyczne, ale trudno w środku sezonu grzewczego dokonywać zmian w instalacji. Gdyby były takie zawory to pewnie kocioł przy tak małym odbiorze ciepła przeszedłby w podtrzymanie.

Pozdrawiam.

Witam jezeli ja spadlem z nieba to ty widocznie stapasz twardo po ziemi i jestes mi w stanie na tak banalne pytanie dac odpowiedz Cz...........?

Dyzio, może źle coś napisałem.

Pisząc 'Dyzio spada z nieba', miałem na myśli ze Dyzio mając DTR Eko Plus spada mi z nieba jeżeli będzie łaskawy się nim ze mną podzielić (wysłałem na priva email). Nie miałem zamiaru nikogo ośmieszyć czy cokolwiek tego typu.

Rzeczywiście trudno gdziekolwiek znaleźć dokumentację tego pieca. Tu i ówdzie różne informacje są, na stronie producenta tylko 2 zdjęcia, trochę tekstu. I stąd moja radość związana z niebem!

Pozdrawiam

Edytowane przez Alk