jorgo 02.02.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 ale ja inna epoka w ogrzewnictwie....piec zasypowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 A ta te górne części półek to są z czego? Nie czasem ze stali? Nie służą one czasem do wymiany ciepła? Współczynnik przewodności cieplnej stali wynosi 50W/m*deg. współczynnik przewodzenia ciepła popiołu wynosi 1 W/m*deg. Resztę wylicz sobie sam. Zwróciłem uwagę, że tylko na połowie wymiennika zbiera się więcej popiołu niż przy kanałach pionowych. Z tych danych wynika, że każde 0,1 mm popiołu to pogorszenie wymiany ciepła o 80 % [ przy grubości blach wymiennika 6 mm ]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 02.02.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 przez 19 dni nie czyscilem kociolka , zarosniety byl jak stary agrestco sie zmienilo hmm poza temp spalin w zasadzie nic, temp wzrosla ze 110-140 do 200-220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.02.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Dziś wybrałem popiół i sadze przez wyczystkę, z ponad miesiąca czyszczenia wybrałem ok 8litrów, w ogniwie eko 15kw komora wyczystki jest tak duża, że można dwa miesiące nie wybierać tego "syfu". Mam kolejny dowód że muszę ocieplić dom, z powodu wiatru spaliłem prawie tyle co w mrozy -10 , -15st tj. 30kg na 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 02.02.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Dziś wybrałem popiół i sadze przez wyczystkę, z ponad miesiąca czyszczenia wybrałem ok 8litrów, w ogniwie eko 15kw komora wyczystki jest tak duża, że można dwa miesiące nie wybierać tego "syfu". Mam kolejny dowód że muszę ocieplić dom, z powodu wiatru spaliłem prawie tyle co w mrozy -10 , -15st tj. 30kg na 24h. Ale kanaly czysciles normalnie czy tez nie czysciles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 02.02.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Kanały czyściłem, 10min roboty a temperatura spalin jest mniejsza, komin mam postawiony w domu tak, że jak grzeje to ogrzewa 3 pomieszczenia, nie będę czyścił teraz kanałów i zobaczę do ilu dojdzie tem. spalin. Dam 3 zasypy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 02.02.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Kanały czyściłem, 10min roboty a temperatura spalin jest mniejsza, komin mam postawiony w domu tak, że jak grzeje to ogrzewa 3 pomieszczenia, nie będę czyścił teraz kanałów i zobaczę do ilu dojdzie tem. spalin. Dam 3 zasypy. No po trzech zasypach napewno cieplej sie w tych pomieszceniach zrobi hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 03.02.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) No ja już nie czyściłem 4 tygodnie, temp, spalin około 150 *, jak otwieram drzwiczki od pieca to ewidentnie widać że dym nie ma już takiego łatwego przejścia przez piec do komina, tylko że dolną tylną wyczystkę czyściłem ostatni raz w grudniu.Postanowiłem dzisiaj wyczyścić piec bo miałem trochę czasu, dolna tylna wyczystka zapełniona do połowy a ostatnio czyszczona w grudniu więc nie ma z tym problemu, myślę że raz na 2 miesiące będę czyścił tą wyczystkę i będzie git. Z tego co zauważyłem najbardziej newralgicznym punktem jest ta pozioma półka z wkładu ceramicznego, to jest to miejsce które najszybciej zarasta popiołem i stawia opór spalinom. Edytowane 3 Lutego 2011 przez Slaveta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.02.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Ja dziś wyczyściłem kocioł po 2 tyg ,nie był za bardzo zarośnięty.Obniżenie ciągu kominowego dało rezultat taki,że sadze osiadające na płaszczyznach były totalnie szare i bardzo sypkie,przedtem czarne.Poprawił się tez popiół,mniej niedopalonych kawałków węgla ale muszę stwierdzić,że z tego groszku więcej się wydusić nie da.Palę groszkiem średnim z KWK CHWAŁOWICE .Dziś po wyczyszczeniu obniżyłem deflektor o ok 4cm ,możliwe,że to pomoże w dopalaniu.O efekcie napiszę jutro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 przez 19 dni nie czyscilem kociolka , zarosniety byl jak stary agrest co sie zmienilo hmm poza temp spalin w zasadzie nic, temp wzrosla ze 110-140 do 200-220 A wraz z nią wzrosły straty kominowe i zużycie węgla ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Niestety musiałem podnieść temp. kotła z 50 na 52 st bo pomimo ustawienia zaworu 3d na 10 i zwiększenia biegu pompy CO z 2 na 3 instalacja nie wyrabiała się z ogrzaniem domu (temp. w salonie spadła mi do 20,3 st). Poprawiłem także mocowanie czujników temp. czopucha (mam 2 oddzielne termometry dla dokładniejszego pomiaru) i odizolowałem je od otoczenia. Czopuch osiąga temp. maks 68.7 st (ostatnie czyszczenie wymiennika 28.01, kanały poziome). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanin 04.02.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Czopuch osiąga temp. maks 68.7 st (ostatnie czyszczenie wymiennika 28.01, kanały poziome). Ten piec stoi na standby-u i dlatego w chacie jest zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukbok 04.02.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Witam Widzę, że może tu znajdę odpowiedź na pytania mnie nurtujące. 1. Proszę niech ktoś z szanownych kolegów wytłumaczy mi z czego wynika różna ilość szczelin w "głowicy" palnika typu brucer? (mam ten problem, że tam gdzie jest ich mniej paliwo jest dopalone, a po przeciwnej stronie nie) 2. Jak się zmienia sprawność kotła w zależność od temperatury spalin? ( Jeśli kocioł mam brudny to temp. spali na czopuchu podczas pracy dochodzi do wartości aż 300 st. C.Po jego wyczyszczeniu dochodzi do 200 st. C.) Ile tracę na sprawności jest nie wyczyszczę kotła. //Teraz zauważyłem, że jeśli jest zmiana ze 140-220 st. C. to daje to 6% spadek sprawności. Gdy zmiana jest z 200 na 300 to też około 6%?// 3. Zachowując tą samą proporcję korzystniej jest podawać krótko czy długo? Np. podawanie/przerwa: 5/15 lub 20/60? PozdrawiamŁukasz Edytowane 4 Lutego 2011 przez lukbok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomiAyomi 04.02.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 A wraz z nią wzrosły straty kominowe i zużycie węgla ... to wydaje sie oczywiste ! ! ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Mniej więcej o 6%. Dzięki za tą informację - z wrażenia chyba zacznę rzadziej czyścić kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack18 04.02.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Zawijan jak tak naprawdę sie ma wilgotność eko groszku do jego spiekalności podczas spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Czopuch osiąga temp. maks 68.7 st (ostatnie czyszczenie wymiennika 28.01, kanały poziome). Ten piec stoi na standby-u i dlatego w chacie jest zimno. Eee tam po prostu działa z optymalnie dobraną mocą do potrzeb. W domu jest ciepło - dla nas (mieszkańców) optymalnie jest pomiędzy 20,6 a 21,5 st Poza tym ja mierzę temp. czopucha, a nie spalin - no właśnie czy któryś z kolegów mógłby zmierzyć i podać temp. czopucha przy danej temp. spalin (najlepiej gdy ta utrzymuje się przez czas potrzebny do jego nagrzania), oraz zmierzonej temp. pomieszczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 to wydaje sie oczywiste ! ! ! Nam tak, ale nowym w wątku nie koniecznie - dzięki zawijanowi wiemy za to o ile a to bardzo istotna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 05.02.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 1. Proszę niech ktoś z szanownych kolegów wytłumaczy mi z czego wynika różna ilość szczelin w "głowicy" palnika typu brucer? (mam ten problem, że tam gdzie jest ich mniej paliwo jest dopalone, a po przeciwnej stronie nie) Zanim cokolwiek zrobisz czego byś potem żałował spróbuj doczyścić kocioł w miejscach, w których masz utrudniony dostęp. Tak solidniej niż zwykle. Rozumiem że twój kocioł to nie eko czy eko plus ale retortowe niestety pylą. Tam gdzie pył zalega zmniejsza przekrój dla spalin. Działa jak przymknięty szyber na czopuchu. W pewnym momencie zdarzyć się może że wystarczająco zaburzy przepływy powietrza w palniku aby nie dopalić węgla. Im gorszy węgiel tym szybciej to może nastąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 (edytowane) Witam Widzę, że może tu znajdę odpowiedź na pytania mnie nurtujące. 1. Proszę niech ktoś z szanownych kolegów wytłumaczy mi z czego wynika różna ilość szczelin w "głowicy" palnika typu brucer? (mam ten problem, że tam gdzie jest ich mniej paliwo jest dopalone, a po przeciwnej stronie nie) 2. Jak się zmienia sprawność kotła w zależność od temperatury spalin? ( Jeśli kocioł mam brudny to temp. spali na czopuchu podczas pracy dochodzi do wartości aż 300 st. C.Po jego wyczyszczeniu dochodzi do 200 st. C.) Ile tracę na sprawności jest nie wyczyszczę kotła. //Teraz zauważyłem, że jeśli jest zmiana ze 140-220 st. C. to daje to 6% spadek sprawności. Gdy zmiana jest z 200 na 300 to też około 6%?// 3. Zachowując tą samą proporcję korzystniej jest podawać krótko czy długo? Np. podawanie/przerwa: 5/15 lub 20/60? Pozdrawiam Łukasz Mniej szczelin z jednej strony wynika z prędkości przesuwu węgla w tym palniku. Mniejsza ilość szczelin jest po przeciwnej stronie w stosunku do ruchu obrotowego ślimaka. Z tej strony opał dłużej zostaje w strefie spalania i mimo mniejszej ilości szczelin lepiej się dopala. Przesyp po stronie przeciwnej w postaci szlaki występuje albo na bardzo dużej mocy albo z kolei na bardzo małej. Na dużej spieki są po całej szerokości palnika a na małej płomień "ustawia się" tylko bliżej kosza powodując,że dalsza część palnika robi się czarna. To kłopot dystrybucji powietrza. Jakiej mocy masz ten kocioł? Jak duży dom grzejesz? Jak docieplony? Jaki sterownik? Edytowane 5 Lutego 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts