Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytalem. Nie mowie o wykladzinie ceramicznej tylko wlasnie u tym rusztodeflektorze. A ty myslisz ze na czym leza cegly w plusie? Myslalem o zastapieniu tych cegiel takim ceramicznym rysztodeflektorem. Moze firma doda cos takiego w wersji do sprzedzy?

Nie myślę tylko widzę....i chyba nie oczyma wyobraźni tylko jak na fotografiach - cegły lezą na ruszcie.....

Tez mnie cegly zastanawiaja, ale mozna na to spojrzec z drugiej strony.

Producent mogl rowniez wziac kawalek stali, pomalowac go z jednej strony na zielono, z drugiej na czerwono... i powiedziec ze jest to jakis super cudowny deflektor wyprodukowany z tytanu lub bo ja wiem czego jeszcze. Czesc uzytkownikow pieca zastanawialoby sie zapewne czy czerwona strona ma byc z dolu czy z gory (gorace dyskusje).

Sam nie wiem, skoro dziala jak powinno i jest tanie w wymianie to dlaczego nie? Zawsze Ogniwo moglo sie nie przyznac ze to zwykle cegly, tylko jakies specyficzne i ze najlepiej je kupowac tylko u nich, bo oryginalne. Rozumie jednak osoby rozczarowane faktem montazu zwyklej cegly.

Zgadzam się z tym - gdy można zastosować coś taniego, dostępnego co działa jak trzeba wtedy nie ma sensu na siłę produkować "wkładów ceramicznych" (np. zielonych cegieł) tylko po to, żeby klient nie połapał się co to jest.

Z drugiej jednak strony mam obawy podobne do jorgo (wystarczy prześledzić historię palnika Brucer) i jednak warto poczekać 1-2 sezony na praktyczne przetestowanie nowości wśród kotłów (zarówno Eko Plus jak i np. Sztoker).

jack18....przeczytaj dokałdnie........tam jest podobnie jak w Eko Plusie rusztodeflektor ceramiczny oraz cała komora spalania ceramiczna.....jest wieksza temperatura wokół retory i lepsze spalanie , przez co kociołek ten może pracować na niższychc temperaturach...tak podaje producent.....i wydaje sie to być logicznym....

Ja wiem ze widzisz tylko nie bardzo wiem co tu miałeś na myśli? Chyba jakoś sie nie dogadaliśmy? Bo np pomijając ta ceramikę która zresztą żadna nowością nie jest , to chodziło nam o te cegły tak i zastapienie ich takim rusztodeflektorem?

powiem szczerze: jak widzę te cegły to czuję się dziwnie jak potencjalny nabywca tego kotła......po prostu zdegustowany.

Ja rozumiem że testuje się produkt, itp, itd.....ale nie przypuszczałe, że tak szanujący się producent jak Ogniwo wypuści najpierw na rynek produkt który jest nie do końca sprawdzony, a teraz niby juz skonczony, ale z jakimis cegłami.....

mimo całej przychylności dla tego produktu naprawdę zastanawiam się czy sobie tego kotła nie odpuścić.....

Dobrze że np. kupując samochód producent nie karze nam wstawić wersalki albo do nowej lodówki lodu w kostkach......

sry.....ale to lekka przesada......

kociłek wygląd bardzo ciekawie i zacząłem się nad nim poważnie zastanawiac ... ale te cegły ..

myślałem, że tylko do tarnsportu !! nie wygląda to profesjonalnie :p

ktoś może palił w ogniwo eko jaret'em ? .. pytałem w innym wątku, ale biorę pod uwage takie kociołki ..

może coś wymyślą z ta cegłą ;)

Właśnie palnik mam też inny niż ten na zdjęciach co jest chyba wadą gdyż pali się tylko od strony podajnika czyli wynika z tego że jest za duży.

Mam pięć członów i pięć wierszy otworów,jak miałem w sterowniku ustawiony program na eko+ 16 kw to potrafił mi przesypywać wogóle nie spalone paliwo do popielnika po zmianie na program dla eko 15 kw jest troche lepiej ale rewelacji nie ma więc moim zdaniem ten palnik jest poprostu za duży i będe domagał się zmiany od producenta na prawidłowy

Ja miałem 4 wiersze otworów w palniku. Skontaktowali się ze mną panowie z ElektroSystemu i zaproponowali pomoc gdyż według nich piec chodził nie tak jak powinien. Za ich namową zakleiłem silikonem wysokotemperaturowym 2 wiersze od góry. Różnica jest bardzo duża. Przede wszystkim temperatura wody na piecu wzrasta dużo szybciej. Ponoć w nowych eko plusach ilość tych otworów ma być zredukowana ale może niech tutaj wypowie się ktoś kto to widział. Nie jestem ekspertem żeby Ci proponować pozaklejanie tych otworów, ale zawsze możesz dopytać fachowców. Ja zaryzykowałem a efekt przerósł moje oczekiwania.

Ja miałem 4 wiersze otworów w palniku. Skontaktowali się ze mną panowie z ElektroSystemu i zaproponowali pomoc gdyż według nich piec chodził nie tak jak powinien. Za ich namową zakleiłem silikonem wysokotemperaturowym 2 wiersze od góry. Różnica jest bardzo duża. Przede wszystkim temperatura wody na piecu wzrasta dużo szybciej. Ponoć w nowych eko plusach ilość tych otworów ma być zredukowana ale może niech tutaj wypowie się ktoś kto to widział. Nie jestem ekspertem żeby Ci proponować pozaklejanie tych otworów, ale zawsze możesz dopytać fachowców. Ja zaryzykowałem a efekt przerósł moje oczekiwania.

Z tymi otworami to jest taka sama historia jak w Brucerze pierwszym, też było za dużo otworów które producent zaślepia w swoim zakresie a przy okazji zmniejszono szerokość kołnierza no i poprawa znaczna. Wygląda na to że w plusie jest podobna historia, silikon wysokotemperaturowy i na przód:)

Nie wiem co Wy tak się czepiacie tych cegieł, przemyślcie jedną sprawę jakie to jest praktyczne, jak coś się stanie idziesz na byle skład i od ręki za parę złotych kupujesz dziurawkę bez proszenia się producenta a tak to będzie element niestandardowy za co trzeba dużo płacić no bo nietypowe. Czy tam będą 4 dziurawki czy element zrobiony `pod piec` to efekt działania się nie zmieni a cena na pewno. Wiem że estetyka techniczna też jest ważna ale nie oszukujmy się po dobie pracy i tak tam wszystko będzie usyfione jak w każdym innym piecu. Nie zapominajcie że najważniejsze jest działanie i efekt jaki daje ten element.

no powiem Ci że myślałem o sterowniku tego kotła.....dokładnie chodzi o jego zamontowamie na górnej ścianie kotła przy samej klapie wyczystki...........jak dla mnie to trochę niefortunne miejsce jego zamonotwanie. Mam jeszcze inne uwagi, ale nie chę mówić o nich, żeby było że się czepiam, każdy ma swój rozum i zmysły........ja chcę dokonać świadomego zakupu kotła, a nie dlatego że ktoś zachwala.......robiąc to z takich czy innych pobudek.

W sobotę pojade na targi Interbud do łodzi, poświęce dużo czasu żeby przyjrzeć się temu kotłowi.....innym jakie tam będą także.

Mam nadzieję że pozowli mi to w jakims stopniu podjąc decyzję i wybrac odpowiedni kocioł....

no powiem Ci że myślałem o sterowniku tego kotła.....dokładnie chodzi o jego zamontowamie na górnej ścianie kotła przy samej klapie wyczystki...........jak dla mnie to trochę niefortunne miejsce jego zamonotwanie. Mam jeszcze inne uwagi, ale nie chę mówić o nich, żeby było że się czepiam, każdy ma swój rozum i zmysły........ja chcę dokonać świadomego zakupu kotła, a nie dlatego że ktoś zachwala.......robiąc to z takich czy innych pobudek.

W sobotę pojade na targi Interbud do łodzi, poświęce dużo czasu żeby przyjrzeć się temu kotłowi.....innym jakie tam będą także.

Mam nadzieję że pozowli mi to w jakims stopniu podjąc decyzję i wybrac odpowiedni kocioł....

Sterownik zamontowany na tylniej scinie kosza a tam gdzie mowisz to jest tylko panel sterujacy a to roznica...

A z ilu członów składa się u Ciebie palnik,i czy zaślepienie rozciągło bardziej żar na cały palnik?bo mniemam że u Ciebie również lepiej paliło się od strony kosza.

Z tego co zauważyłem to tych wersji testowych było dużo wiecej bo każdy ma jakieś inne elementy chyba że firma montuje to co ma pod ręką

Nie wiem co Wy tak się czepiacie tych cegieł, przemyślcie jedną sprawę jakie to jest praktyczne, jak coś się stanie idziesz na byle skład i od ręki za parę złotych kupujesz dziurawkę bez proszenia się producenta a tak to będzie element niestandardowy za co trzeba dużo płacić no bo nietypowe. Czy tam będą 4 dziurawki czy element zrobiony `pod piec` to efekt działania się nie zmieni a cena na pewno. Wiem że estetyka techniczna też jest ważna ale nie oszukujmy się po dobie pracy i tak tam wszystko będzie usyfione jak w każdym innym piecu. Nie zapominajcie że najważniejsze jest działanie i efekt jaki daje ten element.

nie żebym się czepiał, ale naprawdę spodobał mnie się taki kociłek - funkcje i zakres mocy .. jednak co się ma znowu stać z cegłami ??

"mądry" kocioł to powinien pochodzić może z 10 lat a nie z marketu klinkier wymieniać :( ..

coś tu jest nie halo z pomysłem .. w starych piecach wstawiali szamotkę ;)

zawijan podpowiedz co to za wynalazek ???

Słuchajcie a próbował ktoś taki myk zrobić, mianowicie przy małym zapotrzebowaniu na ciepło spróbować obniżyć moc kotła poprzez zaślepienie w wymienniku rurowym niektórych rur? ma to jakiś sens?

Próbowałem to robić zeszłego lata ale z pewnych względów nie mogę powiedzieć obiektywnie czy zdało to egzamin. W tym roku gdy temp na zewn ustabilizuje się do ok 10 na pewno ponownie włożę kawałek blachy na kanały wymiennika.

Dlaczego niefortunne wytłumacz mi. Bo jak dla mnie to nie ma to żadnego znaczenia. Jeśli tylko chcę dokonać korekty czegokolwiek to i tak całą operacje przeprowadzam przez laptop. A w kotłowni jestem tylko podczas zasypu i czyszczenia. Ponadto częste klepanie w te przyciski na panelu doprowadza to ich szybszego zużycia. Nie chodzi tylko o Ecoal ale większość sterowników.

No rzeczywiście oto mi chodziło tylko że jedna rzecz mnie zastanawia mianowicie ilość wody w piecu, jak zaślepię rury w wymienniku to cały czas jest ta sama ilość wody w piecu do ogrzania więc piec mniejszy szybciej uzyska zadaną temp. spalając mniej paliwa a u mnie tylko przedłuży się czas osiągnięcia zadanej temp. a paliwa spalę tyle samo. Tak czy nie?

Moim zdaniem spali się trochę więcej. Wzrost temp spalin jest związany pośrednio ze stratą. Ale przy niewielkim zapotrzebowaniu na ciepło w lecie bo o takim rozwiązaniu mówimy powinien to być naprawdę niezauważalny bądź minimalny wzrost. Na pewno to przetestuję i napiszę jak się sprawdza. Mam 38kW więc u mnie jest 14 rur i mam co przysłaniać.

A z ilu członów składa się u Ciebie palnik,i czy zaślepienie rozciągło bardziej żar na cały palnik?bo mniemam że u Ciebie również lepiej paliło się od strony kosza.

Z tego co zauważyłem to tych wersji testowych było dużo wiecej bo każdy ma jakieś inne elementy chyba że firma montuje to co ma pod ręką

Mój palnik składa się z 5ciu członów. U mnie żar raczej był w miarę równolegle rozciągnięty na całym palniku, chyba że nie zwróciłem na to uwagi. Obecnie pali się na całym. Z tego co pisałeś masz 5 wierszy otworów, u mnie było 4 a teraz mam tylko 2. Myślę że u Ciebie zaklejenie 2 wierszy by pomogło. Tym bardziej że z tego co zasłyszałem w nowej wersji Eko+ 16 ma mieć 3 wiersze otworów.