Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Dlaczego niefortunne wytłumacz mi. Bo jak dla mnie to nie ma to żadnego znaczenia. Jeśli tylko chcę dokonać korekty czegokolwiek to i tak całą operacje przeprowadzam przez laptop. A w kotłowni jestem tylko podczas zasypu i czyszczenia. Ponadto częste klepanie w te przyciski na panelu doprowadza to ich szybszego zużycia. Nie chodzi tylko o Ecoal ale większość sterowników.

Napisałem już wcześniej że nieważne...

czekam teraz co o tych cegłach napisze zawijan........( bo chyba coś powinien rzec w tym temacie......)

Edytowane przez jorgo

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też bym chętnie do swojego Ponara wcisnął takie cegły ale nie wiem czy jest to możliwe. Nie powiedziano o jeszcze jednej zalecie tych cegieł mianowicie otwory które w nich się znajdują uspakajają i wyrównują przepływ spalin przez co nie robi się kocioł nad paleniskiem i mniej pyłu porwie do wymiennika.

Mój palnik składa się z 5ciu członów. U mnie żar raczej był w miarę równolegle rozciągnięty na całym palniku, chyba że nie zwróciłem na to uwagi. Obecnie pali się na całym. Z tego co pisałeś masz 5 wierszy otworów, u mnie było 4 a teraz mam tylko 2. Myślę że u Ciebie zaklejenie 2 wierszy by pomogło. Tym bardziej że z tego co zasłyszałem w nowej wersji Eko+ 16 ma mieć 3 wiersze otworów.

Dzisiaj zakleiłem 3 rzędy więc zostało tylko po dwa wiersze z każdej strony, zobaczymy jaki będzie efekt

Widzę, że z palnikami na ekogroszek ciągle jest coś nie tak i do ideału ciągle daleko.

W najnowszych palnikach typu Brucer użytkownicy muszą zaklejać otworki, a ja doszedłem ostatnio do wniosku, że ze strony przeciwnej od dmuchawy muszę w palniku dowiercić pomiędzy dolnym a górnym rzędem otworów nadmuchowych parę dodatkowych otworków, gdyż z tej strony jest zawsze tendencja do niedopalania bo tam jest słabszy nadmuch, i jak się któryś z istniejących otworów przytka to zaraz to widać w jakości spalania. No mój palnik to zwykły PPS 50.

Mam nadzieje, że to pomoże i mam nadzieje, że jak za parę lat będę swój palnik wyrzucał to w końcu będą na rynku jakieś palniki na eko, które nie będą wymagały tyle uwagi użytkownika.

Masz udostepniony podgląd pieca na stronie esterownik.pl? Napisz czy widzisz różnicę po zaklejeniu.

Tak jest zdecydowanie lepiej pali się na całym palniku teraz i nie tworzą się takie kalafiory jak poprzednio.Podaj swój link do podglądu to porównamy.

To jest mój http://esterownik.pl/remote/359

Tak jest zdecydowanie lepiej pali się na całym palniku teraz i nie tworzą się takie kalafiory jak poprzednio.Podaj swój link do podglądu to porównamy.

To jest mój http://esterownik.pl/remote/359

http://esterownik.pl/remote/129 - to mój piec.

Czyli jednak tu tkwi problem z tym palnikiem.

Kilka razy dziennie dorzucam drewna którego mam jeszcze pod dostatkiem, stąd te skoki u mnie.

Widzę że nie czekałeś zbyt długo na zaschnięcie silikonu. Mi doradzali że minimum 2 godziny a najlepiej jeszcze dłużej. No ale jak się wykruszy to możesz drugi raz zakleić.

Mnie jeszcze kusi żeby spróbować zrobić tak żeby były 3 rzędy otwarte a nie dwa jak mam teraz, ale na razie nie chce mi się wydłubywać silikonu a gdyby chodziło to gorzej na nowo je zaklejać.

http://esterownik.pl/remote/129 - to mój piec.

Czyli jednak tu tkwi problem z tym palnikiem.

Kilka razy dziennie dorzucam drewna którego mam jeszcze pod dostatkiem, stąd te skoki u mnie.

Widzę że nie czekałeś zbyt długo na zaschnięcie silikonu. Mi doradzali że minimum 2 godziny a najlepiej jeszcze dłużej. No ale jak się wykruszy to możesz drugi raz zakleić.

Mnie jeszcze kusi żeby spróbować zrobić tak żeby były 3 rzędy otwarte a nie dwa jak mam teraz, ale na razie nie chce mi się wydłubywać silikonu a gdyby chodziło to gorzej na nowo je zaklejać.

Widze że masz bardzo niską temp.spalin,ja narazie nie kombinuje niech trochę pochodzi zobaczymy jak to się ustabilizuje ważne że lepiej się pali.

Coście się tak przyczepili do tych cegieł?

zawijan....ja napisalem dlaczego sie przyczepiłem.....bo to mi wygląda i pasuje jak przyslowiowy kwiatek do kozucha.........

Dlaczego niby cegła ma być elementem „nieprofesjonalnym”?...Wymiary komory spalania świadomie zostały dostosowane do wymiaru tych cegieł. Ten ruszto-deflektor ma najlepsze zdolności dopalające spaliny z wszystkich znanych nam rozwiązań stosowanych w tym celu. W środku tych cegieł siedzi solidny kawał żeliwa, odpowiednio ukształtowany (dodaliśmy na blogu foto tego elementu), który robi tam swoją robotę.

No teraz po tym jak powiedziałeś, to faktycznie rozumiem i widzę, że cegły są powierzchnią spasowane do ścianek ...czyli leża na całej powierzchni rusztodeflektora.....a to na nich to ten kawał żeliwa? on też jak się rozgrzeje to dopala?

Ale jak komuś nie podobają się te „nieprofesjonalne” cegły, to może ich nie mieć. Konstrukcja komory spalania jest taka, że bez żadnych przeróbek można zawiesić w tej komorze klasyczny deflektor żeliwny (to dla tych, co nie muszą palić na ruszcie) lub w miejsce tego ceramiczno-żeliwnego ruszto-deflektora można wsadzić zwykły sztabkowy ruszt żeliwny (to dla tych, którzy koniecznie chcą palić na ruszcie). Czy wypuszczać kotły w kilku wariantach rozwiązań układu ruszt-deflektor, aby dogodzić całemu spektrum potencjalnych odbiorców kotłów? Czy też wybrać tylko jeden wariant, który spełni oczekiwania najliczniejszej grupy klientów?

czyli że kociołek będzie można nabyć z rusztami sztabkowymi, rusztodeflektorem, deflektorem tradycyjnym ....jakie będą opcje?

Myślę, że ten wybór należy zostawić jemu. To przecież jego biznes. Co nie?

No pewnie że tak, tylko jeśli chodzi o mnie to chę wiedzieć co kupuję......a co do cegieł to mam identyczne - zostały z ogrodzenia.......

Zawijan........na koniec powiem, że mógłbyś zamieścić na swoim forum czy tez tu wykresy z badań jak kocioł pracuje na małej i dużej mocy w wariancie z cegłami i bez.....

A ponadto powiedz, jaką moc minimalną i maksymalną osiąga Eko Plus 16 kW.

Dziś przeczyściłem kanały, standardowo bez wyłączania pieca(dmuchawa dmucha,podajnik podaje), nawet się nie przebierałem, piec bez czyszczenia pracował 12 dni , teraz przy tem -10 na dworze i w pokoju kontrolnym 22.9 st temperatura spalin oscylowała w granicach 139st, tem zadana C.O. 45st . Po czyszczeniu tem spalin spadła na 111.6. Temperatura powrotu 38.9, tem C.O. 44.4.

Powód czyszczenia: chciałbym żeby zasyp wystarczył na 7 dni, teraz minął 5 dzień. :)

Ja dzisiaj też wyczyściłem piecyk i wreszcie zaczynam próby z miałem, kupiłem miał workowany o dziwo suchy i zobaczę co się będzie działo.

Teraz mam takie parametry na kotle: zadana CO 55*, CWU 45*, temp. w pomieszczeniu reprezentacyjnym 21*, powrót 49.4*, spaliny 111.8*.

Na razie dorzuciłem opał warstwowo: połowa worka groszku potem połowa worka miału i tak na przemian, jak będzie wszystko gites do załaduje samego miału i zobaczymy.

Edytowane przez Slaveta

Ten mial to odsiewka z wegla ,czy jakis taki typowy z kawalkami wegla w srodku?

To jest pozostałość po produkcji ekogroszku, tak jest napisane na opakowaniu czyli odsiewka. Nie ma tam kawałków węgla niestety ale nie zapycha się ładnie schodzi. To jest ta sama kopalnia co eko Jaret mają. Wartość opałowa tego miału 23 KJ. Worek 25kg kosztuje 16.50 zeta.

Trochę drogo wychodzi za tonę ale widzę że w firmie resover jest miał o wartości opałowej 27 KJ czyli solidnie za 600 tona jeżeli po moich próbach będzie dobrze to przechodzę na miał.

Sterownika jeszcze nie podłączyłem do neta to postaram się tutaj wrzucić wykresy.

Edytowane przez Slaveta

Podaje wykresy z wczoraj i do dzisiaj ob lukajcie jak to chodzi na miale i groszku wsypanym warstwowo.

Na pierwszym zdjęciu widać kiedy wyczyściłem piec, wcześniej jechałem na samym groszku. Po czyszczeniu leci na miale i groszku.

Pierwsza warstwa to groszek później miał i znowu groszek i miał.

Bardzo dobrze widać jak idzie temp. powrotu (kolor brązowy) z temp. CO (kolor czerwony) tak jak kiedyś pisałem różnica jest niecałe 10* a pompa ani razu się nie załączyła, to dla tych co się bali o powrót:)

Fiolet to jest zadana temp. CO, czarny to temp. spalin, różowy to CWU.

14luty..jpg

15luty..jpg

Edytowane przez Slaveta

To jest pozostałość po produkcji ekogroszku, tak jest napisane na opakowaniu czyli odsiewka. Nie ma tam kawałków węgla niestety ale nie zapycha się ładnie schodzi. To jest ta sama kopalnia co eko Jaret mają. Wartość opałowa tego miału 23 KJ. Worek 25kg kosztuje 16.50 zeta.

Trochę drogo wychodzi za tonę ale widzę że w firmie resover jest miał o wartości opałowej 27 KJ czyli solidnie za 600 tona jeżeli po moich próbach będzie dobrze to przechodzę na miał.

Sterownika jeszcze nie podłączyłem do neta to postaram się tutaj wrzucić wykresy.

Ja kiedyś pytałem o ten miał 27d i ktoś (nie wiem czy właściciel) w firmie resover powiedział mi ze jest to drobna frakcja i ze osobiście palił i 25d i 27d i nie widzi różnicy. W cenie ta różnica jednak jest. Zawijan tez podpowiedział mi żeby lepiej tez zwracać uwagę na frakcje bo jak będzie to bardzo drobny miał mogą być problemy ze spaleniem. Jak dobrze wtedy zrozumiałem chodziło mu o napowietrzenie złoża w palniku. Jeśli miał jest zbyt drobny sa male przerwy miedzy ziarnami i może być problem z dostępem powietrza i spalaniem. To tak z ciekawostek.

(...)Zawijan tez podpowiedział mi żeby lepiej tez zwracać uwagę na frakcje bo jak będzie to bardzo drobny miał mogą być problemy ze spaleniem. Jak dobrze wtedy zrozumiałem chodziło mu o napowietrzenie złoża w palniku. Jeśli miał jest zbyt drobny sa male przerwy miedzy ziarnami i może być problem z dostępem powietrza i spalaniem. To tak z ciekawostek.

Ja to przerabiałem i teraz trochę krzywo patrze na miał. Interesuje mnie jednak co Slaveta napisze o swoich przygodach. U mnie dużo problemu wynikało z niedoczyszczenia górnej półki. Ale drobniutka frakcja po dokładnym czyszczeniu też stwarzała problemy.

Slaveta jak dobrze kojarzę to też masz eko24. Wiec jak na palniku zobaczysz choć małą czarną wysepkę to masz problem. Dla porównania sprzętu mam na palniku szczeliny tylko na dłuższych bokach w ilości 6-8 (jakoś tak).

Edytowane przez krzy27
przycięcie cytatu