Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

Ja kiedyś pytałem o ten miał 27d i ktoś (nie wiem czy właściciel) w firmie resover powiedział mi ze jest to drobna frakcja i ze osobiście palił i 25d i 27d i nie widzi różnicy. W cenie ta różnica jednak jest. Zawijan tez podpowiedział mi żeby lepiej tez zwracać uwagę na frakcje bo jak będzie to bardzo drobny miał mogą być problemy ze spaleniem. Jak dobrze wtedy zrozumiałem chodziło mu o napowietrzenie złoża w palniku. Jeśli miał jest zbyt drobny sa male przerwy miedzy ziarnami i może być problem z dostępem powietrza i spalaniem. To tak z ciekawostek.

Tak z ciekawostek, to powiem Tobie oraz reszcie, że przy spalaniu miału drobna frakcja zawsze trafia na koniec palnika a gruba spala się przy koszu (przy stabilnym, małym odbiorze ciepła)...

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy okazji po 8 dniach od wymiany wymiennika zdążyło już osadzić się trochę wszelkiego rodzaju osadu i syfu. Ale nie czyszczę czekamy co będzie dalej. Temp spalin w okolicach 100-120 stopni, ale ostatnio mamy lekkie przymrozki.

Jak tam u Ciebie temperatura spalin, bo widzę, że u slaveta i darase już dawno wzrosła i czyścili wymienniki (darase po 12 dniach miał wzrost ze 111.6 do 139 st) ?

Czy wyczyściłeś już wymiennik ?

Jak tam u Ciebie temperatura spalin, bo widzę, że u slaveta i darase już dawno wzrosła i czyścili wymienniki (darase po 12 dniach miał wzrost ze 111.6 do 139 st) ? Czy wyczyściłeś już wymiennik ?

Widać że dokładnie nie poczytałeś wykresów, zauważ że była wyższa temp. zadana CO (fioletowa linia) to i temp spalin była wyższa a nie zabrudzenie wymiennika.

Po czyszczeniu wymiennika obniżyłem temp na 55* to i temp. spalin poszła w dół proste.

Zapodaje wykres z dzisiejszego dnia jak leci na samym miale.

Jak widać wszystko ładnie cyka bez żadnego zgrzytu. Od godziny około 8.00 leci na samym miale. Jak widać nie ma żadnych problemów praktycznie leci tak dobrze jak na groszku tylko że więcej miału się spala bo mniejsza kaloryczność i nie ma kalafiorów. Na końcu zwiększyłem temp. zadaną CO na 60* bo jest na dworze -8*.

15luty..jpg

Ja to przerabiałem i teraz trochę krzywo patrze na miał. Interesuje mnie jednak co Slaveta napisze o swoich przygodach. U mnie dużo problemu wynikało z niedoczyszczenia górnej półki. Ale drobniutka frakcja po dokładnym czyszczeniu też stwarzała problemy.

Slaveta jak dobrze kojarzę to też masz eko24. Wiec jak na palniku zobaczysz choć małą czarną wysepkę to masz problem. Dla porównania sprzętu mam na palniku szczeliny tylko na dłuższych bokach w ilości 6-8 (jakoś tak).

Na razie bez zgrzytu tylko że ja mam Ponar 26KW i otwory na dłuższych i jednym krótszym brzegu tym po przeciwnej stronie kosza.

Edytowane przez Slaveta

Tutaj macie jeszcze zdjęcia jak się pali miał na retorcie i jak wygląda sam miał w zasobniku:) Zdjęcia robiłem przed chwilą.

Oczywiście zdaję sobie sprawę że jeden dzień to jest mało na takie testowanie, na pewno podzielę się wynikami po dłuższym okresie testów które będą na pewno bardziej miarodajne.

1..jpg

2..jpg

Edytowane przez Slaveta

Jak tam u Ciebie temperatura spalin, bo widzę, że u slaveta i darase już dawno wzrosła i czyścili wymienniki (darase po 12 dniach miał wzrost ze 111.6 do 139 st) ?

Czy wyczyściłeś już wymiennik ?

Witaj. Tak jak pisałem poinformuję kiedy będę miał zamiar czyścic kociołek. Ostatni raz czyszczone 20 01 2011, jutro minie dokładnie 4 tygodnie, przez ten czas nawet nie chciało mi się wybierać syfu z dolnej wyczystki. Inna sprawa, że jestem tam rzadko bo jeszcze nie mieszkam . W tym momencie (godz 7:50)temp spalin wskazuje 153 stopnie uśredniając pewnie będzie przedział 140-160 . Temp zadana poprzez regulator pogodowy 50 ' temp kotła 48,6 temp zewn -7,1 ' .

Jak widać nie ma żadnych problemów praktycznie leci tak dobrze jak na groszku tylko że więcej miału się spala bo mniejsza kaloryczność

Ciekaw jestem czy skorka jest warta wyprawki. Z tego co widze cena mialu jest dosyc wysoka co w polaczeniu z nizsza kalorycznoscia stawia cale przedsiewziecie pod znakiem zapytania. Pokusisz sie o zrobienie jakiejs orientacyjnej kalkulacji za jakis czas?

Ciekaw jestem czy skorka jest warta wyprawki. Z tego co widze cena mialu jest dosyc wysoka co w polaczeniu z nizsza kalorycznoscia stawia cale przedsiewziecie pod znakiem zapytania. Pokusisz sie o zrobienie jakiejs orientacyjnej kalkulacji za jakis czas?

Jeżeli chodzi o ten miał co ja mam to nie jest warte tego wszystkiego ponieważ tona wychodzi za 660 zeta a dobrego groszku 860, w każdym bądź razie u mnie w łódzkim. Robię to tylko dla sprawdzenia czy jest możliwe przerzucić się na miał. Docelowo myślałem o miale z firmy resover ten 27 kj który jest w cenie 600 zeta i tutaj przypuszczam że sprawa będzie warta zachodu ponieważ to jest taka sama kaloryczność jak dobrego eko a czasem wyższa. U mnie w łódzkim bardzo kiłowato jest z dostępnością dobrego miału workowanego ja znalazłem tylko ten co teraz testuję w przyszłości nie mam zamiaru kupować miału za tą cenę.

Jeżeli chodzi o ten miał co ja mam to nie jest warte tego wszystkiego ponieważ tona wychodzi za 660 zeta a dobrego groszku 860, w każdym bądź razie u mnie w łódzkim. Robię to tylko dla sprawdzenia czy jest możliwe przerzucić się na miał. Docelowo myślałem o miale z firmy resover ten 27 kj który jest w cenie 600 zeta i tutaj przypuszczam że sprawa będzie warta zachodu ponieważ to jest taka sama kaloryczność jak dobrego eko a czasem wyższa. U mnie w łódzkim bardzo kiłowato jest z dostępnością dobrego miału workowanego ja znalazłem tylko ten co teraz testuję w przyszłości nie mam zamiaru kupować miału za tą cenę.

daj namiary na ten miał i sklep..ja tez łódzkie :-)

daj namiary na ten miał i sklep..ja tez łódzkie :-)

Rotex Sp.j. Piłsudskiego 36 tel. 509899550 Pabianice

Oni maja tylko ekogroszek Jaret 24kj w cenie 21 zeta za worek 25kg i ten miał 23kj w cenie 16.50 zeta za worek 25kg.

Generalnie drogo za tak małe wartości opałowe ale na testy jak w sam raz.

Witaj. Tak jak pisałem poinformuję kiedy będę miał zamiar czyścic kociołek. Ostatni raz czyszczone 20 01 2011, jutro minie dokładnie 4 tygodnie, przez ten czas nawet nie chciało mi się wybierać syfu z dolnej wyczystki. Inna sprawa, że jestem tam rzadko bo jeszcze nie mieszkam . W tym momencie (godz 7:50)temp spalin wskazuje 153 stopnie uśredniając pewnie będzie przedział 140-160 . Temp zadana poprzez regulator pogodowy 50 ' temp kotła 48,6 temp zewn -7,1 ' .

Skoro 01.02 pisałeś: "Ale nie czyszczę czekamy co będzie dalej. Temp spalin w okolicach 100-120 stopni, ale ostatnio mamy lekkie przymrozki." to znaczy, że od tamtego czasu temp. spalin mocno wzrosła - czy możesz napisać po ilu dniach od czyszczenia zaczęła wzrastać ?

Widać że dokładnie nie poczytałeś wykresów, zauważ że była wyższa temp. zadana CO (fioletowa linia) to i temp spalin była wyższa a nie zabrudzenie wymiennika.

Po czyszczeniu wymiennika obniżyłem temp na 55* to i temp. spalin poszła w dół proste.

Zgadza się - wykresów nie oglądałem, więc faktycznie oprę się na danych sebsa i darase.