minertu 20.02.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Zapomniałem jeszcze dodać że miał ten który paliłem spalał się w większości na na pył, spieków bardzo mało. Miału spaliłem 100kg na testach i wszystko było w porządku. Obawiałem się zawieszania miału w zasobniku ale dopiero jak została już końcówka to poprzyklejał się do ścianek w zasobniku ze względu na wilgoć, gdybym dorzucił następną partię to by zleciał. A jest tak dla tego,że mniejsza frakcja się szybciej spali jako bryłka w przeciwieństwie do groszku,dlatego tez twierdzę,że do groszku powinien być inny algorytm niż do miału.Do groszku powinien dłużej podawać ale też z dłuższa przerwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 20.02.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A jest tak dla tego,że mniejsza frakcja się szybciej spali jako bryłka w przeciwieństwie do groszku,dlatego tez twierdzę,że do groszku powinien być inny algorytm niż do miału.Do groszku powinien dłużej podawać ale też z dłuższa przerwą. No tak tylko na algorytm już nie mamy wpływu. Ale tak jak Zawijan napisał wcześniej że brucer był tworzony pod miał tak więc trzeba zacząć robić albo mieszanki albo samym miałem palić jeśli da radę i mamy oszczędności murowane. Zamierzam po sezonie przejść na takie palenie, głównie dobry miał z domieszką groszku np. 3 do 1. 3 porcje miału i 1 porcja grochu w razie czego żeby nie zapychało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 20.02.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Miał wydaje się świetnym paliwem dla brucera, tylko ten kurz w trakcie sypania suchego miału, druga sprawa kupując miał kupujemy również wodę i dodatkowo przepłacamy,a woda jest kiepskim paliwem. Najlepsze rozwiązanie to eko bardzo drobny lub suchutkie drobne żyto i zapach w okolicy kawy zbożowej. Ciekawe jak duża byłaby temperatura spalin w przypadku żyta bo w przypadku peletu jest bardzo duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 20.02.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Miał wydaje się świetnym paliwem dla brucera, tylko ten kurz w trakcie sypania suchego miału, druga sprawa kupując miał kupujemy również wodę i dodatkowo przepłacamy,a woda jest kiepskim paliwem. Najlepsze rozwiązanie to eko bardzo drobny lub suchutkie drobne żyto i zapach w okolicy kawy zbożowej. Ciekawe jak duża byłaby temperatura spalin w przypadku żyta bo w przypadku peletu jest bardzo duża. Kurzem się nie przejmuje bo to przecież kotłownia:) nawet jak sypie suchy groszek to też się kurzy, co do zawartości wody to masz rację dlatego teraz nie kupuję miału tylko poczekam na okres letni. Żyto u mnie w okolicy nie dostępne a rolnicy za bardzo nie chcą sprzedawać jak usłyszą że to do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peem26 20.02.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Tzn jak nie były? Odczyt po prawej to to co pokazuje czujnik a w kratce dopiero kalibrujesz i te wartości są na 0.0 U mnie od początku były takie wartości: temp wewn +4.0, temp. zewn +4.0, CWU +4.6, powrót +4.3, podajnik +3.9, CO + 3.9, spaliny -11.1 Mam prośbę do r0berto który ma eko+, żeby napisał jakie miał ustawione wartości offsetów temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 20.02.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 U mnie od początku były takie wartości: temp wewn +4.0, temp. zewn +4.0, CWU +4.6, powrót +4.3, podajnik +3.9, CO + 3.9, spaliny -11.1 Mam prośbę do r0berto który ma eko+, żeby napisał jakie miał ustawione wartości offsetów temperatury. A nie możesz sobie skalibrować tych czujników i mieć pewność dobrych wskazań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.02.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 U mnie od początku były takie wartości: temp wewn +4.0, temp. zewn +4.0, CWU +4.6, powrót +4.3, podajnik +3.9, CO + 3.9, spaliny -11.1 Mam prośbę do r0berto który ma eko+, żeby napisał jakie miał ustawione wartości offsetów temperatury. Nie wiem jak to jest w eko plus,możliwe,że są skalibrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.02.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A nie możesz sobie skalibrować tych czujników i mieć pewność dobrych wskazań? Możliwe,że już są skalibrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 20.02.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 U mnie od początku były takie wartości: temp wewn +4.0, temp. zewn +4.0, CWU +4.6, powrót +4.3, podajnik +3.9, CO + 3.9, spaliny -11.1 Mam prośbę do r0berto który ma eko+, żeby napisał jakie miał ustawione wartości offsetów temperatury. temp.wew.-2.0 zew-0,7 cwu-2.0 powrót- 2.0 podajnik-1.4 co-2.0 spaliny 6.9 tak było u mnie fabrycznie i nic nie zmieniałem ale spróbuje zrobić wszystko na zero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.02.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 temp.wew.-2.0 zew-0,7 cwu-2.0 powrót- 2.0 podajnik-1.4 co-2.0 spaliny 6.9 tak było u mnie fabrycznie i nic nie zmieniałem ale spróbuje zrobić wszystko na zero Na 0.0 zrób wewnętrzny i wg niego sprawdź z zwykłym termometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 20.02.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Na 0.0 zrób wewnętrzny i wg niego sprawdź z zwykłym termometrem. Nie mam jeszcze wewnętrznego podłączonego,ale zrobiłem wszystko na zero po niedzieli podłącze to sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 20.02.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 peem26 na ile dni wystarcza ci zasobnik jak załadujesz do pełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peem26 20.02.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 peem26 na ile dni wystarcza ci zasobnik jak załadujesz do pełna? Około 4 dni. Ale ja palę mieszanką rosyjskiego ekogroszku (niezbyt dobry) i trocin w proporcjach około pół na pół (objętościowo). Do tego około 5 razy dziennie dorzucam drewno na ruszt awaryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peem26 20.02.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 temp.wew.-2.0 zew-0,7 cwu-2.0 powrót- 2.0 podajnik-1.4 co-2.0 spaliny 6.9 tak było u mnie fabrycznie i nic nie zmieniałem ale spróbuje zrobić wszystko na zero To ciekawe, czyżby dla każdego pieca kalibrowane to było osobno. U mnie temp. wewnętrzna w porównaniu z termometrem jest bardzo zbliżona. Pozostałych temperatur nie mam za bardzo czym pomierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.02.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 To ciekawe, czyżby dla każdego pieca kalibrowane to było osobno. U mnie temp. wewnętrzna w porównaniu z termometrem jest bardzo zbliżona. Pozostałych temperatur nie mam za bardzo czym pomierzyć Ja miałem wszystko na 0.0 a kalibrowałem tylko czujnik zewnętrzny. Reszta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 20.02.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Około 4 dni. Ale ja palę mieszanką rosyjskiego ekogroszku (niezbyt dobry) i trocin w proporcjach około pół na pół (objętościowo). Do tego około 5 razy dziennie dorzucam drewno na ruszt awaryjny. Ja niestety też nie mogę przekroczyć 4 dni a zwłaszcza przy obecnych temp.i dość silnym wietrze ja palę miałem z owsem 3:1 jak próbowałem groszkiem to około 5 dni i popiołu połowa mniej za to więcej spieków żużlowych,no i u mnie po zaślepieniu tych otworów jest lepiej ale nie tak jak być powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peem26 20.02.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) Ja niestety też nie mogę przekroczyć 4 dni a zwłaszcza przy obecnych temp.i dość silnym wietrze ja palę miałem z owsem 3:1 jak próbowałem groszkiem to około 5 dni i popiołu połowa mniej za to więcej spieków żużlowych,no i u mnie po zaślepieniu tych otworów jest lepiej ale nie tak jak być powinno Ja też ciągle kombinuję bo wydaje mi się że powinno to trochę inaczej chodzić. No ale jest coraz lepiej. Spróbuj jeszcze z tymi dwoma cegłami szamotowymi na ruszcie. Ja próbowałem z klinkierem na całym ruszcie, z kawałkiem grubej blachy, bez niczego i z dwoma szamotkami. Najlepiej się pali z szamotkami. Najgorzej z klinkierem, ale ja często palę na awaryjnym i pewnie dlatego (szybko zapychają się dziury w cegłach) Patrząc na wykresy u Ciebie, ładnie to chodzi. CHyba że chodzi Ci o duże spalanie. Może spróbuj pracy pompy cyklicznej. U mnie wychodzi znacznie mniejsze spalanie niż przy ciągłej. Edytowane 20 Lutego 2011 przez peem26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 20.02.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Ja też ciągle kombinuję bo wydaje mi się że powinno to trochę inaczej chodzić. No ale jest coraz lepiej. Spróbuj jeszcze z tymi dwoma cegłami szamotowymi na ruszcie. Ja próbowałem z klinkierem na całym ruszcie, z kawałkiem grubej blachy, bez niczego i z dwoma szamotkami. Najlepiej się pali z szamotkami. Najgorzej z klinkierem, ale ja często palę na awaryjnym i pewnie dlatego (szybko zapychają się dziury w cegłach) Patrząc na wykresy u Ciebie, ładnie to chodzi. CHyba że chodzi Ci o duże spalanie. Może spróbuj pracy pompy cyklicznej. U mnie wychodzi znacznie mniejsze spalanie niż przy ciągłej. Nie chodzi już o samo spalanie bo dom mam stary słabo docieplony także cudów się nie spodziewam,chodzi o to że wygląda na to że ten palnik jest za duży do tego kotła i pali sie tylko do połowy bardziej od strony podajnika i żadne zabiegi nie pomagają.Wkońcu nie po to człowiek tyle kasy wydał żeby kombinować jak koń pod góre. Nawet mimo tego że to jest nowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 20.02.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Nie chodzi już o samo spalanie bo dom mam stary słabo docieplony także cudów się nie spodziewam,chodzi o to że wygląda na to że ten palnik jest za duży do tego kotła i pali sie tylko do połowy bardziej od strony podajnika i żadne zabiegi nie pomagają.Wkońcu nie po to człowiek tyle kasy wydał żeby kombinować jak koń pod góre. Nawet mimo tego że to jest nowość Rozumiem że kupiłeś piec Ogniwa, ja bym na Twoim miejscu dzwonił do producenta w końcu oni są odpowiedzialni za swój wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0berto 20.02.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Rozumiem że kupiłeś piec Ogniwa, ja bym na Twoim miejscu dzwonił do producenta w końcu oni są odpowiedzialni za swój wyrób. Dokładnie tak zrobię po niedzieli skontaktuje się i spróbuje to zareklamować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts