SUSPENSER 23.02.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 W ramach przypomnienia pamiętajcie że producent zaleca bodajże 3x na sezon wyjęcie tej korony i wyczyszczenie tego kanału którym idzie powietrze. Nie wiem jak Wy montowaliście koronę na silikon ale ja jeszcze dobijałem ją młotkiem przez drewniana listewkę żeby dobrze doszła na wargę. Po tym zabiegu groszek spala mi się prawie na środku retorty z leciutkim przesunięciem w stronę kosza ale to minimalnym, później zapodam zdjęcia. Czy faktycznie 3 razy w sezonie czyścisz i uszczelniasz ten kanał, czy wystarczy raz w roku (jak przy zwykłym, klasycznym palniku) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 24.02.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Mam pytanie do Zawijana. Pisałeś, że Ogniwo zamawia "surowe" korony do Brucera i samo wykonuje szczeliny. Dla mocy ponad 25 kW pisałeś, że są nawiercane dodatkowe otwory , które w kotłach o mniejszych mocach jeśli występują radziłeś zakleić. Nasunęło mi się pytanie czy w fabrycznym wykonaniu Ogniwa miedzy nacięciami korony do modelu 24kW i 15 kW są również jakieś różnice? Jeżeli są różnice to może dla posiadaczy kotów o większych mocach profesjonalnym rozwiązaniem pracy kotła w okresach o obniżonym zapotrzebowaniu na ciepło byłoby zamówienie w Ogniwie i zainstalowanie korony od modelu 15kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 24.02.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Czy faktycznie 3 razy w sezonie czyścisz i uszczelniasz ten kanał, czy wystarczy raz w roku (jak przy zwykłym, klasycznym palniku) ? Przecież Twój sąsiad udowodnił że nie trzeba czyścić ani retorty ani pieca przez lata i wszystko elegancko cyka więc po co się pytasz jak wiesz lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 24.02.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Suspenser masz taką osobowość która pasuje do naszego wątku brakuje Ci jedynie brucera i st. eCoal. Ciężko tu masz ale dajesz radę Zmień piec i będziesz "wpasowany" na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 24.02.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 SUSPENSER Bardzo mi się spodobała propozycja darase. Załatwię Ci nawet OGNIWO EKO PLUSa, po badaniach ekspploatacyjnych, po super obniżonej cenie. Będzie troszkę zużyty, ale będziesz wiedział o nim wszystko. Dopuszczę Cię również do uczestnictwa w badaniach - jak będziesz chciał. Poważnie! Zawijan....SUSPENSER przecież ma kocioł.....a ja nie, więc lepiej mi byś załatwił..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.02.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Napisałem: "Chętnie zobaczyłbym gdzieś wyniki tych badań Pancerpola." Pisząc "gdzieś" miałem na myśli upublicznienie tych wyników, z przeznaczeniem dla użytkowników kotłów. A Ty widziałeś te wyniki? To może Ty coś o tym napisz? Przecież już to było wcześniej wklejane. Mogę ponownie wkleić... Masz wyniki w instytucie, czego jeszcze chcesz więcej? Otwórz, zobacz. Chcesz wyniki z pracy trio na kotle- sprawdź sobie wyniki modelu kotła trio (m.in protech). To było również robione u Ciebie. Plus link do fotki analizatora przy próbach modelu Trio na paliwie typu pellet, to było robione chyba 2lata temu na pokazie w siedzibie producenta: http://img209.imageshack.us/i/analizator2.jpg/ Możesz jeszcze zorganizować ring, jak Ci się podoba. To wymaga dobrej woli 3stron. Ja udostępnić mogę kocioł i taki sam sterownik dla obu palników. Z Twojej strony chodzi o obiektywne zbadanie pracy palnika, Witek natomiast musi wyrazić zgodę na taką samą próbę oraz udostępnić palnik Trio. Jak możesz się z nim w tym temacie porozumieć, byłoby ciekawie. Takie wyniki można porównać. Kocioł, który stoi w obiekcie testowym udostępnię na kilka dni. W tej chwili jest tam palnik żeliwny, ale mocowanie kotła jest tak wykonane, że mogę wkręcić też pancerpola (nie pamiętam czy każdy typ, ale to idzie sprawdzić). Udostępnić można kocioł na tym samym obiekcie, na tym samym opale, z takim samym sterowaniem (obecnie testowany jest nowy typ sterowania Iryd, gdzie można podłączyć dowolna dmuchawę, będziesz mógł też dowolnie zarządzać jej obrotami). Do tego kotła przez np. 3dni można próbować jeden palnik i przez kolejny 3dni drugi. Nie wiem, czy propozycja jest interesująca....?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drplama 24.02.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Zawijan....SUSPENSER przecież ma kocioł.....a ja nie, więc lepiej mi byś załatwił..... To ja tez taki chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.02.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 SUSPENSER Bardzo mi się spodobała propozycja darase. Załatwię Ci nawet OGNIWO EKO PLUSa, po badaniach ekspploatacyjnych, po super obniżonej cenie. Będzie troszkę zużyty, ale będziesz wiedział o nim wszystko. Dopuszczę Cię również do uczestnictwa w badaniach - jak będziesz chciał. Poważnie! Dziękuję za bardzo kuszącą propozycję - jestem zainteresowany Czy możesz podać mi na priv szczegóły (kiedy będą badania) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.02.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Przecież Twój sąsiad udowodnił że nie trzeba czyścić ani retorty ani pieca przez lata i wszystko elegancko cyka więc po co się pytasz jak wiesz lepiej? Czy jesteś w stanie odpowiedzieć na to proste pytanie ( Czy faktycznie 3 razy w sezonie czyścisz i uszczelniasz ten kanał, czy wystarczy raz w roku (jak przy zwykłym, klasycznym palniku) ?) czy też przekracza to Twoje możliwości ? Co do znajomego (wcale nie sąsiada) nie pisałem, że wszystko "elegancko cykało" - temperaturę spalin i straty kominowe miał na pewno spore, ale kocioł działał bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.02.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 zawijan Z miłą chęcią łeb bym im ukręcił za to,że nie podają dla ilu KW jest wgrane oprogramowanie.Jest o wiele lepiej ale też i temp zewnętrzna spadła.Z wnioskami poczekam jeszcze do rana bo wzrost temp zewn. może mylić ale rano po rozmowie szedł wentyl na 100% a jakieś 20min temu na 76%.Przedtem musiała być wersja dla 35KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 24.02.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Minertu uaktualniałeś oprogramowanie może przez przypadek wgrałeś nie to jak wygląda sprawa z przesunięciem ognia? Myślę że większa praca dmuchawy pomagała w szybszym osiąganiu tem. zadanej, z tego co pisałeś Twoje spalanie nie było zbyt duże. Mnie piec zawiódł w te największe mrozy zjadł 36kg na dobę. Na koniec lutego podsumuję pracę i spalanie Ogniwa eko 15kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.02.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Minertu uaktualniałeś oprogramowanie może przez przypadek wgrałeś nie to jak wygląda sprawa z przesunięciem ognia? Myślę że większa praca dmuchawy pomagała w szybszym osiąganiu tem. zadanej, z tego co pisałeś Twoje spalanie nie było zbyt duże. Mnie piec zawiódł w te największe mrozy zjadł 36kg na dobę. Na koniec lutego podsumuję pracę i spalanie Ogniwa eko 15kw. Jeżeli kupujesz samochód z silnikiem 2.0l to tyle ma ,a kupiłem piec 24KW i tyle miał mieć.Właśnie do nich napisałem,że przydało by się jakieś info choćby na wyświetlaczu jak załączysz piec dla ilu KW jest nastawiony,natomiast oprogramowanie jest jedno dla wszystkich wersji. Mi też tyle zjadał jak była taka potrzeba ale na pracy pompy wyłączonej ,teraz zobaczymy jak będzie po zmianie,na razie chodzi stabilniej niż chodził i zaczął oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.02.2011 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Plum tak ma, włączasz kociol i pokazuje ci na ile KW jest ustawiony kocioł! Plum tak ma a eCoal się jeszcze rozwija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 24.02.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 zawijan Z miłą chęcią łeb bym im ukręcił za to,że nie podają dla ilu KW jest wgrane oprogramowanie. Jest o wiele lepiej ale też i temp zewnętrzna spadła.Z wnioskami poczekam jeszcze do rana bo wzrost temp zewn. może mylić ale rano po rozmowie szedł wentyl na 100% a jakieś 20min temu na 76%.Przedtem musiała być wersja dla 35KW. A ja za szybko przełączyłem na 24kW a w zasadzie na 25kW. Ale nie przypuszczałem że ma to taki efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 24.02.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 A ja za szybko przełączyłem na 24kW a w zasadzie na 25kW. Ale nie przypuszczałem że ma to taki efekt. Najwidoczniej ma i to nie mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 25.02.2011 01:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 (edytowane) Czy jesteś w stanie odpowiedzieć na to proste pytanie ( Czy faktycznie 3 razy w sezonie czyścisz i uszczelniasz ten kanał, czy wystarczy raz w roku (jak przy zwykłym, klasycznym palniku) ?) czy też przekracza to Twoje możliwości ? Co do znajomego (wcale nie sąsiada) nie pisałem, że wszystko "elegancko cykało" - temperaturę spalin i straty kominowe miał na pewno spore, ale kocioł działał bez problemów. Słuchaj, zacznij czytać ze zrozumieniem chyba że "przekracza to Twoje możliwości". Wyraźnie napisałem w ramach przypomnienia wszystkim co zaleca producent odnośnie czyszczenia kanału powietrza w brucerze. Jasne jest że jeżeli przypominam zalecenia producenta to sam się do tego stosuje. Muszę to teraz znowu Ci tłumaczyć przez parę postów? Inni jakoś nie mają z tym problemu, o czymś to świadczy. Edytowane 25 Lutego 2011 przez Slaveta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 25.02.2011 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 zawijan Z miłą chęcią łeb bym im ukręcił za to,że nie podają dla ilu KW jest wgrane oprogramowanie. Jest o wiele lepiej ale też i temp zewnętrzna spadła.Z wnioskami poczekam jeszcze do rana bo wzrost temp zewn. może mylić ale rano po rozmowie szedł wentyl na 100% a jakieś 20min temu na 76%.Przedtem musiała być wersja dla 35KW. Czy to znaczy że oprogramowanie eCoal-a różni się w zależności od mocy kotła? Myślałem że jest uniwersalne niezależnie od mocy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 25.02.2011 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Czy to znaczy że oprogramowanie eCoal-a różni się w zależności od mocy kotła? Myślałem że jest uniwersalne niezależnie od mocy kotła. Oprogramowanie jest to samo ale jest coś na wzór przywrócenia ustawień fabrycznych i tam jest wybór ustawień dla trzech mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.02.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Czy to znaczy że oprogramowanie eCoal-a różni się w zależności od mocy kotła? Myślałem że jest uniwersalne niezależnie od mocy kotła. Oprogramowanie jest uniwersalne ,w opcjach ustawienia fabryczne musisz wybrać wersje dla swojego pieca.Jeżeli masz 24kw a w sterowniku była opcja dla 15kw to wgrywając oprogramowanie ono się nakłada i nic nie zmienia .To Ty sam musisz zmienić ile chcesz kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.02.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Minertu lubisz eksperymentować, może odpal wersję sterownika dla 15kw? Masz dużą powierzchnię grzewczą kotła, palnik ten sam co w 15kw to oszczędność murowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts