Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palnik BRUCER + sterownik eCoal

zawijan

Recommended Posts

a jakoś prościej się nie da? :bash::confused:

Da sie:

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-spalania/#comment-134

Np.

Masa wody w kotle 110,000 kg

Ciepło właściwe wody 4,189

Różnica temperatur 2,000 stopnie

Czas przyrostu 480,000 sekundy

Q= 921,580 kJ [Q = masa wody * ciepło właściwe wody * różnica temperatur]

Moc około. 1,920 kW [Moc P = Q / czas przyrostu]

Wartości oczywiście przybliżone.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapomniałem dodać, dla tych co nie kliknęli linka, że jest to moc wyznaczona dla wody w kotle, czyli dla przypadku, kiedy zawór 3,4-drożny jest zamknięty i nie ma upływu wody do instalacji. Żeby to rozwinąć na instalację to trzeba znać pojemność/masę wody w całej instalacji + pojemność/masę wody kotła [patrz DTRka kotła]. Ale wtedy otwieramy zawory raczej zawory na max.

Jak Ci tak dobrze idzie to może dało by się tez załatwić opcje rozdzielenia pomp - mieszającej i obiegowej bo teraz albo jedna albo druga niestety.

Da się,przełącz w zaawansowanych z mieszającej na cyrkulacje wody a w programatorze obieg ciepłej wody daj na wyłącz.

Chochla temperatura skoczyła po otwarciu zaworu w pokoju 24m2 na max, gdzie do tej pory ten pokój ogrzewany był minimalnie, temperatura C.O. ustawiona była na 50st. Nie wiem przy jakiej temperaturze spalin załącza się alarm, gdy go zobaczyłem tem spalin była 178st. Nie brałem większego pieca obawiając się większego spalania. Teraz wiem iż z dużym pokojem i temperaturą wszędzie 23st przy mrozie -15st miałbym dość dużą tem spalin. Po ociepleniu i zlikwidowaniu mostków piec będzie z lekkim zapasem.

Darase. Zgodnie z obietnicą wklejam wykresy ostatnich 5 dni pracy mojego "brudasa" przed jego wyczyszczeniem. Kilka stron wcześniej masz pozostałe wykresy. Jeśli im się przyjrzysz to zobaczysz, iż w ciągu ostatnich 2-3 tygodni temp spalin nie wzrosła tak mocno. Oczywiście nie wliczając w to panujących ostatnio mrozów, niekiedy wręcz prawie syberyjskich. Martwi mnie jednak coś innego. Chodzi mi o temp powrotu. Do stycznia było z nią wszystko Ok. Prawie nigdy nie spadała poniżej 40 st.Różnica między wyjściem a powrotem nie rzadko przekraczała 5-6 st Później pokombinowałem z ustawieniami CWU obniżona i od tej pory notorycznie jest ona niższa niż 40 st. A przy tych mrozach kiedy temo CO kotła wzrosła różnice między między wyjściem a powrotem były jeszcze większe. Czytając posty na i innym wątku dochodzę do wniosku, iż ta różnica może być spowodowana dużym zapotrzebowaniem na ciepło mojego budynku. Co jest zwłaszcza widoczne przy ujemnych temperaturach zewn. Muszę pomyśleć chyba latem o dołożeniu zaworu o którym pisze Chochla.

22 02 2011..jpg

23 02 2011..jpg

24 02 2011..jpg

25 02 2011..jpg

26 02 2011..jpg

22 02 2011..jpg

23 02 2011..jpg

24 02 2011..jpg

25 02 2011..jpg

26 02 2011..jpg

Da sie:

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-spalania/#comment-134

Np.

Masa wody w kotle 110,000 kg

Ciepło właściwe wody 4,189

Różnica temperatur 2,000 stopnie

Czas przyrostu 480,000 sekundy

Q= 921,580 kJ [Q = masa wody * ciepło właściwe wody * różnica temperatur]

Moc około. 1,920 kW [Moc P = Q / czas przyrostu]

Wartości oczywiście przybliżone.

No dziękuję....tylko dużo z tym zabawy.......( mierzenie itp) a i dane mocno przybliżone........idę na urlop. może spróbuję jak znajdę czas. :-)

Słuchajcie...na innym forum znalazłem taki post, cyt: " Dziękuje za tak wiele cennych wskazówek. Mój kocioł ma moc 24 kW. Zapotrzebowanie mojego domu wynosi 18 kW. To o 6 kW za dużo, nawet przy nieocieplonym domu to za dużo. Co Państwo sądzą o tym aby wsadzić do pieca cegły szamotowe i zmniejszyć trochę moc, zwłaszcza, że dom w tym roku będzie ocieplany? ..." http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/5469-probem-za-duzym-z-przewymiarowanym-kotlem/

Mam więc pytanie - szczególnie do zawijana......te cegły wkładane do Ogniwo Eko Plus 16 kW to jaką role tak naprawdę spełniają? bo na stronie http://zawijan.wordpress.com/burner-s-nowy-palnik/ jest napisane: cyt: " nietak said, on 1 Marzec 2011 at 9:15

Zawijan pisze zeby wyjaśniać u producenta sprawę finalnej wersji. Ale forum jest po to aby ogół użytkownków mogło się dowiedzieć szczegółów. A tu pachnie smrodem. Niby jest finalna a tak wlaściwie to nie ma , niby cegły to cud opcja, a ich niema . Na targach ponoć miało być wszystko dopracowane a właściwie to tylko szczątkowe informacje. A co z większym latającym spodkokociołkiem? Istieje już to cudo w rzeczywistości czy jest na desce kreślarskiej. A nawet ta 16kw za masę forsy tzn około tys. zł jest dopracowywana na naiwnych użytkownikach na których się eksperymentuje. To Ekoplus to niewypał Ostrzegam Was – jak już Ogniwo to kupcie sobie zwykłego Eko nie dość że tańszy to jeszcze istnieje w rzeczywistości...."

I tak się w kontekście tego co wyżej zastanawiam, czy te cegły wkładane do Eko Plusa to nie są przypadkiem dlatego, że coś nie tak z jego parametrami....może żeby obniżyć temperaturę spalin, może produkuje za duże straty ??? Jak uważacie.???

Mam pytanie do użytkowników sterownika e-coal:

1. czy do c.w.u. używacie osobnej pompki czy korzystacie z tej samej która jest w obiegu c.o.? i czy w praktyce sterownik daje radę dobrze 2 pompami sterować?

2. czy zdarzyło się wam zerwanie zawleczki w ślimaku i jak wtedy zachowuje się sterownik ? czy od razu jest wyłączany kocioł?

1. czy do c.w.u. używacie osobnej pompki czy korzystacie z tej samej która jest w obiegu c.o.? i czy w praktyce sterownik daje radę dobrze 2 pompami sterować?

2. czy zdarzyło się wam zerwanie zawleczki w ślimaku i jak wtedy zachowuje się sterownik ? czy od razu jest wyłączany kocioł?

ad1-używam osobnej pompki,sterownik daje radę spokojnie 2 pompami sterować,nawet trzema :)

ad2-jeszcze zawleczka się mi nie zerwała,ale kocioł z tego co wiem się wyłącza.

ad.1

Ja mam oddzielną pompke do CWU i sterownik steruje sobie nimi bez problemu !

ad.2

Zdarzyło mi się kilka razy zerwana zawleczka i kociołek wygasił sie po pewnym czasie jak "zoriętował" sie po bezskutecznym kręceniu ślimakiem że paliwo nie idzie.

Zrywanie ustąpiło jak zmieniłem śrubke(zawleczke) na twardszą 8.8 i teraz jest OK

To Ekoplus to niewypał Ostrzegam Was – jak już Ogniwo to kupcie sobie zwykłego Eko nie dość że tańszy to jeszcze istnieje w rzeczywistości...."
Ta wypowiedź trochę mnie zaintrygowała. Proszę o jakieś opinie na temat EKO plusa. Na razie jest moim nr 1, przed zakupem. Edytowane przez mario633

jorgo Zgadza się. Bardzo proszę o jakieś opinie o tym kociołku. Obecnie są targi w Rzeszowie, są dystrybutorzy Ogniwa, może da się coś utargować :-D

A tak w ogóle to:

Zamierzam kupić kocioł Ogniwo EKO plus 16 kW. Dobre opinie o poprzedniku – Ogniwo EKO – zadecydowały o tym wyborze. Ale właśnie, to były opinie o poprzedniku o nowej wersji jest bardzo mało w sieci. Wiem że jest w jakiś sposób zmodernizowany itd. ale…. to ma być mój pierwszy piec, a ja jestem zupełnie zielony w te klocki. Dom 170m2 (parter + poddasze zam.), podłogówki jakieś 50m2, zbiornik (ile litrów nie wiem jeszcze), jesteśmy raczej zimnolubni, w mieszkaniu 18 stopni a my biegamy w koszulkach. Palić chcę głównie ekogroszkiem + ew. miał. Czy da się w tym piecu palić np. jakieś zrzynki (drzewa zostało po budowie) troty? Czy trzeba zastosować jakiś dodatkowy ruszt? Potrzebuję opinii ludzi którzy posiadają ten piec i znają zalety jak i wady.

Po drodze były Defro, Klimosz, SAS – ostatecznie padło na Ogniwo. A może inna wersja Ogniwa?

Zdaję sobie sprawę, że nikt mi nie poda gotowej recepty i ostateczna decyzja nalezy do mnie, ale każda sugestia może mieć znaczenie. Bardzo proszę o konstruktywne porady i opinie.

Edytowane przez mario633