jack18 05.03.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Zawijan ma jakby najwięcej wiadomości na temat eko plusa. To nowość której celem było poprawienie ogniwo eko i zastąpienie palnika nowym lepszym modelem.Byly tez wprowadzone poprawki w wymienniku. Sterownik został ten sam. Na forum było już trochę pisane w tym wątku ale zobacz jeszcze ten link , tam tez możesz zapytać o to co Cie interesuje odnośnie tego kotła. http://zawijan.wordpress.com/ Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 05.03.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) Na forum było już trochę pisane w tym wątku ale zobacz jeszcze ten link , tam tez możesz zapytać o to co Cie interesuje odnośnie tego kotła. http://zawijan.wordpress.com/ Pozdrawiam. Tam też już dotarłem. Edytowane 6 Marca 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 06.03.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 A że nie zawsze mam czas - trzeba czasem trochę poczekać Właśnie zauważyłem, jestem dość świeży na tym forum i bloga odkryłem wczoraj ;-D Więc zgodnie ze stwierdzeniem z mojej stopki uczę się dopiero... i przepraszam za zamieszanie jeżeli powstało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 06.03.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Szanowni forumowicze, przymierzam się do kupna Ogniwo Eko Plus, mam jedno pytanie do osób mających ten kocioł lub dobrze go znających. Ile miejsca jest rzeczywiście potrzebne na obsługę tego kotła? Wymiary wg producenta to 1060x960x1100 (szerokość x głębokość x wysokość). Od strony zasobnika też trzeba jakieś miejsce w razie awarii? Tak samo z przodu - przednie drzwiczki mają z 50 cm szerokości. Chcę mieć w kotłowni kocioł i opał, muszę to jakoś podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.03.2011 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Szanowni forumowicze, przymierzam się do kupna Ogniwo Eko Plus, mam jedno pytanie do osób mających ten kocioł lub dobrze go znających. Ile miejsca jest rzeczywiście potrzebne na obsługę tego kotła? Wymiary wg producenta to 1060x960x1100 (szerokość x głębokość x wysokość). Od strony zasobnika też trzeba jakieś miejsce w razie awarii? Tak samo z przodu - przednie drzwiczki mają z 50 cm szerokości. Chcę mieć w kotłowni kocioł i opał, muszę to jakoś podzielić. Szkoda,że nie napisałeś jakie wymiary ma Twoja kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 07.03.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Napisze dzisiaj po powrocie z pracy. Wiem ze sie wszystko zmiesci, jest tylko kwestia optymalnego ustawienia kotla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.03.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Napisze dzisiaj po powrocie z pracy. Wiem ze sie wszystko zmiesci, jest tylko kwestia optymalnego ustawienia kotla. Do tej głębokości dodaj sobie ok.20-25cm minimum (96+20cm), bo podana jest tylko z lekko wystająca rurą, której bezpośrednio do komina nie wsadzisz, musisz dołożyć przedłużkę z jakąś wyczystką. Od strony kosza powinieneś miec miejsca na styk + 45cm (brucer od paleniska do mocowania ma 40cm), aby móc z kotła wyjąc palnik, najlepiej jednak 60cm. Najlepiej zatem 106+60cm Nie wiem natomiast ile musisz dodac w przypadku tego nowego palnika. Napisałem orientacyjnie na przykładzie brucera. Edytowane 7 Marca 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 07.03.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Witam, pokusiłem się na własny projekt kotłowni:http://img156.imageshack.us/img156/1438/img5426f.jpg Uploaded with ImageShack.us Trudno mi w tym momencie powiedzieć ile potrzebuję opału, dotychczas było 4T węgla plus 2 - 3 m3 drewna. Zakładam 6T miału. Sumując powierzchnie W1 i W2 otrzymuję 3.01m2. Przy kolejnym założeniu że na 900kg miału potrzebuję 1m3 otrzymuję 6.66 m3. By się na tym zmieścić, muszę przerzucić miał nawet na wysokość 2.2 m. Wygląda na to, że w takim układzie wykorzystałbym również W3 - ale ze względu że to za drzwiami miał byłby workowany. Tak jak na to patrzę, to kocioł potrzebuje powierzchnię około 220*190 cm. Stojąc twarzą do frontu kotła mam w takim układzie tylko 1m wolnego miejsca. Nie wiem czy wiele skorzystam odwracając kocioł frontem do drzwi, przeliczę to jeszcze. Wtedy zasobnik bym też dał z lewej strony kotła. Edytowane 7 Marca 2011 przez Alk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Witam, pokusiłem się na własny projekt kotłowni: http://img156.imageshack.us/img156/1438/img5426f.jpg Uploaded with ImageShack.us Trudno mi w tym momencie powiedzieć ile potrzebuję opału, dotychczas było 4T węgla plus 2 - 3 m3 drewna. Zakładam 6T miału. Sumując powierzchnie W1 i W2 otrzymuję 3.01m2. Przy kolejnym założeniu że na 900kg miału potrzebuję 1m3 otrzymuję 6.66 m3. By się na tym zmieścić, muszę przerzucić miał nawet na wysokość 2.2 m. Wygląda na to, że w takim układzie wykorzystałbym również W3 - ale ze względu że to za drzwiami miał byłby workowany. Tak jak na to patrzę, to kocioł potrzebuje powierzchnię około 220*190 cm. Stojąc twarzą do frontu kotła mam w takim układzie tylko 1m wolnego miejsca. Nie wiem czy wiele skorzystam odwracając kocioł frontem do drzwi, przeliczę to jeszcze. Wtedy zasobnik bym też dał z lewej strony kotła. Obracając piec frontem do drzwi i zasobnik po lewej uzyskasz więcej miejsca,W1 przedłużył bym do 170cm W2 do 150cm tak to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 07.03.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 jorgo Zgadza się. Bardzo proszę o jakieś opinie o tym kociołku. Obecnie są targi w Rzeszowie, są dystrybutorzy Ogniwa, może da się coś utargować ha ha na tych targach możesz być po zakupach najwyżej w plecy jakieś 2 klocki. Szukaj instalatora z praktyka maja duże upusty i dodatkowo z 7% vatem dostaniesz kociołek. Jak chcesz to ci dam kontakt to fajnego i solidnego z okolic pieknego Rzeszowa. napisz na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 07.03.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 ha ha na tych targach możesz być po zakupach najwyżej w plecy jakieś 2 klocki. Szukaj instalatora z praktyka maja duże upusty i dodatkowo z 7% vatem dostaniesz kociołek. Jak chcesz to ci dam kontakt to fajnego i solidnego z okolic pięknego Rzeszowa. napisz na priva. Już zdążyłem się zorientować po rozmowie z przedstawicielem BIECZA. Raz że gość wiedział o piecu mniej niż ja po lekturze m.in. tego wątku, to jeszcze krzyknął coś o cenie producenta około 8800, gdzie FUEGO ma ten sam piec z F-rą 23 % za 7655 brutto z transportem na cały kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.03.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Już zdążyłem się zorientować po rozmowie z przedstawicielem BIECZA. Raz że gość wiedział o piecu mniej niż ja po lekturze m.in. tego wątku, to jeszcze krzyknął coś o cenie producenta około 8800, gdzie FUEGO ma ten sam piec z F-rą 23 % za 7655 brutto z transportem na cały kraj. Dlatego,że Fuego.pl jest jego dystrybutorem i sam może sobie z ceny spuścić i jeszcze na tym zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 07.03.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Dlatego,że Fuego.pl jest jego dystrybutorem i sam może sobie z ceny spuścić i jeszcze na tym zarobi. Zgadza się. Czy dobrze mi się wydaje, że jest odliczanie różnicy vatu (15%) na kociołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.03.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Zgadza się. Czy dobrze mi się wydaje, że jest odliczanie różnicy vatu (15%) na kociołki? Jak się dogadasz z instalatorem to da ci on chyba po nowemu 8% te 15% jemu urząd skarbowy zwróci.Nie znam szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario633 07.03.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 (edytowane) Jak się dogadasz z instalatorem to da ci on chyba po nowemu 8% te 15% jemu urząd skarbowy zwróci.Nie znam szczegółów. Cały problem w ty, że ja bym musiał kupić od instalatora te 15% taniej przy f-rze 8 procentowej. Ale na tyle chyba nikt nie pójdzie. EDIT: hmm, ta strona mówi że jest zwrot: http://podatki.wieszjak.pl/vat/258073,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-w-2011-r---nowy-wykaz-materialow-budowlanych.html teraz tylko jaki numer PKWiU będzie na fakturze, od tego zależy czy US to uwzględni. Edytowane 7 Marca 2011 przez mario633 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 07.03.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Zgadza się. Czy dobrze mi się wydaje, że jest odliczanie różnicy vatu (15%) na kociołki? Z tego co wiem to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 07.03.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Budowniczy źle myślisz, nie warto kupować kotła na 8%, lepiej kupić w sklepie internetowym z 23% vatem i samemu sobie odliczyć, to odliczenie pokryje nam koszt montażu, a instalator chce zarobić i na piecu i na montażu, jeden z Torunia instalator chciał 8tyś z montażem i już łaskawie liczył 7% vatu, jest takie powiedzenie umiesz liczyć to licz na siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 08.03.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 darase co jak co, ale matematykę mam opanowaną......idz na AGH to cię naucza robisz inaczej :bierzesz cene ze sklepu internetowego kładziesz pod nos instalatorowi i mowisz.... 8% z montażem czy brać na 23 %a pozniej sam sobie odlicze??? uwierz mi ze oni maja takie rabaty że ty nawet w internetowym przepłacasz:) oczywiscie mowie o firmach które non stop kupuja art wod+kan a nie panu Heńku Pan Henio też dostanie jeśli ma działalność gospodarczą ( na montaż wystarczy)- ale trzeba zapytać a nie każdy ma śmiałość. ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_Baki 09.03.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 WitamOd paru miesięcy jestem użytkownikiem pieca ponar z żywca czyli palnik brucer + ecoalChciałbym się podzielić moimi obserwacjami i zapytać czy macie podobne doswiadczenia.Dość istotnym elementem który jest często pomijany w ustawieniach jest krzywa grzania jest to parametr indywidualny dla każdego domu i instalacji i nie ma uniwersalnego ustawienia które będzieoptymalne dla każdej kotłowni i każego budynku.Dlatego zacząem eksperymentować w celu ustalenia tej optymalnej krzywej dla mojego domu.Piec mam sterowany pogodówką a na grzejnikach termostaty.Po tych wszystkich eksperymentach z ustawieniami doszedłem do wniosku że nie ma jednej optymalnej krzywej grzania tylko 2 lub 3 i ustawiam je w zależności od zakresu tempetur jakie panują na zewnątrz w ciągu doby. Wynika to pewnie z tego ze w sterowniku ecoal krzywa ta ma postać linii prostej co nie do końca pokrywa się z rzeczywistością.Moje manipulacje przy krzywej potwierdziły że jej optymalne ustawienie ma znaczący wpływ na spalanieCiekawe czy producent sterownika mógłby zrobić upgrade zwiększający mozliwości ustawienia tej krzywej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 09.03.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 (edytowane) Witam ..Dość istotnym elementem który jest często pomijany w ustawieniach jest krzywa grzania jest to parametr indywidualny dla każdego domu i instalacji i nie ma uniwersalnego ustawienia które będzie optymalne dla każdej kotłowni i każego budynku. Dlatego zacząem eksperymentować w celu ustalenia tej optymalnej krzywej dla mojego domu. Piec mam sterowany pogodówką a na grzejnikach termostaty. Po tych wszystkich eksperymentach z ustawieniami doszedłem do wniosku że nie ma jednej optymalnej krzywej grzania tylko 2 lub 3 i ustawiam je w zależności od zakresu tempetur jakie panują na zewnątrz w ciągu doby. Wynika to pewnie z tego ze w sterowniku ecoal krzywa ta ma postać linii prostej co nie do końca pokrywa się z rzeczywistością. Moje manipulacje przy krzywej potwierdziły że jej optymalne ustawienie ma znaczący wpływ na spalanie Ciekawe czy producent sterownika mógłby zrobić upgrade zwiększający mozliwości ustawienia tej krzywej. Witaj. Ja mam taki piecyk Slaveta ma taki piecyk. Wydaje mi się, że troszkę mieszasz. Jeśli wejdziesz na esterownik.pl to pooglądasz sobie inne pracujące kociołki z Ecoalem. Parametr ten jest pomijany gdyż duża grupa użytkowników steruje piecem za pomocą regulatora temp wewn. A wtedy regulator pogodowy i jego krzywa grzania na nic nikomu. Nie wiem jak Slaveta ja również prowadzę kocioł za pomocą programatora pogodowego i krzywej grzania. Ale nie wiem o co Ci chodzi kiedy piszesz że wspomniana krzywa "ma postać linii prostej nie do końca.... ". Zamierzenie jest proste temp dla +10 st C temp dla -10 st C a między nią pośrednie. Sam dowolnie kształtujesz te parametry. W zależności jak ustawisz te temperatury tak piec będzie szedł. Oczywistym jest, że im ta temp wyższa tym spalanie większe. Ponadto duże temp ujemne na zewnątrz tez czynią swoje. U mnie w tym momencie mam ustawione tak + 10 st temp CO 38 st -10 st C temp 49 stopni. Temp min 45 stopni więc przy dużych temp dodatnich kocioł nie schodzi poniżej 45. Dodatkowo włączona funkcja auto lato dla temp 9 st na zewn. Krzywa dość mocno spłaszczona. Więc sterownik praktycznie nie zmienia temp CO. Dopiero większe mrozy powodują jej wzrost. Choć przyznaję po ostatnich mrozach troszkę te ustawienia zmodyfikowałem. Wcześniej dla -10 temp zadana wynosiła 52 stopnie. Osobiście uważam, że tej akurat kwestii żadna zmiana nie jest potrzebna. Edytowane 9 Marca 2011 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts