Toke 08.01.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Witam,Mam do Was pytanie. Otóż niedawno wykonałem generalny remont CO z wymianą pieca gazowego i układu kominowego. Jednak podczas użytkowania w ciągu ok. 3 dni grzania (do temp. ok. 18 stopni) zebrało mi sie w domu 1 litr kroplin kwasu (gdyż mam pod drzwiczkami rewizyjnymi (wyczystka - czy tak to się nazywa?) wylot ewentualnych skroplin. Czy to nie za dużo tego kwasu? Przecież przy takiej ilości to strach wyjechać na weekend z domu bez wyłaczenia ogrzewania. Kilka faktów które mogą pomóc w ustaleniu powodów (o które równierz chciałbym Was zapytać):mieszkanie jest na pierwszym pietrze zaś nad sobą mam jeszcze dwa pietra i strych (wysokość mieszkań ok. 260 cm), komin ponoć jest lekko przekrzywiony przez ekipę, która robiła remont komina sąsiadowi (czyli nie idzie w 100% pionowo). Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 08.01.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Witam, zebrało mi sie w domu 1 litr kroplin kwasu (gdyż mam pod drzwiczkami rewizyjnymi wylot ewentualnych skroplin. Czy to nie za dużo tego kwasu? Witaj, Załóż na skraplacz kawałek węża gumowego wsadź do kratki ściekowej, i po balu Skrapla się bo masz pewnie nieocieplony komin i sie wychładzają spaliny. A para wodna się skrapla po osiagnięciu punktu rosy, ot wszystko. Nie bierz do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 08.01.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 A ci, którzy robili komin, nie zrobili odprowadzenia skroplin? Za łeb ich!Gaz to węglowodory. Węgiel z tlenem daje dwutlenek węgla, wodór - wodę. Im bardziej efektywny kocioł, tym chłodniejsze spaliny i tym łatwiej para się skrapla. "Praw fizyki nie zmienisz..." (kabaret Dudek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 08.01.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Ja zrobiłem odprowadzenie skroplin dla pieca turbo Vaillant, chodzi już miesiąc i nie ma jeszcze ani kropli skropliny. Komin rura w rurze ma 3,5 m wysokości (wyprowdzenie ponad dach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 08.01.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 A to kocioł kondensacyjny, czy tylko turbo? Bo jeśli kondensacyjny, to prawie wszystko skropli się już w kotle. Przy zwykłym, wykrapla się w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 08.01.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zwykłe turbo 20kW TurboMAX. Odprowadzenie skroplin dałem zgodnie z zaleceniami producenta (powyżej 3 m komina obowiązkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 08.01.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Jeśli dmuchawa (turbo) jest skuteczna, może się i nie wykropli. kto wie... To zależy od proporcji para/powietrze. Nie wiadomo, jaki kocioł ma Toke. Może bez zamkniętej komory spalania. Para podczas spalania powstaje niezależnie od kotła, a co się z nią dalej dzieje, zależy od temperatury, ciągy w kominie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toke 08.01.2004 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Kocioł bez zamknietej komory spalania (Ariston MicroGenius) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 08.01.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 To mi się zgadza. Kocioł turbo ma dmuchawę wymuszającą usuwanie spalin - ilość powietrza jest wtedy większa. Zwykły kocioł ma tylko komin grawitacyjny. Wtedy skroplin może być zdecydowanie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 08.01.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 PINGOTeż mam kocioł Turbo Vaillant 20kW.Komin 5m z keramzytobetonu z otworem 20x20 cm i rurą kwasówką o średnicy 8cm. Zasysanie otworem, wyrzut spalin rurą.Też nic mi się nie wykrapla. Ostatnio parę kropel.Ponieważ przyłącze spalinowe do pieca nie jest firmowe (wykonanie indywidualne przez producenta rur) podejrzewałem, że odwodnienie przyłącza jest niesprawne.Czy masz PINGO system spalinowy Vaillanta, czy dorabiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 08.01.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Mam zestaw firmowy Vaillanta. Skropliny odprowadzane są wężem gumowym od komina i dalej poprzez syfon do kanalizacji. Jak na razie zamontowałem tylko odcinek do syfona włącznie, syfona nie napełniłem wodą i ostatnio zajrzałem do środka - suchuteńko. Nie żebym się tym martwił, tylko zastanawiam się czy wymóg posiadania odprowadzania skroplin za 350 zł to tylko wyciąganie kasy przez Vaillanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaja_ 08.01.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Zapewne ilość skroplin zależy od typu komina, jego długości, ocieplenia i rodzaju pieca. Ja mam najzwyklejszego Buderusa dwufunkcyjnego i komin z kwasiaka wyprowadzony przez sufit, strych powyżej dachu (inaczej nie dało się ) długość ok 3,5 m. Pomimo że już były mrozy prawie do -20 to ani kropli nie zobaczyłem wyciekającej ze skraplacza i bardzo się z tego cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts