Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skropliny gazowe - prosz? o pomoc

Toke

Recommended Posts

Witam,

Mam do Was pytanie. Otóż niedawno wykonałem generalny remont CO z wymianą pieca gazowego i układu kominowego. Jednak podczas użytkowania w ciągu ok. 3 dni grzania (do temp. ok. 18 stopni) zebrało mi sie w domu 1 litr kroplin kwasu (gdyż mam pod drzwiczkami rewizyjnymi (wyczystka - czy tak to się nazywa?) wylot ewentualnych skroplin. Czy to nie za dużo tego kwasu? Przecież przy takiej ilości to strach wyjechać na weekend z domu bez wyłaczenia ogrzewania. Kilka faktów które mogą pomóc w ustaleniu powodów (o które równierz chciałbym Was zapytać):

mieszkanie jest na pierwszym pietrze zaś nad sobą mam jeszcze dwa pietra i strych (wysokość mieszkań ok. 260 cm), komin ponoć jest lekko przekrzywiony przez ekipę, która robiła remont komina sąsiadowi (czyli nie idzie w 100% pionowo). Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania.

pozdrawiam

Piotr

Witam,

zebrało mi sie w domu 1 litr kroplin kwasu (gdyż mam pod drzwiczkami rewizyjnymi wylot ewentualnych skroplin. Czy to nie za dużo tego kwasu?

Witaj,

Załóż na skraplacz kawałek węża gumowego wsadź do kratki ściekowej, i po balu :)

Skrapla się bo masz pewnie nieocieplony komin i sie wychładzają spaliny.

A para wodna się skrapla po osiagnięciu punktu rosy, ot wszystko.

Nie bierz do głowy :)

Jeśli dmuchawa (turbo) jest skuteczna, może się i nie wykropli. kto wie... To zależy od proporcji para/powietrze. Nie wiadomo, jaki kocioł ma Toke. Może bez zamkniętej komory spalania. Para podczas spalania powstaje niezależnie od kotła, a co się z nią dalej dzieje, zależy od temperatury, ciągy w kominie itp.

PINGO

Też mam kocioł Turbo Vaillant 20kW.

Komin 5m z keramzytobetonu z otworem 20x20 cm i rurą kwasówką o średnicy 8cm. Zasysanie otworem, wyrzut spalin rurą.

Też nic mi się nie wykrapla. Ostatnio parę kropel.

Ponieważ przyłącze spalinowe do pieca nie jest firmowe (wykonanie indywidualne przez producenta rur) podejrzewałem, że odwodnienie przyłącza jest niesprawne.

Czy masz PINGO system spalinowy Vaillanta, czy dorabiany ?

Mam zestaw firmowy Vaillanta. Skropliny odprowadzane są wężem gumowym od komina i dalej poprzez syfon do kanalizacji. Jak na razie zamontowałem tylko odcinek do syfona włącznie, syfona nie napełniłem wodą i ostatnio zajrzałem do środka - suchuteńko. Nie żebym się tym martwił, tylko zastanawiam się czy wymóg posiadania odprowadzania skroplin za 350 zł to tylko wyciąganie kasy przez Vaillanta.

Zapewne ilość skroplin zależy od typu komina, jego długości, ocieplenia i rodzaju pieca. Ja mam najzwyklejszego Buderusa dwufunkcyjnego i komin z kwasiaka wyprowadzony przez sufit, strych powyżej dachu (inaczej nie dało się :( ) długość ok 3,5 m. Pomimo że już były mrozy prawie do -20 to ani kropli nie zobaczyłem wyciekającej ze skraplacza i bardzo się z tego cieszę.