Iwona i Mariusz 18.05.2013 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Pokażę teraz moje iglaki, bo wszystkie mają nowe przyrosty i bardzo mnie to cieszy: Rośnie sobie też wiciokrzew zaostrzony: Tak się wspina: I piękna kokoryczka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 18.05.2013 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Parzydło rośnie jak na drożdżach: Kuklik: Aukuba: Ogniki: Miodunka: I mój ubogi jeszcze zbiór konwalii: A świeżutka wierzba japońska Hakuro na razie ma jeszcze niewiele gałązek. Ale jest świeżo po fryzjerze, więc powinna niebawem zgęstnieć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 18.05.2013 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Bergenia sercolistna: Przywrotnik ostroklapowy: Laurowiśnia wschodnia: Tawułka Arendsa: Macierzanka cytrynowa: Ale się roślinkowo w tym dzienniku budowy zrobiło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 18.05.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Jeszcze moje zawilce muszę pokazać: I kalinę koralową. Jest malutka, a już pięknie zakwitła: No i niespodzianka, zaczyna kwitnąć kalia. Żółta jeszcze milczy, ale fioletowa dzisiaj wychyliła się do słonka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 20.05.2013 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Nie mogło u nas zabraknąć tego wiosennego akcentu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 24.05.2013 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 (edytowane) Bez rozpachnił cały nasz salon, ale jego żywot jest krótki, niestety. Jego czas przeminął, jak wielu innych wiosennych kwiatów. Za to w ubiegłą niedzielę stałam się posiadaczką kolejnych ogrodowych piękności. Za sprawą dobrej woli i hojności mojego Mariuszka, weszłam w posiadanie kilku nowych zielonych okazów. Oto młodziutka trójsklepka: A to penstemon palczasty: Dzwonek: Firletka: Ipomea o ciemnych liściach: I biała sasanka: Subtelna, biała królowa wiosennych piękności! Edytowane 24 Maja 2013 przez Iwona i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 24.05.2013 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Muszę Wam jeszcze opowiedzieć o tym, że mam niezbity dowód na to, że roślinki czują i wiedzą co się święci. Na przykładzie mojego klonika palmowego. Mam go już 2 lata, urósł całkiem, całkiem, a tak wyglądał latem zeszłego roku: Przeżył już mroźne zimy, ale w tym roku zamilkł. Nie wypuścił ani jednego listka. Zaglądałam, prosiłam i.. nic. Będąc w niedzielę na wspomnianych wyżej zakupach, postanowiłam rozejrzeć się za nowym klonikiem, spisując już tamtego na straty. I kupiłam takiego malutkiego: Po przyjeździe chciałam go wkopać na miejsce starego, ale zanim to zrobiłam postanowiłam zobaczyć co też z tym starym klonikiem mogło się stać. Ucięłam jego gałązki całkiem nisko i będąc już z sekatorem przy samej ziemi, cóż zobaczyłam? Proszę bardzo: Z ziemi, od korzenia zaczął wypuszczać młode listki. Ewidentnie wystraszył się faktu unicestwienia. Więc został i teraz czekam, co jeszcze mi pokaże. Nowy klonik wylądował w całkiem innym miejscu. Taka jest prawda o roślinkach. Rozumu z pewnością nie mają, ale intuicję mają na bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 25.05.2013 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 U wszystkich gdzieś tam w Polsce pada. U nas od wielu dni nie spadła ani kropla deszczu. Ciemne chmury spacerują gdzieś naokoło nas, a u nas totalna posucha. Prawie codziennie muszę tańczyć po ogrodzie z wężem (nie mylić z mężem). Z wężem ogrodowym, oczywiście. Na dowód moich słów, zdjęcia sprzed 20 minut: Ale jest zimno! Brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 25.05.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 W moim domku przybyły nowe piękności. Olbrzymia calathea - prezent od mamy: I malutkie aeonium: Śliczności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 25.05.2013 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Chciałam tu wrzucić fotki, które mój Szanowny Małżonek zrobił parę dni temu bladym świtem. Gdzieś z boku wschodziło słońce i swoim iskrzącym blaskiem oświetliło wszystkie ogrodowe zieloności. Było pięknie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 26.05.2013 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Zakwitły irysy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 26.05.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Kanny rosną jak na drożdżach: Pokazała się też druga kalia: I moje ostatnie tulipany: Edytowane 26 Maja 2013 przez Iwona i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 02.06.2013 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Deszcz trochę się już uspokoił, ale lało bez przerwy przez kilka dni, w tym przez prawie cały długi weekend. Rośliny dzięki temu rosną, ale rosną też i chwasty, a nie ma kiedy zrobić z nimi porządku. Majowe niebo przynosi ze sobą różne niespodzianki. Kilka dni temu nad Bukową Chatką przeszła mała trąba powietrzna. Trwało to kilka sekund, a i tak było wystarczająco przerażające. Fruwało wszystko, a wiatr porwał ze sobą resztki płatków moich ostatnich tulipanów. Próbowałam robić zdjęcia, ale tych kilka fotek i tak nie oddaje grozy sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 02.06.2013 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Kolejne zdjęcia są z przedwczoraj, bo jakoś dało radę je robić w przerwach między kroplami deszczu. Zakwitły kolejne irysy. W zeszłym roku były tylko dwa takie żółte, w tym roku jest ich już sześć: Już za chwilkę będą piwonie: Zbiera się w sobie przywrotnik ostroklapowy: Zaczyna kwitnąć moja krzewuszka: Z czeluści kory wyłonił się tułacz pstry, skazany już w moich wyobrażeniach na niebyt: I mój nowonabyty penstemon palczasty - widać, że się zaaklimatyzował i zaczyna ślicznie rosnąć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 02.06.2013 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Reszta moich przedwczorajszych zdjęć dojrzała do zamieszczenia. Będzie kwitła wydmuchrzyca piaskowa: Kiwi pięknie się przebarwia i rośnie: Żurawki: Zaczyna kwitnąć parzydło: Będzie kwitła czerwona tawułka: Wilec niebieski na tarasie, też rośnie w oczach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 02.06.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 W domu roślinki też się nie leniwią. Będzie kwitła eszeweria: I w końcu ruszył kasztanowiec australijski, więc chyba mu u mnie dobrze: I na koniec moja wielka duma. Hoja bella cała jest w kwieciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 02.06.2013 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Po tych strasznych deszczach, na naszym trawniku wyrosły grzyby. Malutka wisienka zawiązała owoce: Będzie kwitła pęcherznica: A także ognik: A to nasz tarasowy leniwiec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 08.06.2013 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Pokażę Wam nasz nowy nabytek. Zakupiony specjalnie dla Mariuszka, żeby się biedaczek nie męczył przy koszeniu trawy. Po to cudo jechaliśmy specjalnie aż do Bełchatowa. Nasza dotychczasowa kosiarka elektryczna nie zdała egzaminu, za duży mamy trawnik, żeby męczyć się elektrycznym ustrojstwem. No i Mariuszek ma nie lada frajdę. Tu bez kosza, na wszystkie dzikie tereny naszej posiadłości: A tu z koszem, na nasz trawniczek: Potrzeba jest matką wynalazków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 08.06.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 I ogrodowe aktualności. Kwitną liliowce: Szczypiorek: Piwonie: Wierzba Hakuro: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 08.06.2013 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Firletka: Zebrina: Lilia już za momencik: Zaczyna kwitnąć lawenda: I jeszcze parę obrazków: Lato jest już chyba za zakrętem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts