Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza BUKOWA CHATKA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesienią zlikwidowaliśmy w dwóch miejscach spore kawałki trawnika.

Z myślą o przyszłych rabatkach, bo na nich jakoś łatwiej jest utrzymać estetykę, ład i porządek, a poza tym wyglądają efektowniej, co tu dużo mówić.

Teraz zabrałam się za wykonanie jednej z nich.

Najpierw agrowłóknina, żeby nie musieć oglądać chwastów, potem łatwe w montażu rozgraniczniki, żeby zrealizować pomysły, które panoszą się w mojej głowie. :)

I heja, zabrałam się do roboty:

P1160663.JPG

P1160668.JPG

P1160666.JPG

P1160665.JPG

Wiem, że na razie wygląda to jak zaczątek kolejki wąskotorowej :D, ale jestem pełna nadziei, że finał końcowy poprawi ten wizerunek:

P1160675.JPG

P1160676.JPG

Będzie dobrze!!! :cool:

To, że wiejskie koty buszują pomiędzy naszymi krzakami, to normalne.

To, że lisy, zające, bażanty i sarny podchodzą pod sam płot, a nawet wchodzą na podwórko, to też już u nas chleb powszedni.

Ale widok spacerującego po naszej drodze dzika razem z małymi, wzbudził nawet nasze zdumienie. :eek:

Zdjęcia są z wysokości, z górnej kamery, poklatkowe, więc trochę niewyraźne, ale widać tego potwora..

Zrzut%2Bekranu%2B%2528101%2529.png

Zrzut%2Bekranu%2B%2528103%2529.png

Zrzut%2Bekranu%2B%2528105%2529.png

:jawdrop:

Udało się rozszyfrować to drzewko, więc tajemnica się wyjaśniła.

Znalazłam etykietę, którą dostałam przy jego kupnie.

Ale po kolei. :p

Więc, po pierwsze, nie jest to z pewnością laurowiśnia.

Laurowiśnię jedną mam i wygląda tak:

P1160735.JPG

Jakieś trzy, może cztery lata temu kupowałam dwie wisienki. Jedna dość szybko "umarła", drugą przesadziłam, bo jakoś pierwotnie wybrane miejsce mi i jej nie pasowało. I obecne drzewko to oczywiście ta licha witka od "wiśni", którą wtedy przesadziłam. Było to chyba dwa lata temu, wsadziłam wtedy do ziemi ten niepozorny patyk mojej "wiśni" bez większej nadziei, że cokolwiek mu pomoże. Etykieta, którą teraz znalazłam ma napis: "black cherry".

A "black cherry", jak podpowiada internetowa wyszukiwarka, to.... czeremcha amerykańska. :rolleyes:

Drzewko zostało mi sprzedane jako wiśnia, a ja (durnowata) kupiłam czeremchę amerykańską, bo tak brzmi jego poprawna nazwa.

Przez dwa lata byłam przekonana, że rośnie mi wiśnia.

Dziwiło mnie wprawdzie trochę, że w nowym miejscu zaczęła rosnąć jak oszalała, rozgałęziła się i zagęściła mocno. Do tej pory wprawdzie nie kwitła, co nie pomagało mi w jej identyfikacji, ale w tym roku wypuściła te kwiatostany, które - nie ukrywam - bardzo mi tę identyfikację ułatwiły.

Tak teraz zaczyna kwitnąć:

P1160738.JPG

No cóż, będę musiała ją pokochać, tylko że bliżej jesieni wywędruje w inne miejsce, bo jeszcze trochę a "wejdzie" mi do domu. :lol2:

W każdym bądź razie pięknie wszystkim dziękuję za zaangażowanie i chęć pomocy przy identyfikacji tego ogrodowego nieporozumienia. :D

Nie ma to, jak długi weekend we własnym ogrodzie. :wiggle:

Wprawdzie sporą jego część spędziłam na kolanach wykonując swoje nowe rabatki, ale też odpoczywałam trochę. ;)

Prace przy rabatkach posuwają się do przodu, może powoli, ale skutecznie.

Dzisiaj narobiłam się jak osioł i jestem z siebie bardzo zadowolona, moje kolana trochę mniej. :D

Weekendowo.. Ogrodowo.. Kolorowo..

P1160737.JPG

P1160736.JPG

P1160745.JPG

P1160751.JPG

• 2 weeks później...

Pięknie zakwitła w tym roku szałwia.

Wielkimi, okazałymi kwiatami:

P1160772.JPG

P1160773.JPG

Różowe listki wierzby Hakuro mienią się na tle wyrośniętego parzydła:

P1160774.JPG