Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich czytających

Jestem na etapie kończenia stanu zerowego i nie długo będę musiał podjąć dezycyzję jakiego rodzaju komin zamierzam wystawić. Raczej jestem zdecydowany na komin systemowy, ale w domu planuję mieć dwa źródła ogrzewania:

1 - piec gazowy jenofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania

2 - kominek z płaszczem wodnym

Pytanie mam takie, czy w takim przypadku potrzebuję dwóch kominów? Wydaje mi się że tak. Jeżeli tak to w przypadku pieca zastosował bym komin koncentryczny Schiedel Quadro a w drugim komin Rondo. Czy mam rację? A może najpierw powinienem wybrać konkretny model pieca. A może wystarczy jeden komin o większej średnicy? Proszę o podpowiedź.

pozdrawiam

Witam wszystkich czytających

Jestem na etapie kończenia stanu zerowego i nie długo będę musiał podjąć dezycyzję jakiego rodzaju komin zamierzam wystawić. Raczej jestem zdecydowany na komin systemowy, ale w domu planuję mieć dwa źródła ogrzewania:

1 - piec gazowy jenofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania

2 - kominek z płaszczem wodnym

Pytanie mam takie, czy w takim przypadku potrzebuję dwóch kominów? Wydaje mi się że tak. Jeżeli tak to w przypadku pieca zastosował bym komin koncentryczny Schiedel Quadro a w drugim komin Rondo. Czy mam rację? A może najpierw powinienem wybrać konkretny model pieca. A może wystarczy jeden komin o większej średnicy? Proszę o podpowiedź.

pozdrawiam

Po pierwsze co na ten temat mówią przepisy ?

Warunki techniczne budynków;

http://www.architektura.info/index.php/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_5_przewody_kominowe

§ 141. [Zakazy] Zabrania się stosowania:

1) grawitacyjnych zbiorczych przewodów spalinowych i dymowych, z zastrzeżeniem § 174 ust. 3,

§ 174. [Połączenie z kanałem spalinowym] 1.[88] Grzewcze urządzenia gazowe, takie jak: kotły ogrzewcze, grzejniki wody przepływowej, niezależnie od ich obciążeń cieplnych, powinny być podłączone na stałe z indywidualnymi kanałami spalinowymi, z uwzględnieniem instrukcji technicznej producenta urządzenia, o której mowa w przepisach dotyczących zasadniczych wymagań dla urządzeń spalających paliwa gazowe.

2. Przewody i kanały spalinowe odprowadzające spaliny od urządzeń gazowych na zasadzie ciągu naturalnego powinny posiadać przekroje wynikające z obliczeń oraz zapewniać podciśnienie ciągu w wysokości odpowiedniej dla typu urządzenia i jego mocy cieplnej.

3. Dopuszcza się stosowanie zbiorczych przewodów systemów powietrzno-spalinowych przystosowanych do pracy z urządzeniami z zamkniętą komorą spalania, wyposażonymi w zabezpieczenia przed zanikiem ciągu kominowego.

Czyli.

1 - Jeżeli mamy kominek grawitacyjny to nie może być podłączony do komina razem z piecem gazowym z zamkniętą komorą spalania.

2 - Do komina pieca gazowego z zamkniętą komorą spalania możemy podłączyć kominek gazowy z zamkniętą komorą spalania. Urządzenia mają być wyposażone w zabezpieczenia przed zanikiem ciągu kominowego.

Warunek

5. Dopuszcza się w pomieszczeniu kotłowni przyłączenie kilku kotłów do wspólnego kanału spalinowego w przypadku:

1) kotłów pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia, pod warunkiem zastosowania skrzyniowego przerywacza ciągu lub wyposażenia kotłów w czujniki zaniku ciągu kominowego wyłączających równocześnie wszystkie kotły,

2) wykonania dla kotłów z palnikami nadmuchowymi przewodu spalinowego o przekroju poprzecznym nie mniejszym niż 1,6 sumy przekrojów przewodów odprowadzających spaliny z poszczególnych kotłów, a także wyposażenie wylotu przewodu spalinowego w czujnik zaniku ciągu kominowego, wyłączającego równocześnie wszystkie kotły.

Osobiście proponuję jednak zrobić dwa kominy.

Mogą być zaproponowane przez pana. :wink:

Wielkie dzięki za podpowiedź bo jeden dylemat mam już z głowy. A skoro jest ktoś kto zna się na kominach to mam jeszcze jedno pytanie. W projekcie mam kocioł z otwartą komorą spalania i komin o przekroju kwadratowym 21 x 21. Jeżeli zastosował bym kocioł z zamkniętą komorą to czy mogę zredukować przekrój komina. Przeliczając pole powierzchni z kwadratu na koło wychodzi mi że powinienem kupić system o przekroju 22 cm. Sporawo, zważywszy że taki kocioł ma zainstalowane urządzenia wymuszające ciąg (tak mi się zdaje)

pozdrawiam

Ja wcale nie mówię że znam się na kominach . Szukam informacji w przepisach. :wink:

Należy czytać instrukcję producenta.

Z praktyki ; do pieca o mocy 250 KW :o potrzebny był komin średnicy 18 cm .

Kotła o jakiej mocy potrzebujesz ?

W projekcie mam kocioł z otwartą komorą spalania i komin o przekroju kwadratowym 21 x 21. Jeżeli zastosował bym kocioł z zamkniętą komorą to czy mogę zredukować przekrój komina.

w projekcie masz przekrój kwadratu, ponieważ projektowany komin miałby być murowany - co oznacza, że i tak włożysz w niego rurę z kwasówki więc się tymi 21x21 specjalnie nie sugeruj, bo bezpośrednio znaczenia jesli chodzi o ciąg to one mieć nie będą,

spaliny pójdą kwasówką o średnicy 14-16cm, bez różnicy czy komin z komorą otwartą czy zamkniętą,

1. Potrzebujesz 2 kominy. Jeden do gazu a drugi do kominka. Ze względu na różne wymagane średnice jednego komina się zastosować nie da.

2. Średnicą komina 21x21 się nie sugeruj - to jest błąd w projekcie. Kotły gazowe zwykle potrzebują średnic 120-170mm. 21x21 to typowa średnica pod komin murowany z cegły - nie będzie dobrego ciągu w tak szerokim kominie prazy kotle gazowym.

3. Do kominka pewnie wystarczy średnica 180-190. Do kotła gazowego 140 będzie najprawdopodobniej dobra. Można to z resztą policzyć.

4. Wystrzegaj się QUATRO, AVANT i innych kominów do zamkniętej komory. Zasysane mroźne powietrze w zimie będzie ci wychładzało pustak kominowy i ściany wewnątrz budynku. Te kominy to bubel od koncepcji po opracowanie.

5. Zanim wydasz 6 -10 tys. zł na kominy schiedla (bardzo dobre zresztą za wyjątkiem wspomnianych avantów) wejdź na stronę http://www.effe2.pl a potem na http://www.effe2.com.

W przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Uwagi martineza co do komina Schiedel Quadro mogą być słuszne.

Co do wielkości komina to najlepiej wiedzieć co będzie.

Kominek - fi 180 do 200 powinno wystarczyć

Piec 24 KW fi 120 do 140

To też zależy od mocy wentylatora wyciągowego w piecu , dlatego może lepiej dać więcej jeżeli nie wiemy jaki producent pieca.

Powodzenia :)

Dzięki Panowie za cenne podpowiedzi. Co do Quadro to chyba dobrym rozwiązaniem mogło by być ocieplenie komina watą od strony ściany, bo niewątpliwie zaletą tego systemu jest samo-nagrzewanie się zaciąganego powietrza do pieca - co ponoć podnosi sprawność tego urządzenia.

A może macie doświadczenia albo oreientację cenową. Jak się mają koszty komina systemowego do komina murowanego? Są porównywalne?

mam schiedla quadro i jakoś nie zauważyłem procesu wychładzania pomieszczenia, zapewne zimą zewnętrznym kanałem idzie oziębione powietrze, ale też spaliny mają temp. kilkudziesięciu stopni,