RafalT88 22.11.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam wszystkich czytających Jestem na etapie kończenia stanu zerowego i nie długo będę musiał podjąć dezycyzję jakiego rodzaju komin zamierzam wystawić. Raczej jestem zdecydowany na komin systemowy, ale w domu planuję mieć dwa źródła ogrzewania: 1 - piec gazowy jenofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania2 - kominek z płaszczem wodnym Pytanie mam takie, czy w takim przypadku potrzebuję dwóch kominów? Wydaje mi się że tak. Jeżeli tak to w przypadku pieca zastosował bym komin koncentryczny Schiedel Quadro a w drugim komin Rondo. Czy mam rację? A może najpierw powinienem wybrać konkretny model pieca. A może wystarczy jeden komin o większej średnicy? Proszę o podpowiedź. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.11.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam wszystkich czytających Jestem na etapie kończenia stanu zerowego i nie długo będę musiał podjąć dezycyzję jakiego rodzaju komin zamierzam wystawić. Raczej jestem zdecydowany na komin systemowy, ale w domu planuję mieć dwa źródła ogrzewania: 1 - piec gazowy jenofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania 2 - kominek z płaszczem wodnym Pytanie mam takie, czy w takim przypadku potrzebuję dwóch kominów? Wydaje mi się że tak. Jeżeli tak to w przypadku pieca zastosował bym komin koncentryczny Schiedel Quadro a w drugim komin Rondo. Czy mam rację? A może najpierw powinienem wybrać konkretny model pieca. A może wystarczy jeden komin o większej średnicy? Proszę o podpowiedź. pozdrawiam Po pierwsze co na ten temat mówią przepisy ? Warunki techniczne budynków; http://www.architektura.info/index.php/warunki_techniczne_budynki/dzial_iv_wyposazenie_techniczne_budynkow/rozdzial_5_przewody_kominowe § 141. [Zakazy] Zabrania się stosowania: 1) grawitacyjnych zbiorczych przewodów spalinowych i dymowych, z zastrzeżeniem § 174 ust. 3, § 174. [Połączenie z kanałem spalinowym] 1.[88] Grzewcze urządzenia gazowe, takie jak: kotły ogrzewcze, grzejniki wody przepływowej, niezależnie od ich obciążeń cieplnych, powinny być podłączone na stałe z indywidualnymi kanałami spalinowymi, z uwzględnieniem instrukcji technicznej producenta urządzenia, o której mowa w przepisach dotyczących zasadniczych wymagań dla urządzeń spalających paliwa gazowe. 2. Przewody i kanały spalinowe odprowadzające spaliny od urządzeń gazowych na zasadzie ciągu naturalnego powinny posiadać przekroje wynikające z obliczeń oraz zapewniać podciśnienie ciągu w wysokości odpowiedniej dla typu urządzenia i jego mocy cieplnej. 3. Dopuszcza się stosowanie zbiorczych przewodów systemów powietrzno-spalinowych przystosowanych do pracy z urządzeniami z zamkniętą komorą spalania, wyposażonymi w zabezpieczenia przed zanikiem ciągu kominowego. Czyli. 1 - Jeżeli mamy kominek grawitacyjny to nie może być podłączony do komina razem z piecem gazowym z zamkniętą komorą spalania. 2 - Do komina pieca gazowego z zamkniętą komorą spalania możemy podłączyć kominek gazowy z zamkniętą komorą spalania. Urządzenia mają być wyposażone w zabezpieczenia przed zanikiem ciągu kominowego. Warunek 5. Dopuszcza się w pomieszczeniu kotłowni przyłączenie kilku kotłów do wspólnego kanału spalinowego w przypadku: 1) kotłów pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia, pod warunkiem zastosowania skrzyniowego przerywacza ciągu lub wyposażenia kotłów w czujniki zaniku ciągu kominowego wyłączających równocześnie wszystkie kotły, 2) wykonania dla kotłów z palnikami nadmuchowymi przewodu spalinowego o przekroju poprzecznym nie mniejszym niż 1,6 sumy przekrojów przewodów odprowadzających spaliny z poszczególnych kotłów, a także wyposażenie wylotu przewodu spalinowego w czujnik zaniku ciągu kominowego, wyłączającego równocześnie wszystkie kotły. Osobiście proponuję jednak zrobić dwa kominy. Mogą być zaproponowane przez pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalT88 22.11.2009 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Wielkie dzięki za podpowiedź bo jeden dylemat mam już z głowy. A skoro jest ktoś kto zna się na kominach to mam jeszcze jedno pytanie. W projekcie mam kocioł z otwartą komorą spalania i komin o przekroju kwadratowym 21 x 21. Jeżeli zastosował bym kocioł z zamkniętą komorą to czy mogę zredukować przekrój komina. Przeliczając pole powierzchni z kwadratu na koło wychodzi mi że powinienem kupić system o przekroju 22 cm. Sporawo, zważywszy że taki kocioł ma zainstalowane urządzenia wymuszające ciąg (tak mi się zdaje) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.11.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Ja wcale nie mówię że znam się na kominach . Szukam informacji w przepisach. Należy czytać instrukcję producenta. Z praktyki ; do pieca o mocy 250 KW potrzebny był komin średnicy 18 cm . Kotła o jakiej mocy potrzebujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 22.11.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 W projekcie mam kocioł z otwartą komorą spalania i komin o przekroju kwadratowym 21 x 21. Jeżeli zastosował bym kocioł z zamkniętą komorą to czy mogę zredukować przekrój komina. w projekcie masz przekrój kwadratu, ponieważ projektowany komin miałby być murowany - co oznacza, że i tak włożysz w niego rurę z kwasówki więc się tymi 21x21 specjalnie nie sugeruj, bo bezpośrednio znaczenia jesli chodzi o ciąg to one mieć nie będą, spaliny pójdą kwasówką o średnicy 14-16cm, bez różnicy czy komin z komorą otwartą czy zamkniętą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalT88 22.11.2009 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 ... Z praktyki ; do pieca o mocy 250 KW potrzebny był komin średnicy 18 cm . Kotła o jakiej mocy potrzebujesz ? Potrzebuję piec 24 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 22.11.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 1. Potrzebujesz 2 kominy. Jeden do gazu a drugi do kominka. Ze względu na różne wymagane średnice jednego komina się zastosować nie da.2. Średnicą komina 21x21 się nie sugeruj - to jest błąd w projekcie. Kotły gazowe zwykle potrzebują średnic 120-170mm. 21x21 to typowa średnica pod komin murowany z cegły - nie będzie dobrego ciągu w tak szerokim kominie prazy kotle gazowym.3. Do kominka pewnie wystarczy średnica 180-190. Do kotła gazowego 140 będzie najprawdopodobniej dobra. Można to z resztą policzyć.4. Wystrzegaj się QUATRO, AVANT i innych kominów do zamkniętej komory. Zasysane mroźne powietrze w zimie będzie ci wychładzało pustak kominowy i ściany wewnątrz budynku. Te kominy to bubel od koncepcji po opracowanie.5. Zanim wydasz 6 -10 tys. zł na kominy schiedla (bardzo dobre zresztą za wyjątkiem wspomnianych avantów) wejdź na stronę http://www.effe2.pl a potem na http://www.effe2.com. W przypadku pytań jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.11.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Uwagi martineza co do komina Schiedel Quadro mogą być słuszne. Co do wielkości komina to najlepiej wiedzieć co będzie. Kominek - fi 180 do 200 powinno wystarczyć Piec 24 KW fi 120 do 140 To też zależy od mocy wentylatora wyciągowego w piecu , dlatego może lepiej dać więcej jeżeli nie wiemy jaki producent pieca. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalT88 23.11.2009 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Dzięki Panowie za cenne podpowiedzi. Co do Quadro to chyba dobrym rozwiązaniem mogło by być ocieplenie komina watą od strony ściany, bo niewątpliwie zaletą tego systemu jest samo-nagrzewanie się zaciąganego powietrza do pieca - co ponoć podnosi sprawność tego urządzenia. A może macie doświadczenia albo oreientację cenową. Jak się mają koszty komina systemowego do komina murowanego? Są porównywalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.11.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 mam schiedla quadro i jakoś nie zauważyłem procesu wychładzania pomieszczenia, zapewne zimą zewnętrznym kanałem idzie oziębione powietrze, ale też spaliny mają temp. kilkudziesięciu stopni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 24.11.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Efekt wychładzania może zostać niezauważony przez użytkownika - jednak występuje on na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts