Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka włączników w ramce pionowej - pytanie sondujące

player_pl

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie planowania położenia włączników oświetlenia i mam taki problem: gdy jest to pojedynczy włącznik, sprawa jest oczywista - wybieramy wspólną wysokość dla wszystkich (u mnie będzie 120 cm). Jednak gdy mają być dwa lub więcej w pionie, wówczas jak je umieścić? Góra ramki na wysokości pojedynczych włączników, czy też dół? A może jeszcze inaczej...?

Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat...

W takich sytuacjach górna ramka na tej samej wysokości co pojedyncze, a jeszcze w dół. Jak zrobisz od inaczej to w sumie nie musisz sobie głowy zawracać w ogóle wysokościami, bo będziesz miała wszystko na różnej wysokości.

Zrobienie górnych ramek na wysokości pojedynczych powoduje wprowadzenie ładu na ścinach.

To samo przeczytasz we wszystkich podręcznikach dla architektów. No chyba że z założenia robisz dom pt" artystyczny nieład" :D :D

Tamtu

poklep przez tydzień ręką po ścianie gdzie Ci będzie wygodnie. Tam gdzie będziesz mieć najbardziej brudna scianę po tygodniu tam zamontuj pstryczki

No tak, ale ta metoda jest dobra do przetestowanie położenia np. głównego włącznika światła w pokoju, który włączamy po ciemku, natomast gdy włączniki służą np. do otwierania rolet, to raczej widać, gdzie są i bardziej jest to kwestia estetyki. Właśnie bardziej pod kątem estetytyki rozpatruję tą kwestię i chyba rzeczywiście najładniej jest, gdy góra wszystkich ramek jest zawsze na tym samym poziomie.

W takich sytuacjach górna ramka na tej samej wysokości co pojedyncze, a jeszcze w dół. Jak zrobisz od inaczej to w sumie nie musisz sobie głowy zawracać w ogóle wysokościami, bo będziesz miała wszystko na różnej wysokości.

Zrobienie górnych ramek na wysokości pojedynczych powoduje wprowadzenie ładu na ścinach.

To samo przeczytasz we wszystkich podręcznikach dla architektów. No chyba że z założenia robisz dom pt" artystyczny nieład" :D :D

Tamtu

równać można do dołu lub do góry...nigdzie nie czytałam, ze tylko do góry...

tak czy siak - na pewno nie do środka, bo się tworzy bałagan...

Tamtu

Witam

ja mam właśnie tak zrobione i wg mnie jest to dobre rozwiązanie.Na pewno pomysł z równaniem do "osi" ramki wielokrotnej jest nieprawidłowym, zauważ że jeśli będziesz mieć takie dwie ramki wielokrotne w niewielkiej od siebie odległości np w tym samym bądź sąsiednim pomieszczeniu to będzie rzucać się w oczy.Ale każdy robi jak mu się tam podoba. Znam jednego co ma włączniki na wysokości uda.

Pozdrawiam :wink: