player_pl 22.11.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam Jestem na etapie planowania położenia włączników oświetlenia i mam taki problem: gdy jest to pojedynczy włącznik, sprawa jest oczywista - wybieramy wspólną wysokość dla wszystkich (u mnie będzie 120 cm). Jednak gdy mają być dwa lub więcej w pionie, wówczas jak je umieścić? Góra ramki na wysokości pojedynczych włączników, czy też dół? A może jeszcze inaczej...?Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor112 22.11.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Moim zdaniem: góra ramki na wysokości pojedynczych włączników. U siebie w chacie tak mam i pewnie dlatego uważam to rozwiązanie za jedyne słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 22.11.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A może na normalnej wysokości pojedynczego powinnia być połowa ramki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 22.11.2009 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 A może na normalnej wysokości pojedynczego powinnia być połowa ramki? No właśnie, zastanawiam się też nad takim rozwiązaniem... Może jeszcze jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 23.11.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Zupełnie spontanicznie, bez żadnego doświadczenia w tym zakresie - sądzę, że połowa ramki na wysokości pozostałych włączników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.11.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 poklep przez tydzień ręką po ścianie gdzie Ci będzie wygodnie. Tam gdzie będziesz mieć najbardziej brudna scianę po tygodniu tam zamontuj pstryczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 23.11.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 O, i to jest super rada! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 23.11.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 ja mam pojedynczy włącznik na 100cm. jak jest ramka to wtedy dolna krawędz na 100cm. Dla mnie tak jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 23.11.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 W takich sytuacjach górna ramka na tej samej wysokości co pojedyncze, a jeszcze w dół. Jak zrobisz od inaczej to w sumie nie musisz sobie głowy zawracać w ogóle wysokościami, bo będziesz miała wszystko na różnej wysokości. Zrobienie górnych ramek na wysokości pojedynczych powoduje wprowadzenie ładu na ścinach. To samo przeczytasz we wszystkich podręcznikach dla architektów. No chyba że z założenia robisz dom pt" artystyczny nieład" Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_de 23.11.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Proponuję środek ramek montować na wysokości 85-90 cm. W przypadku pionowych 1 dolny -środek na wysokości jak reszta i dalej w górę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 23.11.2009 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Widzię, że prawie każdy ma zupełnie inną propozycję Chyba pozostało rzucać kostką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 23.11.2009 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Chyba pozostało rzucać kostką... No to jeszcze raz poklep przez tydzień ręką po ścianie gdzie Ci będzie wygodnie....i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 24.11.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 no właśnie ja mam je tak umieszczone żeby mi było wygodnie - mam w pionie 6 wyłączników( w wiatrołapie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
player_pl 24.11.2009 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 poklep przez tydzień ręką po ścianie gdzie Ci będzie wygodnie. Tam gdzie będziesz mieć najbardziej brudna scianę po tygodniu tam zamontuj pstryczki No tak, ale ta metoda jest dobra do przetestowanie położenia np. głównego włącznika światła w pokoju, który włączamy po ciemku, natomast gdy włączniki służą np. do otwierania rolet, to raczej widać, gdzie są i bardziej jest to kwestia estetyki. Właśnie bardziej pod kątem estetytyki rozpatruję tą kwestię i chyba rzeczywiście najładniej jest, gdy góra wszystkich ramek jest zawsze na tym samym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.11.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 estetycznie nie zawsze znaczy praktycznie Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 24.11.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 W takich sytuacjach górna ramka na tej samej wysokości co pojedyncze, a jeszcze w dół. Jak zrobisz od inaczej to w sumie nie musisz sobie głowy zawracać w ogóle wysokościami, bo będziesz miała wszystko na różnej wysokości. Zrobienie górnych ramek na wysokości pojedynczych powoduje wprowadzenie ładu na ścinach. To samo przeczytasz we wszystkich podręcznikach dla architektów. No chyba że z założenia robisz dom pt" artystyczny nieład" Tamtu równać można do dołu lub do góry...nigdzie nie czytałam, ze tylko do góry... tak czy siak - na pewno nie do środka, bo się tworzy bałagan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 24.11.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 W takich sytuacjach górna ramka na tej samej wysokości co pojedyncze, a jeszcze w dół. Jak zrobisz od inaczej to w sumie nie musisz sobie głowy zawracać w ogóle wysokościami, bo będziesz miała wszystko na różnej wysokości. Zrobienie górnych ramek na wysokości pojedynczych powoduje wprowadzenie ładu na ścinach. To samo przeczytasz we wszystkich podręcznikach dla architektów. No chyba że z założenia robisz dom pt" artystyczny nieład" Tamtu Witam ja mam właśnie tak zrobione i wg mnie jest to dobre rozwiązanie.Na pewno pomysł z równaniem do "osi" ramki wielokrotnej jest nieprawidłowym, zauważ że jeśli będziesz mieć takie dwie ramki wielokrotne w niewielkiej od siebie odległości np w tym samym bądź sąsiednim pomieszczeniu to będzie rzucać się w oczy.Ale każdy robi jak mu się tam podoba. Znam jednego co ma włączniki na wysokości uda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts