Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z piecem ?

Małgorzata M62

Recommended Posts

Witam! Błagam pomózcie mi ! Mam kocioł "Ogniwo" S6WC-17 od trzech lat ,przez dwa lata spisywał się ,wszystko było w porządku .W lutym tego roku z dnia na dzeń przestało się w nim palić ,kopci dymi i "fuka " że kuchnie mam cała czarna od dymu .Piec znajduje sie w wydzielonym miejscu ,nie mogę uzyskac na nim wyższej temperatury ,często go czyszczę bo się szybko osadza sadza.Kominiarz był parę razy wyczyścił komin i powiedział ,że przewody śą w porządku .Nie mam juz sił ,kogo mam prosić o pomoc ? Facet ,który mi robił CO powiedział ,że piec jest OK.Proszę może mi ktoś jest wstanie pomóc :cry:

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Brak dopływu świerzego powietrza z zewnątrz - czyli pytanie czy nie uszczelniłaś zbytnio domu w sotatnim sezonie

2. PRzewód kominowy OK a czy w piecu nie zalepił Ci się czasem łacznik do komina?

3. komin czysty ale nieszczelny (zwłaszcza podłaczenie pieca, mozę coś sie przeżarło) i łapie lewe powietrze - u mnie tak drzewiej bywało...

4. obstawiam że jednak brak dopływu powietrza z zewntż co skutkuje odwrotnym ciągiem czy jak kto woli brakiem cugu w właściwym kierunku

A zapomniałbym a materiał który spalasz jest suchy... moze ilość dymu + przekrój komina + brak cugu i nie daje rady (np zaadoptowana wentylacja do komina dymnego, znane rozwiązania oczywiście nieoficjalne i nikt sied o nich nie przyznaje :) a w przypadku mokrego drzewa same problemy

tak jak kemot_73 napisał - sprawdź czy masz pozamykane wyczystki

/piwnica? strych ?/

sprawdź drozność czopucha /tj. odcinek międy kotłem a kominem/

/przepal suchymi gazetami, tektura czy słomą i sprawdź czy złapie "cug"/

którędy dostarczasz powietrze do spalania ? masz w scianie jakąś zetke ? rure nawiweną ?

nie zmieniałas w lutym okien lub drzwi na plastikowe ?

W ubiegłym roku wymieniałam okna ,ale się dobrze paliło. Czopuch wyczyszczony,drzwiczki wyczystne zamknięte,przepalałam gazetami w górnych drzwiczkach rewizyjnych ale nie bardzo chciało,kiedy przesunęłam gazetę do konca czopucha to dopiero sie rozpaliła . Myślę ,że to jednak brak powietrza,ale co zrobić .Piec znajduje sie w kuchni ,gdzie jest przedzielona ścianką w kształcie litery L .Przy rozpalaniu otwieram okno ,tak jak kazał mi kominiarz ,ale i tak nie pomaga.Otwór w ścianie wynosi ok.0,70x 3,15 to chyba wystarczy?

teraz ciag kominowy nie jest rewelacyjny /mała róznica temperatur między mieszkanie a na zewnatrz, może byc spora wilgotność powietrza - nie wiem jaki region Polski mieszkasz /

oprócz dopływu powietrza moga byc jeszcze inne przyczyny

takie jak

- zbyt mały przekrój komina /a dodatkowo zwęzenie od sadzy przy wylocie komina tworzy sie szybko przy małym, niewystarczającym przekroju oczka - trzeba częstych wizyt kominiarza/

- mokry opał

- zimny komin ... nie wiem czy komin jest w budynku czy nie dostawiony na zewnatrz ... czy zaizolowany ?

- mogła powstac koło Ciebie jakaś wysokogabarytowa budowla /zakłócająca ciag/

jesli nic z tych rzeczy - muszisz dostarczac wiecej tlenu do spalania - czyli wiń za te sytuacje nowe, szczelne okna ... :-?

niejeden juz taka wymiana okien zrobił sobie niezłe kuku /tematy typu "wymieniłem okna i robi mi sie grzyb w mieszkaniu" lub tematy "grzyb za szafą" /

Szedł bym tropem tych szczelnych okien, dodatkowo pytanie czy przypadkiem komin dymny nie jest niższy od wentylacyjnych np w kuchni i tak naprawdę to w nich masz cug jak jasna h... który szuka powietrza w kotłowni

Ja po wymianie okien kilka lat temu w domu dwupiętrowym z poddaszem (późny gierek) doprowadziłem do tego że z klatki schodowej ( z powodu nieszczelnych drzwi strychowych) zrobił się cudny komin i wszytko pięknie wyciągało na schody , musiałem spędzić kilka pięknych dni przy kombinowaniu jak doprowadzić extra powietrze do kotłowni... doprowadziłem rurą wpraktycznie pod same dolne drzwi pieca (taki piękny Znicz z lat 80tych) i sytuacja jaką opisujesz przestała mieć miejsce .... ale do tej chwili każde aplenie wiżało sie z wietrzeniem :( porażka. troche poćwiczyłem te kominy - w domu który buduje były jednym z najwazniejszych problemów - tzn ich średnice doprowadzneia powietrza itd.

A może kupiłaś porostu zły opał i się palić nie chce jak wcześniej było wszystko ok komin drożny piec wyczyszczony to nie ma bata powinno być wszystko ok. Sama musisz dojść czy czegoś nie remontowałaś w domu co mogło by pogorszyć warunki spalania. Może na kominie masz założona jakaś nasadę typu strażak która skorodowała i przestała się obracać co pogorszyło ciąg. Pisałaś że był kominiarz, wiec jak był to powinien sprawdzić czy masz dobry ciąg w kominie jeżeli ciąg jest dobry to komin można wykluczyć i szukać przyczyny w opale lub kotle.

Sama już nie wiem co robić ,może być tyle powodów tego ,że sie źle pali ,więc chyba narazie dam sobie spokój,bo i tak sama nie poradzę. Wczoraj jak wyczyściłam piec ,to przepaliłam gazetami i chyba mi się zapaliły sadze w kominie ,bo było troche ognia w nim .Trochę sie przestraszyłam ,ale dzięki bogu zgasło.Bardzo powoli sie rozpalało,pootwierałam okna,żeby było troche więcej powietrza .Dziwnie sie rozpalało,ogień tak jakby dostawał powietrza i nie dostawał(mam nadzieję ,że wiecie o czym piszę) Dzięki za wasze rady i dobrze ,że jest takie forum ,gdzie można wiele sie rzeczy dowiedzieć.

Jesłi zapaliły się sadze w kominie to znaczyło by że nie był dobrze wyczyszczony - ale z drugiej strony jesli siejuz zapaliły to masz komin czyściutki :) inna sprawa że zapalenie sie sadzyw kominie to bardzo efektowne zjawisko wizualne i dziwękowe - przy długim kominie ogień bardzo efektownie pojawia sie nad domem i wygląda to jak by do komina wpadła rakieta :) mamy piene dudnienie w domu i baaaardzo gorące sciany komina.

Ale do palenia w kominie potrzeba duurzo powietrza bo zjawisko jest dość gwałtowne :) wiec świadcyzł oby to że gdzieś to powietrze sie dostaje.

Moze jednak jest tak jak pisze Mały i masz sadze które spadły z komina na wysokości czopucha....

Nic juz nie wiem ,miałam nadzieje ,że po tym zapaleniu sadzy jakoś wróci do normy,ale niestety :cry: Dzis znowu czysciłam piec i rozpalało się ,że lepiej nie mówić.Moze do konca sie nie wypaliło w tym kominie ,jutro dzwonie jeszcze raz do kominiarza i zobacze co mi powie.Najlepiej by było wsadzić do pieca lub komina laske dynamitu moze to by cos pomogło :roll: Ja nie mam siły ,cały mój mózg przez cały dzień tylko mysli o paleniu w piecu ,tak jakby nie było czegoś przyjemniejszego ,ale cóz widocznie mi to pisane :cry: Nie będę juz dzis zanudzać ,jak sie cos zmieni to dużymi i tłustymi literami dam Wam znać :p

Jeśli widzisz komin i przepustnica jest otwarta to nie ma możliwości żeby piec się nie palił chyba że komin pomimo zapewnień kominiarza jest zapchany.

Czy on był na dachu i go czyścił, czy tylko tam postał ?

Skoro gazeta nie chce się palić to wniosek taki że nie ma ciągu lub jest bardzo słaby.

Coś musi zatykać komin, czarów nie ma.