Świerzak 22.11.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam... ostatnio zaprosiłem na budowe hydraulika... po rozmowach co chciałbym zrobić :-część podłogówka ok 50 m2- reszta grzejniki tradycyjne-piec ekogroch-kominek z płaszczem wodnym-C.O prowadzone w rurkach plastikowych (ja kupuje- system geberit Mepla) gość stwierdza:- że nie taki układ raczej nie będzie działal grawitacyjnie - niby z powody plastikowych rurek, zwłaszcza ze jeszcze chce pod to kominek wpiąc..itd.. lepiej w miedzi...Aha on może też zalatwić cały material na wykonanie C.O No i rodzi mi się pytanie:Czy coś kombinuje i chce aby on kupował material u swojego dostawcy bo ma np. z tego 10 % prowizji?CZy po prostu jest na tyle dobry że z góry wie że ten układ może robić problemy.... Z drugiej strony w miedzi ma więcej roboty.. a kasa taka sama..Wydaj się byc solidny.Prosze o wypowiedzi...jesli ktos moze podac wartość materailu na dom 140 m2 C.O(miedz)wod-kan (etap po wylewkach)gazpodłogówka 50 m2 Bez pieca , grzejników, i innego osprzetu montowanego później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 22.11.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Na cienkich przekrojach rurek układ nie będzie działał grawitacyjnie i tu ma rację.Monterzy mają upusty w hurtowniach i może się okazać że będzie taniej.Trzeba samemu porównać ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 22.11.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Na cienkich przekrojach rurek układ nie będzie działał grawitacyjnie i tu ma rację. Monterzy mają upusty w hurtowniach i może się okazać że będzie taniej. Trzeba samemu porównać ceny. będzie to więcej kasy dla montera, a nie taniej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 23.11.2009 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 będzie to więcej kasy dla montera, a nie taniej..... to fakt.... jeśli ja nie bedę w stanie kupic taniej to jego sprawa czy na tym zarabia czy nie... Chodzi mi o to czy są przesłanki że na pcv będzie słaba grawitacja... można przecierz uzyć srednicy jakie potrzeba... a poza tym i tak podłogówka jest w pcv.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikesz20 23.11.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 hyba myślisz o tzw pexsie a nie pcv podłogówka napewno nie będzie działać grawitacyjnie przez długość pętli i mały przekrój rur najlepiej wstawić mieszacz z pompą na belkę rozdzielacza do podłogówki (rozdzielacz oczywiście z przepłyeomierzami łatwiej pużnie wysterować poszczególne płyty grzejne chyba że wszystkie pętle będą podobnej długości to nie warto inwestować) są takie komplety pompa,ogranicznik temp. powrotu RTL, czujnik STB,i termostat przylgowy, a co do spięcia kominka z płaszczem,grochala,i pionów do rozdzielaczy to ma recję że lepiej w miedzi, argumentów jest wiele co do tego ale on ci już pewnie je przedstawił, Niech zrobi ci kosztorys robocizny z materiałem i będziesz wiedział czy ci pasuje czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr28KR 11.12.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Też uważam że majster ma racje, plastki daj sobie tylko w podłoge i tylko z pompką i przez rozdzielacza (na każde pomieszczenie zawory). Mój majster powiedział ze ma upustu 30%, i dzielimy sie po 15%, uczciwie i dla mnie taniej. Człowiek sprawdzony i z polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 11.12.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Na podłogówce musisz mieć pompę. Nie ma możliwości żeby działała Ci grawitacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 12.12.2009 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 to fakt.... jeśli ja nie bedę w stanie kupic taniej to jego sprawa czy na tym zarabia czy nie... . Oj znajac zycie bedziesz wstanie kupic taniej ale to sie dopiero okaze po calej robocie:) ewentualnie jak jest taki ucziwy niech ci da kosztorys a Ty sobie sprawdz czy gdzies kupisz taniej.. bo na zapewnianiach fachowcow "panie zrobie panu najlepsza cene nikt nie da taniej" to juz niejeden inwestor sie przejechal co do podlogowki inni maja racje nie bedzie dzialac grawitacyjnie sama podlogowke z pexa ale dobrego rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samur_aj 12.12.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Przecież grzejniki też można podłączyć pexem (sam mam tak zrobione).A od rozdzielacza faktycznie lepiej miedzią, podobnie jak i od kominka.W takim przypadku dużo tej miedzi nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 12.12.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Zauważyłem, że hydraulicy dzielą się na dwie grupy: specjalizują się w instalacjach w miedzi lub w plastiku. Jeżeli któryś woli robić instalację z miedzi to będzie przekonywał inwestora do miedzi. I na odwrót. Oczywiście jak się uprzesz to zrobi instalacje w plastiku. Tylko po co ?? Niech więc robi z tego na czym się zna najlepiej, lub szukaj innego hydraulika który preferuje plastik. Kwestia zakupu materiałów przez instalatorów. Każdy instalator sam woli kupować materiały ponieważ najlepiej będzie wiedział co jest potrzebne, jakie są odpowiednie wymiary, kształty, gwinty, co jest dobrej firmy, wie w razie czego gdzie i co zamówić, itd i itp.Przez to instalacja odbędzie się szybciej i sprawniej.Samemu, to nie raz kupisz co nie trzeba, będziesz jeżdził po 100 razy, wymieniał, cudował, opóźniał przez to robotę, wkurzał majstra itd. itp. A na koniec zostanie Tobie jeszcze mnóstwo niezużytych lub niepotrzebnych materiałów instalacyjnych. Majster w razie czego to co zostanie z materiałów może wziąć na inną budowę, nie każąc Ci nic za niego płacić. Uważam, że jest to jak najbardziej normalne i uczciwe jak każdy instalator (oczywiście nie musi) zarobi pare procent na zakupionym, przez siebie materiale. W końcu poświęca swój czas, paliwo, wiedzę i znajomości to dlaczego ma nie zarobić. Przecież każda firma usługowa czy insatalcyjna działająca na rynku dolicza tzw. koszty manipulacyjne i to w wysokości minimum 10%. Z tą nadmierną oszczednością podczas budowy to trzeba uważać, bo czasami w ostatecznym rachunku wychodzi drożej i gorzej, co oczywiście nie stoi na przeszkodzie żeby sprawdzić czy majster nie zarabia na Tobie 40% procent za materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.12.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Mój majster powiedział ze ma upustu 30%, i dzielimy sie po 15%, uczciwie i dla mnie taniej. Człowiek sprawdzony i z polecenia. ja dostałem 40% rabatu tylko po tym jak wszedłem do hurtowni i wymieniłem co chcę kupić http://forum.muratordom.pl/uwaga-nie-wszyscy-fachowcy-kradna,t155740.htm nie kop mnie, tak gwałtownie od jakich cen? weź posprawdzaj ceny katalogowe i policz ile zapłaciłeś, głowę dam sobie obciąć, że Cię wykolegowali, ten rynek jest zepsuty, ale nie aż tak, żeby ktoś sprzedawał taniej niż kupuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.12.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 ...tak zazdrościcie instalatorom ich rabatów... ale kto jest lepszym klientem dla hurtowni? inwestor który raz w życiu wyda 20tyś na instalację czy instalator który wydaje 20tysiaków na tydzień? Jeśli czujecie się nabijani w butelkę to przecież nic nie stoi na przeszkodzie kupić samemu... Taki BIMS zwykłym instalatorom daje 30% rabatu - deweloper ma nawet 40%... zwykli śmiertelnicy cena katalogowa... i tak ze wszystkim i w każdej branży... w spożywczej też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 12.12.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 U mnie też robi się hydraulika i centralne i muszę się pochwalić ,że przyjeżdżam na budowę tylko podziwiać efekty. W ogóle nie ingeruję w materiały , pan tylko się nas zapytał czy chemy mieć w domku cieplo , czy bardzo ciepło . Przed przystąpieniem do pracy zrobił nam wycenę a my ją zaakceptowaliśmy. Pan jest sprawdzony i polecany przez swoich byłych klientów. Centralne robi nam w miedzi. My daliśmy wytyczne : piec eko-groszek+bojler+podgrzewacz wielopunktowy (na lato)+podłogówka na dole,na górze tradycyjne grzejniki+kominek z płaszczem wodnym+ogrzewane piwnice i garaż a on działa i nie marudzi ,że coś tam nie zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 12.12.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 ...tak zazdrościcie instalatorom ich rabatów... ale kto jest lepszym klientem dla hurtowni? inwestor który raz w życiu wyda 20tyś na instalację czy instalator który wydaje 20tysiaków na tydzień? Jeśli czujecie się nabijani w butelkę to przecież nic nie stoi na przeszkodzie kupić samemu... Taki BIMS zwykłym instalatorom daje 30% rabatu - deweloper ma nawet 40%... zwykli śmiertelnicy cena katalogowa... i tak ze wszystkim i w każdej branży... w spożywczej też... oczywiscie ze instalator ktory wydaje kase inwestora:) problem nie w tym ze ktos zazdrosci tylko w tym ze czesc fachowcow chce druga robocizne dorobic na materialach i tyle..mialy byc najtansze w miescie a okazuje sie ze wchodzac do pierwszej z brzegu hurtowni ma sie przynajmniej 10% mniej niz to co nam na koniec dal do zaplaty fachowiec a z 20tys to 2tys wiec czy ja wiem czy to taka mala kwota? a nie ma sensu tego rozwijac bo takie watki nie raz juz tu byly i nigdy sie wszyscy ze soba nie dogadali.. taki juz lajf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 13.12.2009 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 dom 150m2 część podłogówka ok 50 m2 alupex- reszta grzejniki tradycyjne -piec ekogroch -kominek z płaszczem wodnym -C.O prowadzone w miedzi- rozprowadzenie wody na dzień dzisiejszy mam wyceny od dwóch instalatorów. I - 10 tyś materiał / 5 tys robotaII 6,5 materiał / 6 300 robota Oczywiście jest to tylko instalacja, żadnuch grzejników , pomp itdSkłaniam się raczej ku temu drugiemu , i to nie z powodu niższej ceny tylko odniosłem wrażenie że ten pierwszy nakłania mnie mocno by on kupował materiał..Więc obniżając ceny robocizny zachęca , bo i tak odbije na materiale.Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.12.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 dom 150m2 część podłogówka ok 50 m2 alupex - reszta grzejniki tradycyjne -piec ekogroch -kominek z płaszczem wodnym -C.O prowadzone w miedzi - rozprowadzenie wody na dzień dzisiejszy mam wyceny od dwóch instalatorów. I - 10 tyś materiał / 5 tys robota II 6,5 materiał / 6 300 robota Oczywiście jest to tylko instalacja, żadnuch grzejników , pomp itd Skłaniam się raczej ku temu drugiemu , i to nie z powodu niższej ceny tylko odniosłem wrażenie że ten pierwszy nakłania mnie mocno by on kupował materiał.. Więc obniżając ceny robocizny zachęca , bo i tak odbije na materiale. Co myślicie? Myślimy że jeśli chce kupować materiały, niech przedstawi szczegółowy kosztorys. To uczciwe podejście. Zresztą ten tańszy niech też przedstawi z jakich materiałów chce robić, bo tylko tak można cokolwiek porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.12.2009 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 hej. Myślę, że każdy z nich na materiale musi zarobić 3,5 tysiąca czyli jakieś 30 %. Tylko ten droższy założy materiał warty 6,5 tyś a ten tańszy założy materiał wart 3 tyś. Klient i tak nie będzie wiedział co ma założone. Chciałbym się mylić pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan62 14.12.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 hej. Myślę, że każdy z nich na materiale musi zarobić 3,5 tysiąca czyli jakieś 30 %. Tylko ten droższy założy materiał warty 6,5 tyś a ten tańszy założy materiał wart 3 tyś. Klient i tak nie będzie wiedział co ma założone. Chciałbym się mylić pozdr adam "każdy sądził wg. siebie" ??? szanowni klienci, nie popadajcie w skrajność w ocenach tego "fachowca" JAK KAZDY Z NAS CHCE ZAROBIĆ a że robi to w taki sposób wykorzystując "układy na hurtowniach" to jego wola i szczęście a nam NIC DO TEGO, oburzamy sie na innych kiedy sami robimy podobne zaboiegi w każdej branży .... I TO JEST NORMALNE!!!!! ........ stanowi to jakby fundusz gwarancyjny na poczet przyszłych nieprzewidzianych okoliczności które dopadają każdego "fachowca" wcześniej czy później..... A ZA TO PŁACI ZAWSZE ))) KLIENT. Kwestia uczciwości i rzetelnośći to inna sprawa, jako klienci nie powinniśmy bezgranicznie ufać fachowcom ale tutaj powiedzmy sobie, czy złożenie odrębnej propozycji przez fachowca klientowi ma z załozenia stanowić coś nieuczciwego ???? ....... ja nigdy w takich kategoriach nie wnioskuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 15.12.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam. Dokładnie, każdy w swojej branży chce zarobić i nikogo to nie dziwi. Z drugiej strony każdy chce kupić jak najtaniej czyli wycisnąć co się da z wykonawcy. Niestety nie raz już widziałem instalacje robione z innych materiałów niż klient miał na fakturze. Szczyt przegięcia to kocioł turbo sprzedany w cenie kondensacyjnego i to w czasach gdzie turbo było po trzy tysiące a kondensat dziesięć tysięcy. O braku zbiornika szamba za które klient zapłacił to nawet szkoda pisac bo trudno w to uwierzyć. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 15.12.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam. Dokładnie, każdy w swojej branży chce zarobić i nikogo to nie dziwi. Z drugiej strony każdy chce kupić jak najtaniej czyli wycisnąć co się da z wykonawcy. Niestety nie raz już widziałem instalacje robione z innych materiałów niż klient miał na fakturze. Szczyt przegięcia to kocioł turbo sprzedany w cenie kondensacyjnego i to w czasach gdzie turbo było po trzy tysiące a kondensat dziesięć tysięcy. O braku zbiornika szamba za które klient zapłacił to nawet szkoda pisac bo trudno w to uwierzyć. pozdr adam To już nie są przegięcia tylko tematy dla prokuratora. Przegięcia przy wycenach to np. 3000 robocizna za co, cwu, zwu dla małego domu + materiały "wyrąbane" w kosmos. I jeszcze teksty - że patrz Pan jak tanio. A nie można by wyważyć tak by wyceny od razu nie kłuły w oczy? I wtedy zakupy materiału przez Inwestora nie byłyby problemem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts