Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowej Chatki

Recommended Posts

Iwonka a powiedz mi czy ty obcinasz po przekwitnięciu storczyki? Wszystkie moje poprzednie storczyki kwitły tylko raz i......wyrzucałam je bo nic z nich nie było. Raz zostawiłam je tak jak przekwitły a raz obciełam nad trzecim węzłem i tez juz nie zakwitły. Teraz mam już tylko jednego, który na całe szczeście kwitnie co jakis czas....obecnie jest w fazie spoczynku i podciety. Aż jestem ciekawa co z niego teraz zakwitnie...

Twoje sa piękne..:)... chociaż ten mój też był i mam nadzieję, że jeszcze będzie kwitł tak obficie jak ostatnio.

Pozdrowionka :bye:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Iwonka a powiedz mi czy ty obcinasz po przekwitnięciu storczyki? Wszystkie moje poprzednie storczyki kwitły tylko raz i......wyrzucałam je bo nic z nich nie było. Raz zostawiłam je tak jak przekwitły a raz obciełam nad trzecim węzłem i tez juz nie zakwitły. Teraz mam już tylko jednego, który na całe szczeście kwitnie co jakis czas....obecnie jest w fazie spoczynku i podciety. Aż jestem ciekawa co z niego teraz zakwitnie...

Twoje sa piękne..:)... chociaż ten mój też był i mam nadzieję, że jeszcze będzie kwitł tak obficie jak ostatnio.

Pozdrowionka :bye:

Ninko, ja na poprzednim mieszkaniu też nie utrzymałam ani jednego storczyka.

Za sucho im było.

Teraz obcinam tylko wtedy, jak łodyżka zbrązowieje.

Wtedy tnę ok. 1 cm nad oczkiem w miejscu, w którym łodyga jest jeszcze zielona.

Jak zbrązowieje cała - obcinam całą.

A jak zostaje cała zielona, to ją zostawiam.

Jakoś tak sobie intuicyjnie wymyśliłam i się sprawdza.

Ściskam Cię.

Iwonko,wnuki masz cudowne,jesteś pewnie dumną i spełnioną babcią:yes:Ja za tydzień poznam płeć mojego pierwszego wnuka,już nie mogę się doczekać:lol2:Mam przeczucie,że będzie to chłopczyk,ale zobaczymy:)

Dziękuję Aniu, oczywiście, że jestem dumną babcią. :D

Pochwal się proszę, jak tylko się dowiesz, jakiej płci będzie Twoje wnusiątko.

Moim zdaniem Alex to cała Babcia :D Przynajmniej na razie jest do Ciebie bardzo podobny. A Nikola to piękna dziewczyna, jak świeży wiosenny kwiat. Udały Ci się Wnuki :)

Dziękuję Joasiu.

Wprawdzie wszyscy mówią, że Nikola jest bardzo do mnie podobna, a Alex to cały tata, ale pewnie coś w tym jest, co piszesz o tym podobieństwie.

W końcu to dzieci mojego dzieciątka, więc moje geny jak najbardziej tam w nich buszują. :D

Bardzo przytulny masz salonik Iwonko, idealnie dobrane kolory dywanu i żaluzji :) Dywan wygląda na mięciutki, to shaggy?

Nie do wiary, że już tak wiosennie u Was! U mnie niestety wszystko jeszcze śpi, no poza wierzbą, na której kotki licznie bieleją.

Jutro planuję przycinanie drzew owocowych na nowej działce - są tam 3 stare niskopienne jabłonie, bardzo zaniedbane, wiśnia i 3 śliwy. Wszystko w koszmarnym stanie. Babcia doradza, żeby wyciąć to w pień i na ich miejsce posadzić nowe drzewka, mi jednak szkoda tych roślin, zawsze to jakaś odrobina cienia przy domu byłaby na początek.

W kwestii żywopłotu dalej mam przemyślenia, pewnie stanie na tujach Smaragd i jeszcze jakiejś odmianie z domieszką złotych kolorów. To od strony drogi, a co w pozostałej części? Nie wiem :)

Bardzo przytulny masz salonik Iwonko, idealnie dobrane kolory dywanu i żaluzji :) Dywan wygląda na mięciutki, to shaggy?

Nie do wiary, że już tak wiosennie u Was! U mnie niestety wszystko jeszcze śpi, no poza wierzbą, na której kotki licznie bieleją.

Jutro planuję przycinanie drzew owocowych na nowej działce - są tam 3 stare niskopienne jabłonie, bardzo zaniedbane, wiśnia i 3 śliwy. Wszystko w koszmarnym stanie. Babcia doradza, żeby wyciąć to w pień i na ich miejsce posadzić nowe drzewka, mi jednak szkoda tych roślin, zawsze to jakaś odrobina cienia przy domu byłaby na początek.

W kwestii żywopłotu dalej mam przemyślenia, pewnie stanie na tujach Smaragd i jeszcze jakiejś odmianie z domieszką złotych kolorów. To od strony drogi, a co w pozostałej części? Nie wiem :)

Dziękuję Joasiu.

Tak, dywan to shaggy.

Rzeczywiście u mnie wiosna już prawie pełną gębą, kwitną kolejne krokusy, dzisiaj znalazłam żółtego. :)

Rozumiem Twój żywopłotowy dylemat, tym bardziej, że jest to decyzja raczej długofalowa.

Trzymam kciuki za trafny wybór. :bye:

Witam, sledzimy wasz dziennik od dluzszego czasu i nie ukrywam, ze w duzej mierze to Wy przyczyniliscie sie do naszej decyzji o budowie domu.

Mam kilka pytan natury technicznej, czy mozemy poprosic o adres e-mail, aby moc napisac nieco obszerniej o naszych dylematach?

Pozdrawiamy Was serdecznie

Bujaczki

Edytowane przez finlandia
Post przeniesiony na prośbę autora dziennika

Witam, sledzimy wasz dziennik od dluzszego czasu i nie ukrywam, ze w duzej mierze to Wy przyczyniliscie sie do naszej decyzji o budowie domu.

Mam kilka pytan natury technicznej, czy mozemy poprosic o adres e-mail, aby moc napisac nieco obszerniej o naszych dylematach?

Pozdrawiamy Was serdecznie

Bujaczki

Witam Bujaczki..

Odpisałam na priv.

Pozdrawiam również.

Witaj Iwonko

U Ciebie pięknie jak zawsze.

Piękny salon.

Sympatyczne i ładne wnuki.

No i te wschodzące roslinki.

Zima w tym roku prędko minęła.

Oby tylko lato nam dopisało,

ale przed nami podobno ciepła wiosna,

tak ostatnio przeczytałam.

Iwonko kiedyś pisałam o moich storczykach.

Pani w ogrodnictwie doradziła mi abym postawiła je na oknie,

od nasłonecznionej strony,powiedziała abym je przycięła .

Postawiłam też fiołki afrykańskie na oknie od wschodniej strony.

I po trzech tygodniach fiołki zmieniły kolor liści,bo były takie słabe,

zakwitły i obsypały sie kwiatkami.

Storczyki zakwitły tak coś po ok.1,5 m-ca

Mam taką cichą nadzieję,że już tak zostanie.

Przesyłam pozdrowienia,

KrysiaG

Witaj Iwonko

U Ciebie pięknie jak zawsze.

Piękny salon.

Sympatyczne i ładne wnuki.

No i te wschodzące roslinki.

Zima w tym roku prędko minęła.

Oby tylko lato nam dopisało,

ale przed nami podobno ciepła wiosna,

tak ostatnio przeczytałam.

Iwonko kiedyś pisałam o moich storczykach.

Pani w ogrodnictwie doradziła mi abym postawiła je na oknie,

od nasłonecznionej strony,powiedziała abym je przycięła .

Postawiłam też fiołki afrykańskie na oknie od wschodniej strony.

I po trzech tygodniach fiołki zmieniły kolor liści,bo były takie słabe,

zakwitły i obsypały sie kwiatkami.

Storczyki zakwitły tak coś po ok.1,5 m-ca

Mam taką cichą nadzieję,że już tak zostanie.

Przesyłam pozdrowienia,

KrysiaG

Witaj Krysiu.

Cieszę się, że Twoje storczyki i fiołki zakwitły.

Moje fiołki stoją na kuchennym parapecie, od północy, ale też sobie jakoś radzą.

A storczyki też mam na parapecie, ale od wschodu, więc mają słońce, tyle że rano.

Też już czekam na tę wiosnę, jak na zmiłowanie.

Dziękuję za pochwały salonu, to miłe, że Ci się podoba.

Ściskam Cię Krysiu i wiosennego słoneczka życzę. :hug:

• 2 weeks później...