Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowej Chatki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, życzę wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku i jak przeglądam wasz dziennik to bardzo jestem zazdrosna, bo ja z narzeczonym dopiero za rok zaczynamy budowę. Też wybraliśmy projekt z7. Bardzo się nam podoba i jak patrze jak go urządziliście to widzę że mamy podobny gust i na pewno skorzystamy z niektórych rozwiązań które wy wybraliście. Mam też prośbę, jeśli posiadacie jakieś dotychczasowe zestawienie kosztów, wiem że ceny mogą się różnić, ale taki wstępny kosztorys bardzo by nam pomógł w podjęciu decyzji co do wysokości kredytu jaki trzeba będzie wziąć na budowę. Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkiego dobrego.

Dziękuję wam bardzo za odpowiedz. Takiej kwoty się spodziewałam. My tez będziemy budować w systemie gospodarczym. Mam liczną rodzinę jak narazie chętną do pomocy. Poza tym drewno ma za darmo, więc też spory koszt odejdzie. Nadal będę obserwować co się u was dzieje, to jakoś podnosi mnie na duchu. Pozdrawiam

Dziękuję wam bardzo za odpowiedz. Takiej kwoty się spodziewałam. My tez będziemy budować w systemie gospodarczym. Mam liczną rodzinę jak narazie chętną do pomocy. Poza tym drewno ma za darmo, więc też spory koszt odejdzie. Nadal będę obserwować co się u was dzieje, to jakoś podnosi mnie na duchu. Pozdrawiam

Skoro macie chętną do pomocy rodzinkę, to tylko pogratulować.

Bo wszelka pomoc przy budowie domku - to połowa sukcesu.

Życzymy powodzenia i trzymamy kciuki.

Dzień dobry, Drodzy Gospodarze, za oknem ciemności, ale to ciągle jest dzień :)

Mam na imię Anka, mieszkam na Pomorzu. To mój pierwszy wpis na Waszych stronach, mimo że zaglądam tu już od prawie roku :) Za każdym razem dołączam się do wszystkich składanych Wam wyrazów podziwu i gratulacji:yes: No i podładowuję akumulatory - zaczynam realizować to, co jeszcze rok temu wydawało mi się niemożliwym do spełnienia marzeniem :D

Razem z moim Piotrem postaraliśmy się o działkę za miastem i wybraliśmy projekt, a teraz niecierpliwie czekamy na pozwolenie na budowę :) Liczymy, że wiosną zaczniemy budowę naszego Z136 :))) (http://www.z500.pl/projekt/z136,Tani-w-budowie-niewielki-dom-parterowy-z-dwuspadowym-dachem-i-ciekawa-elewacja.html)

Z7 też nam się bardzo podoba, ale założyliśmy, że powierzchnia naszego domu nie będzie większa niż 75-80 m2.

Zdecydowałam się napisać, ponieważ nie mogę dojść do porozumienia z moim lubym w kwestii ogrzewania domu i wykorzystania poddasza na strych. Mnie przekonują panele na podczerwień albo grzejniki akumulacyjne, natomiast Piotr jest za zwykłymi grzejnikami elektrycznymi, bo - jak mówi - na co dzień dom ogrzewać będzie kominek z DGP. Już mi zaczyna brakować argumentów na rzecz paneli, o kablach grzejnych w podłodze nawet nie wspominam...

Do tego Piotr najchętniej nie robiłby żadnego wyjścia na poddasze, ale to w ogóle nie wchodzi w grę. Ze względu na warunki zabudowy musieliśmy zwiększyć kąt nachylenia dachu z 25 do 30 st i ja już sobie wyobrażam tę przestrzeń poddasza...:rolleyes: Będą schody strychowe i będzie stryszek, tak jak u Was :) Jedyne, na co mogę przystać to zmiana ciężkiego stropu na wiązary. Powiedzcie, proszę, czy dolny pas wiązara przykryty 18mm płytami OSB jest wystarczająco mocny, by bezpiecznie po nim chodzić i trzymać tam niepotrzebne na co dzień rzeczy?

Kolejne pytania dotyczą ocieplenia i wentylacji budynku - jakie ocieplenie i jakiej grubości zastosowaliście na podłodze i ścianach? Jeśli takie, jak w projekcie, to czy uważacie je za wystarczające? A wentylację jaką macie? Grawitacyjną czy mechaniczną z odzyskiem ciepła?

Powiedzcie jeszcze, jaka temperatura jest w przedsionku? Pytam o to, ponieważ w naszym projekcie zrezygnowaliśmy z łazienki miedzy sypialniami i przenieśliśmy ją w miejsce garderoby, z wejściem z przedsionka właśnie. Chcemy w ogóle zrezygnować z drzwi prowadzących do salonu.

A tak w ogóle, po tych kilkunastu miesiącach zamieszkiwania w Bukowej Chatce, czy jest coś, co dzisiaj zrobilibyście inaczej?

Z136 będzie moim pierwszym domem i nie do końca jestem pewna, czy przyjęte przez nas rozwiązania będą najtrafniejsze. Wiem, ze nie ustrzegę się błędów, ale chciałabym ich popełnić jak najmniej. Piotr już jeden dom w swoim życiu wybudował, tylko że to było dawno temu i wiele się w tym czasie zmieniło.

Pozdrawiamy serdecznie i przesyłamy życzenia samych dobrych chwil w Nowym Roku - Anka i Piotr

Witajcie Aniu i Piotrze!

Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i śledzenie losów Bukowej Chatki.

Gratulujemy również słusznej decyzji o budowie własnego domku.

Teraz parę uwag i sugestii odnośnie Waszych pytań.

Uważamy, że Piotr kompletnie nie ma racji w sprawie grzejników. Zastosowanie grzejników akumulacyjnych jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, a szczególnie grzejników z rozładowaniem tzw. dynamicznym, niż zwykłych grzejników elektrycznych. Jak będziecie mieli dom, to i tak będziecie chcieli mieć drugą taryfę energii elektrycznej (tylko głupi by nie chciał). Piece akumulacyjne umożliwiają spore zaoszczędzenie na kosztach ogrzewania, grzeją i akumulują ciepło w drugiej taryfie, a w czasie gdy obowiązuje pierwsza - oddają ciepło. Co do infrapaneli, to ich konstrukcja nie umożliwia gromadzenia ciepła, ale mają one inne zalety (szczegóły w naszym dzienniku). U nas panele sprawdzają się, a mieszkamy już drugą zimę. Jeżeli Wy planujecie kominek z DGP, to my na Waszym miejscu zastosowalibyśmy albo infrapanele, albo piece akumulacyjne, oczywiście elektryczne (wygoda, bezpieczeństwo, bezobsługowość). Wtedy można w czasie pierwszej taryfy grzać kominkiem, a w czasie drugiej - panelami lub piecami i macie sprawę załatwioną (czysto, miło i tanio). My w czasie 11 miesięcy, od 8 lutego 2011 r. (od czasu kiedy mamy dwie taryfy) do dziś, zużywamy prądu na cały dom (łącznie z całym sprzętem AGD, oświetleniem itp) około 300 zł miesięcznie w skali całego roku.

Jeśli chodzi o poddasze i wiązary, to uważmy, że płyta OSB 18 mm jest za słaba. U nas jest 22 mm, a przydałaby się 25 mm. Duża rozpiętość między wiązarami, przy 18 mm spowoduje duże ugięcie podłogi. Musimy nadmienić, że u nas płyty OSB są zamontowane na dolnym pasie wiązarów, a nie pod nimi, czyli leżą i są przykręcone na dźwigarach.

Co do ocieplenia podłogi, to mamy 12 cm styropianu, a na ścianach 15 cm. Daliśmy i tak więcej, niż w projekcie i tak jest dobrze. Fachowcy twierdzą, że dalsze zwiększanie grubości styropianu nic nie daje i tego się trzymamy.

Odnośnie Waszego pytania co do wentylacji, to generalnie mamy grawitacyjną, uzupełnioną wentylacją mechaniczną, ale bez DGP.

Temperaturę w przedsionku utrzymujemy na poziomie 17 stopni. Tyle sobie nagrzewamy, bo nie ma większej potrzeby. Dodatkowo chronią nas drzwi do korytarza. Jest to jednak najchłodniejsze miejsce w domu, stanowiące bufor między podwórkiem, a resztą domu.

Gdybyśmy dziś budowali jeszcze raz, jedną rzecz zrobilibyśmy inaczej. Naszym największym błędem było nie zamurowanie bocznych trójkątów dachu, tylko zabudowanie ich drewnem. Uważamy, że murowanie jest zawsze solidniejsze.

Chcielibyśmy Was przekonać, a zwłaszcza Piotra, że w domu bez podpiwniczenia, nieużytkowy mieszkalnie strych, świetnie nadaje się na tzw. pawlacz, czyli składowisko wszystkich niezbędnych i zbędnych rzeczy. Dlatego daliśmy przeprojektować wiązary tak, aby ta przestrzeń na strychu była jak największa do użytku.

Z pewnością popełnicie jakieś błędy (oby jak najmniej), ale to jest ponoć nieuniknione.

Jeśli mielibyście jeszcze jakieś pytania, to dajcie znać, a podamy Wam na priv numer telefonu do Mariusza, który wyraził chęć rozwiania Waszych wątpliwości.

Jednak woli to zrobić na tzw. ucho, bo pisać to On nie lubi, a ten komentarz w części technicznej dyktował mi prawie (bo to On jest u nas fachowcem od technicznych spraw).

Pozdrawiamy Was bardzo serdecznie i życzymy wytrwałości i sukcesów w spełnianiu marzenia, jakim jest posiadanie własnej chałupki.

Dziękuję, dziękuję, dziękuję! I za szybką odpowiedź, i za podpowiedzi, i za możliwość bezpośredniej rozmowy też; postaram się nie nadużywać Waszej uprzejmości :)

O ogrzewaniu ciągle myślimy, ale już postanowione, na pewno nie będą to zwykłe grzejniki :D, uff.

Ja widziałam te „puste” szczyty w Waszym domu i przyznam, że to one przekonały mnie o solidności i trwałości wiązarów :) tym bardziej, że w dzienniku innego forumowicza obejrzałam zdjęcia wymurowanych boków zwalonych przez wiatr zanim zaprawa stężała. Ale on po prostu miał pecha, że akurat wtedy zaczęło mocno wiać... ;>

W naszym domu boki będą zamurowane. Płytę OSB też kupimy tą grubszą, 25 mm.

Co do ocieplenia: 12 cm pod posadzką i 15 cm na ścianach – tyle właśnie zakłada nasz projekt, ale że będziemy stosować zwykły beton komórkowy, utargowałam u Piotra cn. 20 cm styropianu pod podłogą, 20 cm na ściany, a na strop tyle wełny, ile się zmieści – sama ją tam upakuję. Nigdy nie mieszkałam w domku jednorodzinnym, do tego przez siebie zbudowanym, dlatego wolę dmuchać na zimne – chcę mieć pewność, że będzie ciepły i suchy (choć Piotr jest takiego samego zdania co do ocieplenia domu, jak wspomniani przez Was fachowcy)

Aktualnie próbujemy znaleźć dobrych murarzy.

Jeszcze o przedsionku – Piotr mnie przekonuje, że to będzie jedno z najcieplejszych miejsc w domu, bo z salonu przez przedsionek ciepłe powietrze będzie przepływać do łazienki i pomieszczenia gospodarczego. No ja nie wiem... Może nie ogarniam tego wszystkiego, np. ciągle zapominam o rekuperatorze z odzyskiem ciepła... może rzeczywiście w przedsionku będzie tak jak w innych pomieszczeniach domu... Prędzej czy później się przekonam.

Póki co pozdrawiamy Was w ten późny niedzielny wieczór i życzymy dobrego tygodnia:bye:

Kociaki jak zwykle zajefajne....:rolleyes:... na takie zdjęcia mozna patrzec i patrzeć.........co do choroby to właśnie od jutra siedzę w domku...och jak miło....:wiggle:..pomimo choroby oczywiście. Przypałętało się do mnie jakieś zapalenie oskrzeli i do tego niespokojne serce. Jutro kardiolog, zobaczymy co powie bo to co usłyszałam dzisiaj od rodzinnego...nie za bardzo mi się spodobało :no:... a Pani doktor też....

Przejrzałam Twój nader sympatyczny blog budowlany i mam tylko jedno spostrzeżenie zwierzaki na wsi mają przechlapane:( Psy i koty powinny być szczepione, a nie tylko karmione. Stąd właśnie tyle bezdomniaków. Wasz nader urokliwy zwierzyniec będzie z roku na rok się rozrastał niestety, stąd suczki i kotki powinny być sterylizowane. Sorki za tą uwagę.

Przejrzałam Twój nader sympatyczny blog budowlany i mam tylko jedno spostrzeżenie zwierzaki na wsi mają przechlapane:( Psy i koty powinny być szczepione, a nie tylko karmione. Stąd właśnie tyle bezdomniaków. Wasz nader urokliwy zwierzyniec będzie z roku na rok się rozrastał niestety, stąd suczki i kotki powinny być sterylizowane. Sorki za tą uwagę.

Witam nowego gościa!

Agusiu, gdybyś przeczytała, a nie tylko przejrzała mój dziennik miałabyś wiedzę, że kociaki nie są naszą własnością, tylko naszych sąsiadów, a u nas jedynie dopieszczają swoje brzuchy, także nie nam decydować o ich szczepieniach, czy sterylizacji.

Więc jeśli nasz "nader urokliwy zwierzyniec" się rozrośnie - dostawimy kolejne miski.:p

A jeśli będziesz chciała jeszcze cokolwiek dodać w tej kwestii, proszę o wpisywanie swoich opinii w komentarzach, a nie w dzienniku budowy (tak jak prosiłam Cię o to bezskutecznie, w wysłanej prywatnej wiadomości).

No i.. cyt. Ciebie - "sorki za tĘ uwagę". ;)

WITAm:)

U mnie juz prace ruszyły:)

Ale nadal bijemy sie z myslami jakie ogrzewanie wybrac gaz(mamy dostep) czy prąd,po tym co napisaliscoie ile płacicie to by mi pasowało:) tylko czy to jest kwota z podgrzewaniem wody w okresie zimy? Bo latem to wiem ze solarami grzejecie.

Napisz pprosze ile to ogrzewanie was kosztowało bo moze takie sobie zamontujemy:)(na priv),i jeszcze jesli to nie problem prosiłbym namiar na firme która przeprojektowała Wam wiazary(chodzi o te przestrzen)

dzieki i pozdrawiam

ps

Cenna informacja z tymi scianami szczytowymi murowanymi.

WITAm:)

U mnie juz prace ruszyły:)

Ale nadal bijemy sie z myslami jakie ogrzewanie wybrac gaz(mamy dostep) czy prąd,po tym co napisaliscoie ile płacicie to by mi pasowało:) tylko czy to jest kwota z podgrzewaniem wody w okresie zimy? Bo latem to wiem ze solarami grzejecie.

Napisz pprosze ile to ogrzewanie was kosztowało bo moze takie sobie zamontujemy:)(na priv),i jeszcze jesli to nie problem prosiłbym namiar na firme która przeprojektowała Wam wiazary(chodzi o te przestrzen)

dzieki i pozdrawiam

ps

Cenna informacja z tymi scianami szczytowymi murowanymi.

Witam, witam!

Koszty zużycia prądu podane są łącznie ze wszystkimi urządzeniami gospodarstwa domowego, więc także z podgrzewaniem wody w zimie. Mamy tylko jeden licznik na prąd.

Jeśli chodzi o koszt paneli na podczerwień, była to kwota ok. 6.500 zł na cały dom, ale bez termostatów.

Firma, która przeprojektowała nam wiązary, a także wykonała je i dostarczyła, to BUDMAX z Polkowic.

Tu link do ich strony:

Wiązary

Pozdrawiam stałego "czytacza"! :)