Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowej Chatki

Recommended Posts

Witam! Śledziłam Wasz dziennik budowy prawie od początku, Domek mi sie podoba, ale ...bardziej podoba mi się Anatol z MGprojekt (nie tyle o wygląd chodzi, ile o odpowiadający nam układ wnętrz). Projekt wybieralismy z myślą o działce z wjazdem od wschodu (taką mamy) - za wsią, oddzieloną pasem lasu... No własnie. Ta odległość działa na naszą niekorzyść, niestety. Koszt przyłączenia wody i prądu zwalił nas z nóg. Mamy możliwość kupienia (dość tanio) działki we wsi, ale... z wjazdem od zachodu. A ja tak bardzo chce mieć kuchnie od wschodu i salon od południowego - zachodu... Ale do rzeczy. Mam pytanie: Wy macie domek usytuowany tyłem do wjazdu, prawda? Tzn. drzwi wejściowe macie "od podwórka"? :p Jak taki układ zdaje egzamin na co dzień? Nie przeszkadza Wam, że z kuchni nie widzicie drogi? Głowię się niesamowicie...

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! Śledziłam Wasz dziennik budowy prawie od początku, Domek mi sie podoba, ale ...bardziej podoba mi się Anatol z MGprojekt (nie tyle o wygląd chodzi, ile o odpowiadający nam układ wnętrz). Projekt wybieralismy z myślą o działce z wjazdem od wschodu (taką mamy) - za wsią, oddzieloną pasem lasu... No własnie. Ta odległość działa na naszą niekorzyść, niestety. Koszt przyłączenia wody i prądu zwalił nas z nóg. Mamy możliwość kupienia (dość tanio) działki we wsi, ale... z wjazdem od zachodu. A ja tak bardzo chce mieć kuchnie od wschodu i salon od południowego - zachodu... Ale do rzeczy. Mam pytanie: Wy macie domek usytuowany tyłem do wjazdu, prawda? Tzn. drzwi wejściowe macie "od podwórka"? :p Jak taki układ zdaje egzamin na co dzień? Nie przeszkadza Wam, że z kuchni nie widzicie drogi? Głowię się niesamowicie...

Witaj Olinko!

Obejrzałam Twojego Anatola - bardzo mi się podoba.

My wjazd na działkę mamy od południa.

I, masz rację, od południa mamy również część salonowo - tarasową.:rolleyes:

A wejście do domu, a także okno od kuchni wychodzą na północ.

Ale taki układ jest dla nas idealny.

Nasza droga wewnętrzna biegnie kawałek wzdłuż boku domu, zakręca i kończy się na podwórku.

Za to taras mamy od południa (nie wyobrażam sobie inaczej - w lecie słoneczko i opalanko razem z gośćmi :p) i siedząc w salonie - a tam z reguły spędza się najwięcej czasu - mamy podgląd na drogę, a za nią na rozległe pole i las.

To u nas najładniejszy widok.

Kuchnia wychodzi na część tzw. gospodarczą i.. tak jest dobrze.

Nawet jak jestem w kuchni, przez boczne okno w jadalni widzę, co ewentualnie dzieje się na drodze i czy ktoś do nas nie jedzie.

Wiem, jak ważną sprawą jest usytuowanie domu, więc przemyśl dobrze wszystkie za i przeciw.

Pozdrawiam Cię! :bye:

Nasza droga wewnętrzna biegnie kawałek wzdłuż boku domu, zakręca i kończy się na podwórku.

Za to taras mamy od południa i siedząc w salonie - a tam z reguły spędza się najwięcej czasu - mamy podgląd na drogę, a za nią na rozległe pole i las.

Nawet jak jestem w kuchni, przez boczne okno w jadalni widzę, co ewentualnie dzieje się na drodze i czy ktoś do nas nie jedzie.

Własnie taką droge wewnętrzną wymyslił mój mąż, a mamy (mielibyśmy) taką mozliwość, bo wielkość działki na to pozwala.

Dziękuję.

Serdeczne dzieki za info:)

Ja jestem stałym ,,czytaczemm, ,ba nawet powiem ze Wasz dziennik przeczytałem juz ze 3 razy od deski do deski..po prostu swietna lektura do poduszki:)

pozdrawiam

Naprawdę???

Mam tylko cichą nadzieję, że po takiej lekturze masz wyłącznie piękne sny.. :D

Pozdrawiam Cię również!

Witaj w klubie..:p... ja też mam wnuka Alexa.....24 stycznia skończy 3 latka i jest boski:p:p:p... tak jak jego starszy brat Patryk...

No to ładne kwiatki Ninko! :D

Kolejny łączący nas element.

Czyli między naszymi Alexami będzie prawie równo 3 lata różnicy.

A może Twój Patryk jest w wieku Nikolki, starszej siostry mojego Alexa?

:lol2:

Hej, niestety Iwonko Patryk ma tylko 5,5 roku więc jest młodszy od Twojej Nikolki :p ale ....ja tez chciałabym w końcu zostac prawdziwą Babcią a nie tylko żoną dziadka :p.. i czekam na wnusię od synka...tylko kiedy to będzie??? Tego nie wie nikt..:no:..

No tak, rozumiem Twoją determinację w związku z chęcią posiadania dziewczynki z warkoczykami. ;)

Mówią na mieście, że bycie babcią, to jednak nie to samo, co żoną dziadka. :D

Ej.. doczekasz się z pewnością.

Życie przynosi czasem takie miłe niespodzianki.

Życzę Ci tego z całego serca. :hug:

• 2 weeks później...
GRATULACJE!!!

Śliczny wnusio!

Wcale mnie nie dziwi Twój zachwyt.

A masz już zdjęcie Nikosi z braciszkiem?

To już byłby nie tylko piękny, ale wręcz idealny widok:)

Pozdrawiam

Kasia

Dziękuję Kasiu!

Wspólnego zdjęcia moich wnusiątek jeszcze nie mam, ale jak tylko takie zdobędę - obiecuję, że podzielę się tym widokiem ze wszystkimi.

Pozdrawiam Cię cieplutko..

• 2 weeks później...
Pani Iwonko! Przeczytałem dziennik, swoją drogą jak się do niego "przyssałem" to nie mogłem się oderwać. Dom jest cudowny jak dla mnie. Z zewnątrz taki skromny, nieduży, a w środku tyle miejsca i pomieszczeń. Oczywiście jestem pod wrażeniem ogrzewania, żadnych kotłów, pomp, rur i innych cudów. Po prostu na suficie wisi panel a w domu ciepło. Coś pięknego. A chciałbym zapytać jak z wilgotnością przy takim systemie? Tyle się teraz mówi o płaczących oknach przy wentylacji grawitacyjnej, czy macie Państwo może mechaniczną? Bo nie pamiętam żeby było coś w dzienniku o tym. Chciałbym jeszcze zapytać czy dużo kosztuje założenie takiego systemu w takim domu i czy dużo energii pobiera taki panel, chodzi mi o to czy trzeba posiadać dużą moc umowną? Pozdrawiam serdecznie. Edytowane przez danił