Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Bukowej Chatki

Recommended Posts

Piękne tulipany Iwonko, strasznie je lubię (choć u nas nie przewiduję) :)

Obiela tez cudowna :)

Tak miło popatrzeć, że u kogoś ogród tętni życiem :)

No tak, ja szaleję w ogrodzie jak nawiedzona.

Teraz znowu zlikwidowałam część trawnika i czołgam się na kolanach przy dalszych pracach.

A głowa pełna kolejnych inspiracji. :D

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poznikały zdjęcia z Dziennika Bukowej Chatki :cry:

Kobietki, wiem, że zdjęcia poznikały.

Z kilkunastu pierwszych stron, zauważyłam to niedawno.

Już nawet nie pamiętam, gdzie je umieszczałam, to było kilka lat temu.

Jest to do odtworzenia, ale to praca dopiero chyba na czas mojej emerytury :cool:, bo czasochłonna bardzo, a czasu mi teraz najbardziej brakuje.

Joasiu, jeśli chcesz coś konkretnego - napisz, zdjęcia mam na dysku, mogę Ci wysłać.

Kupujesz co roku nowe cebule tulipanów?

U siebie zauważyłam, że z roku na rok cebule są coraz słabsze, aż w końcu w ogóle nie kwitną. Może za słabo odżywiam?

A nie wykopujecie cebul??

Tulipany i hiacynty po przekwitnięciu obcinam, zostawiam tylko listki - bo one odżywiają cebulki, po zaschnięciu liści wykopuję cebule, oczyszczam i przez lato przechowuję a jesienią znowu wsadzam do ziemi.Podobne postępowanie jak z mieczykami i daliami, tylko w innych porach roku się je wykopuje. Moja babcia tak zawsze robiła i od niej to wiem.

Przez okres budowy i bezpośrednio przed nią zlikwidowałam tulipany z braku czasu, ale teraz zamierzam wrócić do ich uprawy.

A nie wykopujecie cebul??

Tulipany i hiacynty po przekwitnięciu obcinam, zostawiam tylko listki - bo one odżywiają cebulki, po zaschnięciu liści wykopuję cebule, oczyszczam i przez lato przechowuję a jesienią znowu wsadzam do ziemi.Podobne postępowanie jak z mieczykami i daliami, tylko w innych porach roku się je wykopuje. Moja babcia tak zawsze robiła i od niej to wiem.

Przez okres budowy i bezpośrednio przed nią zlikwidowałam tulipany z braku czasu, ale teraz zamierzam wrócić do ich uprawy.

Są dwie szkoły, Pusiu.

Można cebule wykopywać, ale nie trzeba.

W przeciwieństwie do mieczyków i dalii, które wykopać trzeba, bo przez zimę by zmarzły, cebule tulipanów i hiacyntów tego nie wymagają.

Ja postępuję z tym kwiatkami tak samo, jak Ty opisałaś, tylko, że na końcu nie wykopuję cebul.

Znawcy piszą, że tak naprawdę powinno się je przenieść w inne miejsce raz na kilka lat.

Mam takie tulipany, które kwitną niezmiennie od kilku lat, mam też takie, które kwitną pięknie pierwszy rok po posadzeniu, potem jest już z tym różnie.

Hiacynty natomiast kwitną pięknie co roku, bez wykopywania cebul.

Można cebule wykopywać, ale nie trzeba.

Dokładnie tak - można, nigdzie nie napisałam że trzeba.

Nie wiem od czego to zależy, że niektóre tulipany (i częściowo hiacynty), wyradzają się po kilku sezonach, dlatego swoje wykopuję, zwłaszcza te ulubione odmiany, na których mi szczególnie zależy..

Dokładnie tak - można, nigdzie nie napisałam że trzeba.

Nie wiem od czego to zależy, że niektóre tulipany (i częściowo hiacynty), wyradzają się po kilku sezonach, dlatego swoje wykopuję, zwłaszcza te ulubione odmiany, na których mi szczególnie zależy..

Mądrze robisz, bo ja chyba trochę z braku czasu, a może z lenistwa :cool: zostawiam je w ziemi.

Miałam dwa lata temu takie piękne pomarańczowe, w zeszłym roku pokazały się chyba tylko dwa czy trzy, w tym roku już nie było ani jednego. :(

• 2 weeks później...