Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż bez ogrzewania ??

michal.bdg

Recommended Posts

Witam, mam pytanie do luidzi na forum. Jest ktos kto ma duzy garaż w bryle domu i jest on nie ogrzewany??. Jeśli tak to prosiłbym o informacje jak to wyglada temp. wewnątrz jak zimą zdrowo przymrozi :)

Eksploatuje budynek wybudowany w 1979 roku, z cegły i pustaków żużlowych, żużel w stropie Dopiero od 10 lat docieplony styropianem 10 cm.

Nigdy temperatura w garażu nie spadła poniżej zera.

Kiedyś gdy tata naprawiał auto dogrzewał sobie jedynie zimą farelką.

Pawlok

garaż 1stanowiskowy w domu zamieszkałym, ściany 3w, ogrzewany jedynie starym kaloryfekriem 5 żeberek- bez kłopotu, nawet roślina- agawa w nim "zimuje".

garaż 2stanowiskowy w domu SSZ, ściana 3w, bez jakiegolokwiek ogrzewania,grzwi garazowe zwykłe z castoramy, raczej nieocieplane.. dom stoi kompletnie pusty- samochody odpalaja bez kłopotu, nic nie zamarza:). nawet jak kilka alt temu w nocy bywało prawie -30, to samochody odpalały bez problemu

W garażu mam wyprowadzone w ścianie podłączenie do kaloryfera, ale tylko po to, że za kilka lat jak dojrzeje do budowy wiaty na samochody to obecny przerobie na piękne biuro.

Nie czuje potrzeby dogrzewania pomieszczenia na samochód w bryle domu, obecnie i tak uważam że budowa garażu to jakieś nieporozumienie.

Mam taki garaż stary z 50 roku do którego przykleiłem swoj nowy domek i tam nie ma ogrzewania... nigdy minusa tam nie było. tylko oczywiscie między mur garazu a mur domku wsadziłem 15 zm styropianu i oczywiscie nie ma bezpośredniego wejscia z domu do garazu tylko trzeba biegać na około...

Moja wypowiedź z dyskusji o garażu dwustanowiskowym:

A mnie nachodzi jedno pytanie po wybudowaniu garażu:

Czy go nie przerobić na piękne duże biuro ?

Zastanawiam się po co mi był "domek" dla samochodu, samochodu który wymieniam raz na 2-4 lata, nie mam "chopla" że mi się lakier zadrapał, pewnie że w zimie zimno w dupę jak się wsiada do stojącego na dworze, ale pod blokiem sobie stoi teraz i jakoś nie mam z tego powodu wyrzutów.

Ponadto mamy 3 samochody i nawet garaż 2 stanowiskowy mnie nie rusza.

A obecnie trzymamy jeden samochód w garażu na kondygnacji "-1" i szczerze to wybieram do jazdy zawsze ten samochód który jest na zewnątrz, bo mnie krew zalewa z wyjeżdżaniem, otwieraniem bramy - na pilota - pod górkę, z górki - dla mnie za dużo czasu tracę.

Napisze jeszcze, że mój kumpel mieszka w domu już 1.5 roku i jeszcze ani razu nie zaparkował w garażu.

A ja mam zamiar budowac dwustanowiskowy garaż w bryle domu i to połączony z częścią mieszkalną.

Nie jedna osoba z którą rozmawiałam mówi że po pierwsze wtedy ich nie było stac na drugi samochód a już rok później go mieli

a po drugie kobiety mówią że to porażka biegac z dwutygodniowym bobasem na około.

Pozdrawiam

Garaż dwustanowiskowy to zbawienie po przeprowadzce. Trzydzieści parę metrów kwadratowych składzika.

Mój długo jeszcze samochodów nie zobaczy :lol:

A co do nieogrzewania. Ja swój (jak już go odgracę) planuję ogrzewać do temp. +5 st. Mam tam wodomierz, zlew itp. więc wolałbym żeby nie zamarzły.

Żeby nie wychładzał mi domu ścianę z domem oraz strop garażu są ocieplone styropianem od wewnątrz.

Wiesz, bo ja umiem rozróżnić przyjemność od obowiązku, i tak dla mnie przyjemnością jest pisanie o różnych rzeczach, dużo większą czytanie o tym, co ludzie maja do powiedzenia, natomiast parkowanie samochodu zaliczam do obowiązku - a im krótszy obowiązek tym lepszy, bo czas mogę poświęcić na przyjemność ;)

Garaż dwustanowiskowy to zbawienie po przeprowadzce. Trzydzieści parę metrów kwadratowych składzika.

.....

dwustanowiskowy i trzydzieści parę metrów :o ?

tyle to ma mój jednostanowiskowy (a dokładnie 32m) i wcale taki duży nie jest a gdzie tu na takim metrażu drugie stanowisko upchnąć...

.....

tyle to ma mój jednostanowiskowy (a dokładnie 32m) i wcale taki duży nie jest a gdzie tu na takim metrażu drugie stanowisko upchnąć...

Zauważ jednak, że tu się toczy rozmowa o garażach a nie o stodole służacej za garaż (no chyba, że fotka z Twojego profilu to gospodarstwo jakiegoś krewnego ze wsi)

.....

Zauważ jednak, że tu się toczy rozmowa o garażach a nie o stodole służacej za garaż (no chyba, że fotka z Twojego profilu to gospodarstwo jakiegoś krewnego ze wsi)

dużo jeszcze, trollu, kont założysz, ażeby móc obrażać innych??