Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz drzwi w za dużym otworze.

Restam

Recommended Posts

Witam.

Mam małe pytanie.

Jakiś czas temu zakupiłem drzwi wewnętrzne z ościeżnicami regulowanymi Classen do mojego nowego mieszkanka.

Zakup wykonałem na podstawie pomiaru jednego otworu drzwiowego- szerokości i wysokości i grubości ściany.

Minęło sporo czasu zanim doszedłem do etapu ich montażu.

Jakież było moje zdziwienie gdy podczas przymiarki reszty drzwi zauważyłem, że otwory są za duże w stosunku do drzwi (szczelina ok 4 cm)

Ościeżnica w prawdzie obejmuje ścianę na głębokość ok.1,5 cm ale to chyba trochę za mało.

Wewnątrz pozostaje potworna komora którą trzeba będzie wypełnić pianką.

Problem mój polega jednak na prawidłowym zamocowaniu ościeżnicy w takim otworze.

Czy dać jakieś "paski" z bloczku gipsowego albo twardego drewna jako wypełniacz- dystans? Czy pianka wystarczy?

Obawiam się, że kilka otworzeń takich drzwi i będzie wszystko się poluzuje...

Macie moi drodzy jakieś pomysły solidnego zamocowania takich ościeżnic i drzwi?

(PS. nie mam już możliwości zwrotu tych drzwi :-( )

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :-)

Jeśli to ościeżnica z centymetrowego MDFu to kotew osobiście nie polecam bo to za miękki materiał i śrubę można wkręcić na wylot rozrywając ściankę. Zresztą co pisze producent w instrukcji montażu ? Ja bym na twoim miejscu dał kawałek płyty wiórowej lub OSB na klej z ościeżnicą (będzie od tego o 100% mocniejsza :)) a koszt znikomy.

Ja się podłączę z podobnym pytaniem, ale dotyczącym drzwi zewnętrznych. Otwór na drzwi mam wyższy od standardowych wymiarów drzwi o około 12 cm (nie pytajcie jak to się stało). Na szczęście drzwi jeszcze nie kupiłem. Ale tutaj pojawia się moje pytanie: czy koniecznie muszę robić niestandardowe drzwi o wysokości dostosowanej do otworu, czy też mogę kupić standardowe, a te 12 cm między górną krawędzią drzwi a nadprożem wypełnić... no właśnie czym? Styropianem?

Z zewnątrz ściany są ocieplone styropianem...

czy też mogę kupić standardowe, a te 12 cm między górną krawędzią drzwi a nadprożem wypełnić... no właśnie czym? Styropianem?

To już sam musisz zadecydować co wybierasz - prosty montaż (pianka i styropian) czy zabezpieczenie (betonowanie ościeżnicy). Standardowo producenci ościeżnic nakazują betonowanie. Przy 10cm daje się z dwóch stron deski i zwyczajnie zalewa.

Ja się podłączę z podobnym pytaniem, ale dotyczącym drzwi zewnętrznych. Otwór na drzwi mam wyższy od standardowych wymiarów drzwi o około 12 cm (nie pytajcie jak to się stało). Na szczęście drzwi jeszcze nie kupiłem. Ale tutaj pojawia się moje pytanie: czy koniecznie muszę robić niestandardowe drzwi o wysokości dostosowanej do otworu, czy też mogę kupić standardowe, a te 12 cm między górną krawędzią drzwi a nadprożem wypełnić... no właśnie czym? Styropianem?

My też mieliśmy otwór za wysoki o jakieś 6 cm (za szeroki niestety też) , zamówiliśmy drzwi standardowe a przestrzeń nad ościeżnicą została uzupełniona styrodurem i opiankowana.

Pozdrawiam

Aśka

My też mieliśmy otwór za wysoki o jakieś 6 cm (za szeroki niestety też) , zamówiliśmy drzwi standardowe a przestrzeń nad ościeżnicą została uzupełniona styrodurem i opiankowana.

Pozdrawiam

Aśka

To brzmi całkiem sensownie. Dzięki za radę.

To tani i prosty sposób obróbki, ale ma i jedną wadę. Jeśli złodziej dostanie się do domu wycinając piankę dookoła drzwi nożem to ubezpieczyciel ma idealną podstawę do odmowy wypłacenia odszkodowania. Trzeba przeczytać co pisze na ten temat w aprobacie technicznej lub instrukcji montażu producenta drzwi. Nie każdy dopuści montaż na styropian i piankę.

To tani i prosty sposób obróbki, ale ma i jedną wadę. Jeśli złodziej dostanie się do domu wycinając piankę dookoła drzwi nożem to ubezpieczyciel ma idealną podstawę do odmowy wypłacenia odszkodowania. Trzeba przeczytać co pisze na ten temat w aprobacie technicznej lub instrukcji montażu producenta drzwi. Nie każdy dopuści montaż na styropian i piankę.

U mnie chodzi o 12 cm otwór. Nie wyobrażam sobie w jaki sposób miałby się tamtędy przecisnąć złodziej. Chyba, że bardzo mały... :-)

Ale rozumiem, że coś jest na rzeczy i że nie każdy producent drzwi coś takiego dopuszcza. Wybierając drzwi podpytam sprzedawców w jaki sposób to rozwiązać (czy pianka i styrodur czy lepiej betonować).

Dzięki,

U mnie chodzi o 12 cm otwór. Nie wyobrażam sobie w jaki sposób miałby się tamtędy przecisnąć złodziej. Chyba, że bardzo mały... :-)

Ale rozumiem, że coś jest na rzeczy i że nie każdy producent drzwi coś takiego dopuszcza. Wybierając drzwi podpytam sprzedawców w jaki sposób to rozwiązać (czy pianka i styrodur czy lepiej betonować).

Dzięki,

U mnie przez 6cm też się nie przeciśnie chyba, że wciągnie brzuch :wink: .

Nie wiem jak jest z ubezpieczeniem, ale moim zdaniem jeśli ktoś będzie chciał się włamać to zapewne wybierze drzwi tarasowe. W każdym sklepie w którym pytaliśmy o drzwi drewniane (bo tylko takie chcieliśmy) proponowano nam zmniejszenie otworu właśnie za pomocą styroduru (jeśli chodzi o wysokość) a zmniejszenie otworu za szerokiego za pomocą przyklejonego betonu komórkowego + dodatkowe dyblowanie.

Drzwi kupiliśmy wraz z montażem i jak na razie nie mamy zastrzeżeń.

Pozdrawiam

Aśka

U mnie przez 6cm też się nie przeciśnie chyba, że wciągnie brzuch :wink: .

Nie wiem jak jest z ubezpieczeniem, ale moim zdaniem jeśli ktoś będzie chciał się włamać to zapewne wybierze drzwi tarasowe. W każdym sklepie w którym pytaliśmy o drzwi drewniane (bo tylko takie chcieliśmy) proponowano nam zmniejszenie otworu właśnie za pomocą styroduru (jeśli chodzi o wysokość) a zmniejszenie otworu za szerokiego za pomocą przyklejonego betonu komórkowego + dodatkowe dyblowanie.

Drzwi kupiliśmy wraz z montażem i jak na razie nie mamy zastrzeżeń.

Mały off-top...

A gdzie kupowaliście drzwi? W dzienniku widziałem, że w Nowym Sączu w jakiejś firmie z allegro, ale czy można wiedzieć w jakiej?

• 2 weeks później...
Witam.

Mam małe pytanie.

Jakiś czas temu zakupiłem drzwi wewnętrzne z ościeżnicami regulowanymi Classen do mojego nowego mieszkanka.

Zakup wykonałem na podstawie pomiaru jednego otworu drzwiowego- szerokości i wysokości i grubości ściany.

Minęło sporo czasu zanim doszedłem do etapu ich montażu.

Jakież było moje zdziwienie gdy podczas przymiarki reszty drzwi zauważyłem, że otwory są za duże w stosunku do drzwi (szczelina ok 4 cm)

Ościeżnica w prawdzie obejmuje ścianę na głębokość ok.1,5 cm ale to chyba trochę za mało.

Wewnątrz pozostaje potworna komora którą trzeba będzie wypełnić pianką.

Problem mój polega jednak na prawidłowym zamocowaniu ościeżnicy w takim otworze.

Czy dać jakieś "paski" z bloczku gipsowego albo twardego drewna jako wypełniacz- dystans? Czy pianka wystarczy?

Obawiam się, że kilka otworzeń takich drzwi i będzie wszystko się poluzuje...

Macie moi drodzy jakieś pomysły solidnego zamocowania takich ościeżnic i drzwi?

(PS. nie mam już możliwości zwrotu tych drzwi :-( )

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :-)

Bardzo często spotykałem się z taka sytuacją. Przykładowo pod portę-system otwór powinien być 88 do drzwi 80 bardzo często jest 92 bo fachowiec zrobił większy bo nie wiedział jakie drzwi będą, a takiej sytuacji moi montażyści zmniejszali otwór sklejając ze soba warstwy płyty g-k i na koniec przyklejali i przykręcali do ściany. w przypadku gdy opaska zachodzi na mur takiej dostawki nie trzeba wykańczać bo ościeżnica ją zasłoni.

• 6 years później...