qkrylel 23.11.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Zaprojektowałem swoją łazienkę (z gazowym kotłem CO) w ten sposób, żeby drzwi otwierały się do jej wnętrza. Wydawało mi się że tak będzie najlepiej ze względu na to że przedpokój jest dość wąski i drzwi otwierane na zewnątrz blokowałyby przejście. Deweloper oświadczył że nie zamontuje mi drzwi otwieranych w ten sposób ze względu na przepisy prawa budowlanego, które nakazują żeby drzwi do pomieszczeń z odbiornikiem gazowym otwierały się na zewnątrz. Problem w tym że drzwi już zamówiłem (kosztowały niemało) i nie chciałbym zmieniać swojego projektu, jako że wydaje mi się optymalny. Czy można jakoś obejść ten przepis lub co może grozić za nie zastosowanie się do niego? Budynek wielorodzinny z zarządcą i wspólnotą. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 24.11.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Oczywiście wszystko się da obejść tylko nie zawsze zgodnie z obowiązującymi przepisami. Możesz sobie te drzwi zamontować później sama np; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 24.11.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Wszystko można obejść, ale i kłopotów z tego może być sporo. Np. u moich rodziców kamienica z 1928 roku, jak ją budowano przepisy były inne, drzwi do łazienki otwierane do środka.Kilka lat temu gazownia wymieniała gazomierze. Akurat rodzicom trafił się walnięty egzemplarz który zawyżał wskazania. (Zorientowali się jak przyszedł rachunek, 3 osoby gotowanie + cwu bez ogrzewania i wyskoczyło prawie 600 zł za miesiąc)Zareklamowali w gazowni, przyszło dwóch monterów z nowym gazomierzem pod pachą. Ten walnięty zdjęli żeby go zabrać do sprawdzenia. Rozejrzeli się szeroko i stwierdzili: „Ale u państwa drzwi do łazienki otwierają się do środka, tak być nie może”Założyli plombę, gazomierze zabrali i powiedzieli że zjawią się „Jak zostaną spełnione wszystkie warunki przyłączenia odbiornika gazowego” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts