Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy da się ocalić chryzantemy doniczkowe?

Recommended Posts

jak w temacie. Rosnące w donicach już przekwitły i nie wiem czy wyrzucić czy przechować przez zimę.

A jeśli przezimować to gdzie: na zewnatrz czy wewnętrz?

Czy w przyszłym roku zakwitną znowu i co robić by tak było.

Wyczytałam, że część chryzantem to byliny, a niektóre są jednoroczne lub dwuletnie. Ale nie mam pojęcia, jakie gatunki mam w donicach, są to zwykłe wielokwiatowe z drobnymi kwiatami, takie najpopularniejsze.

Czy ktoś ma doświadczenia z chryzantemami?

W ubiegłym roku przyniosłam taka przekwitniętą z cmentarza i posadziłam w ogrodzie. W tym roku wyrosła, ale mizerniutka bardzo. Całe lato widać było troche zielonego, a jesienią pojawiły sie nawet pąki kwiatowe. Zaczęła kwitnąć pod koniec października. Niestety wtedy tez były pierwsze przymrozki :cry:

A więc chryzantema przeżyła rok w gruncie, ale zdecydowanie straciła na urodzie :-? Zobaczymy jaka będzie w przyszłym roku (jesli przezimuje) :)

http://images40.fotosik.pl/226/9077fed2720ada85med.jpg

Fot. z 29 października br.

Niestety chryzantemy to rośliny dnia krótkiego i kwitną tylko niestety przy krótkim dniu. Normalnie chryzantemy, które kupujemy na Wszystkich Świętych produkuje się z sadzonek sadzonych w maju w tunelach foliowych. Aby zakwitły na Wszystkich Świętych steruje się ilość światła i temperaturę. Nie lubią jak pozostaje na kwiatach woda. Chyba jednak prościej będzie kupić w pzryszłym roku nowe. :D