emma1719500095 23.11.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 jak w temacie. Rosnące w donicach już przekwitły i nie wiem czy wyrzucić czy przechować przez zimę.A jeśli przezimować to gdzie: na zewnatrz czy wewnętrz?Czy w przyszłym roku zakwitną znowu i co robić by tak było.Wyczytałam, że część chryzantem to byliny, a niektóre są jednoroczne lub dwuletnie. Ale nie mam pojęcia, jakie gatunki mam w donicach, są to zwykłe wielokwiatowe z drobnymi kwiatami, takie najpopularniejsze.Czy ktoś ma doświadczenia z chryzantemami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikka55 24.11.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 W ubiegłym roku przyniosłam taka przekwitniętą z cmentarza i posadziłam w ogrodzie. W tym roku wyrosła, ale mizerniutka bardzo. Całe lato widać było troche zielonego, a jesienią pojawiły sie nawet pąki kwiatowe. Zaczęła kwitnąć pod koniec października. Niestety wtedy tez były pierwsze przymrozki A więc chryzantema przeżyła rok w gruncie, ale zdecydowanie straciła na urodzie Zobaczymy jaka będzie w przyszłym roku (jesli przezimuje) http://images40.fotosik.pl/226/9077fed2720ada85med.jpg Fot. z 29 października br. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 24.11.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Niestety chryzantemy to rośliny dnia krótkiego i kwitną tylko niestety przy krótkim dniu. Normalnie chryzantemy, które kupujemy na Wszystkich Świętych produkuje się z sadzonek sadzonych w maju w tunelach foliowych. Aby zakwitły na Wszystkich Świętych steruje się ilość światła i temperaturę. Nie lubią jak pozostaje na kwiatach woda. Chyba jednak prościej będzie kupić w pzryszłym roku nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma1719500095 24.11.2009 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Dzięki.Dla ciekawości jedną wysadzę do ziemi i zobaczymy za rok, resztę wyrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts