Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak samemu przetkać WC ???

grave

Recommended Posts

No i mam problem... Przy sprzątaniu łazienki, nie wiem kiiedy w kązdym razie musiała mi wpaść taka zawieszka z kostką odkażkającą jakie wiesza się na obrzeżach muszli i niestety odpływ się przytkał. tzn woda bardzo wolno opada.

Czy macie jakiś pomysł aby nie wzywać hudraulika ze spiralą, coby nie porysować muszli, tudzież aby uniknąc demontażu muszli, aby jakoś samemu udrożnić odpływ? Tą kostkę już poświęciłem na straty 8) , ale muszli szkoda... Gdzieś się doczytałem, żeby chlusnąc porządnie wodą wiekszym naczyniem, to może ćisnienie przepchnie dalej? Póki co spuszałem wodę i nic... Macie jakis pomysł?

Zawsze się coś musi sp...yć :evil:

Pełne wiadro wody szybko wlać bezpośrednio do syfonu, może przepcha w zależności od jakiego czasu masz muszle i ile jest na niej osadzonego kamienia wapiennego, jeśli nie to trzeba ręką w rękawicy gumowej lub średnio twardym drutem z haczykiem próbować wyciągnąć koszyczek. Jeśli nie to pozostaje zdemontować muszelkę i dobrać się z drugiej strony.

Proponuję zaopatrzyć sie w ssawkę i nią przytykając początkowo odpływ napełnić muszlę do rantu by potem podnosząc energicznie po pompować-powinno sprawić takie ciśnienie że udrożni muszlę.

Jeśli nie można zastosować twarda rurkę peszla-i nią przetkać zatkany kanał-peszel plastikowy jest zarazem elastyczny i wytrzymały dobrze się do tego nadaje

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/remont/co-zrobic-z-zatkana-rura_,6352_944.htm

Powodzenia :wink:

hmm, mieszkanie jest nowe, niecały rok...

czy mam wnioskować, że należałboy wyjąć tę zawieszkę spowrotem czy na odwrót większym cisnieniem popchnąc ja dalej ... ja nie wiem czy to siedzi jeszcze w muszli czy gdzies na granicy z rurą w ścianie w kazdym razie na pewno nie chciałbym demontować kibla!!!! :o

hmm, mieszkanie jest nowe, niecały rok...

czy mam wnioskować, że należałboy wyjąć tę zawieszkę spowrotem czy na odwrót większym cisnieniem popchnąc ja dalej ... ja nie wiem czy to siedzi jeszcze w muszli czy gdzies na granicy z rurą w ścianie w kazdym razie na pewno nie chciałbym demontować kibla!!!! :o

- a dlaczego ?

a muszę? :x

A nie lepiej raz poświęcić godzinę lub dwie , zdemontować muszlę , wyjąć od tyłu zablokowany przedmiot , udrożnić przepływ i mieć spokój - niż kombinować z przepychaniem , przelewaniem czy szturaniem drutami czy peszlami czy innymi sprężynami które to działania wcale nie muszą przynieść oczekiwanego efektu ...

Kanalizacja nie służy do utylizacji plastikowych zawieszek a odprowadzenia nieczystości bardziej miękkich. Wpychając tą zawieszkę dalej w kanalizację po prostu spychasz problem na kogoś innego. Przecież prawdopodobnie ona zrobi korek tylko w innym miejscu. Jeżeli mieszkasz w domku jednorodzinnym to pół biedy bo sobie zrobisz kuku ale jeżeli w wielorodzinnym to również sąsiadom.

Dlatego sugeruję jednak demontaż kibelka a nie wpychanie tego plastikowego problemu dalej.

Są pewne szanse, że plastikowy koszyczek poleci w końcu dalej i pokonując bliżej nieokreślony odcinek w rurze kanalizacyjnej doleci do oczyszczalni ścieków, gdzie prawdopodobnie osiądzie na jakimś filtrze (?)

Gorzej, jeśli nie - wówczas - jako plastikowy - nie ulegnie rozkładowi, a zaczną się na nim osadzać i nawarstwiać syfy wszelakie. Strzępki papieru, włosy, za przeproszeniem g... i tak dalej. No niestety - gówniana robota, ale trzeba to wydostać :(

A po co wzywać hydraulika ze spiralą? Kup i kręć (2 osoby niezbędne). A zdjęcie sracza to nie takie znowu halo ;)