Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY

Koroner

Recommended Posts

Dziadek mojej narzeczonej chce jej przepisać dom gospodarczy który chce zamienić prawni na budynek mieszkalny Budynek ten stoi na granicy z lasem państwowym moje pytania to:

1. Czy od strony z lasem mogę wybić okno lub mieć balkon?

2. Czy na stronę lasu może być spadek dachu oczywiście zabezpieczony rynnami??

3. Czy jeśli przepisuje dziadek na wnuczke ten budynek to grozi to podatkiem za wzbogacenie??

Z góry przepraszam jeśli nie napisałem w tym dziale co trzeba

1. Czy od strony z lasem mogę wybić okno lub mieć balkon?

2. Czy na stronę lasu może być spadek dachu oczywiście zabezpieczony rynnami??

3. Czy jeśli przepisuje dziadek na wnuczke ten budynek to grozi to podatkiem za wzbogacenie??

AD1 Jeśli budynek jest w granicy lub bliżej niż 4 m od granicy działki - NIE.

AD2 Jeśli budynek jest w granicy to okap dachu będzie "u sąsiada". A więc też NIE.

AD3 Poprawka: nie w ciągu miesiąca do US, ale w ciągu 6 miesięcy. Proponuję też przeczytać:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_spadk%C3%B3w_i_darowizn

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zst%C4%99pny

Należy ponadto sprawdzić, czy możliwa jest zmiana przeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalne. Należy zajrzeć do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo (jeśli MPZP nie ma) wystąpić do wójta o warunki zabudowy.