Koroner 23.11.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Dziadek mojej narzeczonej chce jej przepisać dom gospodarczy który chce zamienić prawni na budynek mieszkalny Budynek ten stoi na granicy z lasem państwowym moje pytania to:1. Czy od strony z lasem mogę wybić okno lub mieć balkon?2. Czy na stronę lasu może być spadek dachu oczywiście zabezpieczony rynnami??3. Czy jeśli przepisuje dziadek na wnuczke ten budynek to grozi to podatkiem za wzbogacenie?? Z góry przepraszam jeśli nie napisałem w tym dziale co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.11.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Ad 3. Podatek od wzbogacenia się był chyba za ciężkiej komuny . Pewnie ci chodzi o podatek od darowizny. Jeśli narzeczona do miesiąca od aktu notarialnego wystąpi do US o zwolnienie to nie zapłaci nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koroner 23.11.2009 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Dzięki a gdzie szukać odpowiedzi na tamte 2 pytania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.11.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 1. Czy od strony z lasem mogę wybić okno lub mieć balkon? 2. Czy na stronę lasu może być spadek dachu oczywiście zabezpieczony rynnami?? 3. Czy jeśli przepisuje dziadek na wnuczke ten budynek to grozi to podatkiem za wzbogacenie?? AD1 Jeśli budynek jest w granicy lub bliżej niż 4 m od granicy działki - NIE. AD2 Jeśli budynek jest w granicy to okap dachu będzie "u sąsiada". A więc też NIE. AD3 Poprawka: nie w ciągu miesiąca do US, ale w ciągu 6 miesięcy. Proponuję też przeczytać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_spadk%C3%B3w_i_darowizn http://pl.wikipedia.org/wiki/Zst%C4%99pny Należy ponadto sprawdzić, czy możliwa jest zmiana przeznaczenia budynku z gospodarczego na mieszkalne. Należy zajrzeć do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo (jeśli MPZP nie ma) wystąpić do wójta o warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koroner 24.11.2009 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Dzięki bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts