erpatre 24.11.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 WITAM.Mamy zamiar na naszym domu położyć dachówkę w ciemnym kolorze (czarna,grafit,itp). Nasz kierownik odradza nam takie ciemne kolory mówiąc,że latem dachówka bardzo się nagrzewa i będzie bardzo gorąco na poddaszu. Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z tego tupu prolemem? A może jakaś dobra izolacja pomogłaby w tym przypadku? Pozdrawiam. Blacho-dachówka to Ci się nagrzeje i owszem. A rzeczywiście odp. grubość izolacji załatwi sprawę i pod blachą i pod cementem czy ceramiką. Jaka grubość? No to sprawa oczekiwanych strat ciepła, portfela i możliwości tech. Ja mam 30 cm pod grafitowym Braasem i ostatnie lato miło wspominam (a wentylacja nie uruchomiona była, ino uchylanie okien).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.11.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 ... Nasz kierownik odradza nam takie ciemne kolory mówiąc,że latem dachówka bardzo się nagrzewa i będzie bardzo gorąco na poddaszu... A no jaki kierownik taka rada . Z przykrością należy stwierdzić, iż część kierowników nie ma zielonego pojęcia o funkcji dachu. Pozdrawiam. P.S. Ja mam dach zielony! Nie ma jak zielony!!! Zielonym do góry! I już . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.11.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 P.S. Ja mam dach zielony! Nie ma jak zielony!!! Zielonym do góry! I już . Blachodachówka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.11.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Te dowcipniś dobrze wiesz, że nie . Jedyna blachodachowka, którą brałbym pod uwagę to pokrycia panelowe z posypką mineralną. Dach mam pokryty gontem bitumicznym już 15 lat. Jego żywotność dobiega pomału końca. Jak będę dysponował odpowiednią kasą to pokryję swój dach Struktonitem. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 06.12.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Po to jest ciemny dach, żeby czerwień była na ścianach http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1209/dachowkasrobenbornho1aff.jpg Bornholm Robena i cegła Ślęża tegoż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 06.12.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Jakoś mało kto odpowiada na zadane pytanie, a autor pyta czy ciemna dachówka bardziej sie nagrzewa od czerwonej?Odpowiedz jest prosta, ....a dlaczego kolektory dachowe sa czarne a nie czerwone? Efekt można oczywiście zredukować grubszą izolacja termiczną, koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinixxx 06.12.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 WITAM.Mamy zamiar na naszym domu położyć dachówkę w ciemnym kolorze (czarna,grafit,itp). Nasz kierownik odradza nam takie ciemne kolory mówiąc,że latem dachówka bardzo się nagrzewa i będzie bardzo gorąco na poddaszu. Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z tego tupu prolemem? A może jakaś dobra izolacja pomogłaby w tym przypadku? Pozdrawiam. Wiem jedno, że w lecie jak świeciło słońce to ibstalatorzy piorunochronu zeszli po minucie mówiąc, że dach ma z 80 stopni Ale na poddaszu nie czuć tego gorąca, bo jest wełna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.12.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 To oczywiste, że czarny dach nagrzewa się bardziej. Nie ma to jednak większego znaczenia gdyż skutki tego większego nagrzania skutecznie niweluje prawidłowo wykonana wentylacja połaci dachowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grizzli 09.12.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2009 co za farmazony piszecie , czarny dach jest 100razy ładniejszy od czerwonego ja mam grafitowy i nic mi sie nie nagrzewa , a wygląda bajka normalnie bajka???? we wszystkich bajkach dachy są czerwone, kominy czarne i dym szary. niebo ma być niebieskie, słońce żółte, a trawa zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts