Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciemna dachówka-jak to jest?

sebawroc

Recommended Posts

WITAM.Mamy zamiar na naszym domu położyć dachówkę w ciemnym kolorze (czarna,grafit,itp). Nasz kierownik odradza nam takie ciemne kolory mówiąc,że latem dachówka bardzo się nagrzewa i będzie bardzo gorąco na poddaszu. Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z tego tupu prolemem? A może jakaś dobra izolacja pomogłaby w tym przypadku? Pozdrawiam.

Blacho-dachówka to Ci się nagrzeje i owszem. A rzeczywiście odp. grubość izolacji załatwi sprawę i pod blachą i pod cementem czy ceramiką. Jaka grubość? No to sprawa oczekiwanych strat ciepła, portfela i możliwości tech. Ja mam 30 cm pod grafitowym Braasem i ostatnie lato miło wspominam (a wentylacja nie uruchomiona była, ino uchylanie okien)..

... Nasz kierownik odradza nam takie ciemne kolory mówiąc,że latem dachówka bardzo się nagrzewa i będzie bardzo gorąco na poddaszu...

A no jaki kierownik taka rada :roll: :( . Z przykrością należy stwierdzić, iż część kierowników nie ma zielonego pojęcia o funkcji dachu. Pozdrawiam.

P.S. Ja mam dach zielony! Nie ma jak zielony!!! :D Zielonym do góry! :lol: I już :wink: .

Te dowcipniś dobrze wiesz, że nie :D . Jedyna blachodachowka, którą brałbym pod uwagę to pokrycia panelowe z posypką mineralną. Dach mam pokryty gontem bitumicznym już 15 lat. Jego żywotność dobiega pomału końca. Jak będę dysponował odpowiednią kasą to pokryję swój dach Struktonitem. Pozdrawiam :wink: .

• 2 weeks później...
Jakoś mało kto odpowiada na zadane pytanie, a autor pyta czy ciemna dachówka bardziej sie nagrzewa od czerwonej?Odpowiedz jest prosta, ....a dlaczego kolektory dachowe sa czarne a nie czerwone? :wink: Efekt można oczywiście zredukować grubszą izolacja termiczną, koniec.

WITAM.Mamy zamiar na naszym domu położyć dachówkę w ciemnym kolorze (czarna,grafit,itp). Nasz kierownik odradza nam takie ciemne kolory mówiąc,że latem dachówka bardzo się nagrzewa i będzie bardzo gorąco na poddaszu. Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z tego tupu prolemem? A może jakaś dobra izolacja pomogłaby w tym przypadku? Pozdrawiam.

Wiem jedno, że w lecie jak świeciło słońce to ibstalatorzy piorunochronu zeszli po minucie mówiąc, że dach ma z 80 stopni :-)

Ale na poddaszu nie czuć tego gorąca, bo jest wełna