Olenek 23.11.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam wszystkich W bardzo niedługim czasie będzie mnie czekać rozbudowa instalacji elektrycznej w mieszkaniu w stanie deweloperskim. W owym mieszkaniu jest już rozplanowana instalacja elektryczna według projektu, jednakże chciałbym ją troche powiększyć o np oświetlenie schodów (mieszkanie dwupoziomowe), pociągnięcie kabli RTV, internet telefon oraz gdzie będzie to potrzebne prądowy. Chciałbym to wszystko ukryć w posadzce zakładam, że ona ma okolo 100 mm wysokości(jeszcze dokładnie się dowiem). Wykułbym kanały (ok. 15 mm głębokie na poszczególne kable a następnie zalał betonem. Chcę uniknąć kucia ścian ze względu na tynk maszynowy który został położony w sposób fachowy i nawet po podświetleniu ścian lampką od spodu nie widać żadnych nierówności (o dziwo). czy takie rozwiązanie jakie zaproponowałem ma rację bytu? Jestem otwarty na Wasze pomysły PozdrawiamOlenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.11.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 bardzo interesującą nowością /w stylu japońskim/będą umieszczone na podłodze włączniki i gniazda... po za tem ujdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.11.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Oj, sie czepiasz... Pewno dlatego, że chce beton kuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 23.11.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 jeśli chcesz włączać światło noga to ok - ścian nie naruszysz A tak na poważnie to mi w podobny sposób rozbudowywali instalacje: wykuwali rowek w podłodze i ciągneli kable w podłodze, ale gniazdka mam normowo na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olenek 23.11.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Oj, no gniazdka i lampki będą w ścianach, ale wyjdę sobie kablami od dołu więc nie będzie aż tyle kucia. Na podłogę i tak przyjdą panele lub kafle więc kable nie ulegną uszkodzeniu. Więc można tak czy rażąco będzie to naruszać zasady sztuki budowlanej? Olenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.11.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 nie martw się w Polsce są setki tysięcy mieszkań gdzie tak właśnie prowadzone są instalacje /tzn prawie tak samo bo pod posadzkami mieszkania powyżej - tak jest najłatwiej przeprowadzić przewody np do oświetlenia.../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 23.11.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Olenek ale jak tam kiedyś jakiś kabelek z nudów zrobi bum to roboty masz od zaje...Wyciąć rowki pod kable to raptem 2 cm szerokości.Zagipsujesz, wyrównasz i nawet z lupą nikt nie pozna że coś tam jest schowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olenek 23.11.2009 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Z kablem raczej nie powinno się nic stać. Kładąc kabel w ścianie to musiałbym robić te rowki dookoła większości pomieszczeń, a to jest czasochłonne. Kabel w podłodze skraca przejście z jednej ściany na drugą o około 15m. Licząc, że trzeba położyć kilka kabli z różnych miejsc to tynkowanie tego mieszkania nie miało wielkiego sensu. PozdrawiamOlenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 23.11.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Z kablem raczej nie powinno się nic stać. Kładąc kabel w ścianie to musiałbym robić te rowki dookoła większości pomieszczeń, a to jest czasochłonne. Kabel w podłodze skraca przejście z jednej ściany na drugą o około 15m. Licząc, że trzeba położyć kilka kabli z różnych miejsc to tynkowanie tego mieszkania nie miało wielkiego sensu. Pozdrawiam Olenek Mam jedno pytanie: czy przemyślałeś kwestię, czym będziesz kuł te rowki pod kable? Bo nawet jeśli masz sprzęt (bruzdownica lub porządna szlifierka i jakaś młotowiertarka), to kucie iluś metrów rowków w betonie to będzie niezła katorga. A robiąc rowki w ścianach możesz je zapaciać gipsem tak, żeby było mniej więcej równo a po jego wyschnięciu, siatką do szlifowania gładzi doprowadzić ścianę do stanu, w którym łatane miejsce nie będzie niczym odbiegać od okolic. Trzecia możliwość to upychanie kabli w dylatacje między wylewkami a ścianami, pod listwy przypodłogowe, w dylatacje obok paneli - tak mam podokładane instalacje w swoim obecnym mieszkaniu, są miejsca, gdzie w takie szczeliny kupa różnorodnych kabli mi powchodziła. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 23.11.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 w ścianie kilka cm na podłogą na pewno da się zmieścić odpowiednią wiązkę przewodów, a rysy zasłonią listwy przypodlogowe, poza tym komu teraz potrzebny telefon czy internet w drucie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.11.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 poza tym komu teraz potrzebny internet w drucie .... jak chcesz zrobić raz a dobrze to tylko w drucie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olenek 24.11.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 No to teraz już sam nie wiem jak położyć te kable. Czy wykuć rowek w posadzce, czy puścić te kable ścianą. PozdrawiamOlenek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 24.11.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 No to teraz już sam nie wiem jak położyć te kable. Czy wykuć rowek w posadzce, czy puścić te kable ścianą. Pozdrawiam Olenek W starym budownictwie można podłogą, ale jeśli masz pływającą posadzkę to martwił bym się o te kable na styku posadzka-ściana. To dość mocno pracuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 25.11.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Mocno nie mocno, ale jednak pracuje i nie wiesz w ktora strone "poplynie" podloga.Smialo mozesz robic w posadzkach ale i mozesz robic w scianie tuz nad podloga -tam gdzie bedziesz mial listwy przypodlogowe-one zaslonia pozniejsze niedoskonalosci scian.Jesli akurat trafia sie drzwi lub okna to moze ten odcinek w podlodze poprowadzic i znowu wrocic na sciane nad posadzkaWiecej kabla pojdzie na to niestety, ale mniej pracy -tynk jest lzej wykuwac niz posadzke betonowa -pomysl o tym. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolargolbear 01.08.2024 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia Muszę odkopać ten temat - tak jak kolega planuję puścić przewody elektryczne (pod nowe gniazdka) wzdłuż ścian w posadzce (tuż przy dylatacji) - czy trzeba je jakoś mocować do posadzki, tak jak mocuje się do ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts