Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak mocowa? anten? satelitarn? do Porothermu ?

Recommended Posts

Zwłaszcza do ściany z Porothermu 44, który ma cienkie i słabe ścianki.

Zastosowanie "dybli" z plastikowymi wkładkami odpada. Tak można mocować drobne elementy.

Ja mocowałem tak obudowę zaworu gazu na ścianie domu.

Kotwy do anteny trzeba wklejać - bo siły parcia wiatru na antenę są duże.

Technologia profesjonalna wygląda tak (Hilti - Salon na Ursynowie ul. Puławska) :

- wiercimy otwór fi=12mm na głębokość zakotwienia (około 12cm)

- w otwór wkładamy specjalną koszulkę (Hilti) o średnicy około 11mm z siatki drucianej zaślepioną (zagiętą) na jednym końcu.

- do specjalnego aplikatora (400zł) ładujemy 2 wkłady z klejem (dwuskładnikowym). Kpl. wkładów starcza na 20-25 kotew - (100zł)

- tym aplikatorem wtryskujemy odmierzoną przez aplikator ilość kleju do wnętrza koszulki

- wciskamy pręt kotwiący z gwintem M8 do wnętrza koszulki i klej przesącza się przez koszulkę.

(Większość uchwytów antenowych będących na rynku dostosowana jest do kotew, czy śrub z gwintem M8 )

Trudno taką technologię zastosować do 4-ech kotew (koszty)

Kupiłem koszulkę (1m 20zł). Ale co dalej. Klej Hilti po otwarciu psuje się.

Więc jaki zastosować klej ? Jaką powinien mieć gęstość ? Ile tego kleju wlać - wcisnąć do koszulki ?

Do wywierconego otworu zamierzam wsunąć koszulkę już napełnioną klejem.

Kto ma jakieś doświadczenia z wklejaniem kotew ?

Wiem, że barierki na schodach i balkonach też mocuje się przez wklejanie.

Hilti oferuje tez plastikowe dyble typu HRD - są naprawdę dobre do prorotermu, oczywiscie wklejane sa najlepsze. Pogadaj w Hilti to moga pozyczyc aplikator (ew. kaucja), klej po uzyciu moze byc stosowany kilkukrotnie - nie wolno odkrecac mieszacza z ladunku kleju. Nastepnym razem trzeba zalozyc nowy mieszacz (z ladunkiem sa dwa, ale mozna dokupic osobno). Pozostaje kwestia pozyczania aplikatora. Sprobuj sie dogadac, bo moga miec rozpoczete ladunki (z pokazow).

pzrd