Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma metodą Prinza

Gość zone_wlkp

Recommended Posts

Gość zone_wlkp

Witam

Remontuje dom z początku lat 50, dom posiada izolacje poziomą , jest to najprawdopodobniej zwykła papa. Brzegi które wystają poza dom są kruche, chodź sądzę że w "środku" jest z nią lepiej. Ściany są skute do gołej cegły i nie widać ani zewnątrz ani od środka aby wilgoć podciągało do góry ale za to na ściance działowej pod która nie ma izolacji rysuję się ewidentnie podciąganie kapilarne, pod ścianę działową będę robił izolacje metodą PRIZNA http://www.izolacje.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1200:prinz-hydroizolacja-pozioma-istniejcych-budynkow&catid=21:hydroizolacje&Itemid=28 z domem licuje starszy budynek przed wojenny (pierowtnie dom) która nie posiada izolacji i w nim tez mam zamiar zrobić izolacje poziomą i tutaj rodzi się pytanie.

Wymieniać izolacje w domu z lat 50 czy zostawić tak jak jest ?

Pozdrawiam

D.

Wymieniać izolacje w domu z lat 50 czy zostawić tak jak jest ?

Jeśli nie jest do wyburzenia to oczywiście zrobić izolację. Jeśli jest na zaprawie wapiennej to cięcie fugi jest banalne - robi się to ręczną długą piłą widiową. Z murarką i materiałem w mojej okolicy usługa kosztuje około 50zł/m. Ile bierze z ciekawości firma za podcinkę mechaniczną "?

Gość zone_wlkp

metr kwadratowy muru z materiałem około 450 zł.

Zastanawia mnie jednak czy warto ingerować w coś co się dobrze już "ustało" a izolacje posiada. :roll:

o jakiej murarce mówisz ? o uzupełnianiu szczelin ?

Zastanawia mnie jednak czy warto ingerować w coś co się dobrze już "ustało" a izolacje posiada. :roll:

Nie. W budynku na zaprawie wapiennej murarz po zrobieniu piłą "podcinki" fugi na fragmencie (ok. 1,5m) wyjmuje cegły z dwóch warstw, wkłada papę, wmurowuje cegły z powrotem na zaprawie. Nie dałby rady wrzucić zaprawy w samą "fugę" bez maszyny ciśnieniowej. Czy warto naprawiać izolację - to zależy tylko od tego jaki jest stan budynku i czego oczekujesz. Masz mokry pas tynku na parterze ? Wilgotność powyżej 60% ?

Gość zone_wlkp

Nie. W budynku na zaprawie wapiennej murarz po zrobieniu piłą "podcinki" fugi na fragmencie (ok. 1,5m) wyjmuje cegły z dwóch warstw, wkłada papę, wmurowuje cegły z powrotem na zaprawie. Nie dałby rady wrzucić zaprawy w samą "fugę" bez maszyny ciśnieniowej. Czy warto naprawiać izolację - to zależy tylko od tego jaki jest stan budynku i czego oczekujesz. Masz mokry pas tynku na parterze ? Wilgotność powyżej 60% ?

Raczej wilgotnego pasa nie mam na ściankach na których jest izolacja, tam gdzie jej nie ma(działowej ) jest widoczny. Jak wyjmują dwie warstwy cegieł to istna masakra toż to 12 cm muru nie ma na wysokość. Chyba lepiej zrobić samemu tak jak metodą prinza a później uzupełnić mixokretem

Gość zone_wlkp
i jeszcze jedno pytanie, skoro murarz wyjmuję dwie cegły z muru to chyba też ciężko jest mu włożyć cegłę z ładnie nałożona zaprawą bo ma okolo 1.5 cm od cegły która jest już w murze nad tą wybraną.

i jeszcze jedno pytanie, skoro murarz wyjmuję dwie cegły z muru to chyba też ciężko jest mu włożyć cegłę z ładnie nałożona zaprawą bo ma okolo 1.5 cm od cegły która jest już w murze nad tą wybraną.

Czy trudno - nie powiem bo jak człowiek sam czegoś nie robi tylko patrzy z boku to wszystko w budowlance wydaje się proste :). Istotne jest, że wyjmuje dwie cegły, czyli likwiduje trzy fugi. Pierwszą praktycznie zajmuje papa, druga i trzecia wychodzi sama bo górną cegłę praktycznie wbija się gumowym młotkiem w zaprawę. Cegła na papie musi być z kolei nieruchoma żeby nie uszkodzić izolacji. Co do elegancji to wypływająca w czasie wbijania zaprawa brudzi mur, więc jeśli nie planujesz ocieplenia to trzeba by cegły od razu myć. Na zdjęciu widać o co chodzi. http://i48.tinypic.com/117tn6e.png