Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrzewania domu propanem

Recommended Posts

Staszku - mam propan i kominek i powiem szczerze, że kominek jest na tyle wydajny że wystarczy on sam + jakaś elektryka. Tak więc CO jeszcze nie odpaliłem i póki będę miał drewno to nie odpalę. Co do ciepłej wody i kuchenki gazowej to miesięcznie średnio spalam 60litrów czy ok. 15m3 gazu.

Pozdrawiam

Potwierdzam. Dzisiaj wiekszosc ludzi chce miec kominek bo to modne ale i bardzo tanie ogrzewanie (6gr za 1kWh). Przy dobrze ocieplonym domu (k<0,3) kominek zapewnia 80-90% grzania. Jako uzupelnienie mozna stosowac ogrzewanie elektryczne lub na propan (wtedy zyskuje sie tez na gotowaniu i CW). Ale dom musi byc dosc czesto odwiedzany zeby dokladac do kominka (min. raz na 12h). Jesli ktos planuje czeste i dluzsze wyjazdy to musi bardziej przyjrzec sie cenom. Jednego nie rozumiem - wybudowales dom tzn chyba stan surowy ? Olej Ci chyba odpada bo musialbys przewidziec miejsce na zbiorniki a chyba ich nie masz ?

D.

skrysztofik - ja również nie mam podłaczenia do łazienki i przyznam że żałuję. Nasłuchałem się że się nie daje i takie tam i to fakt że jest zimniej co nie znaczy że bardzo zimno. Teraz dałbym do łazienki także. Jeśli temp. spadnie to włączam np. przed kąpielą, szczególnie dziecka grzejnik na prąd na 15 min i po kłopocie.

Rozprowadzenie mam do 3 pomieszczeń na górze i co ważne - komin jest cieły i też oczywiście grzeje.

Pozdrawiam